Panasonic TZ 100, η πρώτη travel zoom με αισθητήρα 1"!

Μια με χαμηλό επίπεδο φωτισμού...

P1000604 - Copy.jpg

Εστιακή περίπου 80mm, f4.8, iso400, 1/2sec, "ημιχεράτη" δηλαδή στο χέρι μεν αλλά ακουμπώντας κάπου σταθερά. Φυσικά έχω και πιο κουνημένες, αλλά μια στις τρείς βγαίνει τέλεια, μια απολύτως αποδεκτή αν δεν την κοιτάς 1:1 και μια όχι.

Γενικώς μαθαίνουμε ο ένας τον άλλο, αυτό που δεν της αρέσει καθόλου είναι τα σκοτεινά με μουντό καιρό - βγάζει αρκετό θόρυβο...

P1000572 - Copy.jpg

...αλλά ποιά δεν βγάζει?

*Τα original αρχεία είναι στο dropbox link που έχω δώσει πιο πριν.

μια φωτο κι από μένα μέσα από παράθυρο
f/4.1 1/500 ISO125

iRL9EnCA2GEhbUDRp8H7kvkKRQzuQx4m77pIboCdSMkbFdTGOM2_B-LUEOVWk4yEsXATjoHZxjQH46PguZFLGrzvNkETH8p7Mvr7OXrFqirMWKrsHTiTh_ed0xoYzo9OCvwqQa1luzBtTjdBXkMkyHLE285Ji77C4rM6eKapYHekKmTdCPYtGYUUdm8IUQu9vy8A6qugLgxgUbKH8BcAdhJN9-a4y59u1V4zNT_BYA_YkEO1ii7eMsAfcYaC3-VykXt_imaokKWnwCOJm7MYbrn93aJ2oSe5utK4oHS-Vku-Y90ozByEqm0r9bhyTQAGA0k2Xtp1FevXRgHMoPWmWTcIiPK0Ud33eaLI4tlFMikmlvQ5COcw9CuejOcUXb0Se23d4MlzSbMX0H99dD8mimYbfre9LaJ1RgOSnGJjN7b1-z21OrSi-3E173HiwFW1sp5b9oxQUeC5RcC8IltOB-B6eoo9FX0TdKkP87fudYtubj5S3f5dI340KkmWO9XtRWlFT0ftnUbBYwGcBZodtQT7BENdCfb_JGEUdOSTZlM1q0qB8BUowIgLypxuQaejx6E-CFt9M6i5oQNG5mTot8dtGE2mS8gwwz6pcBtu9Vc37iL008p3=w2212-h1474-no

Προσωπικά, συνεχίζει (όπως είχα γράψει και παλαιότερα σε αυτό το θέμα) να μη μου κάνει εντύπωση η συγκεκριμμένη φωτογραφική από θέμα ''ποιότητας'' φωτογραφιών και ειδικά για τα χρήματα που ζητάει.. (και δεν έχω καμία εμπάθεια ως προς την εταιρεία, μια tz7 έχω από όταν βγήκε και την έχω ευχαριστηθεί μέχρι σήμερα).

Ο τόσος θόρυβος που βγάζει πχ στην φωτό παραπάνω του φίλου με τη συννεφιά δεν δικαιολογείται για την τιμή της.. είπαμε.. Πιστεύω πραγματικά πως lx100, rx100 lx7, g1x, xz2 και άλλες θα είχαν καλύτερο αποτέλεσμα. Έχει η panasonic γενικά ένα θέμα με τον θόρυβο (σε αρκετά μοντέλα με μικρότερο αισθητήρα από της tz100) που συνήθως ''αρπάζει'' εύκολα μόλις το iso ξεπεράσει την τιμή ''400'', αλλά οκ, θα περίμενες κάτι καλύτερο στην tz100 για τον αισθητήρα και την τιμή που έχει.

Tέλος, ούτε το πώς αποδίδει τα χρώματα μου αρέσει τόσο..

Last edited:
Όποιος ενδιαφέρεται για αγορά καλό θα ήταν να κατεβάσει τα αρχεία και να τα μελετήσει - δουλέψει λίγο. Όπως προείπα, αυτά που βλέπετε είναι jpeg μηχανής με contrast & sharpness +1, NR -4 σχεδόν τέρμα κάτω δηλαδή. Προσθέστε και το sharpening που κάνει ο web sharpener... Έπίσης μάλλον πρέπει να κατεβάσω στο 0 τα δυο πρώτα, ίσως παραβγάζουν λεπτομέρεια - θα ανεβάσω μερικές ακόμα για να καταλάβετε τι εννοώ.

Απάντηση: Re: Panasonic TZ100, η πρώτη travel zoom με αισθητήρα 1"!

Μάνο ουτε και εγώ την βλέπω, ξανανεβασέ την και να διαγράψουμε το προηγούμενο ποστ.

