Pentax 20d

Ναι αλλά η 2.5" οθόνη της δεν βλέπεται.
Ούτε έχει αντισκονικό.
Και ξέρεις και το δικό μου μεγάλο παράπονο?
Δεν ψήνει ούτε καφέ! Άκουσον!

Απάντηση: Re: Pentax 20d

Ναι αλλά η 2.5" οθόνη της δεν βλέπεται.
Ούτε έχει αντισκονικό.
Και ξέρεις και το δικό μου μεγάλο παράπονο?
Δεν ψήνει ούτε καφέ! Άκουσον!

Καλά, πιό στεναχωρημένο χρώμα οθόνης δεν έχω ξαναδεί.
Για καφέ πιό καλές είναι οι Rancillio από τις Canon :beee:

Εμ, και πώς θα φωτογραφίσεις με τέτοιο στεναχωρημένο χρώμα? Έτσι είναι. Σου πλακώνει την ψυχή.
Και φυσικά ούτε live view, ούτε hdmi... άσε. Παλαιολιθική εποχή.

Κάνεις λάθος φίλε μου, μιλάω για πρωτογενές αρχείο πιο καθαρό. Το τι NR θα μπει ούτως ή άλλως το ελέγχεις. Η Κ20D όπως έχουν δείξει τα τεστ, είναι άθλος που κατόρθωσε να παραμείνει στα επίπεδα της Κ10D στο θόρυβο. Δηλαδή πάνω από 1 στοπ πίσω από 30D.

Send, έχεις κανένα λινκ διαθέσιμο με τέτοια raw αρχεία (π.χ.ISO 1600) απο τις υπό συζήτηση μηχανές ?? (K20D, K10D, 30D, 40D, D300, D3 ....).

Αν είναι και απο συγκριτικά τεστ (ιδιο κάδρο/έκθεση/ποιότητα φακών κπλ) ακόμη καλύτερα.

Κάπου είχα δει μία σύγκριση μεταξύ K10D και Κ20D, την πρώτη στα 1600iso πουσαρισμένα 1 στοπ επάνω, και τη 2η στα 3200iso. Ίδιο πράγμα ήταν. Δεν θυμάμαι δυστυχώς πού το είδα...

Αλλά όλες μαζί, δύσκολο.
Ο Ken Rockwell έχει μία σύγκριση 5D/40D/D40x/D300/D3 νομίζω

Εμ, και πώς θα φωτογραφίσεις με τέτοιο στεναχωρημένο χρώμα? Έτσι είναι. Σου πλακώνει την ψυχή.
Και φυσικά ούτε live view, ούτε hdmi... άσε. Παλαιολιθική εποχή.

Δηλεύειθ Θέντ?:flipout:

Κάπου είχα δει μία σύγκριση μεταξύ K10D και Κ20D, την πρώτη στα 1600iso πουσαρισμένα 1 στοπ επάνω, και τη 2η στα 3200iso. Ίδιο πράγμα ήταν. Δεν θυμάμαι δυστυχώς πού το είδα...

Αλλά όλες μαζί, δύσκολο.
Ο Ken Rockwell έχει μία σύγκριση 5D/40D/D40x/D300/D3 νομίζω

Καλά δεν ήταν και πρότυπο επιστημονικής σύγκρισης.... άστο καλύτερα.

Παίρνουν δίχως αντάπτορα όλους τους φακούς από Κ κι εντεύθεν (K-A, K-AF και πάει λέγοντας), και με αντάπτορα βιδωτούς (M42) και φακούς από Pentax 645 και 67.

Δεν πιστεύω να αφήσεις τη Nikon?

Παίρνουν δίχως αντάπτορα όλους τους φακούς από Κ κι εντεύθεν (K-A, K-AF και πάει λέγοντας), και με αντάπτορα βιδωτούς (M42) και φακούς από Pentax 645 και 67.

Δεν πιστεύω να αφήσεις τη Nikon?

Όχι μπρε.

Ένας ξάδερφος ενδιαφέρεται για την k10 και έχει 2-3 παλιούς φακούς από αναλογική.:a0210:

Με την ευκαιρία, το σώμα της αν ψάξει κάποιος το βρίσκει ακόμα και 630-650 καινούριο.

Κάπου στα 700 έχει η 40D πάντως, που παίρνει και Pentax, και Nikkor, και ένα κάρο άλλους φακούς.

Η ιδανική εάν όχι η μόνη επιλογή για εκείνον που έχει το "μικρόβιο" της συλλογής και χρησιμοποίησης παλιών φακών, είναι η Canon. Με την Olympus να ακολουθεί, με πιο δυσεύρετους κάποιους αντάπτορες και κυρίως πιο άβολη χρήση των ευρυγωνίων λόγω του 2x fov crop.

Για λίγο διάστημα, εκτός από μια πτώση τιμής, προσφέρει και δωρεαν μαθήματα για μια από 4 προεπιλεγμένες κατηγορίες.

