Πανί για Epson EMP- TW700

Απάντηση: Re: Απάντηση: Πανί για Epson EMP- TW700

Στην πρώτη διεύθυνση που δίνεις είδα τα ΚΙΜΟ τα οποία χρησιμοποιώ στη δουλιά μου σε υγρασιόμετρα-θερμόμετρα, ανεμόμετρα, ντεσιμπελόμετρα, είναι ακριβέστατα, αξιόπιστα αλλά και ακριβά, όμως παίρνεις εγγυημένη ποιότητα, τα άλλα με 23 ευρώ βλέπω απόκλιση +-5% που είναι μεγάλο ποσοστό αν θες ακρίβεια, όπως και να χει Γιάννη σ ευχαριστώ, τώρα ξέρω που θα ψάξω.

Κωνσταντίνε, υπάρχουν και φωτόμετρα αρκετά ακριβά, κοντά στο 500άρικο ή και παραπάνω. Οι διαφορές τους είναι η μεγάλη ακρίβεια και η ικανότητα στις χαμηλές μετρήσεις. Αν χρησιμοποιείται το φωτόμετρο μόνο για το φως, +/- 5% είναι τίποτα. Αντί να σου δείξει 200 λουξ, θα σου δείξει 210 ή 190. Δεν καταλαβαίνει τίποτα το μάτι σε τέτοιες μικρές διαφορές.

Να 'σαι καλά!!

Τελικά μίλησα το απόγευμα με τον ιδιοκτήτη και δεν είχε κανένα πρόβλημα με το βάψιμο, οπότε τα δεδομένα αλλάζουν γιατί πλέον δεν θα βάψω τον πλαϊνό τοίχο που με το βάθος των ~3 μέτρων μου έδινε 90" (2 μέτρα μήκος) που είπε ο Γιάννης αλλά τον διπλανό του που μου δίνει περιθώριο βάθους του προτζέκτορα 7-8 μέτρα, οπότε η οθόνη που βγάζω είναι στα ~2.50 μέτρα στο μήκος και ~1.50 στο ύψος (τοσο με αφήνει η επιφάνεια του τοίχου μαζί με ένα περιθώρια 10-20 εκατοστών αριστερά-δεξιά για το μαύρο πλαίσιο). Το αναφέρω γιατί Γιάννη είπες ότι παίζει ρόλο στο χρώμα που θα διαλέξουμε και το πόσες ίντσες βγάζει.

Μια ακόμα ερώτηση είναι καλύτερο να βάλω τον tw700 σε σημείο ώστε να ρίχνει με το μικρότερο ζοομ στις παραπάνω διαστάσεις ή δεν μας απασχολεί και βγάζει το ίδιο αποτέλεσμα όπου και να τον βάλω;

Απάντηση: Re: Πανί για Epson EMP- TW700

Τελικά μίλησα το απόγευμα με τον ιδιοκτήτη και δεν είχε κανένα πρόβλημα με το βάψιμο, οπότε τα δεδομένα αλλάζουν γιατί πλέον δεν θα βάψω τον πλαϊνό τοίχο που με το βάθος των ~3 μέτρων μου έδινε 90" (2 μέτρα μήκος) που είπε ο Γιάννης αλλά τον διπλανό του που μου δίνει περιθώριο βάθους του προτζέκτορα 7-8 μέτρα, οπότε η οθόνη που βγάζω είναι στα ~2.50 μέτρα στο μήκος και ~1.50 στο ύψος (τοσο με αφήνει η επιφάνεια του τοίχου μαζί με ένα περιθώρια 10-20 εκατοστών αριστερά-δεξιά για το μαύρο πλαίσιο). Το αναφέρω γιατί Γιάννη είπες ότι παίζει ρόλο στο χρώμα που θα διαλέξουμε και το πόσες ίντσες βγάζει.

Μια ακόμα ερώτηση είναι καλύτερο να βάλω τον tw700 σε σημείο ώστε να ρίχνει με το μικρότερο ζοομ στις παραπάνω διαστάσεις ή δεν μας απασχολεί και βγάζει το ίδιο αποτέλεσμα όπου και να τον βάλω;

Αυτό αλλάζει τα δεδομένα (92'' vs 113''). Υπάρχει σημαντική διαφορά σε επιφάνεια. Όσο πιο κοντά τον τοποθετήσεις (με το ζουμ ανοιχτό) παίρνεις παραπάνω φωτεινότητα, όσο πιο μακρυά, λιγότερη..

Θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις το Tundra 2133-70 της Benjamin Moore. Είναι ένα ανοιχτό γκριζάκι, αλλά, μιας και άλλαξαν τα δεδομένα (κάδρο και απόσταση) και χωρίς να γνωρίζουμε επακριβώς πόσο φως βγάζεις, θα έλεγα να πας στα σίγουρα. Το χρώμα αυτό θα σου δώσει ένα κέρδος περίπου 0.8. Ζήτησε αυστηρά φινίρισμα ματ (φλατ το λέει η Μπέντζαμιν).

Βάφεις ένα χέρι αστάρι και το αφήνεις να στεγνώσει ένα 24ώρο. Διάλεξε αστάρι άσπρου χρώματος για να ''σπάσει'' την κιτρινίλα του τοίχου. Αραίωσε με καθαρό νερό 5%. Γυαλοχάρτισε ελαφρά με πολύ ψιλό γυαλόχαρτο την άλλη μέρα. Σκούπισε μ' ένα ελαφρώς νωπό πανί. Βάφεις 2 ή 3 χεράκια αφήνοντας 4-5 ώρες ανάμεσα στα βαψίματα και είσαι έτοιμος. Ρολό διάλεξε το λεγόμενο μοχέρ, όσο πιο κοντότριχο βρεις. Αραίωσε το χρώμα πάλι με καθαρό νεράκι μέχρι 10%. Μην πιέζεις το ρολό, άστο να κάνει μόνο του τη δουλειά. Μην ξαναπερνάς πολλές φορές από την ίδια επιφάνεια ακόμα και αν σου φαίνεται πως θέλει χρώμα.

Καλά βαψίματα!!

ΥΓ

Για να είσαι σίγουρος για το κάδρο, άναψε τον προβολέα και πρόβαλε μια καρτέλα 16:9 που θα ορίσει το κάδρο σου επακριβώς.

Last edited:
Όταν λες κάδρο εννοείς το μαύρο που θα μπει γύρω γύρω ή μιλάς γενικώς για το μέγεθος της οθόνης;

Να μην ξεχάσω να πω ένα ΜΕΓΑΛΟ ευχαριστώ για τον χρόνο σου πραγματικά θα είχα πελαγώσει. Διαβάζω και το άλλο θέμα με το βάψιμο που μου έδωσες (έχω φτάσει αισίως στις 17 σελίδες) τρομερός και πάλι ευχαριστώ.

Γνωμη μου, χωρις να ειμαι ειδικος, απλα επειδη ειχα τον tw600 και απο τις 600 ωρες και μετα τα theater modes δεν βλεπονταν σε ασπρο τοιχο, και επειδη λεει ο ανθρωπος οτι βαζει dynamic για να δει, υποψιαζομαι πως η λαμπα ειναι πεσμενη.

Θα ελεγα λοιπον να το βαψεις ενα ουδετερο λευκο, ξερει ο Γιαννης συγκεκριμενα, και δεν ξερω αν υπαρχει και καποια βαφη με θετικο gain

Όταν λες κάδρο εννοείς το μαύρο που θα μπει γύρω γύρω ή μιλάς γενικώς για το μέγεθος της οθόνης;

Εννοεί την ενεργή εικόνα, αυτή που θα βάψεις με το άσπρο χρώμα. Εξω απ αυτή θα βαφτεί το μαύρο ή θα βάλεις αυτοκόλλητη ταινία, ό,τι σε βολεύει.

Γνωμη μου, χωρις να ειμαι ειδικος, απλα επειδη ειχα τον tw600 και απο τις 600 ωρες και μετα τα theater modes δεν βλεπονταν σε ασπρο τοιχο, και επειδη λεει ο ανθρωπος οτι βαζει dynamic για να δει, υποψιαζομαι πως η λαμπα ειναι πεσμενη.

Θα ελεγα λοιπον να το βαψεις ενα ουδετερο λευκο, ξερει ο Γιαννης συγκεκριμενα, και δεν ξερω αν υπαρχει και καποια βαφη με θετικο gain

Είναι πολύ σημαντικό αυτό που λες, φίλε μου!! Ήδη ενημερώθηκα ότι η σειρά αυτή των Epson χάνει πολύ φωτεινότητα με την πάροδο του χρόνου και των ωρών. Δεν μπορώ να γνωρίζω σε τι κατάσταση είναι το μηχάνημα του φίλου alexnik, οπότε πάμε λίγο στα τυφλά. Δυστυχώς, παιδιά, αυτά τα πράγματα μόνο με μια μέτρηση φωτομέτρου μπορούν να υπολογιστούν με ακρίβεια. Βγάζει 600 λουμιέν ο 700άρης? Ή λιγότερα? Εδώ είναι το θέμα...

