Panasonic TZ 100, η πρώτη travel zoom με αισθητήρα 1"!

Δεν φαίνονται ακόμα, είναι πολύ φρέσκες. Είναι επίτηδες τραβηγμένες στα "δύσκολα" για να τεστάρω την μηχανή σε σχέση με τα μικροστοκατζίδικα, δηλαδή έντονες υφές που οι ατέλειες του πακέτου αισθητήρας-φακός τονίζονται, αδιαφορώντας για την εμπορικότητα τους. Αύριο θα βάλω κάποιο link...

:SFGSFGSF:
Λες η panasonic να βάλει τα γυαλιά στη Sony;!

Άμα παίξει τέτοιο σενάριο, μπαίνει στο καπάκι αγγελία η sony. Δε νομίζω όμως με 135/2 samyang να υπάρχει σύγκριση. Απλά θέλω την τz για τα wιde πλάνα

Εδώ //www.shutterstock.com/sets/54076407-pana-t-z100.html?rid=545539 φαίνονται 12 μόνο, οι υπόλοιπες δεν έχουν εμφανισθεί ακόμα αλλά το πιάνετε το νόημα: είναι φωτο-τεστ για τους reviewers...

edit: και κάποιες όταν κλικάρεις πάνω τους για να τις δεις λέει "pending approval or don't exist", υπομονή μέχρι το βράδυ λογικά θα στρώσει

Απάντηση: Re: Panasonic TZ100, η πρώτη travel zoom με αισθητήρα 1"!

Παρακαλώ μείνετε εντός θέματος , στην tz100.

αν είχε ένα κλικ πιο αργο ζουμ θα ήταν εξαιρετική "βιντεο"μηχανή. Μετά βέβαια θα γκρίνιαζαν όλοι όπως με την RX10 mark1.
Περιέργως ο φακός είναι σχεδόν parfocal, δεν χάνει το focus στο ζουμάρισμα, μεγάλο προνόμιο για compact superzoom.
Έμεινα πολύ ευχαριστημένος από την απόδοσή της. Πολύ σωστό auto white balance σε όλη τη διάρκεια παρά τα κόκκινα, μπλε, κίτρινα φώτα που έπαιζαν. Η μηχανή ζεστάθηκε ελάχιστα σε ένα κλιπάκι μόνο που ήταν 15λεπτο. Η μπαταρία είναι μεγαλύτερη από αύτη της A7rII (!) και κρατάει αρκετά. Τράβηξα μισή ώρα περίπου συνολικά και έπεσε 1 τετραγωνάκι (από τα 3).
Και τέλος η σταθεροποίηση μου φάνηκε καλύτερη από το ibis της Α7rII. Στην ποιότητα εικόνας βέβαια δεν είχε πολλές ελπίδες αφού στη sony είχα τον Samyang 135/2.0. παρολαυτά πολύ τίμιο αποτέλεσμα.

Μιλήστε για τα δείγματα της μηχανής λοιπον και όχι για τα χρώματα των fuzi, Nikon κλπ. και τι αρέσει στον καθένα μας.
Δημήτρη στα δείγματα με το τούβλο βλέπω γεωμετρική παραμόρφωση και αν δεν κανω λαθος είναι στο 50mm , στο ευρυγωνιο έχεις κάποια αναλογη?

Είναι στραβή η φωτογραφία, παραμόρφωση στα 50mm ελάχιστη έως καθόλου - ανάλογα με την θέση του θέματος ως προς την μηχανή. Στα 25mm έχει πολλή παραμόρφωση, η οποία μειώνεται όσο αυξάνεται η εστιακή. Όλα αυτά διορθώνονται καλά είτε in camera jpeg, είτε στο DxO με μικρές επιπτώσεις στο IQ, το οποίο θεωρώ ικανοποιητικότατο - εξ ου και θα βρείτε την rx100III στις αγγελίες...

Στο dropbox https://www.dropbox.com/sh/9lzqzrnrizm8uhz/AACiNxErkF0CAKgZ38xofGpga?dl=0έχω δείγματα σε όλες τις τυπικές εστιακές, raw και jpeg, με διάφορα διαφράγματα και τις ίδιες από την sony ως μέτρο σύγκρισης...

