Περί βαπτίσεως και λοιπών αποριών

Status
Not open for further replies.
Re: Απάντηση: Αβαπτιστο μωρό μπορεί να μπει στην εκκλησία?

Δεν εννοώ αυτό. Εννοώ ότι μέχρι σήμερα τουλάχιστον, οι άθεοι ανατραφηκαν σε κοινωνίες με σαφείς θρησκευτικούς προσανατολισμους. Δεν έχουμε δλδ αθεες κοινωνίες και ξαφνικά τα άτομα βρίσκουν τον θρησκευτικό τους προσανατολισμό. Φυσικά δεν ισχύει πλέον παντού, όπως είχε το πράγμα μέχρι πρόσφατα.
Ξέρω παιδί αθεων που εξαιτίας του σχολείου δείχνει αγάπη προς την εκκλησία. Κάνει τον σταυρο του και λέει τροπαρια. Οι γονείς του δεν τον αποτρεπουν γιατί ευχαριστεί το παιδί. Προς απάντηση για τον Σταύρο. Αυτό ως αποτέλεσμα όπως λες γιατί δεν υπάρχουν αθεες κοινωνίες, ακόμη.

Φυσικά η πράξη γέννησης θα γράφει ΑΚΟ, αφού εκδίδεται αμέσως, πριν δλδ τη δικαιοπραξια της ονοματοδοσιας.
Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει προθεσμία για την ονοματοδοσια, μετά από την οποία να λαμβάνει όνομα κατά τα ρωμαϊκα πρότυπα (Πρώτος, Δεύτερος κλπ)
Θα πρέπει να προνοησουν οι γονείς η μητέρα να έχει κάνει εξουσιοδότηση ώστε την ημέρα που θα πάει το χαρτί της κλινική ο πατέρας στο ληξιαρχειο να δίνει και όνομα. Αυτό όμως είναι αρκετά δύσκολο. Πχ εμείς γεννησαμε 20 μέρες νωρίτερα και τακτοποιησα όλα τα έγγραφα σε μια μέρα πλην του ικα που ήθελε μια υπεύθυνη δήλωση από τη γυναίκα μου. Και δεν μπορώ να καταλάβω...ο υπάλληλος μιας δημόσιας υπηρεσίας πρέπει να είναι τυπικός ή πραττει βάση "παραδοσης" και προσωπικής του άποψης;

Re: Αβαπτιστο μωρό μπορεί να μπει στην εκκλησία?

Βασικά, το κακό γενικά με τη βάπτιση είναι οτι περα απο το βαναυσο (και μερικές φορες γελοιο καθως το χουμε το σουργελο στο αιμα μας) της υποθεσης σηματοδοτεί την αρχή μιας προπαγανδας και μαρκάρει το ποίμνιο στο μαντρί της εκκλησία με τον παπα ως ποιμενα. Ε, μετα στα 18 έρχεται ο στρατός, οι σπουδες η ανεργία, αλλες προτεραιότητες και το πρόβατο πλεον ππου να βρει χρονο να ασχοληθει με πνευματικές πολυτέλειες. Απλα όταν γεννήσει με το καλό θα προσφέρει στον ποιμένα το νεογέννητο και ο κύκλος (του μπε) θα συνεχιστεί... Που και που θα βγει και κανένα μαύρο να πει κανένα Ομ, κανένα Αλλάχ Ακμπάρ, αλλα μιλάμε για το 5%; Το υπολοιπο 95% έχει καλυφθεί πληρως δηλαδή.

Τετοιες αποψεις μας εφεραν τους Φιλη, Γαβρογλου και δε συμμαζευεται...

Βασικά, το κακό γενικά με τη βάπτιση είναι οτι περα απο το βαναυσο (και μερικές φορες γελοιο καθως το χουμε το σουργελο στο αιμα μας) της υποθεσης σηματοδοτεί την αρχή μιας προπαγανδας και μαρκάρει το ποίμνιο στο μαντρί της εκκλησία με τον παπα ως ποιμενα.

