Παρουσίαση και αγορά εξοπλισμού flash - studio lights και αξεσουάρ φωτισμού

Re: Phottix Strato II Multi 5-in-1 Wireless Flash Trigger

Συγγνώμη που επεμβαίνω αλλά φίλε Kotsidisjohn αν διαβάσεις καλά το απόσπασμα που έβαλες λέει "...with some camera/strobe combinations.." που θεωρώ ότι σημαίνει συνδυασμός κάμερας και φλας που υποστηρίζουν HSS. Δηλαδή αυτό που σου λέει και ο φίλος Diol.
Τώρα αν η pocketwizard έχει βρει τρόπο να συγχρονίσει μηχανή με φλας που δεν υποστηρίζει hss (που δεν το νομίζω) θα ήταν πολύ ενδιαφέρον.
Γενικά πάντως θα συμφωνήσω μαζί σας μπορείς να έχει πολύ ενδιαφέρον λήψεις κάνοντας χρήση HSS.

Kotsidisjohn: Δεν λέω κάτι διαφορετικό απο τα λινκ. Αν διαβάσεις τα λινκ που εσύ έδωσες και τα λινκ που υπάρχουν μέσα σε αυτά, λένε ουσιαστικά τα ίδια πράγματα, εκτός του ότι ο "διαφημιστικός ενθουσιασμός" της Pocket Wizard υπερτονίζει και τα δείχνει πιο ρόδινα απο ότι είναι. Αυτό που έχει καταφέρει η PW με τα flex είναι πλήρης συμβατότητα FP και είναι το μόνο ασύρματο που το επιτυγχάνει. Επι πλέον αυτού έχει βελτιστοποιήσει τους χρονισμούς ώστε να χάνεται λιγότερη ενέργεια, αλλα δεν καταφέρνει να ξεπεράσει το πρόβλημα της λουρίδας μεταξύ πρώτης και δεύτερης κουρτίνας και είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να ξεπεραστεί, παρα μόνο κάνει κάποια τρυκ για να μπορέσει να επιτύχει ομοιόμορφη εκφώτιση στις υψηλές ταχύτητες με μη συμβατά με FP φλας. Οπως ήδη σου είχα πει καθ υπόθεση απο θεωρητική προσέγγιση, στα μεγάλα στούντιο φλας εκμεταλλεύεται την μεγάλη διάρκεια της λάμψης. Με χειροκίνητη ρύθμιση συγχρονισμού αποφεύγει το πρώτο πηκ της λάμψης και συγχρονίζει ώστε να αρχίσει η λωρίδα μεταξύ των κουρτινών να κινείται αφού έχει τελειώσει το πηκ και έχει μπει στο δεύτερο ομοιόμορφο στάδιο που κρατάει η λάμψη σε χαμηλότερη στάθμη αλλα αρκετό χρόνο μέχρι να ολοκληρώσουν οι κουρτίνες την διαδρομή τους. Η ταχύτητα που μπορεί να γίνει αυτός ο συγχρονισμός διαφέρει απο μηχανή σε μηχανή και απο φλας σε φλας, γι αυτό υπάρχει ρύθμιση με δοκιμή και λάθος.

Επίσης αναφέρει οτι με το auto FP μπορεί να δώσει ισχυρότερη λάμψη απο την στάνταρ γιατί λέει κάνει καλύτερο συγχρονισμό και δεν καταναλώνει μεγάλο μέρος της λάμψης πριν και μετά το άνοιγμα των κουρτινών.

Και αυτά τα ολίγα ΜΟΝΟ με το flex TTL Pocket Wizard που έκαναν 2 χρόνια δοκιμές και πειράματα, όχι με το όποιο τυχαίο Phottix. Σε όλα αυτά τα κινέζικα, αν συγχρονίζει στην ταχύτητα που συγχρονίζει η μηχανή να θεωρείτε οτι είστε τυχεροί. Συνήθως χάνει λίγο. Τα δικά μου φτηνά ασύρματα, μέχρι 150 πάνε στην πράξη, ούτε στο 200 δεν φτάνουν. Φυσικά όσο καλά και να ήταν πάνω απο το 250 που συγχρονίζει η μηχανή, δεν θα πήγαιναν.

