Προβλέπω ότι θα γινει σταδιακή απογαλάκτηση του FF απο την μεγάλη μάζα χρηστών και σταδιακά οι ακάθρεπτες FF με τίς νέες απαιτητικές σε διάμετρο μοντούρες θα ανέβουν σκαλί ως σύστημα τόσο χρηματικά (κοντά στο επίπεδο των MF συστημάτων) όσο και σε απόδοση. Εμάς αρχικά ως τεχνολογικό φόρουμ μας ενδιαφέρει να διαπιστώσουμε αν τα προιόντα αυτά προσφέρουν κάτι διαφορετικό σε χαρακτηριστικά και απόδοση και δευτερευόντως αν η τιμή τους συμβαδίζει με την τσέπη μας. Αν ρίξετε μια ματιά και στις τιμές των φακών της Leica για την μοντούρα R θα δείτε ότι δεν είναι φθηνότερες. Οσους ενδιαφέρει το σώμα θα υπάρχει και η εναλλακτική των Sigma, οπότε επιλογές θα υπάρχουν.
Προσωπικά εμένα Κώστα αυτό που δεν μου αρέσει στις FF ακάθρεφτες είναι ότι στις DSLR FF είχαμε και κάποια φτηνά και πλήρως εξοπλισμένα σώματα και κυρίως υπήρχαν μπόλικοι φακοί οικονομικοί ακόμα και από Canon και Nikon για κάποιους που ήθελαν FF σύστημα χωρίς να διαθέσουν πολλά χρήματα. Αντίθετα εδώ τώρα η κατάσταση έχει ξεφύγει, σώματα που ξεκινάνε από τα 2.200 ευρώ minimum, φακοί που τα 1.000 ευρώ κόστος τα έχουν για πλάκα κλπ. Οι πωλήσεις πέφτουν και αντί να βλέπουμε πτώσεις στις τιμές, αυτό που συμβαίνει είναι το αντίθετο, χρόνο με το χρόνο οι τιμές ανεβαίνουν.
Η να στο πω και αλλιώς, είσαι μια εταιρία που δεν έχει ξανασχοληθεί με FF (Panasonic), έχεις 2 τεράστιους ανταγωνιστές (Canon - Nikon) που ξέρουν το FF (έστω και στις DSLR) απέξω και ανακατωτά, επίσης έχεις έναν πιο νέο παίκτη (Sony) που λύνει και δένει εδώ και χρόνια στις FF mirrorless...ε μπαίνεις και εσύ εδώ να πάρεις κομμάτι της πίτας με τιμές εξωφρενικές, ποιος θα σε επιλέξει? Πως θα δελεάσεις τον κόσμο να έρθει σε εσένα και να αφήσεις τις γνωστές του Canon/Nikon/Sony?? Εκτός και αν ο στόχος σου είναι μόνο κάτοχοι Leica μηχανών οπότε εκει πάω πάσο.
Υ.Γ. Τώρα θα μου πεις εδώ φτάσαμε σε σημείο να πουλάμε μηχανές με αισθητήρα 1 ίντσας στα 1.000 και στα 1.500 ευρώ και να το θεωρούμε και λογικό.
Το θέμα όμως είναι ότι τώρα υπάρχουν επιλογές και μάλιστα φθηνές.
Δεν παίζει μόνη της η Panasonic εδώ, όποτε δε θεωρώ καθόλου λογική αυτή την είσοδο της στο FF με τέτοιες τιμές .
ενα κιλό γυαλιά έχει μέσα ο άτιμος γιατι να μην στοιχιζει τόσο?σας ειπα οι φακοί της δεν είναι μινιατούρες ... λέτε η Panasonic να το έκανε επίτηδες για να πουλάει m43
![]()
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Τα νέα σώματα FF με αισθητήρες υψηλής ανάλυσης θέλουν ποιλύ καλά οπτικά για να αναδειχθουν οι αρετές τους. Αυτο οδηγεί σε ακριβές λύσεις. Και όσα μελλοντικά θα αυξάνουν οι αισθητήρες σε ανάλυση / συνολικό IQ τόσο θα ακριβαίνουν τα οπτικά για να μπορουν αυτοι να ξεχωρίσουν απο τα μικρότερα συστήματα.