Το πιστευεις πραγματικα αυτο; δηλαδη μονο και μονο επειδη εχει βαπτιστει καποιος, δινει δυναμη στην εκκλησια; ειμαι βαπτισμενος και απο τα 30 και μετα δεν εχω ξαναπατησει σε εκκλησια περα απο γαμους και βαφτισια. Βαφτισα τα δυο μου παιδια καθαρα για το εθιμοτυπικο και δεν τα εχω παει ποτε στην εκκλησια. Με το σχολειο, τους εχουν παει μερικες φορες, αλλα σπιτι δεν αναφερομαστε ποτε στο θεμα. Αντλει δυναμη απο εμας η εκκλησια;
Οταν πεθανει η γενια των 70+ πραγματικα απορω ποιοι θα μεινουν να πηγαινουν στις εκκλησιες.

Τετοιες αποψεις μας εφεραν τους Φιλη, Γαβρογλου και δε συμμαζευεται...

Ειναι τελειως διαφορετικη κουβεντα αυτη. Ο συριζα ηρθε στην εξουσια απο την απελπισια του κοσμου που πιστεψε οτι θα κανουν κανενα μαγικο και θα βρουν λεφτα. Απλα ετυχε η συγκεκριμενη παραταξη να ειναι πιο εχθρικη με την εκκλησια.
Υπο διαφορετικες συνθηκες, θα μπορουσαμε στη θεση του συριζα να ειχαμε τη χρυση αυγη. Θα σημαινε αυτο οτι αυξηθηκαν οι πιστοι στην ελλαδα; Επισης, ολα δειχνουν οτι επομενη κυβερνηση θα ειναι η νδ. Σημαινει αυτο οτι αυξηθηκαν οι πιστοι;

Μιας και δε πηγαινεις στην εκκλησια, σε πλροφορω οτι στις Κυριακες πηγαινει πολυ νεαροκοσμος και οικογενειες με τα παιδια τους...

Πολύ μου αρέσουν οι φιλοσοφικές συζητήσεις με θέμα τα φαντάσματα.. Παρακολουθώ με ενδιαφέρον. :a0210:

Βεβαια το μετρο "πιστοτητας" το καθοριζει η ηγεσια της εκκλησιας. Μπορει βεβαια οι εκκλησιες να γεμιζουν αλλα οι πραγματικοι πιστοι και ευλαβεις σπανιζουν. Και η μονη αιτια δυστυχως ειναι η ηγεσια της εκκλησιας. Η οποια εχει χασει ΙΜΟ την ουσια του λογου του Ευαγγελιου...

Μιας και δε πηγαινεις στην εκκλησια, σε πλροφορω οτι στις Κυριακες πηγαινει πολυ νεαροκοσμος και οικογενειες με τα παιδια τους...

δεκτο! Οπως ειπα δεν πηγαινω οποτε δεν εχω γνωση, απλα το υπεθεσα απο οταν τυχαινει να περναω απ'εξω ΣΚ και πετυχαινω μονο γηραιες κυριες (κυριως) και απο την ταχυτητα με την οποια εφυγε η πλειονοτητα μετα το "χριστος ανεστη". Για να μην παρεξηγηθω παντως, δεν εχω τιποτα να χωρισω με οσους πιστευουν

Βεβαια το μετρο "πιστοτητας" το καθοριζει η ηγεσια της εκκλησιας. Μπορει βεβαια οι εκκλησιες να γεμιζουν αλλα οι πραγματικοι πιστοι και ευλαβεις σπανιζουν. Και η μονη αιτια δυστυχως ειναι η ηγεσια της εκκλησιας. Η οποια εχει χασει ΙΜΟ την ουσια του λογου του Ευαγγελιου...

Οι "ηγεσιες" παραδοσιακα δεν τους συμφερει και τους ενδιαφερει να ξερουν και τι γινεται "απο κατω". Ειτε μιλαμε για θρησκευτικη ειτε για πολιτικη

SPYROS μου. Υπαρχει ενα "φαντασμα" (σατανας) το οποιο εχει δηλωσει σε καποιους Αγιους ανθρωπους: ο κοσμος δεν με βλεπει, δεν υπαρχω. Δεν υπαρχω, κανω τη δουλεια μου ανενοχλητα. Και σταματω εδω...

SPYROS μου. Υπαρχει ενα "φαντασμα" (σατανας) το οποιο εχει δηλωσει σε καποιους Αγιους ανθρωπους: ο κοσμος δεν με βλεπει, δεν υπαρχω. Δεν υπαρχω, κανω τη δουλεια μου ανενοχλητα. Και σταματω εδω...