Last edited:

IMG_7283web.jpg

01.jpg

IMG_7284web.jpg

02.jpg

IMG_7285web.jpg

03.jpg

Οι φωτογραφίες που μας δίνεις δεν αποδεικνύουν τίποτα. Είναι τραβηγμένες με ISO 3200 F2.8 και μπορεί κάλλιστα είτε
α) το φλας να έχει ανάψει έξω απο τον χρόνο που είναι ανοιχτή η κουρτίνα και η πραγματική εκφώτιση να είναι απο τον υπάρχοντα φωτισμό (δύσκολο γιατί οι χρόνοι λήψης είναι διαφορετικοί)
β) είτε να είναι studio flash με μεγάλη διάρκεια λάμψης.
γ) να έχει λειτουργήσει το on camera flash σε κατάσταση FP ή ασύρματα μέσω του IR συγχρονισμού.
δ) να είναι τα ασύρματα PocketWizard flexTTL σε λειτουργία FP με Canon flash ή AllienBees που είναι συμβατά, ή studio flash όπως είπα στο προηγούμενο μήνυμα

Οπως και να είναι, το ISO3200 F2.8 υποδεικνύει σαφώς οτι δεν μπορεί να έχει χρησιμοποιηθεί όλη ισχύς του φλας. Υποψιάζομαι οτι το σετάπ σου είναι το "δ". Αν ναι, αν είναι το "δ", γιατί μας παιδεύεις; Το είπαμε οτι το flexTTL χρησιμοποιεί "τρυκ" για να πετύχει μέρος του ζητούμενου και είναι ΠΑΝΤΑ το FP (optimized HSS) ή η παραλλαγή του Hypersync που και τα δύο είναι στην πραγματικότητα παρατεταμένες φλασιές. Τι σχέση έχουν αυτά με τα φτηνά Phottix;

Nissin Macro Ring Flash MF18

H Nissin ανακοίνωσε την δημιουργία ενός νέου Macro Ring Flash

Υπάρχει κάτι που κάνει αυτό το φλας να ξεχωρίζει απο τα άλλα ring flash, πέρα απο την γνωστή ποιότητα και αποτελεσματικότητα των φλας Nissin. Αυτό είναι οτι η συμβατότητα με τα συστήματα ασύρματου ελέγχου iTTL & eTTL. Δηλ το MF18 εκτός του ότι είναι συμβατό και λειτουργεί σε αυτά τα αυτόματα modes, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ταυτόχρονα και σαν master (πομπός) για να ελέγξει μέχρι 2 ομάδες slave flash με ανεξάρτητη μεταξύ τους ρύθμιση +/- 3 στοπ. Αυτό αυξάνει κάθετα την χρηστικότητα του φλας αυτού, αφού για πρώτη φορά (με την εξαίρεση του συστήματος R1C1 της Nikon, που είναι ακριβό και βαρύ και πολύπλοκο) μπορεί να χρησιμοποιηθεί ρινγκ φλας σαν μέρος του Nikon Cleative Lighting System CLS (δεν ξέρω για Canon αν υπάρχει αντίστοιχο, αλλα μάλλον υπάρχει). Δηλ να χρησιμοποιηθεί το ring για απόλυτο fill-in σε συνδυασμό με άλλα φλας για backlight και πλάγιο φωτισμό ώστε και πλήρως φωτισμένο θέμα να έχουμε και δημιουργικά φωτισμένο χωρίς την επιπεδοποίηση που δίνει το σκέτο ring flash.

