Πανοραμικές φωτογραφίες - Panoramic photo

Re: Πανόραμα (μηχανές, τεχνική και λήψεις)

Μια πρώτη προσπάθεια με ληψεις στο χέρι
panoramamr.jpg

Αν και πολύ αργά είδα αυτή την αλυσίδα (thread) έχω να παρατηρήσω ότι έχω βρει ένα πρόγραμμα, το Panorama Factory που κάνει εξαιρετική δουλειά. Μπορείτε να δείτε μερικά από τα πανοράματα που έχω κάνει (σκόρπια) στο φωτογραφικό μου Blog: http://vasiliscaravitis.blogspot.com/. Βασικό είναι ότι αυτό το πρόγραμμα σου δίνει τη δυνατότητα να κρατήσεις την αρχική ανάλυση της φωτογραφίας, που σημαίνει ότι μπορείς να τυπώσεις ένα αρχείο σε πολύ μεγάλο μέγεθος. Τα αρχεία που παίρνω με 10-12 κατακόρυφα κάδρα, σε μηχανή full frame και ανάλυση 21MP, είναι 350-500 ΜΒ. Χρησιμοποιώ τον κανονικό φακό (50mm) για να αποφεύγω τις παραμορφώσεις και τα άλλα προβλήματα που εισάγουν οι τηλεσκοπικοί, αλλά περισσότερο οι ευρυγώνιοι. Συνήθως χρησιμοποιώ την πανοραμική κεφαλή Manfrotto, αλλά έχω κάνει και δύο φορές πανοράματα με το χέρι, όταν πρόκειται για τοπία και με μεγάλες αποστάσεις (βλ. blog μου).

Πρώτο μου πανόραμα ever. Παρακαλώ να είστε επιεικείς στις κρίσεις σας.

Θέμα: Πανοραμική αποψη της δυτικής πλευράς της Οίας στη Σαντορίνη.

attachment.php

Πρόκειται για σμίκρυνση της αρχικής εικόνας κατά 90% ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στο uploading στον server μας.

Attachments

• Santorini Oia panorama 2.jpg
    Santorini Oia panorama 2.jpg
    42.4 KB · Views: 223

Ειδα το πανοραμα του Φωτη και ειπα να ξαναδοκιμασω... αν και νομιζω ολη η δουλεια και η δυσκολια ειναι κατα τη ληψη, γιατι στο ενωμα, δεν κανεις και κατι ιδιαιτερο... περιμενεις....:drummer:

12 ληψεις στο χερι.

Budapest1 by 1L1as, on Flickr

Προέρχεται από 8 κάθετες λήψεις με τον Tamron 17-50 στα 17mm ενωμένες με το photomerge του Photoshop όπου και δουλεύτηκε "λίγο" με το HDR Efex Pro.
Στο flickr υπάρχει και σε μέγεθος 2560χ1004

Panoramic view of Chelmos mt from Vounaki, Achaia, Greece by NassosT, on Flickr

3 οριζόντιες λήψεις με τον 35άρη, άγριο highlight+shadows recovery στο LR4, Photomerge και Monday morning effect του color efex 4 με opacity 75%.

Tωρα, ή το λαιτρουμ 4 κανει θαυματα ή πετυχες πολυ καλη ληψη... :grinning-smiley-043 Πετυχες ωραιο ουρανο και τον ανεδειξες καλα, οπως ειπα ομως και στην αλλη στα τοπια, λογω θεματος ισως να βοηθουσε το ασπρομαυρο...

Tωρα, ή το λαιτρουμ 4 κανει θαυματα ή πετυχες πολυ καλη ληψη... :grinning-smiley-043 Πετυχες ωραιο ουρανο και τον ανεδειξες καλα, οπως ειπα ομως και στην αλλη στα τοπια, λογω θεματος ισως να βοηθουσε το ασπρομαυρο...

Το LR4 όντως κάνει θαύματα... Εγραψα περισσότερα στο "Landscape".

μπορεί κάποιος να παρουσιάσει πως μπορούμε να κάνουμε ένα 360 virtual tour?

ευχαριστώ

Πολυ εντυπωσιακα τα νεα προγραμματα, και το φωτοσοπ και το λαιτρουμ (φανταζομαι)... πανοραμα με 10 καθετες ληψεις στο χερι, με τον 28ρη στο f7,1 και ενωμα στο φωτοσοπ. Παρ' ολο που ειναι πισινα, οπου κανεις δεν καθεται ακινητος, και οι ληψεις εγιναν αργα και βαριεστημενα, δεν βλεπω ιχνος θολουρας ή διπλου ειδωλου... βεβαια ειναι αρκετα αλληλοκαλυπτομενες οι ληψεις, αλλα και παλι... στο 100% ειδικα, και η ευκρινεια - οξυτητα του φακου ειναι αριστη...