Οι Ghostbusters δεν έκαναν σωστά την δουλειά τους..Αφησαν πολλές εκκρεμότητες πίσω: )

Θα πρέπει να προνοησουν οι γονείς η μητέρα να έχει κάνει εξουσιοδότηση ώστε την ημέρα που θα πάει το χαρτί της κλινική ο πατέρας στο ληξιαρχειο να δίνει και όνομα. Αυτό όμως είναι αρκετά δύσκολο. Πχ εμείς γεννησαμε 20 μέρες νωρίτερα και τακτοποιησα όλα τα έγγραφα σε μια μέρα πλην του ικα που ήθελε μια υπεύθυνη δήλωση από τη γυναίκα μου. Και δεν μπορώ να καταλάβω...ο υπάλληλος μιας δημόσιας υπηρεσίας πρέπει να είναι τυπικός ή πραττει βάση "παραδοσης" και προσωπικής του άποψης;

Αυτό πάντως που στην Ελλάδα περιμένουν να βαπτιστεί το παιδί για να δηλωθεί το όνομά του στο ληξιαρχείο ποτέ δεν το κατάλαβα. Βλέπεις 1-2 χρονών παιδιά και τα φωνάζουν ακόμα μπέμπα/μπέμπη! Εδώ στην Γερμανία από την γένηση σου δίνουν προθεσμία καμια 10αριά μέρες να δηλώσεις όνομα στο ληξιαρχείο το οποίο είσαι υποχρεωμένος να δώσεις ανεξαρτήτως τι θα κάνεις μετά με την βάπτιση και πότε θα το κάνεις αυτό.

Αυτα τα "φαντασματα" αντιμετωπιζονται πολυ πιο δυσκολα δυστυχως...

Στα νιάτα μου ήμουν παπαδοπαιδι... Ευτυχώς με "φωτισε" ο Θεός και έφυγα μακριά από το fashion show που λέει και ο Ice Cube οταν αναφέρεται στις εκκλησίες πάσης φυσεως και δόγματος..
Είναι ωραία οταν απαλλάσσεται κάποιος από τα βαρίδια που μας φορτώνουν από γεννησιμιού μας.

Αυτό πάντως που στην Ελλάδα περιμένουν να βαπτιστεί το παιδί για να δηλωθεί το όνομά του στο ληξιαρχείο ποτέ δεν το κατάλαβα. Βλέπεις 1-2 χρονών παιδιά και τα φωνάζουν ακόμα μπέμπα/μπέμπη! Εδώ στην Γερμανία από την γένηση σου δίνουν προθεσμία καμια 10αριά μέρες να δηλώσεις όνομα στο ληξιαρχείο το οποίο είσαι υποχρεωμένος να δώσεις ανεξαρτήτως τι θα κάνεις μετά με την βάπτιση και πότε θα το κάνεις αυτό.

Δεν ειναι και κακο να σε φωναζουν μπεμπη οταν εισαι δυo χρονων.Στα 40 μπορεις να εισαι ακομα στο πατρικο και να θεωρεισαι εφηβος :)

SPYROS τις προσωπικες μας εμπειριες δεν ειναι σωστο να τις γενικευουμε για να νιωθουμε καλυτερα...

Απάντηση: Αβαπτιστο μωρό μπορεί να μπει στην εκκλησία?

Υπενθυμίζω ότι η συζήτηση επιτρέπεται εφόσον μένει σε όρια ανταλλαγής απόψεων ή γιατί όχι και φιλοσοφικά, και δεν γίνεται ομολογιακη. Σταυρό όλο εκεί το γυρνάς και είναι επόμενο να παίρνεις τοποθετήσεις όπως του Σπύρου.

Δεν είμαστε κατηχητικό εδώ.

Κατι υπερβολες παντως.Παταει ο αλλος μια φορα το χρονο στην Ανασταση και φευγει τρεχοντας να φαει η να παει στα μπουζουκια...αλλα βαρδα μην μαθει οτι οι γονεις του γειτονοπουλου ειναι αθεοι :) .Θελω να το κανω ανεξαρτητο λεει καποιος γονεας,να αποφασιζει το παιδι μονο του για την θρησκεια , αλλα ο ιδιος ο γονες θελει να εγκρινει την νυφη η τον γαμπρο .Ελεος,40 χρονων εγινε ο γιος σου και η κορη σου , ακομα ρωτας το επαγγελμα του γαμπρου η την προικα της νυφης για να δωσεις εγκριση ? :)

Status
Not open for further replies.