Στην περίπτωση του εξαιρετικού Nikon R1C1, εκτός απο το υψηλό κόστος, η θέση των επι μέρους μονάδων φέρνει τον φωτισμό πολύ πλάγια σε περιπτώσεις που δεν χρησιμοποιείται τηλεφακός μάκρο (πχ 180mm) και όχι συμμετρικά κυκλικά, καθώς δεν είναι δυνατή λόγω βάρους (και κόστους) η χρήση με 8 μονάδες R1 ώστε να κλείσει ο κύκλος. Απο αυτή την άποψη, το Nissin σε συνδυασμό με το CLS θα δώσει πρωτόγνωρες δυνατότητες μάκρο φωτισμού με αυτόματη TTL φωτομέτρηση.

Απο εκεί και πέρα, όλα εξαρτώνται απο την τιμή που θα έχει αυτό το φλας. Αν είναι χαμηλότερη της απλά "ανταγωνιστικής", τότε θα γίνει must για όποιον θέλει να δώσει φωτισμό φλας υψηλής ποιότητας σε μάκρο, καθώς συνδυάζει και την ομοιομορφία του ring χωρίς να σε περιορίζει την επίπεδη εικόνα που δίνει σκέτο.

http://www.nissindigital.com/en/mf18.html

web_mf18_main_eng.jpg

Re: Nissin Macro Ring Flash MF18

Το εβλεπα τις προαλλες γυρω στα $500+ και μου εφυγε η ορεξη... κριμα γιατι φαινοταν ιδανικο και πολυ πιο βολικο απο της Νικον -για μακρο.

(Τελικα παρηγγειλα ενα απλο και φτηνο της Polaroid που προσαρμοζεται σαν το παραπανω πανω στο φακο -χωρις πομπο και καλωδια. Συνεχες φως, οχι φλας, 30 Ευρω..
Πηρα μαζι και ενα μικρο φωτιστικο με 26 led που μπαινει και στο hotshoe, αλλα 17 Ευρω.. Αμα τα λαβω, θα δουμε.Τα περιμενω.)

Το εβλεπα τις προαλλες γυρω στα $500+ και μου εφυγε η ορεξη... κριμα γιατι φαινοταν ιδανικο και πολυ πιο βολικο απο της Νικον -για μακρο.
(Τελικα παρηγγειλα ενα απλο και φτηνο της Polaroid που προσαρμοζεται σαν το παραπανω πανω στο φακο -χωρις πομπο και καλωδια. Συνεχες φως, οχι φλας, 30 Ευρω..
Πηρα μαζι και ενα μικρο φωτιστικο με 26 led που μπαινει και στο hotshoe, αλλα 17 Ευρω.. Αμα τα λαβω, θα δουμε.Τα περιμενω.)

Να μην σε απογοητεύσω χρονιάρες μέρες για τα φωτιστικά αυτά, έτσι δεν είναι; Αλλα δεν κρατιέμαι. Τα φώτα αυτά εκτός του ότι το φάσμα τους είναι όχι άριστο, είναι πολύ μικρής ισχύος. Οπότε αν βασίζεσαι σε αυτά, τότε θέλεις τρίποδο και σταθερό θέμα αν θέλεις να μην ανοίξεις διάφραγμα για να έχεις στοιχειώδες βάθος πεδίου (θέλεις 11-22 διάφραγμα) και χαμηλά ISO. Εγώ που τα έχω χρόνια τώρα και αυτά, δεν βρήκα καμία αξιοπρεπή χρήση τους σε μάκρο.

Δεν με απογοητευεις καθολου, γνωριζω την (μη) ισχυ αυτων των led...ειμαι βεβαια λιγο περιεργος για το Polaroid που φανταζομαι να διαφερει απο τα κινεζικα.
Περαν ομως καποιων εφαρμογων που ξερω οτι βολευουν, το χρειαζομαι για νυχτερινα μακρο στον κηπο/εξωτερικους χωρους, οπου συνηθως χρησιμοποιω difussed flash, αλλα χρειαζομαι καποιο ικανο φως για εστιαση περαν του focus assistant beam της μηχανης. Μεχρι τωρα ειχα ενα maglight μαζι μου αλλα δεν ηταν βολικο!

