PANY PT-AE4000 Ή EPSON TW-5500?

Είδα δίπλα δίπλα τους Panasonic 3000 και 4000 ,ο 4000 έπαιζε καλύτερα από τον 3000 . Κατά τον πωλητή οι DLP έπαιζαν καλύτερα από τους LCD δεν μου το είπε πολύ έντονα οπότε δεν του έδωσα και σημασία . Μετά μου έβαλε δίπλα στον Panasonic 4000 τον Optoma HD 200 είναι DLP , ο Panasonic έχει δυόμιση φορές πάνω τα λεφτά του οπότε φαινότανε η διαφορά . Κατά τύχη την ώρα που γινότανε η δοκιμή ήρθε ένας πελάτης και φίλος του πωλητή και έκανε διαφορά σχόλια για τον δικό του προβολέα που μόλις τον είχε αγοράσει και τον ρώτησα ποιος ήταν ο προβολέας του , μου είπε ο BenQ W6000 και ζήτησα αν ήταν δυνατόν να δούμε και αυτόν τον προβολέα δίπλα στον Panasonic 4000 . Μόλις τον ρυθμίσαμε η διαφορά ήταν υπέρ του BenQ και όταν έκανα το σχόλιο ότι ο DLP παίζει καλύτερα από τον LCD , ο πωλητής μου είπε “εγώ στο είπα “. Ενθουσιάστηκα πολύ και του ζήτησα τιμή μου έδωσε 2200 ήταν η καλύτερη που μπορούσε να κάνει . Την άλλη μέρα έβαλα κάποιους μέσα από το forum πήραν τηλέφωνο και τον πήρα σε καλύτερη τιμή από τα 2200 . Τον Optoma 82 δυστυχώς δεν τον είδα για να σε ενημερώσω πως παίζει .

Ουράνια τόξα δεν έχω δει ποτέ μου ούτε σε ένα παλαιότερο DLP που είχα πριν πέντε χρονιά . Οι σημερινοί προβολείς δεν έχουν σχέση με τους παλαιοτέρους βέβαια.

thanks filos! αληθεια σε ποιο μαγαζι πηγες και ειδες τοσους προβολεις στημενους? θα παραθεσω ενα λινκακι που πιστευω βοηθαει πολυ στην επιλογη στην μεση κατηγορια καθως μπορεις να κανεις πληρη και αντιπαραθεση ζευγων προβολεων απο 27 μοντέλα της μεσαιας κατηγοριας, υπαρχουν μπεν, επσον, μιτσου, πανυ, σανυο, ινφοκους, οπτομα (οχι ομως ο 82). Παιζουν σε 2 κολλητα παραθυρα 2 ιδια βιντεακια με εναλλαγες διαρκειας 2 λεπτων. Θα ήθελα την γνωμη σας ποιος είναι στα ματια σας ο καλυτερος απο τους συγκρινόμενους. παιξτε με την λίστα εχει πλακα! Κι εγω φυσικα εχω καταληξει αλλα θα πω την γνωμη μου αφου ακουσω πρωτα τις δικες σας.

Στην Ηχοέκφραση . Δυο προβολείς δίπλα δίπλα σε μια οθόνη 10 μέτρα πλάτος με την ιδία πηγή. Στο Site που δίνεις πιο πάνω αυτά που δείχνουν οι προβολείς δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα . Δοκίμασα τους δυο Panasonic 3000 και 4000 στην πραγματικότητα οι διαφορές είναι πολύ μικρές αλλά στο site αυτό οι διαφορές δείχνουν πελώριες άρα καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Last edited:
@ thankin

Γενικότερα, δεν μπορείς να συγκρίνεις προβολείς από την οθόνη του PC. Όσα και αν διαβάσεις, όσα screenshots και να δεις, πάντα θα έχεις πάρει μόλις μια ιδέα από το πως παίζουν τα μηχανήματα. Είναι τόσοι οι παράγοντες που δεν μπορούν να αποτυπωθούν στα screenshots.

Και αυτό υποθέτοντας ότι οι προβολείς είναι ρυθμισμένοι στην εντέλεια, πράγμα που επίσης σπάνια συμβαίνει.

Γενικά, η συμβουλή μου είναι μια: Θέσε όριο τιμής, και πήγαινε δες 2-3 μηχανήματα στον ίδιο χώρο με την ίδια πηγή σε Α-Β.

Πάλι δεν θα εξασφαλίσεις ότι είναι ρυθμισμένα σωστά, αλλά τουλάχιστον θα πάρεις μια ιδέα από τις βασικές διαφορές μεταξύ των τεχνολογιών (LCD vs DLP vs DILA κτλ). Λέω βασικές, γιατί ειδικά το άπειρο μάτι μπορεί να ξεγελαστεί πολύ εύκολα.

Ειδικά αν είναι ο πρώτος σου προβολέας, ότι και αν πάρεις (και το εννοώ ότι..) θα σου φανεί ότι παίζει φανταστικά.Οπότε, μην χάνεις ύπνο άδικα.