Αν όντως, είναι έτσι τα πράγματα και λόγω αλλαγής κάδρου προς το πιο μεγάλο, τότε φίλε alexnik, ίσως πρέπει να πας σε λευκό χρώμα!!

Εννοεί την ενεργή εικόνα, αυτή που θα βάψεις με το άσπρο χρώμα. Εξω απ αυτή θα βαφτεί το μαύρο ή θα βάλεις αυτοκόλλητη ταινία, ό,τι σε βολεύει.

:a0210::a0210:

Thanks KROMPOTIS.
Έχω ένα φίλο ερασιτέχνη φωτογράφο θα τον ρωτήσω μήπως έχει φωτόμετρο. Πάντως νομίζω και εγώ ότι θα ήταν καλύτερη επιλογή το λευκό γιατί έχω σκοπό να τον βάλω αρκετά μακριά στον απέναντι τοίχο (θα μειώσω πολύ το ζούμ για τις ίδιες ίντσες) και μου είπες ότι όσο πιο μακριά τόσο λιγότερο φως.

ΥΓ επειδή με ρώτησε και ένα συμφορουμίτης υπάρχει τρόπος να δω αν αυτή είναι η πρώτη του λάμπα;

Re: Απάντηση: Re: Πανί για Epson EMP- TW700

[..]Για να είσαι σίγουρος για το κάδρο, άναψε τον προβολέα και πρόβαλε μια καρτέλα 16:9 που θα ορίσει το κάδρο σου επακριβώς.

Είχα σκοπό να ανοίξω των προβολέα και να περάσω στην άκρη κάθε μεριάς την χαρτοταινία έτσι ώστε να είναι ακριβώς τα περιθώρια και μετά να ξεκινήσω κανονικά το βάψιμο. Επίσης για γύρω γύρω σκέφτομαι να βάλω μαύρη ταινία είναι καλή ιδέα ή καλύτερα να το κάνω και αυτό με μαύρο χρώμα, ποιο θα έχει καλύτερο αποτέλεσμα (φαντάζομαι ότι η ταινία θα έχει και κάποια αντανάκλαση αν είναι γυαλιστερή).

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Πανί για Epson EMP- TW700

Είχα σκοπό να ανοίξω των προβολέα και να περάσω στην άκρη κάθε μεριάς την χαρτοταινία έτσι ώστε να είναι ακριβώς τα περιθώρια και μετά να ξεκινήσω κανονικά το βάψιμο. Επίσης για γύρω γύρω σκέφτομαι να βάλω μαύρη ταινία είναι καλή ιδέα ή καλύτερα να το κάνω και αυτό με μαύρο χρώμα, ποιο θα έχει καλύτερο αποτέλεσμα (φαντάζομαι ότι η ταινία θα έχει και κάποια αντανάκλαση αν είναι γυαλιστερή).

Καλύτερα να βάλεις μια ταινία μαύρη ματ, με υφή σαν σουέτ/βελούδο. Δεν θυμάμαι, ακριβώς, πως τις λένε...

Όπότε καταλήγουμε στο λευκό ουδέτερο, μπορείς να μου πεις κάποιον κωδικό που θα ζητήσω; Επίσης πόσο πρέπει να πάρω για τις ίντσες αυτές βγαίνουν κάπου στα 4 τετραγωνικά αν δεν κάνω λάθος και πρέπει να περαστούν και 3 χέρια.

Όπότε καταλήγουμε στο λευκό ουδέτερο, μπορείς να μου πεις κάποιον κωδικό που θα ζητήσω; Επίσης πόσο πρέπει να πάρω για τις ίντσες αυτές βγαίνουν κάπου στα 4 τετραγωνικά αν δεν κάνω λάθος και πρέπει να περαστούν και 3 χέρια.

Να σου πω σε 2-3 μέρες, να δω πως θα κάτσει μια δοκιμή που κάνω?

Ένα λίτρο σου φτάνει για 3 χέρια και περισσεύει κιόλας..