Τα ειδα εκείνα με τις πέτρες αλλά αυτή με τα τουβλάκια είναι πολύ πιο παραστατική για να κρίνεις την γεωμετρία (αν δεν ηταν βεβαια στραβή που ήταν το πρώτο που πήγε στο μυαλό μου), τί εγινε ο γεϊτονας δεν άντεξε και σε κυνήγησε επιτέλους :flipout:

Μπα απλώς είμαι λίγο στην πριζα και δεν πρόλαβα να πάω προς τα εκεί, αυτά που βλέπετε είναι δικές μου πέτρες από την φάτσα του σπιτιού μου :flipout:

Πάμε να δούμε κάποιες εντυπώσεις των πρώτων ημερών...

Η ποιότητα εικόνας, πέραν της αποδοχής από τους μικροστοκατζήδες, είναι πολύ καλή και αυτό που με εντυπωσίασε είναι το jpeg. Μπορεί χρωματικά να μην ικανοποιεί κάποια γούστα (προσωπικά στο vivid μου αρέσει), αλλά η υφή, λεπτομέρεια και αυτό που λέμε "συνοχή" είναι αξιόλογη. Θέλει βέβαια να παίξεις λίγο με τις ρυθμίσεις, όπως προείπα έχω vivid, sharpness & contrast +1, NR -4. Τραβάς άνετα σε ISO 400 χωρίς καμία επιφύλαξη, και αν αυτό σας φαίνεται νορμάλ σας διαβεβαιώ ότι πριν μια μόνο γενιά στην 1" δεν ήταν - η RX100mkI που είχα ας πούμε έβγαζε ένα "παστωμένο" αποτέλεσμα με μαύρα σε αποχρώσεις του μωβ, οπότε "υποχρεωτικά" raw... Όλα αυτά την ημέρα, προς το παρόν δεν έχω προλάβει να την δουλέψω βράδυ, όπου βέβαια θα μου λείψει το f1.8 και κυρίως το f2.8 στα 35+mm. Η σταθεροποίηση δείχνει καλή, αλλά δεν την έχω τεστάρει σε πραγματικά αργούς χρόνους ακόμα.

Λειτουργικά, αν εξαιρέσουμε την έλλειψη "σπαστής" οθόνης - μεγάλη πατάτα αυτή panny! - είναι πολύ ευχάριστη στην χρήση. Πρώτον έχει το γνωστό εξαιρετικό touch interface της εταιρείας. Δεύτερον έχει την ροδέλα πάνω δεξιά η οποία ρυθμίζεται να κάνει (σχεδόν) ότι θέλεις. Προσωπικά δουλεύω 90% σε προτεραιότητα διαφράγματος, με το δαχτυλίδι του φακού να είναι step zoom στις τυπικές στάνταρ εστιακές. Σε αυτή την περίπτωση η πάνω ροδέλα ρυθμίζει το διάφραγμα, ή πατώντας το πάνω κουμπί στον σταυροειδή επιλογέα γυρνάει σε διόρθωση έκθεσης. Γενικώς όταν "μπαίνεις" σε κάποια ρύθμιση ή μενού η ροδέλα κάνει την δουλειά. Πέραν αυτών έχει κουμπί AF/AE lock και εκτός από τα 4 κλασσικά γύρω από τον σταυροειδή, δυο εκ των οποίων παίζουν και ως Fn2/3, έχει χωριστό 4K/Fn1 και LVF/Fn4. Έχει βέβαια άλλα 5 Fn στην οθόνη. Το απλό κουμπί του βίντεο στην πάνω πλευρά δεν παίρνει κάποια ρύθμιση και δεν απενεργοποιείται - ή τουλάχιστον δεν έχω βρει ακόμα τον τρόπο. Για το σκόπευτρο τα είπαμε, είναι απλά επαρκές - αλλά είναι πάντα εκεί χωρίς μηχανισμούς, πάτα το κουμπί - γιατί είναι όλα θολά? Α ναι - τράβα έξω - εντάξει... κλείσε - ώχ έκλεισε και η μηχανή! @#$&^% ΧΧΧ κ.λ.π.