Όποιος ενδιαφέρεται, μπορώ αύριο να του βρω πληροφορίες (έχω ένα φυλλάδιο στο πατρικό μου και θα μπορέσω να το δω).-bye-

Αγόρασα μια K20D σήμερα. 750 ευρώ με τον φακό 18-55 ΙΙ. Την είδα, την δοκίμασα και μου άρεσε. Δοκίμασα και μια olympus 520 με 2 φακούς, έναν 70-300 και έναν ακόμη (τον βασικό του ΚΙΤ). Η olympus με δύο φακούς ήταν πιο φθηνή, αλλά μου άρεσε περισσότερο η K20D.

Άρχισα να βγάζω δοκιμαστικές φωτογραφίες και να βλέπω τις διάφορες δυνατότητές της.

Ένα πράγμα που δεν περίμενα να έχει, είναι ένα mode (burst mode (κλειδώνει η εστίαση)) το οποίο τραβάει 21 καρέ το δευτερόλεπτο σε ανάλυση 1536Χ1024 (JPEG). Μέγιστος αριθμός περίπου 115 φωτογραφίες.

Πληροφοριακά, το mode συνεχόμενης λήψης τραβάει 3 φωτογραφίες το δευτερόλεπτο και μπορείς να τραβήξεις έως 38 φωτογραφίες ανάλυσηw 14,6MP. Αν θέλεις να τραβήξεις πάνω από 38 φωτογραφίες συνεχόμενα, τότε μπορείς να τραβάς συνεχόμενα με ταχύτητα 2,3 φωτογραφίες το δευτερόλεπτο ώσπου να γεμίσει η κάρτα μνήμης.

Πήγαν 1-2 τριχούλες στον εσωτερικό καθρέπτη της K20D και λερώθηκε κιόλας ( μην ρωτάτε γιατί και πώς :-) ) . Θα μου πείτε, και τι έγινε? Έγινε αν ο καθρέπτης στον οποίο πήγαν είναι όχι αυτός που φαίνεται και είναι απέναντι από το cmos, αλλά αυτός απέναντι από το viewfinder. Σε εκείνον δεν έχεις πρόσβαση. Ευτυχώς βρήκα στο youtube ένα βιντεάκι το οποίο δείχνει πώς να αφαιρείς το πλαστικό που λέγεται focusing screen, και έτσι έχεις πρόσβαση στον άλλο καθρέπτη.

Δεν ασχολήθηκα πολύ ώρα να προσπαθήσω να τον καθαρίσω. Καθάρισα όσο μπόρεσα με μια μπατονέτα. Έχει 1-2 τριχούλες ακόμη. Τουλάχιστον δεν χρειάζεται να στείλω την φωτογραφική μηχανή πακέτο στην Αθήνα.

Το cmos είναι εντάξει πάντως.

Αν χρειαστεί να την στείλω για καθάρισμα κάποια στιγμή, να την στείλω οποσδήποτε στην αντιπροσωπεία ή μήπως υπάρχουν αξιόπιστα εκτός αντιπροσωπείας καταστήματα στα οποία μπορώ να απευθυνθώ?

Last edited:
αμα ειναι οι τριχες και σκουπιδακια που τις βλεπεις μονο στο σκοπευτρο μην ανυσηχεις, συνεχεια κατι θα μπαινει εκει.
Καλοριζικη και καλες ληψεις...

Μόλις βεβαιώθηκα ότι πέρα από τις τρίχες που τις βλέπεις μόνο στο viewfinder, όταν τραβάω τον ουρανό, εμφανίζονται και 2 γκρίζα spots στις φωτογραφίες. Και το cmos θέλει το καθάρισμά του. Καλά τα κατάφερα ο άσχετος. Καινούρια φωτογραφική και θέλει καθάρισμα. Πάντως τα spots τα βλέπεις μόνο όταν τραβάς τον ουρανό. Άσε που δοκίμασα να τα "εξαφανίσω" με editing και "εξαφανίζονται" άνετα.

Όταν χρησιμοποιώ την δυνατότητα που έχει η μηχανή να σου εμφανίζει στην οθόνη σε λευκό φόντο τυχόν σημάδια από σκόνες, δεν εμφανίζει τίποτα. Μάλλον δεν είναι σκόνη. Λερώθηκε το πιο πιθανόν.

Ελπίζω να μην έπαθε ζημιά το cmos και να είναι μόνο λεκέδες.

Υ.Γ. Συμβουλή στους αρχάριους: Ξεκινήστε με μια φθηνή μηχανή για να μην "κλαίτε" τα λεφτα που δώσατε αν πάθει κάτι από λάθος χειρισμό.

Last edited:
Έκανα upload 3 φωτογραφίες που τράβηξα με την K20D. Σε αυτό το thread μπορείτε να τις δείτε.