Πανεπιστημιακό άσυλο?

Η μεγαλύτερη ίσως ιδεολογική παγίδα που πέφτει ο σύγχρονος άνθρωπος είναι ότι ΑΝΑΓΚΑΖΕΤΑΙ (λόγω media κυρίως) να λειτουργεί μέσα από διπολικά ψευτοδιλήμματα.

Αριστερά – δεξιά , Πασοκ –ΝΔ, Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός , Μπους – Λάντεν , Κούγιας – Λαζόπουλος είναι μερικά από τα άπειρα που καθημερινά «στήνονται» από τους εργολάβους της ενημέρωσης – ψυχαγωγίας.

Το τελευταίο επεισόδιο έχει το δίπολο φοιτητές- αντιεξουσιαστές - επαγγελματίες του πεζοδρομίου από τη μία και (παρα)-αστυνομικούς από την άλλη.

ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ είναι. . ΚΑΚΩΣ καλείται να διαλέξει ομάδα ο σύγχρονος άνθρωπος.

Οι προβληματισμοί – ανησυχίες του σημερινού πολίτη που είναι συνταξιούχος – ναυτικός – αγρότης –υπάλληλος - φοιτητής (….όχι επαγγελματίας φοιτητής) - οδηγός -έμπορος κλπ. κλπ. είναι αλλού για αλλού από αυτά που νομίζουν οι ανωτέρω ΜΗ χρήσιμες ομάδες κοινωνικών σωτήρων.

Το μόνο που προσφέρει η σημερινή αλλαλούμ κατάσταση περί τα πανεπιστήμια (και το άσυλο) προς το σύγχρονο (φορολογούμενο και σε συνεχή τρεχάλα ) πολίτη είναι να τον εκνευρίζει .

Απάντηση: Re: Πανεπιστημιακό άσυλο?

Γι αυτό και όταν ξεκινήσαμε τη συζήτηση πριν 2 εβδομάδες κράτησα χαμηλό προφίλ. Διότι είχα πληροφορηθεί ότι φέτος θα βρίσκονταν πολλοί καθηγητές μέσα στο πανεπιστήμιο, και είχα την πληροφορία από την προηγούμενη Τετάρτη από τους αναρχικούς του Τμήματός μου, ότι φέτος δεν θα μπορέσουν να κάνουν τίποτε, διότι θα έχουν να αντιμετωπίσουν τον εχθρό μέσα στο πανεπιστήμιο. Το ήξεραν από πριν και το είπαν ανοιχτά στο μάθημα 12.00 το μεσημέρι. Γι αυτό και ήταν ελάχιστοι αυτοί που τελικά επέμειναν μετά την πορεία. Μάλιστα ένας μου ζήτησε το κινητό μου, ώστε αν γίνει καμιά στραβή και βρεθεί στήν ασφάλεια ή σε νοσοκομείο, να βεβαιώσω τη φοιτητική του ιδιότητα.

Πάντως βλέπετε ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο νομίζουμε ότι φαίνονται, ούτε ότι μπορούν να λυθούν τόσο εύκολα...

Για να καταλάβω καλά , γιατί μάλλον μπερδεύτηκα ( ή ελπίζω και εύχομαι να μπερδεύτηκα ) .
1. Ο εχθρός είναι οι καθηγητές και σας το ειπε αμαρχικός φοιτητής σας με αυτά τα λόγια
2. Σας ζήτησε αναρχικός φοιτητής το τηλέφωνο σας , για να σας τηλεφωνήσει σε περίπτωση που εμπλακεί σε επεισόδια για να βεβαιώσετε ότι είναι φοιτητής ; Και αυτό τι σημαίνει , ότι δεν θα είχε συμμετοχή στα επεισόδια , ότι είναι καλό παιδί , τι ακριβώς ;

Δεν κατανοώ το δίπολο Αστυνομικοί-Αντεξουσιαστές.Δεν συγκρίνω το άσχημο πρόσωπο τής κρατικής καταστολής,όταν αυτό εμφανίζεται, με την ´αντεξουσιαστική´στάση.Επίσης αποδείχθηκε και επίσημα αυτό που όλοι υποθέταμε:Στούς ´αντεξουσιαστικούς ´κύκλους,υπάρχουν σταθερά χαφιέδες τής Αστυνομίας ,που υποκινούν τούς ανόητους.Επομένως υπάρχουν αστυνομικοί κύκλοι πού επιθυμούν τα επεισόδια και μάλιστα τα προκαλούν.
Αλλά αδυνατώ να συγκρίνω την ατομική βόμβα με τις βολές του παλιού φλόμπερ.
Η αστυνομία ξεσπάθωσε δυστυχώς και θά πρέπει να την συμμαζέψει η πολιτική εξουσία άμεσα.
Πάντως θά περίμενα μεγαλυτερη ή ανάλογη ευαισθησία με τις διαρκείς καταγγελίες εναντίοντών ´τραμπούκων φοιτητών´.Οι τραμπούκοι αστυνομικοί και ο συνδικαλιστής μπάτσος που ειρωνευεται απο την τηλεόραση καθηγητές και φοιτητές είναι πολλές φορές πιό επικίνδυνοι απο τα καλόπαιδα.
Για να μην εξισώνουμε άνισα πράγματα δηλαδή.