Στην Ηχοέκφραση . Δυο προβολείς δίπλα δίπλα σε μια οθόνη 10 μέτρα πλάτος με την ιδία πηγή. Στο Site που δίνεις πιο πάνω αυτά που δείχνουν οι προβολείς δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα .
Τι εννοεις? Είναι απάτη? θελουν να κετευθυνουν κάπου? Είναι ασχετοι? Μονο οι συνφορουμιτες γνωρίζουν? Δεν ξερω ρε παιδια τι να πω! Τα νουμερα μην κοιτας, τα φωτο-φρειμς μην τα κοιτάς, τα βιντεο δεν εχουν σχεση με την πραγματικότητα. Δλδ τι πρεπει να κανουμε να παμε όλοι στην ηχο-εκφραση για να δούμε ποσα 2-3 μοντέλα και να αποφασίσουμε? ειμαι απο θεσ/κη δεν νομιζω να υπάρχει ενας αντίστοιχος χωρος, αν καποιος ξερει ας πει, αλλα και να υπήρχε πόσους προβολείς θα "παρακάλαγες" τον πωλητη να βαλεις 1-2-3? Δλδ ότι βλεπουμε απο συγκριτικα στο δικτυο ειναι για πεταμε?

Όπως σε όλες τα μηχανήματα, έτσι και στους προβολείς υπάρχουν υποκειμενικά κριτήρια, τα οποία τελικά είναι και τα πιο σημαντικά.

Κλασικά υποκειμενικό / αμφιλεγόμενο κριτήριο το ANSI vs on off (native) contrast.

Δεύτερο, η φωτεινότητα.

Και πάει λέγοντας.

Πρέπει να δεις με τα μάτια σου.

Αλλά, το ξαναλέω, τελικά ότι και να πάρεις θα μείνεις πολύ ευχαριστημένος.

@ thankin

Γενικότερα, δεν μπορείς να συγκρίνεις προβολείς από την οθόνη του PC.
Συμφωνω αλλα από την άλλη ειναι μετρο συγκρισης γιατι ολους απο το ιδιο πρισμα το βλεπεις
Όσα και αν διαβάσεις, όσα screenshots και να δεις, πάντα θα έχεις πάρει μόλις μια ιδέα από το πως παίζουν τα μηχανήματα. Είναι τόσοι οι παράγοντες που δεν μπορούν να αποτυπωθούν στα screenshots.

Και αυτό υποθέτοντας ότι οι προβολείς είναι ρυθμισμένοι στην εντέλεια, πράγμα που επίσης σπάνια συμβαίνει.

Γενικά, η συμβουλή μου είναι μια: Θέσε όριο τιμής, και πήγαινε δες 2-3 μηχανήματα στον ίδιο χώρο με την ίδια πηγή σε Α-Β.
Στην θεσ/κη δεν γνωριζω τετοιον χώρο. Χθες πηγα στο πλαισιο στην καλαμαρια ειχε τον οπτομα Ηd20, έπιασα τον πωλητη στο "ψυστηρι" "πως να αποφασίσω για ενα μηχανημα στα +2000 χωρις να το δω, και τελικα πήγε στον διευθυντη και φορτώσαμε για προβολη τον hd82, αφου βεβαια ο διευθυντης μου ειπε οτι δυστυχως δεν μπορουμε να βαζουμε προς επιδειξη ακριβους καθως ειναι λιγα τα κομματια και οι λαμπες κοστιζουν πολυ!!! Επειξα κανα 15λεπτο με τις ρυθμισεις του και τα modes,ενταξει καμια σχεση με τον hd20 που είχε πριν αλλα δεν τρελαθηκα κιόλας. Εκείνο που διεκρινα ήταν ενα αρκετα εντονο βρασιμο των χρωματων, δεν ξερω βεβαια αν εφταιγε και η εγγραφη καθως δεν μου φαινοται πολυ καλη.

Πάλι δεν θα εξασφαλίσεις ότι είναι ρυθμισμένα σωστά, αλλά τουλάχιστον θα πάρεις μια ιδέα από τις βασικές διαφορές μεταξύ των τεχνολογιών (LCD vs DLP vs DILA κτλ). Λέω βασικές, γιατί ειδικά το άπειρο μάτι μπορεί να ξεγελαστεί πολύ εύκολα.

Ειδικά αν είναι ο πρώτος σου προβολέας, ότι και αν πάρεις (και το εννοώ ότι..) θα σου φανεί ότι παίζει φανταστικά.Οπότε, μην χάνεις ύπνο άδικα.
Σιγουρα οσο περισσότερα βλεπεις-ζεις-ρυθμιζεις-παιζεις τοσο πιο δυσκολος γινεσαι. Αλλα δεν συμφωνω οτι όποιος παιρνει προβολεα για 1η φορα, ντε και καλα όλα θα του αρεσουν!

