Πανί για Epson EMP- TW700

alexnik

New member
19 July 2011
29
Καλησπέρα,
πήρα πριν λίγες μέρες τον προβολέα του τίτλου, από καιρό είχα την "πετριά" αλλα δεν είχε κάτσει το οικονομικό οπότε βρήκα τώρα μια ευκαιρία (νομίζω δηλαδή) για μεταχειρισμένο και τον πήρα.
Τον έχω βάλει στα 3-4 μέτρα από τον τοίχο βγάζει 110" περίπου και η ποιότητα της εικόνας στον τοίχο δεν είναι τραγική (τουλάχιστον στο μη έμπειρο μάτι μου) αλλά σε νυχτερινές σκηνές κτλ έχει θέμα στο mode black theater (με ρυθμίσεις που βρήκα Online) επίσης ο τοίχος είναι σκούρο κίτρινο. Οπότε είπα να πάω σε πανί, είδα τις τιμές και νομίζω ότι είναι στα μέτρα μου (50-70 ευρώ), απλά επειδή είμαι πολύ noob είπα να ρωτήσω αν έχετε να προτείνεται κάτι ώστε μην πάρω τίποτα άκυρο και τρέχω μετά.

Δεν ξέρω τι πληροφορίες χρειάζεστε οπότε θα γράψω ότι πιστεύω ότι είναι σχετικό:
- Το δωμάτιο έχει αρκετό φως αλλά το προορίζω να δουλεύει βράδυ οπότε θα είναι πίσσα σκοτάδι όταν παίζει.
- Ο προβολέας είναι στα 3-4 μέτρα από τον τοίχο σε ύψος ταβανιού, δεν τον έχω κολλήσει στο ταβάνι αλλα υπήρχε μια κατασκευή και τον έβαλα εκείς στα 2,5-3 μέτρα από το πάτωμα.
- Τα καθίσματα είναι στα 2-3 μέτρα από τον τοίχο.
- Κυρίως θα παίζει ταινίες σειρές και κανα παιχνίδι στο ps3 (nba κτλ).
- Η λάμπα του έχει 485 ώρες από ότι λέει στο μενού.

ΥΓ ευχαριστώ προκαταβολικός για την όποια βοήθεια. :)

Το σκέφτηκα αλλά επειδή δεν είναι δικό μου το σπίτι δεν νομίζω ο ιδιοκτήτης να το δεχτεί.

ΥΓ Το PVC και το Κόντρα πλακέ είναι είδη χρώματος;

Ξέχνα την τελευταία ερώτηση κατάλαβα τι εννοείς αυτό με το pvc νομίζω ότι είναι καλή ιδέα από που μπορώ να προμηθευτώ σε διαστάσεις που θέλω εγώ; Επίσης τα χρώματα κτλ που θα χρειαστεί να βάλω που θα τα βρω και σε τι κόστος φτάνω αξίζει να ασχολήθω ή καλύτερα να πάω στο πανί που είναι και έυκολη λύση;

Απάντηση: Re: Πανί για Epson EMP- TW700

Ξέχνα την τελευταία ερώτηση κατάλαβα τι εννοείς αυτό με το pvc νομίζω ότι είναι καλή ιδέα από που μπορώ να προμηθευτώ σε διαστάσεις που θέλω εγώ; Επίσης τα χρώματα κτλ που θα χρειαστεί να βάλω που θα τα βρω και σε τι κόστος φτάνω αξίζει να ασχολήθω ή καλύτερα να πάω στο πανί που είναι και έυκολη λύση;

Πρώτα πρέπει να καταλήξεις στις διαστάσεις. Το χρώμα με το αστάρι κοστίζει γύρω στα 12 ευρώ και το pvc κανά 30άρι. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και μελαμίνη ή κόντρα πλακέ.

Χρώμα θα σου δώσω το καλύτερο βάσει των δυνατοτήτων του προβολέα.

Σίγουρα θα είναι καλύτερο από όποια φθηνή οθόνη.

Οκ οι διαστάσεις που θέλω είναι 2x2m αν και δεν τρελαίνομαι για 4:3 δεν νομίζω να μου χρειαστεί κάπου οπότε μιλάμε για 2x1.5 περίπου για 16:9.

Οκ οι διαστάσεις που θέλω είναι 2x2m αν και δεν τρελαίνομαι για 4:3 δεν νομίζω να μου χρειαστεί κάπου οπότε μιλάμε για 2x1.5 περίπου για 16:9.

Ο 700άρης έχει εγγενή ανάλυση 16:9. Οπότε δεν σου χρειάζεται το κάδρο 4:3. Επομένως, μιλάμε για 92 ίντσες (2,03 χ 1,14). Σκέφτεσαι τη λύση mdf, pvc, μελαμίνης, blackout υφάσματος?

Last edited:
Νομίζω πιο έυκολη λύση θα ήταν το pvc που είναι και αρκετά ελαφρύ.

Το σκέφτηκα αλλά επειδή δεν είναι δικό μου το σπίτι δεν νομίζω ο ιδιοκτήτης να το δεχτεί.

