Περί βαπτίσεως και λοιπών αποριών

Status
Not open for further replies.
Απάντηση: Re: Αβαπτιστο μωρό μπορεί να μπει στην εκκλησία?

Δλδ το αν θα σωθεις ειναι θεμα τυχης? Αν γεννηθηκες στην βαλκανικη ή στην ρωσια εχει καλως θα σωθεις! Αν ειχες την ατυχια να γεννηθεις στα βαθυ της αφρικης την πατησες ! Στην κολαση! Δεν θα σωθεις...

Μην το λές.... Υπήρξαν και κάποιοι που ευτύχησαν να ταξιδέψουν από την Μαύρη Ήπειρο στην Αμερική, όπου και γνώρισαν τον Θεό. Ο Μπαρμπα-Θωμάς πχ. Δουλέμποροι λοιπόν ή λυτρωτές;

Re: Αβαπτιστο μωρό μπορεί να μπει στην εκκλησία?

Δλδ το αν θα σωθεις ειναι θεμα τυχης? Αν γεννηθηκες στην βαλκανικη ή στην ρωσια εχει καλως θα σωθεις! Αν ειχες την ατυχια να γεννηθεις στα βαθυ της αφρικης την πατησες ! Στην κολαση! Δεν θα σωθεις...

Και ολα αυτα στην λογικη οτι δυστυχως για την συντρηπτικη πλειοψηφια την θρησκεια δεν την επιλεγουμε αλλα μας επιλεγει! Εισαι ορθοδοξος επειδη γεννηθηκες εκει που γεννηθηκες και οχι επειδη το επελεξες.

Πως λες κάτι τέτοιο?
Τόση συζήτηση έχει γίνει εδώ, τα διέγραψες όλα?
Ή δεν έδωσες σημασία σε τίποτε?

Αν μη τι άλλο, δεν διάβασες για αυτούς που βαπτίστηκαν αλλά πλέον δεν πιστεύουν και δεν θέλουν να βαπτίσουν τα παιδιά τους?
Το ότι γεννήθηκαν σε ορθόδοξη χώρα παίζει κάποιο ρόλο?

Απάντηση: Re: Αβαπτιστο μωρό μπορεί να μπει στην εκκλησία?

Προυποθεση για τη σωτηρια της ψυχης ειναι το Ορθοδοξο Βαπτισμα και η εφαρμογη του Ευαγγελιου του Χριστου. Η απαντηση στην ερωτηση σου...

Αυτά είναι παραμύθια της εξουσίας της εκκλησίας. Εσύ πιστεύεις ότι ο Δίκαιος Θεός θα στείλει στην κόλαση έναν άνθρωπο που έζησε στο πνεύμα του χριστιανισμού, μόνο και μόνο επειδή στη ζωή του ήταν Άθεος; Αν ήταν άνθρωπος που έκανε πράξη το "αγάπα τον πλησίον σου ως εαυτόν" αλλά δεν βαφτίστηκε ποτέ, νομίζεις δε θα σωθεί η ψυχή του;

Ο Θεος ειναι αγαπη αλλα και δικαιοσυνη. Ουτε μονο το ενα ουτε μονο το αλλο. Τα Μυστηρια της εκκλησιας δεν καθιερωθηκαν για διακοσμητικο σκοπο αλλα για τη σωτηρια των πιστων που αγαπουν το Χριστο. Με τη Βαπτιση ο Χριστιανος λαμβανει το Πνευμα το Αγιο, με την εξομολογηση μετανοει για τις αμαρτιες του και με τη Θεια Κοινωνια βαζει τον ιδιο το Χριστο μεσα του. Τωρα αν προσαρμοζουμε η απορριπτουμε τα Αγια Μυστηρια κατα τις προτιμησεις μας (π.χ. εξομολογουμαστε στις εικονες και οχι σε ιερεα με πετραχηλι - η ακομα χεριροτερα παρακαμπτουμε την εξομολογηση ως περιττη!) δε σημαινει οτι αυτο ειναι και το σωστο, συμφωνα με την Πατερικη μας παραδοση...

H γνωμη μου για τηνσυζητηση και οως εχει μετατραπει, και επισης για το νημα προταση μυ προς τους διαχειριστες.

Η συζητηση γυρισε στην "Σωτηρια" η μη μεσω της βαπτισης περνοντας βεβαια απο την βαρβαριτητα της εκκλησιας που τοσο ταλαιπωρει και καταπιεζει τον ανθρωπο σημερα κλπ κλπ.