Στην θεσ/κη δεν γνωριζω τετοιον χώρο. Χθες πηγα στο πλαισιο στην καλαμαρια ειχε τον οπτομα Ηd20, έπιασα τον πωλητη στο "ψυστηρι" "πως να αποφασίσω για ενα μηχανημα στα +2000 χωρις να το δω, και τελικα πήγε στον διευθυντη και φορτώσαμε για προβολη τον hd82, αφου βεβαια ο διευθυντης μου ειπε οτι δυστυχως δεν μπορουμε να βαζουμε προς επιδειξη ακριβους καθως ειναι λιγα τα κομματια και οι λαμπες κοστιζουν πολυ!!! Επεξα κανα 15λεπτο με τις ρυθμισεις του και τα modes,ενταξει καμια σχεση με τον hd20 που είχε πριν αλλα δεν τρελαθηκα κιόλας. Εκείνο που διεκρινα ήταν ενα αρκετα εντονο βρασιμο των χρωματων, δεν ξερω βεβαια αν εφταιγε και η εγγραφη καθως δεν μου φαινοται πολυ καλη.
Απο τους προβολεις στα κατω των 2500 ποιος κατα την γνωμη σας ειναι ο καλυτερος ανεξαρτητου τεχνολογιας και για μικτη χρηση -ταινειων hd & τηλεοραση κυριως αθλητικα. Απο την τις 2 τεχνολογιες dpl & lcd της κατηγορίας ποιο απο τα κυρια μειονεκτηματα της καθε τεχνολογιας ειναι λιγοτερο ενοχλητικο. Το ουρανιο τοξο των dpl -δεν το εχω δει- ή οι χρωματικες κηλιδες στα ακρα της οθονης των lcd -τα εχουμε δει ολοι στις tv

Συμφωνω αλλα από την άλλη ειναι μετρο συγκρισης γιατι ολους απο το ιδιο πρισμα το βλεπεις

Εσύ μπορεί να θέλεις να τους δεις από το ίδιο πρίσμα, αλλά δεν μπορείς να εξασφαλίσεις το ότι αυτός που πήρε τα screenshots έκανε σωστή δουλειά, ή έστω, ότι έκανε απλά τα ίδια σε κάθε περίπτωση. Τη στιγμή που σε κάθε περίπτωση μιλάμε για σχετικά μικρές διαφορές στην εικόνα (για σωστά ρυθμισμένα μηχανήματα ίδιας κατηγορίας τιμής), τις οποίες για να διακρίνεις πρακτικά χρειάζεσαι σύγκριση A-B, τα screenshots είναι τελείως άχρηστα.

Δεν είναι χρήσιμα ούτε καν για χρωματικές συγκρίσεις, καθότι ένας SXRD μπορεί να ρυθμιστεί να δείχνει και φωτογραφίζει (έστω χρωματικά) σαν DiLA ή DLP, και τούμπαλιν.

Σιγουρα οσο περισσότερα βλεπεις-ζεις-ρυθμιζεις-παιζεις τοσο πιο δυσκολος γινεσαι. Αλλα δεν συμφωνω οτι όποιος παιρνει προβολεα για 1η φορα, ντε και καλα όλα θα του αρεσουν!

Στις περισσότερες περιπτώσεις (9 στις 10 και βάλε..) ισχύει. Θα καταλάβεις μόλις δεις να ξεδιπλώνεται η εικόνα των 100+ ιντσών στον χώρο σου. Όλα τα υπόλοιπα θα πάνε περίπατο.. τουλάχιστον στην αρχή. :D

Οποίον και να πάρεις καλός θα είναι , πάρε έναν και καλορίζικος . Οι άλλοι δεν θα είναι δίπλα για να τους συγκρίνεις και οι διαφορές όπως σου λένε όλοι δεν είναι πελώριες . Και τον Optoma HD 200 να πάρεις στο σπίτι σου μονός του θα φαίνεται υπέροχος . Απλά έχουμε παρά πολλά και τρελαινόμαστε και ψάχνουμε πολλές φορές γωνία στο δεκάρικο , ενώ άλλοι δεν έχουνε να φάνε .

Οποίον και να πάρεις καλός θα είναι , πάρε έναν και καλορίζικος . Οι άλλοι δεν θα είναι δίπλα για να τους συγκρίνεις και οι διαφορές όπως σου λένε όλοι δεν είναι πελώριες . Και τον Optoma HD 200 να πάρεις στο σπίτι σου μονός του θα φαίνεται υπέροχος . Απλά έχουμε παρά πολλά και τρελαινόμαστε και ψάχνουμε πολλές φορές γωνία στο δεκάρικο , ενώ άλλοι δεν έχουνε να φάνε .
σωστος!

Γνωρίζει καποιος αν στην θεσ/κη υπάρχει χώρος για προβολείς όπου να μπορείς να δεις πάνω από 1 μοντέλο να παίζει? Δεν με ενδιαφέρει ντε και καλα να μαιζουν παραλληλα έστω να μπορείς να δοκιμασεις 3-4 να δεις τι παιζει απο κοντα?