Οκ θα πάω άυριο να πάρω το αστάρι το λευκό για να το περάσω ένα χέρι (θέλει ένα 24ωρο όπως είπες) θα το τρίψω μετά με το γυαλόχαρτο και όταν κάνεις τις δοκιμές σου μου λες να προχωρήσω με το χρώμα.
Ευχαριστώ και πάλι για το χρόνο σου :)

Καλησπέρα παιδιά,
έτρεχα τον τελευταίο καιρό και η λαχτάρα που είχα για τον προβολέα ήταν δυστυχώς το τελευταίο που είχα στο μυαλό μου, αλλά επέστρεψα, αγόρασα σήμερα το αστάρι (λευκό) και αύριο θα το περάσω ένα χέρι (πήγα σε χρωματοπωλείο με kraft χρώματα και μου έλεγε διάφορα για τα Benjamin Moore ότι πουλιούνται λέει για ξένα -πανάκριβα- και φτιάχνονται στη ξάνθη και κάτι τέτοια).
Τελικά επειδή θέλω να πάω αυτές τις μέρες που δεν δουλεύω να πάρω και το χρώμα τελικά σε τι θα καταλήξουμε? Είχες πει Γιάννη ότι κάτι δοκίμαζες, βρήκες τίποτα;

ΥΓ για όσους δεν έχουν χρόνο να διαβάσουν τα προηγούμενα ποστ λοιπόν ΤΕΛΙΚΑ πάμε για την 90" οθόνη (γιατι είναι δύσκολο να μπει σωστά/βολικά ο προβολέας για την οθόνη με τις 120" :( ) απόσταση 3-4 μέτρα από τον τοίχο, με τον προβολέα να έχει 450 ώρες πάνω του και η φωτεινότητα είναι σε χαμηλά επίπεδα για "άνετη" θέαση θέλει dynamic mode και όχι theater mode. Βέβαια κάποια στιγμή μέσα στο χρόνο λογικά θα αγοράσω άλλη λάμπα.

Γεια σου Alex!!

Προφανώς, τα παλληκάρια εκεί στο χρωματοπωλείο δεν κατάλαβαν τι θέλεις να κάνεις (μην προσπαθήσεις να τους εξηγήσεις τι εστί gain και RGB γιατί θα σε κοιτάνε σαν εξωγήινο!!:flipout:)

Ποια Κράφτ, Κρούφτ και Μπέντζαμιν? Εμείς ψάχνουμε χρώμα που να πληρεί τις προϋποθέσεις ουδετερότητας, ας την λένε και Κουκουράφτ!!

Αν θέλεις λευκό, η Περιστέρα είναι έτοιμη. Αν θέλεις γκριζάκι χαλαρό, πήγαινε στο Tundra 2133-70.

Τέλος, τι πανάκριβα? Η Μπέντζαμιν έχει ίδια τιμή με την Βίτεξ (7-8 το λίτρο)...:nounder:

Ωραία...ας μας δώσουν Κραφτ δείγματα να τα μετρήσουμε πες τους!!-bye-

Εδώ να πώ ένα κόλπο για τέλειο αποτέλεσμα στην επιφάνεια βαφής (τοίχο, κόντρα πλακέ κα).

Περνάμε την μπογιά απο τούλι (ναί, αυτό για τις μπομπονιέρες!) και ξάνά πάλι 2-3 φορές. Άν μπορούμε να αγοράσουμε και ειδικό χαρτί φιλτραρίσματος μπογιάς απο το μαγαζί που προμηθευόμαστε την μπογιά ή κάποιο μαγαζί τύπου Praktiker, ακόμα καλύτερα.

Είναι σάν αυτό του φίλτρου καφέ (γαλλικού).

Μπορεί να χρειαστεί να πετάξουμε ακόμα και την μισή μπογιά, αλλά αυτή που θα μείνει τελικά θα μας κάνει τέλειο αποτέλεσμα.

Αυτό είναι ένα κόλπο που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες (λίγοι απο αυτούς, δυστυχώς) για βαφή κυρίως με πιστόλι και αεροσυμπιεστή.

-bye-

Το πιστόλι είναι μεγάλη δουλειά!! Μανούρικη μεν, αλλά, αποτελέσματα αλφάδια εφόσον γίνει πρώτα η απαραίτητη εξάσκηση!!

Το αποτέλεσμα αποζημειώνει! Απλά, όπως το είπες, θέλει μεγάλη προσοχή, ακρίβεια στις δοσολογίες αραίωσης, συνεχές ανακάτεμα της μπογιάς με αναδευτήρα και συνεχές βάψιμο χωρίς διαλείμματα για τσιγάρο κτλ.
Αλλιώς, θέλει λύσιμο όλο το πιστόλι σε κομμάτια, καλό καθάρισμα και ξανά απο την αρχή..Θέλει μεγάλη πειθαρχεία και σταθερό χέρι!