-Για το ποιος θα σωθει στο τελος, οπως λεει και ο Pleo, ειναι θέμα του Κριτη, και την ημερα της κρισεως.

-Θα σωθουν λιγοι....Ναι θα σωθουν λιγοι. Πολλοι λιγοι. Ο ιδιος μας το εχει πει.

-Αυτο το επιχειρημα που ερχεται και σε αλλα νηματα σχετικα με λαθρομεταναστες τρομοκρατες κλπ ξαναχτυπα εδω..." ετυχε να γεννηθουν καποια μιλια πιο μακρυα....
Ατοπο τελειως σαν επιχειρημα γιατι τιποτα δεν "ετυχε". Εγω δεν "ετυχε να γεννηθω" εκει που γεννηθηκα και να γινω αυτος που εγινα. Γεννηθηκα συγκεκριμενα απο τους γονεις μου, που αποφασισαν να τεκνοποησουν και ειχαν προγραμματισει την οικογενιακη και κοινωνικη μας ωη, που ηταν σε αυτο το συγκεκριμενο τοπο με αυτα τα ηθη και τα εθιμα και που αυτοι γεννηθηκαν απο τους γονεις τους που επισης μεγαλωσαν παιδια κλπ.
Αν καποιος μου ελεγε "αι αν τυχιανε και γεννιωσουν 5 χιλιαδες χιλιομετρα μακρυτερα" (οπως ηδη μου εχει ειπωθει LOL) Θα του ελεγα οτι λεει μπουρδες, γιατι απλα δεν θα ημουν εγω.
Οπως το ειπα οπως στρωνει κανεις ετσι κοιμαται. Και τα παιδια του πληρωνουν τις αποφασεις του. Επισης καθε στιγμη ο ανθρωπος ειναι ελευθερος να παρει τις αποφασεις του. Αυτα "τα τυχαια" ειναι για τυχαρπαστες εξηγησεις.

-Προχτες εμαθα κατι τραγικο που αφορα ην κοινωνια και δη την "κοσμικη" κοινωνια... Ηξερα οτι στην Αθρησκευτη και κατα ππολλω αθεη Γαλλια, σκοτωνοταν μια γυναικα καθε δυο μερες απο τον συντροφο της. Τεραστειο μου φαινοταν και ακαταληπτο. Αλλα προχτες εμαθα κατι που το ξεπερασε... ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ 2 παιδια σκοτωνονται στην χωρα, απο κακομεταχειρηση των γονειων η των θετων (συχνα ο γκομενος της μαμας) γονειων των. και αυτη ειναι μια εκτιμηση προς τα κατω ελεγε ο δικηγορος ειδικος του θεματος.
Τι λετε ; να ηταν βαφτισμενα ; λετε να τα ππνιξαν σε καμμια βαφτιση ; Ουαι υμιν Γραμματεις και Φαρισαιοι υποκριται

- Για το "δεν με διαλξατε εσεις, εγω σας διαλεξα" , νομιζω οτι το λεει για τους λειτουργους Του δηλαδη για τους ιερεις, και ιεραποστολους, και οχι για ολους τους πιστους.

-Η ερωτηση της αρχης, (που προσωπικα με εκπλησει ειναι αληθεια) ηταν εαν ενα αβαπτιστο μωρο μπορει να μπει στην εκκλησια, σε βαπτισια. Φυσικα οποιοσδηποτε μπορει να μπει εαν σεβεται τις νορμες συμπεριφορας. Οποιοσδηποτε βαπτισμενος η μη, εξαου δεν εχουμε πορτιερηδες οπως στις συναγωγες και στα τζαμια για να απαγορευουν εισοδους.
Αλλα η ερωτηση οπως προειπα εγινε βημα, ακομα μια φορα, για να ακουσουμε 1) ποσο οπισθοδρωμικη ειναι η εκκλησια, 2) ποσο βαναυση και επικινδυνη για τα παιδια, 3) ποσο ανευθυνοι ειναι οι Χριστιανοι γονεις, και αν το ταβηξουμε το επιχειρημα 4) ισως να επρεπε να τους παιρνουν και τα παιδια για να μην υποστουν τετοια μαρτυρια, 5) ποσο καθυστερημενοι ειναι οι Χριστιανοι πιστοι γιατι η επιστημη κλπ (τι χες γιαννη τι'χα παντα) κλπ κλπ κλπ.
Ευτυχως που το γελοιο δεν σκοτωνει...