Ο ενας στηριζει την υπαρξη του στον αλλον και φυσικα δινουν και καποιο χερι βοηθειας,ανεπισημως, οταν χρειαζεται.Φανταζεστε να μην υπηρχαν τα επεισοδια στα γηπεδα και οι γνωστοι -αγνωστοι αναρχικοι,τι δουλεια θα εκαναν καποιοι κυριοι με γκλοπς-δακρυγονα κλπ?

Re: Απάντηση: Re: Πανεπιστημιακό άσυλο?

Για να καταλάβω καλά , γιατί μάλλον μπερδεύτηκα ( ή ελπίζω και εύχομαι να μπερδεύτηκα ) .
1. Ο εχθρός είναι οι καθηγητές και σας το ειπε αμαρχικός φοιτητής σας με αυτά τα λόγια
2. Σας ζήτησε αναρχικός φοιτητής το τηλέφωνο σας , για να σας τηλεφωνήσει σε περίπτωση που εμπλακεί σε επεισόδια για να βεβαιώσετε ότι είναι φοιτητής ; Και αυτό τι σημαίνει , ότι δεν θα είχε συμμετοχή στα επεισόδια , ότι είναι καλό παιδί , τι ακριβώς ;

1. Μου μετέφερε ότι δεν θα υπήρχαν οι κατάλληλες περιστάσεις για να γίνει μια ακόμη μάχη κατά του κράτους, αφού τα κτήρια δεν θα ήταν άδεια και θα υπήρχαν πολλοί ασφαλίτες με πολιτικά μέσα στο πανεπιστήμιο.

2. Θα πήγαινε πορεία, κατάληψη κανονικά. Αλλά αν τον συνελάμβαναν χρειαζόταν άτομο να βεβαιώσει τη φοιτητική του ιδιότητα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Πανεπιστημιακό άσυλο?

1. Μου μετέφερε ότι δεν θα υπήρχαν οι κατάλληλες περιστάσεις για να γίνει μια ακόμη μάχη κατά του κράτους, αφού τα κτήρια δεν θα ήταν άδεια και θα υπήρχαν πολλοί ασφαλίτες με πολιτικά μέσα στο πανεπιστήμιο.

2. Θα πήγαινε πορεία, κατάληψη κανονικά. Αλλά αν τον συνελάμβαναν χρειαζόταν άτομο να βεβαιώσει τη φοιτητική του ιδιότητα.

Αν δεν κάνω λάθος είστε καθηγητής . Πως είναι δυνατόν να ζητείται η συνδρομή σας από τον "περήφανο" μαχητή κατά του κράτους , ο οποίος ενεργεί γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα συλληφθεί ή ότι ενδεχομένως θα συλληφθεί ( άρα θα έχει συμμετοχή σε βίαια επιεσόδια ) , και συνεπώς ενεργεί αν όχι με άμεσο , τουλάχιστον με ενδεχόμενο δόλο ;

Ελπίζω τουλάχιστον να μην είστε από τους καθηγητές που θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά να μην συλληφθεί το "καλό παιδί" ή που θα στεναχωρηθούν αμα φάει και λίγο ξύλο παραπάνω ο "φοιτητής" .

υπάρχουν και οι βεβαιώσεις σπουδών ή ακόμη πιο εύκολο, το φοιτητικό πάσο.

Τέλοσπάντων, έχει καθιερωθεί σχεδόν ως έθιμο να συμπλέκονται φοιτητές, αναρχικοί, αντεξουσιαστές (ή και άλλες ομάδες τις οποίες δεν γνωρίζω) με αστυνομικές δυνάμεις, κάθε χρόνο τέτοια περίοδο. Νομίζω ότι σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει να λειτουργεί σχεδόν ψυχαναγκαστικά και για τις δύο πλευρές. Πιστεύως πως πολλοί, από αμφότερες τις πλευρές, επιδιώκουν να ρίξουν ξύλο, όπου βρεθεί η κατάλληλη ευκαιρία, και φυσικά δεν ισχύουν καθόλου όσα λέει σχετικώς το Υπουργείο. Βέβαια και το να γίνεται λόγος μέχρι και για αναβίωση παρακράτους νομίζω ότι είναι πολύ χοντρό.