Άλλο θετικό το γεγονός ότι στα περισσότερα scene modes μπορείς να τραβάς raw+jpeg - και όταν αυτό δεν είναι εφικτό απλά βγάζει off τα raw, δεν χρειάζεται να το κάνεις εσύ χειροκίνητα και μετά να επιστρέψεις στην επιλογή "σκηνής"- και ναι το μαντέψατε, όταν ξαναεπιλέξεις ένα που μπορεί να τραβάει και σε raw στο προσθέτει πάλι :grinning-smiley-043. Επίσης όταν είσαι σε iAuto ή κάτι παραπλήσιο δεν θεωρείσαι παντελώς άσχετος - εξακολουθείς να έχεις δυνατότητες να ρυθμίσεις αρκετά πράγματα ΑΝ θες, αλλιώς τα ρυθμίζει μόνη της. Μια ακόμα μικρή λεπτομέρεια είναι η δυνατότητα να "θυμάται" την εστιακή που είχε όταν έσβησε - όταν πας street βόλτα ας πούμε, δεν χρειάζεται να ζουμάρεις στα 35mm ΚΑΘΕ φορά που την ανάβεις, το κάνει μόνη της - δεν σου αρέσει? Το απενεργοποιείς και ξεκινάει πάντα στα 25mm.

Με δυο λόγια, έχεις ελευθερία επιλογών και η μηχανή δουλεύει όπως θες εσύ κατά 99% - μεγάλη ιστορία να μην "τσακώνεσαι" με την φωτογραφική σου...

Στα αρνητικά, το μέγεθος που είναι πλέον για ΠΟΛΎ φαρδιές τσέπες παντελονιού (την χώρεσα ο άθλιος - αλλά τα φοράω φαρδιά :smash:), αλλά προσφέρει κάπως καλύτερο χειρισμό. Ο οποίος θα ήταν ακόμα καλύτερος αν δεν γλύστραγε τόσο πολύ, γι αυτό ψάχνω κάτι που να δίνει λίγο grip. Επίσης δεν έχει ND filter - το οποίο αντισταθμίζεται μόνο εν μέρει από το 1/16.000sec. Τέλος στα αρνητικά, ο φακός είναι γκουμούτσα για travel zoom και θέλει λίγη προσοχή για να μην τον κοπανήσεις κατά λάθος - ή τουλάχιστον αυτή την αίσθηση μου δίνει, θα συνηθίσω...

Αυτά για πρώτη δόση, περισσότερα συν τω χρόνω...

Δημητρη, αν βρεις κατι για το ΠΟΛΥ γλυστερο grip, ενημερωσε μας. Για ΟΛΑ αυτα που δινει αυτη η μικρη εκπληκτικη μηχανή αυτο ειναι για μενα το μεγαλυτερο μειονεκτημα.

Αν μπορείς Δημήτρη κάνε και ένα μινι συγκριτικό του αρχείου που δίνει η TZ100 με αυτο που πέρνεις απο την GM5+12-32 (την έχεις ακόμη έτσι δεν είναι?)

Κώστα έφυγε "αέρα" η GM προς Σιβηρία μεριά! Nick κάτι βρήκα, όταν παραλάβω θα ενημερώσω...

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλους.
Πήρα και εγώ μετά από μια ευκαιρία στο Εbay την ΤΖ100. Επαίξα λίγο αλλά βασικά θα χρειαστεί:
1) Ο Δημήτρης και οι προτεινόμενες ρυθμίσεις όσο πιο αναλυτικά μπορεί γιατί είμαατε νέοι στο άθλημα!
2) Ξανά ο Δημήτρης για το grip αν πήρε κάτι.
Από Δευτέρα παραλαμβάνω μια θήκη και ψάχνω για εξωτερικό φορτιστή με δεύτερη μπαταρία.
Αυτά για την ώρα και όλα δείχνουν καλά....

Τις βασικές ρυθμίσεις τις λέω στο προηγούμενο post, κατά τα λοιπά ψάχνομαι κι εγώ. Χθες τράβηξα μερικές βραδυνές χεράτες με χαμηλές ταχύτητες, αλλά δεν έχω προλάβει να τις περάσω στον Η/Υ.