Γιαυτο προτεινω στους διαχειριστες να κλεισει το νημα τουλαχιστον οσον αφορα την ερωτηση και τις αναλογες απαντησεις, και αν θελουν να κρατησουν την (ασκοπη κατ εμε, και στην ουσια κακοβουλη ως συνηθως οσον αφορα τον Χριστιανισμο) συζητηση και νομιζουν οτι δεικνυει καποιον προβληματισμο, ας φτιαξουν ανοιξουν ξεχωριστο νημα.

Ενα τελευταιο για τους αφισιναδος του αντιχριστιανισμου.
Οσοι δεν θελετε και αποριπτετε, ειναι απλο...

Μην βαλετε τα παιδια σας στην κολυβηθρα γιατι ειναι επικινδυνο.
Βαλτε τα σε γυαλα σαν τα χρυσοψαρα.
Και μετα περιμενετε να δειτε ποιος, ποτε και ΠΩΣ θα τα ψαρεψει. Εχετε 30 με 40 χρονια καθυστερηση, μην ανησυχειτε θα προλαβετε...
Παντως εμας επ ουδενι κλονιζετε την Πιστη μας.
-bye-

Πως λες κάτι τέτοιο?
Τόση συζήτηση έχει γίνει εδώ, τα διέγραψες όλα?
Ή δεν έδωσες σημασία σε τίποτε?

Αν μη τι άλλο, δεν διάβασες για αυτούς που βαπτίστηκαν αλλά πλέον δεν πιστεύουν και δεν θέλουν να βαπτίσουν τα παιδιά τους?
Το ότι γεννήθηκαν σε ορθόδοξη χώρα παίζει κάποιο ρόλο?

Κανω μια διαπιστωση ανεξαρτητα απο το τι εγραψες εσυ ή καποιος αλλος. Εκτος αν πρεπει να τοποθετουμαστε μονο στην ροη του νηματος και μονο για να σχολιασουμε συγκεκριμενα ποστ. Αν οι διαχειριστες θεωρουν το ποστ μου εκτος θεματος ας το διαγραψουν ( αλλα τοτε θα πρεπει να διαγραψουν και το 95% των υπολοιπων γιατι ειναι ασχετα με τον τιτλο του θεματος).

Το σχολιο μου ειναι για εμενα παντα ουσιωδες. Καποιοι ορθοδοξοι , ινδουιστες μουσουλμανοι κπλ μιλουν και οτι αυτοι και μονο κατεχουν την αληθεια και αυτοι μονο θα σωθουν ενω στην πραξη η επιλογη αυτη για την πλειοψηφια ειναι επιλογη τυχαιοτητας ή συνηθειας.

Last edited:

Κανω μια διαπιστωση ανεξαρτητα απο το τι εγραψες εσυ ή καποιος αλλος. Εκτος αν πρεπει να τοποθετουμαστε μονο στην ροη του νηματος και μονο για να σχολιασουμε συγκεκριμενα ποστ. Αν οι διαχειριστες θεωρουν το ποστ μου εκτος θεματος ας το διαγραψουν.

Η διαπίστωσή σου έγινε αφού είχε ήδη απαντηθεί το ζήτημα.
Εξού και η ερώτησή μου.

Τα άλλα άστα δεν χρειάζεται να αρπάζεσαι, μια ερώτηση ήταν, όχι παρατήρηση.

Εγω προτεινω να μεινει το νημα ως εχει διοτι μονο οφελη μπορουν να προκυψουν απο αυτη τη συζητηση...

Η διαπίστωσή σου έγινε αφού είχε ήδη απαντηθεί το ζήτημα.
Εξού και η ερώτησή μου.

Τα άλλα άστα δεν χρειάζεται να αρπάζεσαι, μια ερώτηση ήταν, όχι παρατήρηση.

Αν εχει απαντηθει και εχει δωθει η αποχρωση που εδωσα και εγω χαιρομαι και υπερθεματιζω. Απλα δεν ειχα την ωρα και την ορεξη να διαβασω 25 σελιδες.

Οσο για και για εκεινους που ασπαζονται μια θρησκεια συνειδητα και οχι επειδη γεννηθηκαν παλι ας μην τους "αγιοποιουμε".
Πολλοι ασπαζονται θρησκειες για πολυ ποταπους λογους.

Αλλος για να γινει αποδεκτος στους συγγενεις του/ της συζυγου.
Αλλος για λογους life style και μοδας.
Αλλος για οικονομικους Προσωπικους λογους κοινωνικης επαγγλεματικης προσωπικης ανεληξης.
Αλλος γιατι απλα του αρεσουν συγκεκριμενα εθιμα ή ο τυπος της νηστιας συγκεκριμενης θρησκειας!

Last edited:

-Αυτο το επιχειρημα που ερχεται και σε αλλα νηματα σχετικα με λαθρομεταναστες τρομοκρατες κλπ ξαναχτυπα εδω..." ετυχε να γεννηθουν καποια μιλια πιο μακρυα....
Ατοπο τελειως σαν επιχειρημα γιατι τιποτα δεν "ετυχε". Εγω δεν "ετυχε να γεννηθω" εκει που γεννηθηκα και να γινω αυτος που εγινα. Γεννηθηκα συγκεκριμενα απο τους γονεις μου, που αποφασισαν να τεκνοποησουν και ειχαν προγραμματισει την οικογενιακη και κοινωνικη μας ωη, που ηταν σε αυτο το συγκεκριμενο τοπο με αυτα τα ηθη και τα εθιμα και που αυτοι γεννηθηκαν απο τους γονεις τους που επισης μεγαλωσαν παιδια κλπ.
Αν καποιος μου ελεγε "αι αν τυχιανε και γεννιωσουν 5 χιλιαδες χιλιομετρα μακρυτερα" (οπως ηδη μου εχει ειπωθει LOL) Θα του ελεγα οτι λεει μπουρδες, γιατι απλα δεν θα ημουν εγω.

Προφανώς και δεν θα ήσουν εσύ. Το ερώτημα δεν αφορά εσένα αλλά κάποιον άλλο (άτυχο) που γεννήθηκε λίγες χιλιάδες χιλιόμετρα πιο ανατολικά και δεν μεγάλωσε με τα δικά σου ήθη και έθιμα. Αυτός (ο άτυχος) ο οποίος ''συμπτωματικά'' δεν ανήκει στο περιούσιο 3,53%, (οι ορθόδοξοι ανά την υφήλιο), τι θα γίνει; Θα πάει στο πυρ το εξώτερον;

-Προχτες εμαθα κατι τραγικο που αφορα ην κοινωνια και δη την "κοσμικη" κοινωνια... Ηξερα οτι στην Αθρησκευτη και κατα ππολλω αθεη Γαλλια, σκοτωνοταν μια γυναικα καθε δυο μερες απο τον συντροφο της. Τεραστειο μου φαινοταν και ακαταληπτο. Αλλα προχτες εμαθα κατι που το ξεπερασε... ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ 2 παιδια σκοτωνονται στην χωρα, απο κακομεταχειρηση των γονειων η των θετων (συχνα ο γκομενος της μαμας) γονειων των. και αυτη ειναι μια εκτιμηση προς τα κατω ελεγε ο δικηγορος ειδικος του θεματος.
Τι λετε ; να ηταν βαφτισμενα ; λετε να τα πνιξαν σε καμμια βαφτιση ; Ουαι υμιν Γραμματεις και Φαρισαιοι υποκριται
Τι εννοείς; Ότι αυτά τα θλιβερά που περιγράφεις έχουν διαπραχθεί από άπιστους, άθεους, άθρησκους, αλλόθρησκους; Δεν καταλαβαίνω το νόημα...

Γιαυτο προτεινω στους διαχειριστες να κλεισει το νημα τουλαχιστον οσον αφορα την ερωτηση και τις αναλογες απαντησεις, και αν θελουν να κρατησουν την (ασκοπη κατ εμε, και στην ουσια κακοβουλη ως συνηθως οσον αφορα τον Χριστιανισμο) συζητηση και νομιζουν οτι δεικνυει καποιον προβληματισμο, ας φτιαξουν ανοιξουν ξεχωριστο νημα.
Γιατί είναι άσκοπη; Οποιαδήποτε διαφορετική άποψη είναι άχρηστη και κακόβουλη; Οποιοσδήποτε φιλοσοφικός προβληματισμός δεν εντάσσεται σε κάποιο δόγμα (και δη στο χριστιανικό-ορθόδοξο) είναι β' διαλογής;

Διονυση πολυ σωστες κατ εμε οι διαπιστωσεις σου με βρισκουν 100% συμφωνο.

