Παραδοσιακό ξύρισμα

οι τριχες παντως απαλες και απλωνουν σαν... χλαπατσα οταν βουρτσιζεσαι.

Αυτο σημαινει οτι μαλλον προκειται για ανωτερης κατηγοριας ασβοπινελο. Super η Silver tip.
Τα χαμηλοτερης κατηγοριας ασβοπινελα ως συνηθως "τσιμπαει" λιγο η τριχα τους.
Επισης εαν πραγματι ειναι τοσο ποιοτικο, δεν απαιτειται ιδιαιτερο στρωσιμο.

Well...
Με δύο πράγματα έπαθα την πλάκα μου αυτό τον καιρό.

1) Το σαπούνι La Toja.
Ένα πάμφθηνο σαπούνι (λιγότερο από 2 το stick των 50 γραμμαρίων) με καταπληκτικές ιδιότητες και φοβερό, καλοκαιρινό άρωμα!
Αγκαλιά με μία Aqua Velva είναι ότι πρέπει για το καλοκαίρι!

2) Το ξύρισμα με κρύο νερό.
Ναι. Κρύο, από τη βρύση κανονικά από την πρώτη στιγμή μέχρι την τελευταία!
Ναι μεν, το να καθαρίσεις το σαπούνι είναι λίγο πιο δύσκολο, αλλά το ξύρισμα γενικά είναι πιο ομαλό, το δέρμα γουστάρει τρελά και το αποτέλεσμα πολύ πιο καλό από το ξύρισμα με ζεστό νερό!

Το ζεστό νερό μπορεί να προκαλέσει πολλά στο δέρμα και να ερεθιστεί.

Από τότε που με θυμάμαι να ξυρίζομαι πάντα με κρύο!!!!

Το ζεστό νερό μπορεί να μαλακώνει λίγο καλύτερα τα γένια αλλά ερεθίζει περισσότερο το δέρμα (όχι σε όλους βέβαια). Κι εγώ προτιμώ πάντως ξύρισμα με κρύο νερό. Καλά για το καλοκαίρι δεν το συζητώ, είναι δυνατόν να ξυριστεί κάποιος με ζεστό; Και το χειμώνα όμως μια χαρά ταιριάζει. Ακόμα και το λίγο καλύτερο μαλάκωμα που επιτυγχάνει το ζεστό (σ' εμένα τουλάχιστον) αντισταθμίζεται μακράν με τους λιγότερους ερεθισμούς.

Όσο για το La Toja είμαι ούτως ή άλλως fan των stick οπότε το χρησιμοιώ καιρό. Πανεύκολο άφρισμα (ευκολότερο από το Tabac π.χ.) και πολύ καλή προστασία. Από τιμή δε δεν το συζητώ.

Πάντως τελευταία έχω αποθηκεύσει όλες τις DE μου και ξυρίζομαι μόνο με τις Feather (SS και DX). Η καθεμιά τους έχει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά τους (καλά ελάχιστα μειονεκτήματα, να'χουμε να λέμε) οπότε τις χρησιμοποιώ παράλληλα. Π.χ. η SS ξυρίζει ευκολότερα αλλά δε με βολεύει τόσο στο πιάσιμο (μου φαίνεται λίγο λεπτή η βάση της λάμας). Η DX είναι λίγο δυσκολότερη στο ξύρισμα (ως wedge-like "βεντουζάρει" καμιά φορά στο δέρμα) αλλά μ' αρέσει καλύτερα το ζύγισμά της και ο τρόπος που την πιάνω. Βέβαια τ' αρνητικά τους είναι λεπτομέρεια της λεπτομέρειας, στην πράξη μ' έχουν βολέψει πάρα πολύ. Ακόμα και σε ταξίδι σπάνια χρησιμοποιώ DE.

Το ζεστό νερό μπορεί να προκαλέσει πολλά στο δέρμα και να ερεθιστεί.

Βασικά προκαλεί υπεραιμία, κάτι που δεν ξέρω κατά πόσο είναι καλό στο ξύρισμα.