Untitled_Panorama1 by 1L1as, on Flickr

Πρωτάρης και άσχετος και ερασιτέχνης με τη φωτογραφία.
Όμως η σύνθεση αυτή μου φαίνεται καταπληκτική. Σαν μιά φωτογραφία...

Δειτε τον ναυαγωσωστη, που ηταν σε τρεις απο τις δεκα φωτο, ποσο διαφορετικη θεση ειχε σε καθε ληψη...

_MG_1313 by 1L1as, on Flickr

_MG_1312 by 1L1as, on Flickr

_MG_1311 by 1L1as, on Flickr

YannisA ευχαριστω, εχει και το πανοραμα τα μυστικα και τις τεχνικες του για καλες ληψεις, αλλα γενικως δεν το βρισκω κατι ιδιαιτερα δυσκολο, και εγω δεν πολυασχολουμαι με αυτο... την περισσοτερη δουλεια την κανουν τα προγραμματα επεξεργασιας μονα τους, εσυ χρειαζεσαι λιγο προσοχη κατα τη ληψη...

Νομιζω, χοντρικα, καλο ειναι να κλειδωνεις την εκθεση, σταθερο διαφραγμα και ταχυτητα δηλαδη για να μην εχεις διαφορες φωτεινοτητας, χειροκινητη εστιαση αφου εστιασεις καπου στο... υπερπεραν, ωστε να τα εχεις ολα νετ ή οπως θελεις εστιασμενα και -αν δεν εχεις τριποδο- προσεχεις να μην αλλαζει πολυ, επιπεδο η μηχανη και να αλληλοκαλυπτεις τα καδρα αρκετα, ωστε να εχει υλικο το φωτοσοπ να διαχειριστει...

Στην παραπανω βεβαια, εγω τραβηξα σε προτεραιοτητα διαφραγματος και με αυτοματη εστιαση, αλλα... δεν πειραζει... :afro:

Φίλε Ηλία, όπως είπα καταπληκτικό panorama.
Το πρόβλημα με τα κινούμενα στοιχεία στο κάθε καρέ, είναι πράγματι πρόβλημα.
Αν δεις πιό πάνω, σ' ένα πανόραμα της γέφυρας Ρίο-Αντίριο, ένα άτομο εμφανίζεται 4-5 φορές στη φωτογραφία, επειδή κινείται.
Όμως τελικά, το μάτι είναι καλύτερο.
Καμιά φωτογραφία δε μπορεί να δώσει καλύτερη αίσθηση, απ' αυτό που βλέπουμε με τα μάτια μας και μόνο....

Παιδιά να σας ρωτήσω κάτι. Πώς γίνεται να ράψω κάποιες όρθιες λήψεις στο Hugin? Τί ρύθμιση πρέπει να κάνω και πού;

Σε τι διαφέρει η διαδικασία από τις οριζόντιες δηλαδή; Στο Microsoft ICE (το οποίο btw βρίσκω κορυφαάιο) έχω ράψει κατακόρυφες χωρίς κανένα πρόβλημα.

δεν ξέρω... απλώς δεν μπορώ να βρω πώς να το κάνω. Το hugin είναι πολύ καλό, αλλά χρειάζεται να δηλώσεις κάποια πράγματα.

Δοκίμασε το ICE. Απλά φορτώνεις τις φωτογραφίες και τις ενώνει όπως θα έκανε με τις οριζόντιες.

Δυο λήψεις της Θεσσαλονίκης χθες το σούρουπο λίγο πριν τις 19.00 από ένα λόφο πάνω από τη Βάρνα απέναντι από τα Μετέωρα. Μηχανή η d700 και φακός ο 50 1.8 φυσικά τρίποδο Manfrotto 190 και κεφαλή η βίντεο Velbon 368. Ιso 2000/2500. Συνθήκες λήψης φοβερός αέρας περίπου 5,5 μπωφόρ σταθερά (τουλάχιστον αυτό ίσχυε την ώρα των λήψεων) ενώ έφθανε σε ριπές και λίγο πάνω από τα 7. Στη μια περίπτωση έχουμε 3 λήψεις και στη δεύτερη 6. Στη μια η τελική μεγάλη διάσταση του αρχείου ήταν 7000 πίξελς και στη δεύτερη 9000 πίξελς. Ενώθηκαν με το πρόγραμμα autostitch.

panothessaloniki21_1.jpg

panothessaloniki20_1.jpg

Και 2 δικές μου από Οιτη η πρώτη από τους πρόποδες ο κάμπος της Λαμίας και η δευτερη αρκετά πιο ψηλά οι κορυφές