Εδω ενα παραδειγμα με φλας αφου ειχα εστιασει με την βοηθεια φακου -σε σχεδον απολυτο σκοταδι. Τωρα δεν θα χρειαζεται φακος.
View attachment 75095

Απάντηση: Re: Nissin Macro Ring Flash MF18

Δεν με απογοητευεις καθολου, γνωριζω την (μη) ισχυ αυτων των led...ειμαι βεβαια λιγο περιεργος για το Polaroid που φανταζομαι να διαφερει απο τα κινεζικα.

Κινέζικο είναι κι αυτό….

εγω παντως εχω φιαξει ενα DIY, που μπαινει πανω στο φλας και ειναι μια χαρα για αυτα που το θελω....

Re: Απάντηση: Re: Nissin Macro Ring Flash MF18

Κινέζικο είναι κι αυτό….

Ναι, κινεζικοι ειναι και πολλοι φακοι Νικον, αλλα ειναι Νικον. Το ιδιο και αλλα γνωστα brand names. H Polaroid τα φτιαχνει επισης εκει. No problem with that :)

Μολις τα πηρα!
Το polaroid ring flash απο Amazon και το κινεζικο 'Toptech" led flash, απο εβαυ, που μπαινει στο hotshoe.

Τα δοκιμασα προχειρα και εμεινα αρκετα εντυπωσιασμενος απο τον φωτισμο!
Τα περιμενα υποδεεστερα σε φωτεινοτητα αλλα και σε ποιοτητητα. Με εξεπληξαν θετικα!
Το Polaroid ειναι τουλαχιστον 2 εως 3 φορες φωτεινοτερο απο το κινεζικο! Ερχεται με αλουμινενια δακτυλιδια προσαρμογης. Μακαρι να ειχε δυο σκαλες και να αναβαν τα λεντακια μισα μισα.

Θα ειναι πολυ χρησιμα και σαν εξτρα φωτισμος, αν χρειαζεται να γεμισεις καμμια σκια, και στο lightbox. Ειναι και τα δυο στους 5500Κ, σαν τις υπολοιπες λαμπες μου.

View attachment 75128

Flash για Canon 30D

Καλησπέρα,

Ψάχνω να πάρω το πρώτο μου flash για μία 30D που απέκτησα πρόσφατα (αρχάριος). Στο ευρός χρημάτων που θα μπορούσα να διαθέσω βρήκα τρία υποψήφια e-ttl flash της μεσαίας κατηγορίας:

1. Yongnuo 468 II , η πιο φτηνή επιλογή γύρω στα 75 ευρώ
2. Nissin 622 Mark II, γύρω στα 150 ευρώ
3. Canon 430ex II γύρω στα 250 ευρώ

Θα ήθελα μια γνώμη για το ποιο θα προτιμούσατε. Ξαναλέω ότι είμαι αρχάριος και μάλλον το να συνδέσω ασύρματα 2-3 flash κτλ δεν είναι επι του παρόντος, ούτε μάλλον θα συμβεί μελλοντικά. Το να μάθω να φωτογραφίζω με bounce κτλ είναι πιο εφικτός στόχος. Επίσης για να είμαι ειλικρινής το canon δεν το φτάνω και χρηματικά την δεδομένη στιγμή για να το πάρω άμμεσα, μόνο άμα το καθυστερήσω λίγο. Αξίζει πιστεύετε την διαφορά να πάω για το 430 λίγο αργότερα ή να πάρω ας πούμε ένα Yongnuo που έχει και κάτω από το 1/3 της τιμής άμμεσα; Το nissin δν το καλοβλέπω πολύ γιατί δεν έχει την LCD , αλλά όλοι λένε ότι είναι καλό flash.

