Περί βαπτίσεως και λοιπών αποριών

Status
Not open for further replies.
Re: Αβαπτιστο μωρό μπορεί να μπει στην εκκλησία?

Οι καθολικοί βαφτίζουν κι αυτοί τα μωρά, και μάλιστα σε ηλικία λίγων ημερών. Απλά δεν τα βουτάνε μέσα, τα βρέχουν λίγο στο κεφάλι με νερό. Στα 13 κάνουν την πρώτη μετάληψη που είναι και πολύ σημαντικότερη γι αυτούς από τη βάπτιση.

Επειδή η αναδεχτή μου είναι καθολική (ναι μπορεί ορθόδοξος να γίνει νονός σε καθολικό) και γνωρίζω απλά να εξηγήσω τα εξής:

οι καθολικοί, βαφτίζουν τα μωρά τους πολύ νωρίς αλλά στην ηλικία των 13-14 είναι που κάνουνε το χρίσμα και έτσι γίνονται χριστιανοί.
Για αυτό και παίρνουν τη Θεία μετάληψη για πρώτη φορά σε αυτή την ηλικία.

Εμείς κάνουμε τα δύο μυστήρια μαζί: βάπτιση και χρίσμα. Για αυτό και μπορούν να κοινωνούν και τα παιδάκια.

Πουθενά δεν έγραψα αυτά που λες. Εγώ σου αναφέρω απλά ότι θεωρείς πατερναλιστικό κάτι χωρίς να θεωρείς το ίδιο πατερναλιστικό το ακριβώς αντίθετο. Και αυτό πατερναλιστικό είναι.
Ποιος μίλησε για κώδικες ηθικών; Εγώ σου έγραψα κάτι άλλο: Εκείνος που δεν πιστεύει, δεν ενδιαφέρεται και για τη σωτηρία της ψυχής του. Που είδες να γράφω κώδικα αξιών;
Δεν νομίζω ότι καταλαβαίνεις τι γράφω. Ούτε νομίζω ότι έχεις πιάσει το νόημα της βάπτισης.

Η σωτηρία της ψυχής (όπως την εννοείς) πώς εξασφαλίζεται; Δεν έχει σημασία ο επί της γης βίος και πολιτεία κάποιου; Αρκεί ένα χριστιανικό μυστήριο;
Τέλος πάντων, μου φαίνεται ότι παίζουμε την κολοκυθιά ή υψώθηκε ο τοίχος που λέγαμε.

Οι καθολικοί βαφτίζουν κι αυτοί τα μωρά, και μάλιστα σε ηλικία λίγων ημερών. Απλά δεν τα βουτάνε μέσα, τα βρέχουν λίγο στο κεφάλι με νερό. Στα 13 κάνουν την πρώτη μετάληψη που είναι και πολύ σημαντικότερη γι αυτούς από τη βάπτιση.

'Εχεις δίκιο έτσι είναι, μόλις ρώτησα την γυναίκα μου. Μου είπε πως έχουν την βάπτηση ως μωρό αλλά χωρίς κολυμπήθρα, μετά την μετάληψη κάπου 8-10 χρονών η οποία είναι επίσημη τελετη όπως η δικά μας η βάπτηση, και τέλως στα 16 κάνουν την επιβεβαίωση όπου τότε ουσιαστικά είσαι ολοκληρωμένος καθολικός. Στα 16 ουσιαστικά σου δίνεται το δικαίωμα να διαλέξεις. Η γυναίκα μου έκανε τα 2 πρώτα στάδια αλλά την επιβεβαίωση επέλεξε να μην την κάνει.

Αν μενατε στην Ελλάδα θα κάνατε το ίδιο;
Ρωτάω επειδή εμείς έχουμε βαφτίσει τα παιδιά καθαρά ως έθιμο αλλά και για να μην νιώθουν άσχημα στην ερώτηση από άλλα παιδάκια "τι σου έφερε ο νονός σου;"
Σκέψου ότι δεν κάναμε θρησκευτικο γάμο αλλά επιλέξαμε να κάνουμε βαφτίσια.

Και στην Ελλάδα να μέναμε πάλι δεν θα το κάναμε, εξάλλου πρώτα στην Ελλάδα ζούσαμε. Πρωσωπικά δεν έχω κανένα προβληματισμό για το τι θα πει η κοινωνία και οι γύρω μου, κάνω αυτό που νοιώθω εγώ σωστότερο. Τα παιδιά σου πιστεύω πως αν τους εξηγήσεις την κατάσταση δεν θα έχουν κανένα κόμπλεξ απέναντι στα άλλα παιδιά, ότι και να τους λένε αυτά. Εξάλλου οι γύρω σου αν θέλουν να σε έχουν δακτυλοδειχτούμενο θα σε έχουν ούτως η άλλως είτε είσαι βαπτησμένος είτε όχι. Μιλάω εκ πείρας.