ΥΣ
δεν υπάρχει Panasonic ακόμη και με 4/3 αισθητήρα που με ρύθμιση NR=-4 να μην δώσει θόρυβο (μαζί με λεπτομέρεια), θελει μετά μια στοιχιώδη επεξεργασία ειδάλως αφήνεις την μηχανή να μασουλήσει την λεπτομέρεια και να σου δώσει λιγότερο θόρυβο αυξάνοντας προς τα πάνω το φίλτρο θορϋβου (μέρα με τη νύχτα όμως το τελικό παραγόμενο αποτέλεσμα μιας και δεν μπορείς να επεμβεις). Στις τελευταίες m43 Panasonic GX80/G80 που είναι άφιλτρες (δεν έχουν ΑΑ) το -4 πέφτει λϊγο βαρύ σε θόρυβο αν δεν κάνεις επεξεργασία, πιθανόν και η ΤΖ100 να θέλει κατι πιο ήπιο αν θέλεις να το παράγει έτοιμο. Η αύξηση του sharpness και του contrast θα δώσουν οξύτητα εκεϊ που ο φακός υποφέρει αλλά θα αυξήσουν τον θόρυβο στα υπόλοιπα εστιακά μήκη που δεν είναι απαραίτητη. Όλα δεν μπορείς να ταχείς σε μία μηχανή με τέτοιο εύρος εστιακών και δεν μπορεί να συγκριθεϊ με άλλες compact μικρότερου εύρους εστιακών ακόμη και αν είναι πιο φωτεινός ο φακός τους.

Ο θόρυβος στα jpeg είναι θέμα ρυθμίσεων, όπως λες Κώστα, θέλει λίγο ψάξιμο ακόμα - και επίσης είναι και θέμα προτιμήσεων. Η RX100 III που είχα (μεγειά Δημήτρη!), δεν σε άφηνε να βγάλεις off το φίλτρο NR, ακόμα και στο low είχε "βαρύ χέρι" με καλή επεξεργασία μεν, αλλά κατά τόπους "περίεργα" αποτελέσματα ειδικά σε τέτοιες δύσκολες συνθήκες δε. Τέλος πρέπει να πω ότι αν δείτε την διαφορά που έχει το πρώτο πλάνο (το τζαμί) σε σχέση με το πίσω (ακρόπολη), καταλαβαίνετε ότι παίζουν κι άλλοι παράγοντες: η ατμόσφαιρα που ήταν γεμάτη υγρασία και κάμποση ρύπανση και το βάθος πεδίου που αφήνει το δεύτερο πλάνο ελαφρά ανεστίαστο.

Έχουν περάσει από τα χέρια μου διάφορες compact 1/1,7" fuji (2), canon, καθώς και μια XZ1 (για μια μέρα), η 2/3" fuji XQ1 και οι δυο sony RX100 I και ΙΙΙ, και μπορώ να πω ότι έχει πέσει πολλή εξέλιξη. Η τελευταία και η TZ100 πλέον δίνουν πολύ καλό αποτέλεσμα, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική διαφορά με m4/3 - γιατί κι αυτό εξελίχθηκε βέβαια. Τα λεφτά είναι επίσης πολλά, αν σκεφθεί κανείς ότι με 300 παίρνεις π.χ. μια Nikon D3300, αλλά ως γνωστόν "τα ακριβά αρώματα... ".

Καλά ούτε και εγώ τρελαίνομαι με τις φώτος τις, άλλα εντάξει θυσιάζεις τον κοντό φωτεινό φακό για ζουμ, εννοείται ότι δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλες μηχανές 1 ίντσας με κοντούς φωτεινούς φακούς άλλα δεν είναι εδώ αυτό το ζητούμενο...
Πάντως γενικότερα οι Panasonic έχουν θέματα με τον θόρυβο, και στην G7 που έχω δεν τραβάω καθόλου Jpeg, πολύ θόρυβος και μέτρια χρώματα....μόνο raw όπου εκεί σώζεται η κατάσταση......ότι και αν κάνω με τα Jpeg Της μηχανής δεν μπορεί να πλησιάζει τα jpeg της Olympus.....γενικότερα αν αγοράσεις Panasonic θέλει δουλειά το πράγμα με τα αρχεία....

Το έχω ξαναβάλει σε κάποιο νήμα, αλλά οι ειδικοί διαφωνούν σε ότι αφορά τα jpeg:

https://www.youtube.com/watch?v=FRQpueEvb-U

edit: για τους τεμπέληδες η σειρά είναι...

1.Nikon
2.Canon
3.Panasonic
4.Fuji
5.Olympus
6.Sony
7.iPhone/Pentax

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Panasonic TZ100, η πρώτη travel zoom με αισθητήρα 1"!