Σε ότι αφορά το grip, παρέλαβα χθές αυτό

hrk-tx1-a - Copy.jpg

Μια και ο Aki Asahi που ψωνίζω συνήθως δεν έχει βγάλει ακόμα κάτι για την συγκεκριμένη μηχανή. Η αγορά έγινε από το ebay store της JapanHobbyTool για λόγους ευκολίας, το link: http://www.ebay.com/itm/252652786272?
_trksid=p2057872.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

Ακολουθώντας τις οδηγίες και με λίγη προσοχή, τοποθετείται εύκολα και εκτός από το καλύτερο πιάσιμο, προσθέτει και στην εμφάνιση της μηχανής χωρίς να την κάνει "κάγκουρα" :flipout:

Όσοι σκοπεύετε να την λιώσετε στο βίντεο, κάντε πρώτα μια δοκιμή αφήνοντας την να τραβήξει τα 29 λεπτά και δείτε πως τα πάει από θερμοκρασία. Η επισήμανση είναι γιατί το υλικό είναι κάποιο είδος συνθετικού δέρματος - ισχυρίζονται ότι είναι το ίδιο που βάζουν τα εργοστάσια - οπότε σίγουρα θα μειώνει μισό κλικ την απαγωγή θερμότητας από το ολομεταλλικό σώμα της μηχανής. Αν δείτε τα σκούρα αλλά εξακολουθείτε θέλετε βελτίωση κρατήματος, μπορείτε να πάρετε το σετ και να βάλετε μόνο το κομμάτι που καλύπτει το γκριπ, ενδεχομένως αφού το πετσοκόψετε λιγάκι σύμφωνα με τα γούστα σας. Επίσης μπορείτε να πάρετε ολόκληρο φύλλο (σε ποικιλία χρωμάτων/υφών) από αυτούς ή τον Aki και να το χρησιμοποιήσετε και για άλλες συσκευές http://japanhobbytool.co.jp/shopbrand/chrk/. Αν κάτι δεν πάει καλά ή δεν σας αρέσει, βγαίνει με ελαφρό ζέσταμα με σεσουάρ.

Πήρα επίσης ένα pouch της Lowepro για να μην την έχω χύμα στην τσέπη ή... όπου την βάζω: https://www.skroutz.gr/s/7305943/Lowepro-Tasca-30-Green.html Η γνωστή καλή ποιότητα της εταιρείας, προσφέρει αρκετή προστασία - και αν αργότερα βρείτε λεφτά για την original δερμάτινη https://www.skroutz.gr/s/8368318/Panasonic-DMW-PHS84.html?keyphrase=Panasonic+DMW-PHS84XEK σας μένει για φακούς κ.λ.π.

έκανα μερικές δοκιμές με το φλασάκι σε 1χρονιάτικο πάρτυ σε σχεδόν σκοτάδι και εντυπωσιάστηκα με την απόδοση της μηχανής. βγήκαν πολύ φωτεινές οι φωτογραφίες χωρίς κόκκο και διακρίνονται πρόσωπα ακόμα και 30 μέτρα στο βάθος. Στην εστίαση ήταν λίγο διστακτική στο σκοτάδι βέβαια. έβγαζε συχνά κάτι κόκκινες ενδείξεις (no focus) αλλά με λίγη προσπάθεια και όταν σημάδευα σημεία με κοντραστ έκανε δουλειά.

Tα δικα μου αξεσουαρ για την ΤΖ100
Θηκη μεταφοράς - ΠΟΛΥ καλή
Εξτρα μπαταρία εχει λιγοτερα mAh απο την original, δεν βρηκα αλλη ιμιτασιον με τα ιδια
Εξωτερικός φορτιστης με καλωδιο φορτισης ρευματος και αυτοκινητου

Για grip καλη η λύση του Δημητρη, αλλά σκεφτομαι και αυτην τη λυση που δινει εξτρα ογκο στο πιασιμο και ειναι απο αντιολισθητικο υλικο

Re: Απάντηση: Panasonic TZ100, η πρώτη travel zoom με αισθητήρα 1"!

Η TZ-101 είναι διαφορετική;

Όχι απλά κυκλοφορεί με διαφορετική ονομασία σε κάποιες αγορές.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

edit: Μπαταρίες με καλή φήμη https://www.amazon.co.uk/DMW-BLG10-Rechargeable-Battery-Panasonic-DMC-GF3/dp/B00LE7O2YS/ref=sr_1_fkmr0_1?s=electronics&ie=UTF8&qid=1483518775&sr=1-1-fkmr0&keywords=dot.photo+blg10 τα 1500mAh βέβαια είναι παραμύθια της Χαλιμάς, έχω μια και η εντύπωσή μου είναι ότι κρατάει περίπου τα ίδια με την "μαμά"