Μπα απλώς είμαι λίγο στην πριζα και δεν πρόλαβα να πάω προς τα εκεί, αυτά που βλέπετε είναι δικές μου πέτρες από την φάτσα του σπιτιού μου
Πάμε να δούμε κάποιες εντυπώσεις των πρώτων ημερών...
Η ποιότητα εικόνας, πέραν της αποδοχής από τους μικροστοκατζήδες, είναι πολύ καλή και αυτό που με εντυπωσίασε είναι το jpeg. Μπορεί χρωματικά να μην ικανοποιεί κάποια γούστα (προσωπικά στο vivid μου αρέσει), αλλά η υφή, λεπτομέρεια και αυτό που λέμε "συνοχή" είναι αξιόλογη. Θέλει βέβαια να παίξεις λίγο με τις ρυθμίσεις, όπως προείπα έχω vivid, sharpness & contrast +1, NR -4. Τραβάς άνετα σε ISO 400 χωρίς καμία επιφύλαξη, και αν αυτό σας φαίνεται νορμάλ σας διαβεβαιώ ότι πριν μια μόνο γενιά στην 1" δεν ήταν - η RX100mkI που είχα ας πούμε έβγαζε ένα "παστωμένο" αποτέλεσμα με μαύρα σε αποχρώσεις του μωβ, οπότε "υποχρεωτικά" raw... Όλα αυτά την ημέρα, προς το παρόν δεν έχω προλάβει να την δουλέψω βράδυ, όπου βέβαια θα μου λείψει το f1.8 και κυρίως το f2.8 στα 35+mm. Η σταθεροποίηση δείχνει καλή, αλλά δεν την έχω τεστάρει σε πραγματικά αργούς χρόνους ακόμα.
Λειτουργικά, αν εξαιρέσουμε την έλλειψη "σπαστής" οθόνης - μεγάλη πατάτα αυτή panny! - είναι πολύ ευχάριστη στην χρήση. Πρώτον έχει το γνωστό εξαιρετικό touch interface της εταιρείας. Δεύτερον έχει την ροδέλα πάνω δεξιά η οποία ρυθμίζεται να κάνει (σχεδόν) ότι θέλεις. Προσωπικά δουλεύω 90% σε προτεραιότητα διαφράγματος, με το δαχτυλίδι του φακού να είναι step zoom στις τυπικές στάνταρ εστιακές. Σε αυτή την περίπτωση η πάνω ροδέλα ρυθμίζει το διάφραγμα, ή πατώντας το πάνω κουμπί στον σταυροειδή επιλογέα γυρνάει σε διόρθωση έκθεσης. Γενικώς όταν "μπαίνεις" σε κάποια ρύθμιση ή μενού η ροδέλα κάνει την δουλειά. Πέραν αυτών έχει κουμπί AF/AE lock και εκτός από τα 4 κλασσικά γύρω από τον σταυροειδή, δυο εκ των οποίων παίζουν και ως Fn2/3, έχει χωριστό 4K/Fn1 και LVF/Fn4. Έχει βέβαια άλλα 5 Fn στην οθόνη. Το απλό κουμπί του βίντεο στην πάνω πλευρά δεν παίρνει κάποια ρύθμιση και δεν απενεργοποιείται - ή τουλάχιστον δεν έχω βρει ακόμα τον τρόπο. Για το σκόπευτρο τα είπαμε, είναι απλά επαρκές - αλλά είναι πάντα εκεί χωρίς μηχανισμούς, πάτα το κουμπί - γιατί είναι όλα θολά? Α ναι - τράβα έξω - εντάξει... κλείσε - ώχ έκλεισε και η μηχανή! @#$&^% ΧΧΧ κ.λ.π.
Άλλο θετικό το γεγονός ότι στα περισσότερα scene modes μπορείς να τραβάς raw+jpeg - και όταν αυτό δεν είναι εφικτό απλά βγάζει off τα raw, δεν χρειάζεται να το κάνεις εσύ χειροκίνητα και μετά να επιστρέψεις στην επιλογή "σκηνής"- και ναι το μαντέψατε, όταν ξαναεπιλέξεις ένα που μπορεί να τραβάει και σε raw στο προσθέτει πάλι

. Επίσης όταν είσαι σε iAuto ή κάτι παραπλήσιο δεν θεωρείσαι παντελώς άσχετος - εξακολουθείς να έχεις δυνατότητες να ρυθμίσεις αρκετά πράγματα ΑΝ θες, αλλιώς τα ρυθμίζει μόνη της. Μια ακόμα μικρή λεπτομέρεια είναι η δυνατότητα να "θυμάται" την εστιακή που είχε όταν έσβησε - όταν πας street βόλτα ας πούμε, δεν χρειάζεται να ζουμάρεις στα 35mm ΚΑΘΕ φορά που την ανάβεις, το κάνει μόνη της - δεν σου αρέσει? Το απενεργοποιείς και ξεκινάει πάντα στα 25mm.
Με δυο λόγια, έχεις ελευθερία επιλογών και η μηχανή δουλεύει όπως θες εσύ κατά 99% - μεγάλη ιστορία να μην "τσακώνεσαι" με την φωτογραφική σου...
Στα αρνητικά, το μέγεθος που είναι πλέον για ΠΟΛΎ φαρδιές τσέπες παντελονιού (την χώρεσα ο άθλιος - αλλά τα φοράω φαρδιά :smash

, αλλά προσφέρει κάπως καλύτερο χειρισμό. Ο οποίος θα ήταν ακόμα καλύτερος αν δεν γλύστραγε τόσο πολύ, γι αυτό ψάχνω κάτι που να δίνει λίγο grip. Επίσης δεν έχει ND filter - το οποίο αντισταθμίζεται μόνο εν μέρει από το 1/16.000sec. Τέλος στα αρνητικά, ο φακός είναι γκουμούτσα για travel zoom και θέλει λίγη προσοχή για να μην τον κοπανήσεις κατά λάθος - ή τουλάχιστον αυτή την αίσθηση μου δίνει, θα συνηθίσω...
Αυτά για πρώτη δόση, περισσότερα συν τω χρόνω...