Μάνο ουτε και εγώ την βλέπω, ξανανεβασέ την και να διαγράψουμε το προηγούμενο ποστ.
δεν ξέρω τί συμβαίνει. ίσως πρέπει να έχεις google account για να τη δεις. δοκίμασα και με το λινκ της εικόνας και μου δουλεύει εμένα. Και στην ιστοσελίδα του avclub μου τη δείχνει.
Την έβαλα και στο dropbox
O θόρυβος που αναφέρθηκε πιθανόν να οφείλεται στο ότι την πείραξα στο lightroom ανεβάζοντας shadows, saturation & vibrance.
Επίσης είναι μέσα από παράθυρο, όχι και τόσο καθαρό.
Αυτό που παρατηρώ εγώ είναι ότι πρόκειται για έναν φακό που ακόμα και στα άκρα έχει καλή απόδοση, χωρίς θολούρες και περίεργες παραμορφώσεις που έχουν άλλες compact. Μιλάμε πάντα για μηχανή τσέπης με 10Χ φακό, μην το ξεχνάμε αυτό.

Το έχω ξαναβάλει σε κάποιο νήμα, αλλά οι ειδικοί διαφωνούν σε ότι αφορά τα jpeg:

https://www.youtube.com/watch?v=FRQpueEvb-U

edit: για τους τεμπέληδες η σειρά είναι...

1.Nikon
2.Canon
3.Panasonic
4.Fuji
5.Olympus
6.Sony
7.iPhone/Pentax

Το έχω ποστάρει και εγώ αυτό, γενικά είναι και θέμα γούστου άλλα με εξαίρεση την Panasonic ψιλοσυμφωνώ...η Nikon και για μένα έχει τα καλύτερα jpeg Και η Pentax τα χειρότερα...βέβαια ο καθένας μας έχει άλλη αντίληψη στο τι του αρέσει και τι προτιμάει...

Απάντηση: Re: Panasonic TZ100, η πρώτη travel zoom με αισθητήρα 1"!

Μάνο έκανα παράθεση το ποστ σου και είδα ότι η φωτό προέρχεται απο το Google γιαυτό και δεν μπορώ να τη δώ (την είδα στο Dropbox), έχω google account και μάλιστα ανεβάζω άλμπουμ στο Google photos συχνά αλλά όποτε προσπάθησα να βάλω link απο εκεί δεν το έβλεπα στο iPad και υπέθεσα ότι δεν θα το βλέπουν και οι άλλοι και το παράτησα ... πιθανολογώ οτι οφείλεται σε κάποια ασυμβατότητα με το iPad , ο Δημήτρης δεν ξέρω απο τι συσκευή προσπαθεί να το δεϊ.

λοιπόν έχοντας γεμίσει την πρώτη 64άρα κάρτα, δεν παύω να έχω κάποιες απορίες για τη μηχανή.
1. γιατί δεν πάει πάνω από f8 ?
2. γιατί η ροδέλα για τη ρύθμιση της ταχύτητας γυρνάει ανάποδα από τις υπόλοιπες μηχανές (προς τα δεξιά κατεβάζει, αντί να ανεβάζει) ? μήπως αλλάζει από το μενού
Τέλος παίρνω πίσω το παλιότερο παράπονό μου ως προς την ταχύτητα του powerzoom, διότι στο video mode έχει ένα καταπληκτικό interface για έλεγχο όλων των ρυθμίσεων από την οθόνη (ανοίγει ένα μικρό μενού στη δεξιά πλευρά, και συγκεκριμένα: zoom in/out με 2 ταχύτητες, F, SS & iso
Τώρα το μόνο που μένει είναι να βρω τρόπο να βάλω φιλτράκι ND ! έχει κανείς καμιά ιδέα για κάτι πχ. mag filter από ελληνικό κατάστημα?, γιατί στα χιόνια δεν υπάρχει περίπτωση να επιβιώσω χωρίς ND

Last edited:
@cacau : τσίμπησα την lowepro tasca 30 και όντως ταιριάζει γάντι. thanks for the tip
για το ND πήρα έναν αντάπτορα kiwi LA-52RX100, ο οποίος ψιλοταιριάζει, αν και φοβάμαι ότι με το βάρος του ND μου θα ξεκολλήσει (είναι 52άρι variable ND) και φοβάμαι μήπως αφήσει και ίχνη κόλλας

Το f8 X 2,7 crop = ~22 , θες κι άλλο? 😂.
Για την ροδέλα νομίζω αλλάζει, ψάξε λίγο είμαι από κινητό

Προτιμώ τις κάθετες εκδόσεις αυτών των θηκών καθώς είναι πιο πρακτικές στο βάλε-βγάλε της μηχανής.

Για απροσδιόριστο λόγο όμως είναι δυσεύρετες σε χαμηλή τιμή, όπως και στην περίπτωσή μας εδώ της DMW-PHS84.

Ετσι. Εχουν διπλάσια και τριπλάσια τιμή. Η πιο πάνω είναι πολύ καλή, εχει θέση για ζώνη αλλά χωράει οριακά και στο μπουφάν!!