Το ζεστό νερό μπορεί να μαλακώνει λίγο καλύτερα τα γένια αλλά ερεθίζει περισσότερο το δέρμα (όχι σε όλους βέβαια). Κι εγώ προτιμώ πάντως ξύρισμα με κρύο νερό. Καλά για το καλοκαίρι δεν το συζητώ, είναι δυνατόν να ξυριστεί κάποιος με ζεστό; Και το χειμώνα όμως μια χαρά ταιριάζει. Ακόμα και το λίγο καλύτερο μαλάκωμα που επιτυγχάνει το ζεστό (σ' εμένα τουλάχιστον) αντισταθμίζεται μακράν με τους λιγότερους ερεθισμούς.

Και τι διάολο; Γιατί οι μπαρμπέρηδες βάζουν ζεστή πετσέτα στο πρόσωπο πριν να ξυρίσουν;
Εγώ το ζεστό νερό το θεωρούσα θεσφατό στο ξύρισμα.
Με το κρύο, στο τέλος είναι σαν να μην πέρασε ξυράφι από πάνω μου!
Τι μας κρύβουν; :flipout:

Όσο για το La Toja είμαι ούτως ή άλλως fan των stick οπότε το χρησιμοιώ καιρό. Πανεύκολο άφρισμα (ευκολότερο από το Tabac π.χ.) και πολύ καλή προστασία. Από τιμή δε δεν το συζητώ.

Δυστυχώς το Tabac μου δημιουργεί ερεθισμούς στο πρόσωπο. Κατά τα άλλα και αυτό είναι καταπληκτικό σαπούνι!

Πάντως τελευταία έχω αποθηκεύσει όλες τις DE μου και ξυρίζομαι μόνο με τις Feather (SS και DX). Η καθεμιά τους έχει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά τους (καλά ελάχιστα μειονεκτήματα, να'χουμε να λέμε) οπότε τις χρησιμοποιώ παράλληλα. Π.χ. η SS ξυρίζει ευκολότερα αλλά δε με βολεύει τόσο στο πιάσιμο (μου φαίνεται λίγο λεπτή η βάση της λάμας). Η DX είναι λίγο δυσκολότερη στο ξύρισμα (ως wedge-like "βεντουζάρει" καμιά φορά στο δέρμα) αλλά μ' αρέσει καλύτερα το ζύγισμά της και ο τρόπος που την πιάνω. Βέβαια τ' αρνητικά τους είναι λεπτομέρεια της λεπτομέρειας, στην πράξη μ' έχουν βολέψει πάρα πολύ. Ακόμα και σε ταξίδι σπάνια χρησιμοποιώ DE.

Με τη σαβέτα που πήρα από Κίνα έχω κάνει κάποια περάσματα. Κόντρα με την καμία δεν δοκιμάζω.
Όχι ιδιαίτερα προβλήματα στο WTG, μόνο ένα φιλετάκι κάτω από τη μύτη από δική μου απροσεξία, αλλά καλό ξύρισμα δεν μπορώ να πω ότι έχω πάρει, πάντα τελειώνω με τη DE.
Παίζει ρόλο βέβαια το ότι ξυρίζομαι μόνο με το ένα χέρι...

Αλλά ok, θα αντέξω με ένα πολύ καλό DE ή SE αντί για σαβέτα.
Για μαχαίρι και τα υπόλοιπα συμπράγκαλα δεν υπάρχει περίπτωση.
Το να σκάσω 500 για ένα μαχαίρι + πέτρες + αλοιφές + δέρματα κλπ κλπ ούτε για πλάκα.

Εγώ περιέργως με τις feather κάνω πολύ ευκολότερα κόντρα παρά με DE! Είναι κι ένας απ' τους λόγους που τις προτιμώ. Βέβαια ξυρίζομαι άνετα και με τα δύο χέρια, το ίδιο όμως και στις DE. Συνεπώς η διαφορά είναι στο ξυράφι.