Νίκο η Panasonic είναι τεράστιο όνομα στον χώρο του βίντεο και ειδικά του επαγγελματικού βίντεο. Όσο σαν εταιρία συνολικά διάβαζα μια μέρα σύγκριση των εταιριών και είναι χαώδης η διαφορά σε μέγεθος ειδικά με Nikon,Canon. Είναι νάνοι μπροστά της. Η μόνη που στέκεται στο ίδιο ύψος ως μέγεθος εταιρίας είναι η SONY που δεν έχει και το καλυτερο όνομα στον χώρο του επαγγελματία.
Αυτά για την δήλωση για κίτρινη κάρτα. Προφανώς και δεν απευθύνεται το προϊόν τους τιμολογιακά σε εμένα και πιθανώς και στους περισσότερους που γράφουμε εδω μέσα. Να της ριξει κίτρινη κάρτα ο σοβαρός επαγγελματίας αφού εξετάσει το μοντέλο και το κρίνει ανεπαρκές και ακριβό για τη δουλειά του το καταλαβαίνω. Αλλά βλέπω μια τάση τα προϊόντα και ειδικά τα ακριβά να τα κρίνουμε πρώτα με την τιμή τους χωρίς κάν να υπάρχει ούτε υποψία σύγκρισης των πραγματικών specs, για να μην μιλήσω για σύγκριση σε απόδοση.
![]()
![]()
χαχα πολύ καλό
αλλά η απορία μου είναι, γιατί οι νέοι φακοί των ακάθρεπτων FF έχουν τέτοιο μέγεθος,
έχει να κάνει με το παρακάτω;
όντως οι εταιρείες φτιάχνουν φακούς με το βλέμμα
στους νέους αισθητήρες των 100+ Mp που θα έχουμε σύντομα και θέλουν πολύ καλούς φακούς για να έχουν νόημα.
εκεί θα είναι το κόστος στο και όχι στα τσιπάκια που κάθε μέρα γίνονται και φθηνότερα,
εκεί ίσως θα είναι και η αχίλειος πτέρνα των μεγαλύτερων φορμά, το μεγάλο κόστος και βάρος των φακών που θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες των αισθητήρων
Ναι αυτή είναι η άποψη μου από όσο έχω μελετήσει την τάση των νέων προϊόντων. Αν δείτε η νέα S1R με hires θα χτυπάει αστρονομικά νούμερα ανάλυσης (187 million pixels 16,736 x 11, 168) που είναι αναλϋσεις φακών MF, αρα και οι φακοί πρέπει να έχουν οπτικά ανάλογα με αυτή την κατηγορία φακών. Αν διάβασει κανείς την πρόβλεψη που βγήκε από Canon μεριά και μάλλον την έρευνα την έχουν κάνει όλες οι εταιρίες, η αγορά στο χώρο τα επόμενα χρόνια θα συρικνωθεί σημαντικά. Δεν θα αναφέρω τους λόγους έχουν ειπωθεί.
Εσείς που νομίζετε όμως θα συρικνωθεί η αγορά στον ερασιτέχνη ή στον επαγγελματία ? Προφανώς στον πρώτο αφοϋ ο κόσμος δεν θα σταματήσει να παντρεύεται, να βαπτίζει, ούτε θα γίνονται διαφημιστικά με iPhone κλπ., αρα ο επαγγελματικός εξοπλισμός λϊγο πολϋ ως ανάγκη δεν θα μεταβληθεί. Τα premium προϊόντα θα έχουν ζήτηση αλλά θα πληρώνονται αδρά, θα είναι ακριβά. Γιατί πλέον η ζήτηση από την μάζα δεν θα υπάρχει να καλϋψει μέρος του κόστους, αφοϋ το προϊόν θα κάνει περιισσότερο χρόνο να αποσβεστεί. Γιαυτο έγραψα ότι θα ανοίξει η ψαλίδα μεταξύ crop συστημάτων και FF. Δεν θέλω να μεταφέρω κακούς οιωνούς αλλά βαδίζουμε προς μια εποχή που όποιος καμένος θα θέλει να ακολουθήσει το <σπορ> τεχνολογικά θα το πληρώνει αδρά.
Για να τους κερδίσεις πρέπει και να έχεις καλύτερο προϊόν και σε καλύτερη τιμή, πράγμα που σε πρώτη φάση στην τιμή δεν το έχεις.
Υ.Γ. Παρεπιπτόντως όσους βλέπω επαγγελματίες σε βίντεο (και το ξαναλέω δεν μιλάω για RED κλπ.) είναι σχεδόν όλοι με Sony A7, αντε και καμία ξέμπαρκη Panasonic gh5. Οπότε αυτό το ξεφτιλισμένη δεν το καταλαβαίνω και δεν καταλαβαίνω από που πηγάζει.
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.