ΥΓ Το PVC και το Κόντρα πλακέ είναι είδη χρώματος;

Δεν το κατάλαβα αυτό, έχω αλλάξει δύο σπίτια και στα δύο είχα βάψει τον τοίχο κανονικό κάδρο με μαύρη μπορντούρα και κανείς απ τους σπιτονοικοκύρηδες δεν είπε τίποτα και δεν έχει το δικαίωμα όσο μένεις να πει τίποτα. Δηλαδή άμα κάνεις παιδί κορίτσι και θέλεις να βάψεις το παιδικό ροζ θα τον ρωτήσεις; Βάψε φίλε μου τον τοίχο όπως θες, άκου τον Γιάννη στην επιλογή του χρώματος κι όταν ποτέ φύγεις απ το σπίτι ακόμα κι έτσι να το αφήσεις ούτως ή άλλως ο ιδιοκτήτης θα το βάψει δεν πρόκειται να σου πει τίποτα, εξάλλου γι αυτό πάντα κρατάνε και την εγγύηση. Το βάψιμο του τοίχου είναι ο λιγότερος μπελάς, είναι πιο εύκολο και με εκπληκτικά αποτελέσματα.

Ναι έχεις δίκιο δεν χάνω κάτι να τον ρωτήσω. Το χρώμα είτε είναι pvc είτε τοίχος θα είναι το ίδιο ή διαφέρει;
Επειδή δεν είμαι σχετικός, εάν καταλήξω στον τοίχο τι θα χρειαστώ από εργαλεία;

Ναι έχεις δίκιο δεν χάνω κάτι να τον ρωτήσω. Το χρώμα είτε είναι pvc είτε τοίχος θα είναι το ίδιο ή διαφέρει;
Επειδή δεν είμαι σχετικός, εάν καταλήξω στον τοίχο τι θα χρειαστώ από εργαλεία;

Όπως τα είπε ο Κωνσταντίνος είναι τα πράγματα. Με τον τοίχο θα πάρεις εξαιρετική εικόνα. Εδώ που τα λέμε, δεν είναι και κάτι τραγικό αν βάψεις ένα κομμάτι λευκό ή κάποια απόχρωση του γκρίζου. Την μαύρη μπορντούρα την φτιάχνεις με αυτοκόλλητη μαύρη ταινία, οπότε ούτε εκεί υπάρχει πρόβλημα.

Για τον τοίχο σου θα χρειαστείς:

Στόκο (εφόσον χρειάζεται),
Αστάρι,
400άρι ή 1000άρι γυαλόχαρτο,
Βαφή,
Ρολό,
σκαφάκι.

Το αποτέλεσμα θα είναι σχετικά ίδιο ανάμεσα σε pvc και τοίχο, εφόσον ο τοίχος σου είναι λείος σε καλή κατάσταση, χωρίς ρωγμές, σκισίματα, σημάδια.

Επειδή βάφτηκε από ότι ξέρω πριν 5-6 μήνες ο τοίχος είναι σε πολύ καλή κατάσταση είναι λείος χωρίς ρωγμές κτλ.

Επειδή βάφτηκε από ότι ξέρω πριν 5-6 μήνες ο τοίχος είναι σε πολύ καλή κατάσταση είναι λείος χωρίς ρωγμές κτλ.

Τότε φίλε μου άνοιξε το προβόλι σου και στα περιθώρια της εικόνας σε full κάδρο (1,78:1) βάλε χαρτοταινία ώστε αυτά να είναι τα όρια της εικόνας, βάψε δύο στρώματα στην απόχρωση που θα σου δώσει ο Γιάννης με διαφορά 5-6 ώρες το δεύτερο στρώμα, ξεκόλλα την χαρτοταινία αργά -αργά ώστε να μη σου μείνει κανά κομμάτι χρώματος επάνω και χρειάζεσαι μετά επιδιορθώσεις, κόλλα και την μαύρη μπορντούρα και καλές θεάσεις!!

Ναι έχεις δίκιο θα το πιέσω ώστε να δεχτεί να βάψω τον τοίχο (όχι βέβαια ότι είναι περίεργος ο άνθρωπος πιθανότατα να δεχτεί χωρίς πολλά πολλά), είναι αρκετά πιο απλή διαδικασία από το pvc, το κρέμασμα κτλ.
Οπότε πάμε στο πιο σημαντικό ερώτημα ποιό χρώμα πρέπει να προμηθευτώ;

Οπότε πάμε στο πιο σημαντικό ερώτημα ποιό χρώμα πρέπει να προμηθευτώ;

Αυτό εξαρτάται από το φως του προβολέα σου. Τις ίντσες που θα ανοίξεις τις γνωρίζουμε ήδη. Θα προσπαθήσω να βρω παραπάνω στοιχεία ώστε να σου προτείνω το κατάλληλο χρωματάκι.:smile:

ΥΓ

Αν μπορούσα να κάνω ένα δώρο στα μέλη του φόρουμ που παίζουν με προβόλια, αυτό θα ήταν σίγουρα ένα φωτόμετρο!! Θα μας έλυνε τα χέρια σε πολλά πράγματα!!-bye-

