παθητικός για σύνδεση dac με τελικό.

Re: Απάντηση: Re: παθητικός για σύνδεση dac με τελικό.

Ποιους τελικούς οδηγούν με 2 V;
Γιατί αρκετοί θέλουν και 4 και 6 και 8 και παραπάνω για οδηγηθούν σωστά.
Χώρια που στην περίπτωση του παθητικού καλώδια και συνδέσεις πρέπει να είναι όλα τσίμα-τσίμα.

2,2 βολτ θέλει ο δικός μου και το dac βγάζει 2 και μιλάμε για 2χ500 βατ τελικό κλασ ντι. Μια χαρά τον οδηγεί. εχω τσίμα τσίμα καλώδια, μισό μέτρο.

Πάντως έχω καταλάβει μία αποστροφή προς τους παθητικούς. Αντίθετα βλέπω πολύ θετική αποδοχή στα διάφορα fora/περιοδικά του εξωτερικού. Ξαναλέω μέχρι και ο Πας έχει προτάσεις για DYI παθητικούς στην First Watt.

Class D τελικός και θέλει 2.2;
Εντύπωσή μου κάνει,τα σύγχρονα class D τύπου Ncore θέλουν από 7-8 κι επάνω,όποιος τα έβαλε να παίξουν με λιγότερο ή το μετάνιωσε ή νόμισε πως δεν παίζουν...

Ένα ενεργό στάδιο "απομονώνει" τη προηγούμενη βαθμίδα (του σταδίου εξόδου του dac π.χ.) από την επόμενη, παρέχοντας σε "μόνιμη" βάση μία σταθερή, υψηλής τιμής εμπέδηση (10k π.χ.) που επ' ουδενί δεν θα το έφερνε σε "δύσκολη" θέση (αδυναμία παροχής ισχύος, τάση ταλάντωσης, κλπ.).

Ο τελικός σου έχει ρύθμιση για ενεργό ή παθητικό προ;
Τις έχεις δοκιμάσει;
Balanced εισόδους;Γιατί αν έχει,παραδοσιακά αυτές δίνουν πάνω από 4,οπότε...

Last edited:
Πριν από κάθε αγορά αξίζει και η δοκιμή ενός ενεργού προενισχυτή πάντως.Ειδικά του προενισχυτή που είναι ταίρι με τον τελικό σου.
Επί 6 μήνες έπαιζα με dac που βγάζει 2V να οδηγεί τελικό με ευαισθησία 1,2V. Στη θεωρία τον οδηγούσε μία χαρά.
Όταν έβαλα τον αντίστοιχο ενεργό προενισχυτή στην αλυσίδα , ο τελικός έδειξε τις δυνατότητές του. Μουσική σκηνή, σώματα και δυναμικά ανέβηκαν επίπεδο.
Αν βρεις τον αντίστοιχο προ της rotel αξίζει να τον δοκιμάσεις.

Asus Xonar essence
dac rotel rdd-006
power amp rotel RB-1092
king rex preamp

Απλα τι να το κάνω το gain του προενισχυτή?

Θεωρώ ότι το ερώτημά σου έχει απαντηθεί από τους άλλους συνφορουμίτες. Δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω.

2,2 βολτ θέλει ο δικός μου και το dac βγάζει 2 και μιλάμε για 2χ500 βατ τελικό κλασ ντι. Μια χαρά τον οδηγεί. εχω τσίμα τσίμα καλώδια, μισό μέτρο.

με 2,2 βολτ, μαλλον ξεχνας τους παθητικους.
Εγω με 1 βολτ, ημουν μια χαρα. (με 101 ντιμπι ηχεια όμως)

Re: Απάντηση: παθητικός για σύνδεση dac με τελικό.

Class D τελικός και θέλει 2.2;
Εντύπωσή μου κάνει,τα σύγχρονα class D τύπου Ncore θέλουν από 7-8 κι επάνω,όποιος τα έβαλε να παίξουν με λιγότερο ή το μετάνιωσε ή νόμισε πως δεν παίζουν...

Από το μυαλό μου το βγαλα...δεσ τα specs του rotel rb 1092...

Ένα ενεργό στάδιο "απομονώνει" τη προηγούμενη βαθμίδα (του σταδίου εξόδου του dac π.χ.) από την επόμενη, παρέχοντας σε "μόνιμη" βάση μία σταθερή, υψηλής τιμής εμπέδηση (10k π.χ.) που επ' ουδενί δεν θα το έφερνε σε "δύσκολη" θέση (αδυναμία παροχής ισχύος, τάση ταλάντωσης, κλπ.).

OK καταλαβαίνω νοιώθω....

Re: Απάντηση: παθητικός για σύνδεση dac με τελικό.

Ο τελικός σου έχει ρύθμιση για ενεργό ή παθητικό προ;
Τις έχεις δοκιμάσει;
Balanced εισόδους;Γιατί αν έχει,παραδοσιακά αυτές δίνουν πάνω από 4,οπότε...

ανμπαλανστ εχει.

Πριν από κάθε αγορά αξίζει και η δοκιμή ενός ενεργού προενισχυτή πάντως.Ειδικά του προενισχυτή που είναι ταίρι με τον τελικό σου.
Επί 6 μήνες έπαιζα με dac που βγάζει 2V να οδηγεί τελικό με ευαισθησία 1,2V. Στη θεωρία τον οδηγούσε μία χαρά.
Όταν έβαλα τον αντίστοιχο ενεργό προενισχυτή στην αλυσίδα , ο τελικός έδειξε τις δυνατότητές του. Μουσική σκηνή, σώματα και δυναμικά ανέβηκαν επίπεδο.
Αν βρεις τον αντίστοιχο προ της rotel αξίζει να τον δοκιμάσεις.

Εχεις δίκιο. Πως θα βγάλω άκρη αγαπητε? Αυτό είναι το χομπι μας θα μου πεις. ΟΚ και εγω θέλω να δοκιμάσω και το επιχειρώ με κάποιεσ αρχέσ και ο Θεός βοηθός.

Θεωρώ ότι το ερώτημά σου έχει απαντηθεί από τους άλλους συνφορουμίτες. Δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω.

Λυπάμαι αλλά θεωρίες λέτε όλοι σας και με αρνητική διάθεση απέναντι στους παθητικούς. Οχι ότι είμαι πεπεισμένος για την ορθότητητα της υποτιθμέμενης επιλογής μου αλλα και εσείς βρε παιδία στερεοτυπικά μου απαντάτε - και είμαι και ψιλοάμοτος.

με 2,2 βολτ, μαλλον ξεχνας τους παθητικους.
Εγω με 1 βολτ, ημουν μια χαρα. (με 101 ντιμπι ηχεια όμως)

Βοηθησέ με. 93 db είναι τα ηχεία μου.

Απάντηση: Re: Απάντηση: παθητικός για σύνδεση dac με τελικό.

Από το μυαλό μου το βγαλα...δεσ τα specs του rotel rb 1092...

Ok,τα είδα,ὰλλη περίπτωση.
Αλλά είδα και τι λένε οι κάτοχοι για το ταίριασμα του με τον ομόσταυλο προ και το πόσο απόλυτα ταιριάζουν (λογικό).
Μπορεί να έχεις αποφασίσει για τον παθητικό και λόγος δεν μου πέφτει φυσικά,αλλά χάνεις τίποτα να ρίξεις κι ένα αυτί να δεις;
Αν είχες ακούσει και τους δυο συνδυασμούς,θα το καταλάβαινα το να επιμένεις σε κάτι που άκουσες και γούσταρες βρε αδερφέ.
Αλλά τώρα;Θα προτιμήσεις να μείνεις με το 'κι αν';

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: παθητικός για σύνδεση dac με τελικό.

Ok,τα είδα,ὰλλη περίπτωση.
Αλλά είδα και τι λένε οι κάτοχοι για το ταίριασμα του με τον ομόσταυλο προ και το πόσο απόλυτα ταιριάζουν (λογικό).
Μπορεί να έχεις αποφασίσει για τον παθητικό και λόγος δεν μου πέφτει φυσικά,αλλά χάνεις τίποτα να ρίξεις κι ένα αυτί να δεις;
Αν είχες ακούσει και τους δυο συνδυασμούς,θα το καταλάβαινα το να επιμένεις σε κάτι που άκουσες και γούσταρες βρε αδερφέ.
Αλλά τώρα;Θα προτιμήσεις να μείνεις με το 'κι αν';

Μα το Χρηστό δεν κατάλαβα τίποτα απ ότι μου είπες :-)

Στην λογική ότι δεν θέλω εισόδους κλπ, ομόσταυλους κλπ... ενα καλό volume control θέλω βρε παιδια. Που θα μου στοιχίσει 350 ευρώ πάνω κάτω.

Στην λογική ότι δεν θέλω εισόδους κλπ, ομόσταυλους κλπ... ενα καλό volume control θέλω βρε παιδια. Που θα μου στοιχίσει 350 ευρώ πάνω κάτω.

Δεν είναι τόσο απλό το θέμα. Ένα ποτενσιόμετρο σε κουτί, ανάμεσα σε πηγή και τελικό συνδεδεμένο με 2 ιντερκοννέκτ του μέτρου μπορεί να δημιουργήσει λίγα ή πολλά προβλήματα. Βασικότερα είναι τα φίλτρα που δημιουργούνται με τη χωρητικότητα του καλωδίου, αλλά και το σπάσιμο του ματσαρίσματος των εμπεδήσεων της πηγής και του τελικού.

Οι προϋποθέσεις για να παίξει καλά ένα σκέτο ποτενσιόμετρο είναι πολλές και καθόλου απλές. Τα διάφορα ρηβιού είναι συνήθως υπερπλουστευτικά. Αλλά το βασικότερο τέτοιες δοκιμές με διάφορα συστήματα δεν μπορούν να γενικευτούν έτσι απλά και να βγάλουμε συμπέρασμα ότι θα παίζει καλά με όλα τα συστήματα.

Ένα ενεργό στάδιο προενίσχυσης, είτε έχει gain είτε όχι, το βασικότερο που κάνει είναι να βάζει ένα ενεργό στάδιο αμέσως μετά το ποτενσιόμετρο (ή κάποιες φορές και πριν και μετά) το οποίο παρουσιάζει μια μεγάλη εμπέδηση εισόδου, και μια μικρή εμπέδηση εξόδου. Η έλλειψη ενδιάμεσου καλωδίου ελαχιστοποιεί τις χωρητικότητες εκεί οπότε δεν έχουμε περίεργα φίλτρα.

Αυτό που θα σού λεγα να κάνεις πριν δώσεις 300 ευρώ, είναι να πάρεις ένα καλό budget ποτενσιόμετρο (πχ αλπς μπλέ) και να το δοκιμάσεις για να δεις πως συμπεριφέρεται το σύστημά σου. Ιδανικά με ελάχιστο καλώδιο μέχρι τον τελικό σου ή αν είναι δυνατόν και μέσα σ αυτόν.
Δική μου εμπειρία πάντως ότι αν δεν θέλεις να πειράξεις τα μηχανάκια σου, ένα καλοσχεδιασμένο ενεργό δεν τον χτυπάει με τίποτα ενα ποτενσιόμετρο.

Υπάρχουν βέβαια και τα TVC που είναι μια άλλη ιστορία...