Αν εδιαφερεται κανεις για τη σωτηρια της ψυχης του, οι προυποθεσεις ειναι αυτες που προανεφερα. Δε σημαινει ομως οτι ειναι δεδομενη η σωτηρια. Χρειαζεται μεγαλος αγωνας και προσωπικες θυσιες...

Βρε παιδιά, εσείς, που θέλετε η απόφαση να ανήκει στον ενδιαφερόμενο, γιατί πιθανώς παραβιάστηκε η θέλησή του και κακώς βαπτίστηκε, αναρωτηθήκατε αν το παιδί από τις μετέπειτα εμπειρίες του :
1. Ήθελε να γεννηθεί; Το ρωτήσατε(-αμε) γι' αυτό;
2. Μήπως επιθυμούσε να έχει γεννηθεί κάπου αλλού; Σε άλλη χώρα; Με άλλη γλώσσα;
3. Ήθελε να έχει εσάς γονείς; Δλδ είναι υπερήφανο γιά σας (εμάς); Τού αξίζουμε(-ετε);
4.Και άλλα, πολλά;
Μήπως αυτά εν τέλει είναι σοβαρότερα απ' την υπόθεση ότι το παιδί στα 18 του, ας πούμε, θά' θελε να είναι βουδιστής;
Προσωπικά δεν έχω ακούσει (συγ-)γονιό να μου πεί ότι του τά'ριξε το παιδί του γιατί το βάπτισε. Γιά τα άλλα ναί και έχουν απασχολήσει κι' εμένα.

Απάντηση: Αβαπτιστο μωρό μπορεί να μπει στην εκκλησία?

Όσον αφορά τη σωτηρία της ψυχής, ο μη θρησκευόμενος (άθεος, άθρησκος, αγνωστικιστής κλπ) δεν στερείται κώδικα ηθικών αξιών. Απλώς δεν συνδέει τα πεπραγμένα του με μεταθανάτιες τιμωρίες (κόλαση) ή ανταμοιβές (παράδεισος). Το πρώτο παραπέμπει σε φόβο το δεύτερο σε συναλλαγή. Κάνει το καλό διότι έτσι πρέπει.

Βέβαια θα παρατηρήσω ότι το μήνυμα του Χριστιανισμού είναι το αγαπάτε αλλήλους, όχι το (καμωθειτε πως) αγαπάτε αλλήλους. Επίσης άλλο ο λόγος των Ευαγγελιων, άλλο το... φολκλόρ του χριστιανικού δόγματος. Φαντάζομαι ότι αντίστοιχα μπορούν να υποστηριχθουν και για τις περισσότερες θρησκείες.

Επίσης μην ξεχνάμε ότι ο αξιακός μας κώδικας είναι παιδί και του περιβάλλοντος μας, άρα για την περίπτωση μας, ακόμη και εάν είμαστε αγνωστικιστες ή άθεοι, όχι εντελώς άσχετος με την θρησκευτική μας παράδοση.

Εμένα προσωπικά με ενοχλεί που αναγράφεται το θρησκευμα σε δημόσια εγγραφα. Ακόμη και διαγραφή από το ληξιαρχειο δεν αλλάζει το γεγονός ότι πχ το απολυτηριο λυκείου, γυμνασίου κλπ αναγράφει και θα αναγράφει για πάντα θρησκευμα. Με ενόχλησε όταν πήγα να δηλώσω τον μικρό στο ικα ότι αντί για ΑΚΟ ο καφρος υπάλληλος έχει γράψει σε δημόσιο έγγραφο "αβαπτιστο". Αναγραφή θρησκευματος στην ληξιαρχικη πράξη αποτρεπει από το παιδί να πάρει απαλλαγή από το μάθημα θρησκευτικων κλπ. Το παιδί μου θα βαπτιστει αλλά θα μεγαλώσει σε ένα ουδέτερο περιβάλλον και φυσικά θα το προστατεψω από χαρακτηρισμους που δεν ανήκουν σε δημόσια εγγραφα. Όπως είπα. Αν το παιδί μου στα 18 είναι και νιώθει χριστιανός δεν έχει και μεγάλη σημασία αν θα πάει να καταθέσει το χαρτί της βάπτισης. Έχει όμως σημασία αν δεν νιώθει και το βάζω σε μια περιττή στιγματιση και διαδικασία.

Πως θα ειναι και θα νοιωθει τη στιγμη που δεν εμπνεεται απο το περιβαλλον του? Χωρις εκκλησιασμο, συμμετοχη στα Μυστηρια τι περιμενεις να σου πει?