Καλά για straight razor δε νομίζω να στραφώ (αν και θα το ήθελα) αφενός για το κόστος που λες κι εσύ αλλά και για τη συντήρηση. Δεν είναι μόνο ν' αγοράσεις πέτρες κι εξοπλισμό γι' ακόνισμα (που είναι ούτως ή άλλως ακριβά) πρέπει να μάθεις και ν' ακονίζεις. Κάτι το οποίο δεν είναι απλό, παίρνει χρόνο και θέλει καιρό για να πεις ότι έχεις μάθει τα βασικά (στη διάρκεια του οποίου θα έχεις αμφίβολα αποτελέσματα, άσε που μπορεί να χαλάσεις και κάνα μαχαίρι). Ε μου φαίνεται λίγο too much. Είπαμε ωραίο το ΠΞ και χόμπι και απόλαυση αλλά μην ασχολούμαστε μόνο μ' αυτό. Βέβαια άλλοι γουστάρουν ν' ασχοληθούν περισσότερο και με συντήρηση και με ακόνισμα. Σεβαστό φυσικά και - ποτέ μη λες ποτέ - στο μέλλον ίσως και να θελήσω να το ψάξω περισσότερο. Επί του παρόντος πάντως μου φαίνεται υπερβολή.

Ε ναι...
Να πάρουμε τη σύνταξη, να μην έχουμε τι να κάνουμε όλη μέρα και να καθόμαστε να ακονίζουμε τα μαχαίρια μας αφού θα μας έχουν χωρίσει οι γυναίκες μας...
Το θεωρώ αν μη τι άλλο, υπερβολικό. :smile:

Ας γραψω κι εγω μερικα σχόλια, περιπου 2 μηνες μετα την πρωτη επαφη με το...χομπυ !

Ξυριζομαι περιπου καθε 4-6 μερες, οποτε τα γενια ειναι καπως... δυσκολα.

Ξεκινησα με derby, το οποιο χρησιμοποιησα 3 φορες και δεν μου φανηκε κοφτερο και μου δημιουργησε ψιλοερεθισμο στο λαιμο. Το δικαιολογω οτι ηταν οι πρωτες δοκιμες και η τεχνικη ηταν στο μηδεν. Θα το ξαναδοκιμασω.

Συνεχισα με astra platimum, αλλα τρια ξυρισματα οπου εγινε κυριολεκτικα σφαγη. Αυτα, δεν τα ξαναπλησιαζω με τιποτα. Ερεθισμος στο λαιμο που μεχρι που σκεφτηκα να παω και στο νοσοκομειο να δω μηπως τρεχει τιποτε σοβαροτερο (καμμια μολυνση κτλ).

Τριτη δοκιμη με gillette και επανηρθα στο φυσιολογικο και λιγο καλυτερα απο οτι με τα...derby. Ειδικα στο τριτο ξυρισμα, χρησιμοποιησα και pre shave oil, μια και απο την αρχη ειχα ερεθισμους σε μικροτερο η μεγαλυτερο βαθμο, πραγμα που δεν ειχα ποτε τοσα χρονια με τα απλα ξυραφακια.

Χθες πρωτο ξυρισμα με wilkinson και ιδια η αισθηση και το αποτελεσμα με τα gillette.

Eχω παρει και κατι bic, αλλα μαλλον μετα τα wilkinson θα παω στα feather και οτι γινει.

Τα πιο χρησιμα αξεσουαρ απο ολη την αλλυσιδα -για μενα- το pre shave oil (βοηθαει παρα μα παρα πολυ στα εξτρα περασματα με το ξυραφι οταν εχει φυγει ο αφρος ωστε να μην ερεθιζεται το δερμα) και το alum bloc που σταματαει μικροκοψιματα και προλαμβανει μικροερεθισμους.

Πηρα και ενα μπωλ και κανω πλεον τον αφρο εκει, μια και εχεις καλυτερο αποτελεσμα απο οτι απ ευθειας στο προσωπο.

Θελει το χρονο του (3 φορες παραπανω διαρκεια απο οτι μεχρι τωρα) αλλα εχει το γουστο της η ολη διαδικασια.

Σκεφτομαι οτι μαλλον το προσωπο μου, θελει ειτε πιο κοφτερο ξυραφι απο οσα δοκιμασα μεχρι τωρα ειτε πιο επιθετικη μηχανη... αυτο που δεν ξερω ειναι μηπως πρεπει να ασκω περισσοτερη πιεση στη μηχανη, μια και δεν ειναι και πολυ βαρια... θα το μαθω αλλα ελπιζω να μη... το πλη(γ)ρωσω ακριβα :flipout::flipout:

Πίεση όχι, δε χρειάζεται περισσότερη. Τη σωστή γωνία να βρεις και την τεχνική σιγά σιγά. Δοκίμασε (κάποια στιγμή) και τις Polsilver Super Iridium, κοφτερές και πολύ αποτελεσματικές. Εγώ τις προτιμώ σε σχέση με τις Feather (ή μάλλον τις προτιμούσα όταν ξυριζόμουν με DE, τώρα παίζω με Feather shavette).