Το θλιβερό είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία συνδέει τα επεισόδια με το θέμα του ασύλου. Και η ακαδημαϊκή ελευθερία και η ανεμπόδιστη διακίνηση ιδεών (και όχι ναρκωτικών) πάει περίπατο.

Είμαι καθηγητής επί θητεία (όχι μόνιμος) στη βαθμίδα του λέκτορα (η χαμηλότερη δυνατή). Όταν το 1997 έδωσα τον όρκο του δημοσίου υπαλλήλου για πρώτη φορά στη μέση εκπαίδευση, ορκίστηκα να παρέχω τις υπηρεσίες μου σε όλους, χωρίς εξαίρεση, και για το καλό του ατόμου και του κοινωνικού συνόλου. Το 2004 έδωσα τον ίδιο όρκο ως κρατικός λειτουργός. Επομένως για όλους τους φοιτητές μου, είμαι ο καθηγητής τους. Και θα βεβαιώσω σε οποιαδήποτε υπηρεσία χρειαστεί τη σχέση μου με τους φοιτητές μου. Είτε είναι trendy, yappies, πράσινοι, κόκκινοι, μπλε, αν με έχουν χλευάσει στο αμφιθέατρο, είτε ό,τι άλλο. Δεν μπορώ να αρνηθώ τη σχέση μου με αυτούς.

Από την άλλη δεν ευθύνομαι για τις πράξεις τους, και δεν μπορώ να εγγυηθώ για τη συμπεριφορά τους.

ΥΣΤ. Πάσο, βεβαίωση γραμματείας σε ώρα διαδήλωσης ....δύσκολο.

...... θα παω να σπασω κεφαλια και αν με πιασουν Κυριε καθηγητα μπορειτε να βεβαιωσετε οτι ειμαι Φοιτητης και οτι ΔΕΝ ειμαι κακο παιδι αλλα προσεχω μονο τα μαθηματα μου και τις σπουδες μου ......

χεχεχεχεχε αυτο και αν ειναι ανεκδοτο .....

Ο Κυριος Βλασσίδης κάνει αυτό που τού επιβάλλει η δεοντολογία του ως λειτουργού.Ειναι αυτό που θά έκανα και εγώ για ασθενή μου,τηρώντας το ιατρικό απόρρητο,ή ο Ντοκ τηρώντας το απόρρητο σε κάποιον πού υπερασπιζεται.
Και ο καθηγητής είναι καθηγητής για κάθε φοιτητή του,ακόμα και εάν διαφωνεί για τίς πράξεις του.
Καθηγητές επίορκοι υπήρχαν επι χούντας που κάρφωναν φοιτητές στην Ασφάλεια ή που παρείχαν παραισθησιογόνα στην Ασφάλεια για ευκολότερη απόσπαση ομολογιών.Οσον αφορά την Ιατρική Αθηνών μια ματιά στον τύπο τού 74-75 αρκεί..

Δεν καταλαβαίνω γιατί το φοιτητικό πάσο δεν μπορεί να είναι πρόχειρο σε μια πορεία αλλά η τηλεφωνική επικοινωνία με τον καθηγητή μπορεί. Και το πρώτο το ίδιο κατάλληλο για τη βεβαίωση της φοιτητικής ιδιότητας σε μια τέτοια κατάσταση μπορεί να είναι, εάν η φοιτητική ιδιότητα είναι όντως το ζητούμενο.
Η επικοινωνία με τον καθηγητή συνεπώς δεν βεβαιώνει απλώς την ιδιότητα του συλληφθέντος ως φοιτητή, αλλά ως "καλού παιδιού". Τη στιγμή εκείνη ο καθηγητής επέχει θέση μάρτυρα υπεράσπισης. Είναι σίγουρος για το ποιόν εκείνου που υπερασπίζεται? Από όσο διάβασα, σίγουρος είναι μόνο για την ιδιότητα του συλληφθέντος ως φοιτητή του...

εννοείται ότι η ανωτέρω συμπεριφορά σαφώς υποδηλώνει ενδιαφέρον για τον κάθε φοιτητή και είναι αξιέπαινη.

Απλώς δεν βρίσκω τόσο αγνά τα κίνητρα της άλλης πλευράς, αυτό είναι όλο.