Last edited:
Re: Flash για Canon 30D

Από την μικρή παλαιότερη εμπειρία μου σε Νικον περιβάλλον γνωριζω οτι τα Nissin mark II (τοσο το 622 όσο και το 866) ειναι πολύ καλά φλασάκια για τα λεφτά που κοστιζουν και στεκονται αξιοπρεπέστατα, ειδικά για καποιον που ξεκινάει την ενασχόληση με το αντικείμενο. To Yongnuo δεν το γνωριζω αλλά εχω δει βιντεο με κριτικές χρηστών οι οποιοι τα θεωρουν εξαιρετικά value for money για καποιον αρχάριο. Αν οντως δεν πολυενδιαφερεσαι να ασχοληθεις με πολλαπλά setups, master slave κλπ, πιστεύω οτι θα εισαι ΟΚ.

Θα ηταν περισσότερο χρήσιμο βεβαια να διαβασουμε αποψεις χρηστων Canon με προσωπική εμπειρία στα συγκεκριμένα φλασάκια ....

Last edited:
Απάντηση: Flash για Canon 30D

Χρόνια τώρα χρησιμοποιώ (με την 350D, 40D, 5D2) το 420 (που έχει αντικατασταθεί από το 430 που έχει με τη σειρά του αντικατασταθεί από 430 ΙΙ) και για ερασιτεχνική χρήση δεν είχα παράπονο. Για επαγγελματική, θα ήθελα σαφώς ταχύτερη ανακύκλωση. Συνεργάζεται πάντως άψογα με τη μηχανή από θέμα φωτο/φλασομέτρησης, οι εκθέσεις που παίρνω είναι σωστές, με έναν πρόχειρο ανακλαστήρα από Α4 το χρησιμοποιώ ακόμη και για μάκρο. Άρα από την εμπειρία μου με το 420, συμπεραίνω ότι το 430ΙΙ θα είναι ακόμη καλύτερο, συν ότι η οθονίτσα σε αφήνει να καταλαβαίνεις καλύτερα τι γίνεται. Αλλά και το Νίσιν δεν θα ήταν καλή περίπτωση.

Re: Απάντηση: Flash για Canon 30D

Έχω το Canon 430 EXII και το Yongnuo 468 II.
Απ'οτι βλέπω μιλάς μόνο για ttl flash και όχι manual.
To canon έχει μεγαλύτερο GN (είναι δηλαδή πιο δυνατό). Επίσης αν θέλεις 100% συμβατότητα μεταξύ κάμερας και flash (πχ High speed) πάλι πας στο Canon.
Κατά τα άλλα και το Yongnuo κάνει μια χαρά τη δουλειά του, είναι πιο φτηνό αλλά και η ποιότητα κατασκευής του είναι η αντίστοιχη.

Re: Απάντηση: Flash για Canon 30D

Ευχαριστώ παιδιά. Ναι για ttl ψάχνω, γιατί νομίζω πως για αρχή δεν θα μπορώ να το ρυθμίσω εύκολα σε manual. Πάντως και το canon και το yongnuo απο ότι διάβασα γυρνάνε και σε manual. Για το yongnuo βλέπω ότι του λείπουν 2 πράγματα, High Speed (δεν το υποστηρίζει η 30D ούτως ή άλλως) και auto sensor adjustment για crop σώματα. Θα κοιτάξω μήπως βρω κάνα canon 430 μεταχειρισμένο αλλιώς θα πάω στο yongnuo.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Flash για Canon 30D

Πανε στο nissin που δουλεύει και σαν slave με κάποιο canon για master και έχει το καλύτερο gn από όλα και απο κατασκευή είναι αρκετά καλό. Το μόνο που του λείπει είναι η οθόνη. Και φυσικά καλή τιμή.