Ας γραψω κι εγω μερικα σχόλια, περιπου 2 μηνες μετα την πρωτη επαφη με το...χομπυ !

Καλώς τον.
Κατ' αρχάς, δεν είδα κάπου να αναφέρεις τι μηχανή έχεις πάρει. Πολύ βασικό. :smile:
Αν περνάς με καμία mild γένια 6 ημερών, είναι λογικό να σου κάνει ερεθισμούς π.χ.
Όπως και αν είναι κάποια πολύ ελαφριά, κάποια Feather popular ή Lord L6, λογικό να θέλει κάποια πίεση και κακώς άρχισες με αυτές.
Οποιαδήποτε άλλη μηχανή δεν θέλει ΚΑΘΟΛΟΥ πίεση.
Αν χρειάζεται πίεση, αλλάζεις ξυραφάκι.

Πάμε τώρα στα βασικά.
1) Δεν βάζεις ποτέ πίεση στη μηχανή.
2) Αν δεν κάνεις καλή προετοιμασία, να μαλακώσουν τα γένια, να ενυδατωθεί η επιδερμίδα, δεν το σώζεις μετά με τίποτα. Δοκίμασε να ξυριστείς μετά από ντους π.χ.
3) Δεν βάζεις ποτέ πίεση στη μηχανή.
4) Αν δεν έχει αφρό, δεν περνάς ξυραφάκι. Αν έχει φύγει ο αφρός και έχει ακόμη τρίχες, ή δεν έχεις σωστή γωνία ή αλλάζεις λεπίδα.
5) Δεν βάζεις ποτέ πίεση στη μηχανή.
6) Με face lathering, όταν θα έχεις βελτιώσει την τεχνική σου δεν θα χρειάζεσαι παραπάνω χρόνο. Λιγότερο θα χρειάζεσαι. Γιατί η λεπίδα δεν στομώνει. Απλά γουστάρεις και το κάνεις βασανιστικά αργά από μία φάση και μετά. :smile:
7) Δεν βάζεις ποτέ πίεση στη μηχανή.
8) Σε feather θα πας όταν θα έχεις βελτιώσει την τεχνική σου. Δοκίμασε polsilver πριν από τις feather.
9) Δεν βάζεις ποτέ πίεση στη μηχανή.
10) Μην πετάξεις τις λεπίδες που σε έσφαξαν. Όταν θα βελτιωθεί η τεχνική σου θα αναρωτιέσαι γιατί σφάχτηκες με τόσο καλή λεπίδα.
Και το πιο βασικό...
11) Δεν βάζεις ποτέ πίεση στη μηχανή!

Α. Και πέτα τις BIC.

Χαχαχα... να σαι καλα Μιχαλη, πολυ σωστα ολα οσα γραφεις... τα διαπιστωνω κι εγω, αλλα ενα ενα οσο περναει ο καιρος, εσυ μου τα δωσες μαζεμενα εδω...

Μηχανη εχω την merkur 34c, ολο το νετ αυτην προτεινει για αρχη, αυτην πηρα κι εγω... :afro:

Τα bic τα πηρα γιατι... συγκινηθηκα που ειδα ελληνικο προιον να πωλειται στο εξωτερικο και ειπα να... ενισχυσω... μια δοκιμη θα τα κανω παντως :fahne90:

Ενα προβληματακι που δεν ξερω πως να το αντιμετωπισω ή τι φταιει ειναι οτι στα ευκολα σημεια, δηλαδη τα μαγουλα, τα γενια αργουν να μεγαλωσουν, ενω στο πηγουνι και γυρω απο αυτο βγαινουν πιο γρηγορα, οποτε γι αυτο περιμενω και 4-5 μερες πριν το επομενο ξυρισμα, να εχουν ολα καποιο σχετικο μεγεθος, να εχω κατι να κοψω βρε αδερφε :flipout:

Οσο για κεινο που λες

Απλά γουστάρεις και το κάνεις βασανιστικά αργά από μία φάση και μετά.