Ο καθηγητής οφείλει ακόμα και να προστατευσει-στα πλαίσια τού ´παιδεύειν´-φοιτητή του.Δεν μπορεί να συμβάλλει στην καταστολή ,αλλά σαν λειτουργός να δίνει άλλη μιά ευκαιρία στον φοιτητή του.Δεν μπορεί ασφαλώς να υποκαθιστά τήν δικαστική εξουσία,αλλά οφείλει να επιδιώκει τήν προσαρμογή τού κάθε φοιτητή στο κοινωνικο σύνολο ,στα πλαισια τών δυνατοτήτων του και τών ορίων του ασφαλώς.
Ο καθηγητής δεν διδάσκει μόνον μαθήματα,προσπαθεί και να διδάξει ήθος.Αλλοίμονο εάν καθηγητές ,συνεργάζονται με τούς μπάτσους για τίς ιδεες τών φοιτητών τους.
Αλλως τε τίς τελευταίες μέρες οι μπάτσοι τσακίζουν φοιτητή και όχι το ανάποδο.Δεν τοχω δεί και ποτέ αυτό,εδώ που τα λέμε..

εννοείται ότι η ανωτέρω συμπεριφορά σαφώς υποδηλώνει ενδιαφέρον για τον κάθε φοιτητή και είναι αξιέπαινη.

Απλώς δεν βρίσκω τόσο αγνά τα κίνητρα της άλλης πλευράς, αυτό είναι όλο.

Ηξερα συμφοιτητές μου πού στα 20 τους τόπαιζαν αναρχικοί και σήμερα είναι αξιολογότατοι.
Οι φοιτητές δεν είναι τόσο ωριμοι στα 21 τους,άσχετο τί πιστευουν οι ίδιοι.
Και ασφαλώς είναι σε ηλικίες τέτοιες που η σύγκρουση με κάθε εξουσία(και τήν πατρική,μήν ξεχνιόμαστε)γοητευει.
Βεβαια ,ο ρόλος του καθηγητή είναι και να εκπαιδευει και να οριοθετεί τούς νεότερους.Και εκεί χωλαίνει δυστυχώς το πράγμα,όπως έχουμε πεί σε άλλα threads τής παιδείας ή τών απεργιών τών καθηγητών.

Τι να πω, δεν έχω ζήσει τέτοιες εποχές, δεν πάει εύκολα το μυαλό μου στο πονηρό. Αδυνατώ να φέρω στο μυαλό μου εικόνα καθηγητή να συνεργάζεται με μπάτσους. Ίσως για τον ίδιο λόγο δεν βλέπω και τους φοιτητές (και μη-φοιτητές) ως έχοντες εξ ορισμού αγνές προθέσεις.

εγω παλι δεν καταλαβα
ειναι δυνατον να πιστευψεις καποιον που απο τηλεφωνου σου λεει οτι ειναι καθηγητης και οτι σε διαβεβαιωνει οτι ο ταδε ειναι φοιτητης???????

μωρέ εάν στην άλλη άκρη της γραμμής είχες τον καθηγητή μου στο Ρωμαϊκό Δίκαιο, ως και ο ίδιος ο Φύρερ μπορεί να πίστευες ότι σου μιλάει! :flipout:

Τι να πω, δεν έχω ζήσει τέτοιες εποχές, δεν πάει εύκολα το μυαλό μου στο πονηρό. Αδυνατώ να φέρω στο μυαλό μου εικόνα καθηγητή να συνεργάζεται με μπάτσους. Ίσως για τον ίδιο λόγο δεν βλέπω και τους φοιτητές (και μη-φοιτητές) ως έχοντες εξ ορισμού αγνές προθέσεις.

Δεν ήταν απλές καταγγελίες.Ιατρική και Φαρμακευτική Αθηνών.Κάποιοι απεπέμφθησαν οριστικά και κάποιοι επαύθησαν για ορισμένα χρόνια.Αυτός που έδινε τα παραισθησιογόνα,επέστρεψε αργότερα πανηγυρικά,και επιβίωσε σε όλες τίς μετέπειτα κυβερνήσεις και έγινε και Ακαδημαϊκός τελικά.
Υ.Γ
Δεν θεωρώ όλους τούς φοιτητές ώς έχοντες καλές προθέσεις.Απλώς ,σαν μεγαλύτερος ,θά τούς εδινα και δευτερη ευκαιρία.

εγω παλι δεν καταλαβα
ειναι δυνατον να πιστευψεις καποιον που απο τηλεφωνου σου λεει οτι ειναι καθηγητης και οτι σε διαβεβαιωνει οτι ο ταδε ειναι φοιτητης???????

Ασφαλώς.Οταν μιλαει ο καθηγητής με την Αστυνομία υπάρχει αναγνώριση κλήσεως στο τηλέφωνο τού Αστυνομικού.:flipout: :flipout: