PC γενικης χρησης με HTPC ικανοτητες

Λοιπόν έχουμε και λέμε...

Σκέφτομαι να αναβαθμίσω το σύστημα μου, για πολλους λογους, μεταξυ των οποιων και λόγω και της ανάγκης για προβολή HD προγραμματος στον Panasonic 100 προβολεα μου...

Τονίζω το προβόλι είναι 720p και δεν υπάρχει περίπτωση να αναβαθμιστεί, τουλάχιστον για τα επόμενα 2-3 χρόνια.
Άρα, για ότι σας ρωτάω, να σκέφτεστε ότι δεν με αφορα βιντεο 1080p κλπ κλπ.

Αρχικα θελω να μου πειτε τη γνωμη σας για το παρακάτω:

Έκανα την παρακάτω σύνθεση:

Koμματια που θα αγοραστουν:

KOYTI: THERMALTAKE VE7000BWS SOPRANO DX WINDOW BLACK

EΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗΣ: Core 2 Quad Q6600 (s775/2.4GHz)

MHTΡΙΚΗ: ASUS P5B-MX WIFI-AP(s775,DDR2,946GZ)

ΨΥΞΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗ: THERMALTAKE Cooler Sonic Tower

RAM: GEIL GX22GB8000UDC DDR2 PC2-8000 1000MHZ CL4 2GB (2X1GB) ULTRA DUAL CHANNEL KIT

GRAPHICS: TWINTECH 8800 GTS 320 MB

Κομματια που θα κρατησω:

320 Seagate SATAII δισκος

20.1 LG Widescreen oθονη (1680x1050)

Creative Audigy 2 Platinum

Τροφοδοτικο Tagan Easy Connect 480W

UPS Mustek 1000Va

Wireless Router LevelOne 3460

Ο λόγος που προτιμησα tower και οχι HTPC Κουτι είναι οτι κατα βαση θα ειναι ο γενικης χρησης υπολογιστης μου, θα εδραζεται στο γραφειο (κοντα στο συστημα), και απλα θα εχει και ενα καλωδιο που θα συνδεεται με τον projector και τον ενισχυτη.

Η βασικες μου αποριες τωρα:

1/ Ειναι επαρκες για 720p playback με τα διαφορα φιλτρα κλπ ενεργοποιημενα?

2/Αγορασα πριν λιγους μηνες ενα πολυ καλο τροφοδοτικο TAGAN με ισχυ 480W. Επειδη εδωσα αρκετα χρήματα, θα ηθελα να μην το αλλαξω, καθοτι ειμαι ιδιαιτερα ευχαριστημενος ,και απο ρεύμα και απο θορυβο.
Αν προσθεσουμε λοιπον στα παραπανω κομματια 1-2 σκληρους και 1-2 oπτικα αναγνωστηρια.... Πιστευετε πως το ρευμα επαρκει?

Δεκτες και αλλες προτασεις, το budget ομως περιοριζεται αυστηρα στα 800-900Ευρω.

Δεν υπαρχει ιδιαιτερη βιασυνη γιατι εχω και εξεταστικη τωρα, θα το βαλω μπρος σε καναδυο μηνες, απλα ψαχνομαι απο τωρα σιγα σιγα....

Θαενκς!

Last edited:
Μπορείς αν θέλεις να πάρεις την Asus 8600 GTS Silent 256MB HDCP την οποία έχω πάρει εγώ (και είναι και αθόρυβη), σηκώνει 1920x1080 άνετα και θα γλιτώσεις και 80 ευρά !! Yποστηρίζει DirectX10 και αυτή.

Το λέω γιατί είπες για περιορισμένο budget, πράγμα που σημαίνει πως τα 80,00 euro μπορείς να τα επενδύσεις αλλού.
(π.χ. αντί του ASUS P5B-MX WIFI-AP M/B να πάρεις το Asus P5W DH Deluxe)

'Η μια καλύτερη αθόρυβη ψύχτρα για τον επεξεργαστή.

Think about it :grandpa:

Βασικα πες το παραξενια, καθε φορα που αγοραζα μεχρι σημερα υπολογιστη επελεγα για τα γραφικα την "δευτερη" καλυτερη λυση που κυκλοφορει, ωστε να ειναι σχετικα πιο futureproof χωρις να χρειαστει βεβαια να πουλησω το σπιτι μου (βλ. 8800GTX και πανω). Και καθε φορα (σημαδι του ποσο σταθερη ειναι τελικα μακροσκοπικα η αγορα) η καρτα γραφικων μου στοιχιζε 300 παρα κατι... και με εβγαζε για 2-3 χρονια.. Οποτε μαλλον θα επιλεξω κατι τετοιο.
Αληθεια, τι παραπανω μπορει να κερδισει κανεις απο ενα MB deluxe (αρα και ακριβο?)
Το λεω αυτο γιατι Firewire εχει ηδη η Audigy, και αυτη η MB που επελεξα εχει και wifi (που επισης αχρηστο ειναι λογω ασυρματου ρουτερ), και DDR2 ,και SATA2...
Για το τροφοδοτικο που με καιει εχει κανεις γνωμη??

Ωραια... απλα προβληματιστηκα γιατι στους καταλογους με τροφοδοτικα βλεπω τα περισσοτερα με ισχυ ανω των 600-800W και αναρωτιεμαι μηπως εχω χασει επεισοδια...

Eπισης κατι αλλο... Κατα ποσο εχει νοημα ο quadcore? μηπως θα ηταν καλυτερα να παω πχ με 15 ευρω παραπανω στον core2duo 6850/3Ghz?

Last edited:
Ωραια... απλα προβληματιστηκα γιατι στους καταλογους με τροφοδοτικα βλεπω τα περισσοτερα με ισχυ ανω των 600-800W και αναρωτιεμαι μηπως εχω χασει επεισοδια...

Eπισης κατι αλλο... Κατα ποσο εχει νοημα ο quadcore? μηπως θα ηταν καλυτερα να παω πχ με 15 ευρω παραπανω στον core2duo 6850/3Ghz?

Εγώ (για HTPC πάντα) μεταξύ των δύο επεξεργαστών θα πήγαινα για τον 6850. Αποδίδει καλύτερα στις εφαρμογές που μας απασχολούν.

Βασικα πες το παραξενια, καθε φορα που αγοραζα μεχρι σημερα υπολογιστη επελεγα για τα γραφικα την "δευτερη" καλυτερη λυση που κυκλοφορει, ωστε να ειναι σχετικα πιο futureproof χωρις να χρειαστει βεβαια να πουλησω το σπιτι μου (βλ. 8800GTX και πανω). Και καθε φορα (σημαδι του ποσο σταθερη ειναι τελικα μακροσκοπικα η αγορα) η καρτα γραφικων μου στοιχιζε 300 παρα κατι... και με εβγαζε για 2-3 χρονια.. Οποτε μαλλον θα επιλεξω κατι τετοιο.
Αληθεια, τι παραπανω μπορει να κερδισει κανεις απο ενα MB deluxe (αρα και ακριβο?)
Το λεω αυτο γιατι Firewire εχει ηδη η Audigy, και αυτη η MB που επελεξα εχει και wifi (που επισης αχρηστο ειναι λογω ασυρματου ρουτερ), και DDR2 ,και SATA2...
Για το τροφοδοτικο που με καιει εχει κανεις γνωμη??

Δες τι chipset έχει το καθε M/B όπως επίσης πόσες PCI έχει το καθένα όπως το FSB. Όπως το ότι δυνατότητα raid χωρίς καν ρυθμίσεις........
Κάθε M/B έχει διαφορές από τα άλλα, το θέμα είναι εσύ τι χρειάζεσαι (όχι μόνο τώρα.....αλλά και τις απαιτήσεις σου για τα επόμενα 2-3 χρόνια).

Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί κάποιοι φίλοι που φτιάχνουν HTPC τον τελευταίο καιρό επιλέγουν ξεπερασμένες motherboard (π.χ. Asus P5W DH Deluxe) και δεν πάνε με ίδια λεφτά ή 30 Ευρώ παραπάνω π.χ. στην ASUS P5K DELUXE WIFI -AP που θεωρείται η κορυφαία αυτή την εποχή μητρική με chipset το ολοκαίνουργιο Intel P35 και υποστήριξη χωρίς BIOS UPDATE και άλλες ...ταρζανιές στους 6750 και 6850 με FSB 1333).Ρίξτε μια ματιά:
http://www.plaisio.gr/product.aspx?catalog=1&category=1033&product=962120
Tόσο πολύ πουλάει το Digital Home? Αν ναι τότε υπάρχει και αυτή εδώ (επίσης καινουργια κι αυτή με FSB 1333) η ASUS P5N32 E SLI.
http://www.plaisio.gr/product.aspx?catalog=1&category=1033&product=917435&tab=specs

Όσο για τους επεξεργαστές και ο 6850 και ο Q6600 άψογος αν και σε μένα αρέσει η ιδέα να έχω δύο άκόμα πυρήνες ...καβάτζα να βρίσκονται για ώρα ανάγκης.
Αν τώρα έχετε κοντά σας κομπιουτερομάγαζο και μπορείτε να δείτε με τα ίδια σας τα μάτια τους επεξεργαστές ψάξτε για έναν 6750 που να λέει ότι ανήκει στις παρτίδες L719B014 - L719B016 - L720A696 - L723A047 (οι κωδικοί αυτοί φαίνονται πάνω στο καπάκι του επεξεργαστή). Αν τον βρείτε πάρτε τον με κλειστά μάτια. Θεωρούνται οι καλύτερες παρτίδες και με δυό τρείς απλές κινήσεις και πολύ βασικές γνώσεις υπερχρονισμού φτάνουν από τα "μαμίσια" 2.66 GHz στα 4(!!!!) GHz...

γιατί 30,00 από το απλό στο deluxe και άλλα 30,00 από το deluxe στο ASUS P5K DELUXE WIFI -AP = 60,00.

άντε το ίδιο για τη CPU....
αίντε από δω αίντε από εκει βγήκαμε over budget !!! -bye-
δείτε μια σύγκριση παρακάτω για του λόγου το αληθές..... για να επαληθεύσω τον Γιώργο.

motherbs_580x435.jpg

γιατί 30,00 από το απλό στο deluxe και άλλα 30,00 από το deluxe στο ASUS P5K DELUXE WIFI -AP = 60,00.

άντε το ίδιο για τη CPU....
αίντε από δω αίντε από εκει βγήκαμε over budget !!! -bye-
δείτε μια σύγκριση παρακάτω για του λόγου το αληθές..... για να επαληθεύσω τον Γιώργο.

motherbs_580x435.jpg

Και καινούργιο τσιπάκι και υποστήριξη για γρηγορότερες μνήμες και 1333 από τη μαμά και +2 SATA και ένα PCI παραπάνω (με τόσες κάρτες που βάζουμε πολύ σημαντική λεπτομέρεια) και ένα παραπάνω Firewire και 7.1 ήχος αντί για 6.1 και υποστήριξη Crossfire X16 δεν βρίσκετε ότι είναι πολύ λίγα τα έξτρα 30 Ευρώ για τόσα έξτρα που παίρνετε;
Πως λοιπόν να μην έχω δίκιο; Σε αυτόν που σας προτείνει την παλιά ρωτηστε τον ευθέως ποιά από τις δύο θα έπαιρνε...

Εγώ πάντως αγόρασα το P5W DH Deluxe γιατί για αρχή πήγαινα για το P5B-MX/WiFi-AP, οπότε ήδη έκανα την υπέρβαση στο budget, όπως επίσης είδα πως μου αρκεί για την χρήση ότι διαθέτει όπως επίσης αναβαθμίζεται και με Quad Core επεξεργαστή και το P5W DH Deluxe. Από PCI έχω και μια ελεύθερη οπότε είμαι μια χαρά.

Πάντως όσοι αποφασίσετε για το P5W DH Deluxe ριξτε μια ματιά σε αυτό => http://event.asus.com/2006/mb/P5W_DH_DELUXE_faq.htm

Τώρα όσον αφορά τον φίλο Maestro υπάρχουν M/B με firewire 800 αλλά πρέπει να μπεις στο site της κάθε εταιρείας να τα βρεις και μετά να ψάξεις ποια ελληνικά μαγαζιά τα έχουν γιατί ως γνωστών δεν τα φέρνουν όλα.
Πρέπει στα specifications να αναφέρει IEEE 1394b
π.χ. ένα καλό είναι το ASUS P5AD2E Premium
http://www.asus.gr/products.aspx?l1=3&l2=11&l3=144&l4=0&model=371&modelmenu=2
http://www.plaisio.gr/product.aspx?catalog=4&category=26176060&product=RMA-690570

Αλλά προτείνω ένα καλύτερο και νεότερο με περισσότερες PCI ώστε να βάλεις κάρτα IEEE 1394b και να σου βγάζει 3 port αντί 1 άντε το πολύ 2 που θα έχει το M/B.
http://www.plaisio.gr/product.aspx?catalog=1&category=90&product=664065

Επίσης κάποια από τα νέα M/B δεν έχουν PS/2 για ποντίκι για να έχουν περισσότερες USB προσέξτε το ειδικά αν έχετε καλό ποντικάκι που δεν θέλετε να αλλάξετε και δεν παίζει και με adaptor PS/2 to USB. (τραβηγμένο αλλά παίζει και αυτό).