Η αλήθεια είναι ότι και εγώ δεν μπορώ να βοηθήσω παραπάνω σε αυτό, το μόνο που μπορώ να σου πω είναι ότι στο dynamic mode είναι αρκετά δύνατο σε κάτι Sitcom που το δοκίμασα (που έχουν πολλά χρώματα και φώτα) ήταν λίγακι υπερβολικό και το γύρισα στο black theater όπου ήταν μια χαρά (το συγκεκριμένο το έπαθα με ένα επεισόδιο big bang theory), αλλά σε ταινίες με αρκετή σκοτεινιά είναι σχεδόν μονόδρομος το dynamic. Βέβαια εδώ να σημειώσω ότι ο τοίχος είναι κίτρινο προς τη σκούρα απόχρωση, φαντάζομαι με το άσπρο να είναι αρκετά εντονότερο το φως.
Κάτι άλλο που ήθελα να ρωτήσω το gain έχει να κάνει με το υλικό της οθόνης ή με το χρώμα;

Η αλήθεια είναι ότι και εγώ δεν μπορώ να βοηθήσω παραπάνω σε αυτό, το μόνο που μπορώ να σου πω είναι ότι στο dynamic mode είναι αρκετά δύνατο σε κάτι Sitcom που το δοκίμασα (που έχουν πολλά χρώματα και φώτα) ήταν λίγακι υπερβολικό και το γύρισα στο black theater όπου ήταν μια χαρά (το συγκεκριμένο το έπαθα με ένα επεισόδιο big bang theory), αλλά σε ταινίες με αρκετή σκοτεινιά είναι σχεδόν μονόδρομος το dynamic. Βέβαια εδώ να σημειώσω ότι ο τοίχος είναι κίτρινο προς τη σκούρα απόχρωση, φαντάζομαι με το άσπρο να είναι αρκετά εντονότερο το φως.
Κάτι άλλο που ήθελα να ρωτήσω το gain έχει να κάνει με το υλικό της οθόνης ή με το χρώμα;

Το dynamic είναι τελείως ακατάλληλο προς θέαση, αν είσαι ''εραστής'' της ποιοτικής εικόνας. Ο προβολέας δηλώνει 1600 Lumens, αλλά, 99% είναι σε δυναμική ρύθμιση. Το χρώμα που θα σου προτείνω θα είναι ένα ελαφρό ουδέτερο γκρι, το οποίο θα κόψει φως. Σε σίνεμα ρύθμιση, υπολογίζω χοντρικά να παίζεις με 500-600 Lumens (σκέψου ότι έχεις και αρκετές ώρες στην πλάτη της λάμπας). Οπότε, η επιλογή του χρώματος θα βασιστεί σε αυτά τα δεδομένα. Ρίξε και μια ματιά αν θέλεις εδώ:

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/100539-Βαψιμο-τοιχου-για-οθονη

Το gain της οθόνης έχει να κάνει και με τα δύο (υλικό + χρώμα + φινίρισμα χρώματος).

Re: Απάντηση: Re: Πανί για Epson EMP- TW700

Αυτό εξαρτάται από το φως του προβολέα σου. Τις ίντσες που θα ανοίξεις τις γνωρίζουμε ήδη. Θα προσπαθήσω να βρω παραπάνω στοιχεία ώστε να σου προτείνω το κατάλληλο χρωματάκι.:smile:

ΥΓ

Αν μπορούσα να κάνω ένα δώρο στα μέλη του φόρουμ που παίζουν με προβόλια, αυτό θα ήταν σίγουρα ένα φωτόμετρο!! Θα μας έλυνε τα χέρια σε πολλά πράγματα!!-bye-

Και μόνο η σκέψη σου ήταν αρκετή, καλό δώρο θα ήταν επίσης να μας κατεύθυνες που θα μπορούσαμε να το βρούμε και σε τι τιμή Γιάννη.

Re: Απάντηση: Πανί για Epson EMP- TW700

http://www.qcontrol.gr/perivalontikes-energiakes-metrisis/fotometra-photometer

http://www.a-store.gr/eshop/φωτόμετρα.html

Να, δυο τυχαίες διευθύνσεις. Τα φωτόμετρα μπορείτε να τα βρείτε σε καταστήματα με φωτογραφικά είδη. Δεν χρειάζεται να δώσετε παραπάνω από 30-40 ευρώ.

Στην πρώτη διεύθυνση που δίνεις είδα τα ΚΙΜΟ τα οποία χρησιμοποιώ στη δουλιά μου σε υγρασιόμετρα-θερμόμετρα, ανεμόμετρα, ντεσιμπελόμετρα, είναι ακριβέστατα, αξιόπιστα αλλά και ακριβά, όμως παίρνεις εγγυημένη ποιότητα, τα άλλα με 23 ευρώ βλέπω απόκλιση +-5% που είναι μεγάλο ποσοστό αν θες ακρίβεια, όπως και να χει Γιάννη σ ευχαριστώ, τώρα ξέρω που θα ψάξω.