εγω το λεω... βγειτε γενια να σας ξυρισω. :grandpa:

Ε, αφού έχεις την 34C να πω ακόμη έναν νόμο.
12) Δεν βάζουμε ποτέ πίεση στη μηχανή!

:flipout:

H Merkur 34C είναι closed comb και αρκετά mild για γένια 6 ημερών.
Γιατί δεν κάνεις κάθε 2-3 ημέρες να το ευχαριστιέσαι και να μην παιδεύεσαι;

Επειδή είναι mild μπορείς να βάλεις ότι επιθετικό ξυραφάκι γουστάρεις. Δεν παίζει καλά με mild λεπίδες, εκτός αν τα γένια σου είναι πολύ μαλακά και αραιά.
Εγώ παίζω μόνιμα με feather.
Τώρα θα μου πεις, και σε μία icon Tech που μου έφερε ένας φίλος, feather της έβαλα και πιο βαθύ ξύρισμα θα έκανα μόνο αν έφτανα αρτηρία.
Don't try this at home!

Ακόμη ένας νόμος είναι ότι δεν θα σε κόψουν τα κοφτερά ξυραφάκια, αλλά αυτά που δεν κόβουν.
Ισχύει και για τα παντός είδους μαχαίρια.

Αυτό που μπορείς να κάνεις με την 34C είναι να "ξυρίζεσαι" χωρίς λεπίδα.
Δεν ξυρίζεσαι, δεν σε κόβει (don't worry), αλλά εκεί που θα πιάσεις την σωστή γωνία θα σου δώσει ηχητικό feedback.
Try this at home!

Ε... μα τι F(eather?)Sword θα ησουν αλλοιως.... :grinning-smiley-043:grinning-smiley-043
Χμ λες ε; Δεν το είχα σκεφτεί. Όταν πρωτοχρησιμοποίησα το nick δεν είχα ιδέα περί Feather, shavette κτλ. Αλλά μια χαρά προσαρμόζεται!

Πάντως κι εγώ με την 34c είχα ξεκινήσει. Πρώτο ξύρισμα με 5 ημερών (σκληρά) γένια. Not such a good idea. Γενικά είναι πολύ καλή μηχανή αλλά για καθημερινό (άντε ανά 2 μέρες) ξύρισμα, όταν έχεις σκληρά γένια. Σε πιο μαλακά κάνει και για περισσότερων ημερών. Πάντα όμως με καλή προετοιμασία.

Η αλήθεια είναι ότι όταν πρωτοξεκίνησα είχα την ελπίδα ότι θα έκανα BBS ξεκινώντας (χωρίς ντους) με ελάχιστο βρέξιμο στο πρόσωπο, ότι οι λεπίδες θα κόβουν γένια ημερών σα βούτυρο (ακόμα και στεγνά) και άλλους τέτοιους ευσεβείς πόθους. Η προετοιμασία είναι το στάδιο που βαριέμαι περισσότερο. Καλώς ή κακώς όμως χρειάζεται.

Μωρέ καλό trimmer που να μην τραβάει τις τρίχες δεν έχω βρει ακόμη.
Ξυράφι δεν παίζει εκεί και να πάρω μηχανή μόνο για αυτό δεν λέει.
Οπότε φτιάχνεται κάθε 20 ημέρες που κουρεύομαι

Η προετοιμασία είναι το στάδιο που βαριέμαι περισσότερο. Καλώς ή κακώς όμως χρειάζεται.

Το τρίψιμο του προσώπου με preshave ή το πλυσιμο;

Εγώ όση ώρα περιμένω να μαλακώσουν στήνω το ξυράφι, κάνω τον αφρό κλπ, οπότε δεν μου φαίνεται.

Κάτι άλλο βασικό που άλλο γράφουν και άλλο εννοούν!
Όταν λέμε ότι τεντώνουμε το δέρμα, απλά το κρατάμε να μην ακολουθεί το ξυράφι.
Δεν του συμπεριφερόμαστε σαν φύλλο πίτσας!