Η ονοματοδοσια φίλε μου είναι μια αστική δικαιοπραξια. Αν δεν δηλώσεις το όνομα κατά την καταχώρηση στο ληξιαρχείο, τι θέλεις να εννοησουν από το ότι αναμένεις τη βάπτιση;

Πως θα ειναι και θα νοιωθει τη στιγμη που δεν εμπνεεται απο το περιβαλλον του? Χωρις εκκλησιασμο, συμμετοχη στα Μυστηρια τι περιμενεις να σου πει?
Η μάνα του Πιστευει. Όπως και όλοι οι παππούδες και μάλιστα η μία προγιαγια είναι τόσο της εκκλησίας που δεν έχει αφήσει άγιο λειψανο και χέρι δεσποτη αφιλητο... Εγώ δηλαδή πως έγινα άθεος μέσα σε ένα χριστιανικό περιβάλλον ;

Μα από τις θρησκείες πηγαίνει κανείς στην αθεΐα, όχι το αντίστροφο.

Re: Απάντηση: Αβαπτιστο μωρό μπορεί να μπει στην εκκλησία?

Η ονοματοδοσια φίλε μου είναι μια αστική δικαιοπραξια. Αν δεν δηλώσεις το όνομα κατά την καταχώρηση στο ληξιαρχείο, τι θέλεις να εννοησουν από το ότι αναμένεις τη βάπτιση;
ΑΚΟ. Όπως σε κάθε σοβαρό έγγραφο. Αν εγω κάνω ονοματοδοσια έχει νόημα τι όνομα θα δώσει ο νονός στη βαπτιση;

Τι θα πει σοβαρό έγγραφο. Η ονοματοδοσια είναι μια αστική δικαιοπραξια των γονέων, όχι του νονού. Απλώς τα ληξιαρχεία "ανεχονται" τη μεταγενεστερη, μετά τη βάπτιση δεν, καταχώριση του ονόματος. Πάλι ο γονέας όμως την κάνει. Κακώς κατά τη γνώμη μου συγχεονται βάπτιση και ονοματοδοσια. Παράδοση σου λέει. Ε, και;

Ειλικρινα, τι νοημα εχει αυτο? Βρισκουμε οτι θελουμε φτανει να δικαιολογησουμε τη θεση μας!!

Re: Απάντηση: Αβαπτιστο μωρό μπορεί να μπει στην εκκλησία?

Τι θα πει σοβαρό έγγραφο. Η ονοματοδοσια είναι μια αστική δικαιοπραξια των γονέων, όχι του νονού. Απλώς τα ληξιαρχεία "ανεχονται" τη μεταγενεστερη, μετά τη βάπτιση δεν, καταχώριση του ονόματος. Πάλι ο γονέας όμως την κάνει. Κακώς κατά τη γνώμη μου συγχεονται βάπτιση και ονοματοδοσια. Παράδοση σου λέει. Ε, και;
Σοβαρό έγγραφο είναι κάθε δημόσιο έγγραφο πχ η πράξη γέννησης που πήγα στο ληξιαρχειο από την κλινική, αναγράφει ΑΚΟ. Σοβαρό έγγραφο η ληξιαρχικη πράξη γέννησης που αναγράφει ΑΚΟ. Σοβαρό έγγραφο το ΑΜΚΑ του που αναγράφει ΑΚΟ. Αλλά ο καφρος υπάλληλος στο ικα έγραψε αβαπτιστο. Με την βαπτιση παίρνει θρησκευμα και με την ονοματοδοσια όνομα.

Λάθος. Είσαι άθεος όταν γεννιεσαι.

Δεν εννοώ αυτό. Εννοώ ότι μέχρι σήμερα τουλάχιστον, οι άθεοι ανατραφηκαν σε κοινωνίες με σαφείς θρησκευτικούς προσανατολισμους. Δεν έχουμε δλδ αθεες κοινωνίες και ξαφνικά τα άτομα βρίσκουν τον θρησκευτικό τους προσανατολισμό. Φυσικά δεν ισχύει πλέον παντού, όπως είχε το πράγμα μέχρι πρόσφατα.

Σοβαρό έγγραφο είναι κάθε δημόσιο έγγραφο πχ η πράξη γέννησης που πήγα στο ληξιαρχειο από την κλινική, αναγράφει ΑΚΟ. Σοβαρό έγγραφο η ληξιαρχικη πράξη γέννησης που αναγράφει ΑΚΟ. Σοβαρό έγγραφο το ΑΜΚΑ του που αναγράφει ΑΚΟ. Αλλά ο καφρος υπάλληλος στο ικα έγραψε αβαπτιστο. Με την βαπτιση παίρνει θρησκευμα και με την ονοματοδοσια όνομα.

Φυσικά η πράξη γέννησης θα γράφει ΑΚΟ, αφού εκδίδεται αμέσως, πριν δλδ τη δικαιοπραξια της ονοματοδοσιας.
Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει προθεσμία για την ονοματοδοσια, μετά από την οποία να λαμβάνει όνομα κατά τα ρωμαϊκα πρότυπα (Πρώτος, Δεύτερος κλπ)

Status
Not open for further replies.