Αυτο το δεν ετυχε να γεννηθω εδω αλλα απο επιλογη των συνειδητοποιημενων γονιων μου ειναι τελειως ελιτιστικο για να μην πω πιο βαρια κουβεντα και χαλασω το νημα...

Αν ειχαμε γεννηθει απο αγραμματους φτωχους καταπιεμενους γονεις που δεν ηξεραν τπτ περι αντισυλληψης μερικες χιλιαδες χιλιομετρα ανατολικοτερα ή νοτιοτερα δεν θα ειχαμε αυτη την αφ υψηλου αντιμετωπιση...

Last edited:
Απάντηση: Αβαπτιστο μωρό μπορεί να μπει στην εκκλησία?

Πάντως χαίρομαι όταν από αμφότερες τις πλευρές υπάρχει ανεκτικότητα και κατανόηση για τις πεποιθήσεις του αλλου.

Αντιθέτως δεν καταλαβαίνω καθόλου το απόλυτο σε τέτοια ζητήματα.

Re: Απάντηση: Αβαπτιστο μωρό μπορεί να μπει στην εκκλησία?

Πάντως χαίρομαι όταν από αμφότερες τις πλευρές υπάρχει ανεκτικότητα και κατανόηση για τις πεποιθήσεις του αλλου.

Αντιθέτως δεν καταλαβαίνω καθόλου το απόλυτο σε τέτοια ζητήματα.

Δυστυχως ομως ολες οι θρησκειες στηριζονται στην απολυτοτητα! Η αληθεια ειναι μονο μια και την γνωριζουν μονο αυτοι . Μονο αυτοι θα σωθουν αν ακολουθησουν πιστα το εκαστοτε εγχειρηδιο πιστης!

Ο Φονταμενταλισμός είναι λάθος. Δεν έχουν το ίδιο επίπεδο φονταμενταλισμού όλα τα δόγματα πάντως.

Οσο για το 3.53%.
Εμεις φταιμε γι' αυτο το ποσοστο κανεις αλλος.
Στην Αγια Γραφη αναφερεται οτι δεν υπαρχει αλλος δρομος για τον Θεο πλην του Υιου Του.
Η Πατερικη παραδοση αναφερει στο Πιστευω ολες εκεινες τις λεπτομερειες που καθοριζουν τις υποστασεις του Θεου αλλα και τις υποχρεωσεις των πιστων.
Στα Αποστολικα χρονια υπηρχε η 1 Αγια και Αποστολικη εκκλησια του Χριστου απο την οποια αποκολληθηκαν κατα καιρους εκεινοι οι οποιοι επιθυμουσαν. "νεωτερισμους η εκκοσμικευσεις". Απο την αρχικη μορφη της και συσταση επομενως δεν ειναι δυσκολο να κατανοησει κανεις το παραπανω μικρο ποσοστο. Αν συνυπολογισουμε σ' αυτο το ποσοστο των πραγματικων πιστων ισως καταληξουμε σε ποσοστα "αρμονικης παραμορφωσης (THD)"...

Δυστυχως ομως ολες οι θρησκειες στηριζονται στην απολυτοτητα! Η αληθεια ειναι μονο μια και την γνωριζουν μονο αυτοι . Μονο αυτοι θα σωθουν αν ακολουθησουν πιστα το εκαστοτε εγχειρηδιο πιστης!

Αυτό δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα. Εξ'ορισμού άλλωστε το (εκάστοτε) δόγμα οφείλει να είναι άκαμπτο, ανελαστικό, απόλυτο.

Ολες οι θρησκειες ειναι εμμονικες ! Χωρις εμμονη ενοχες προς τους πιστους και συντηρητισμο μια θρησκεια καταρεει.

Απλα καποιες θρησκειες ειναι πιο κρυφοφονταμενταλιστικες ,βλεπε ορθοδοξια , και καποιες ειναι ακραια εμμονικες βλεπε μουσουλμανισμος.

Αυτό δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα. Εξ'ορισμού άλλωστε το (εκάστοτε) δόγμα οφείλει να είναι άκαμπτο, ανελαστικό, απόλυτο.

Δεν θα το έλεγα. Όταν στο δόγμα έχει προβλεφθεί η εξελικτική του προδιαγραφή, δεν γίνεται να το πεις άκαμπτο. Δεν είπαμε για την ιερά παράδοση; Θα σου διέφυγε μάλλον.

Status
Not open for further replies.