Περί βαπτίσεως και λοιπών αποριών

Status
Not open for further replies.
Απάντηση: Αβαπτιστο μωρό μπορεί να μπει στην εκκλησία?

@cyclist Τρολαρεις παρακαλώ μην συνεχίζεις σε αυτό το ύφος.

Re: Απάντηση: Αβαπτιστο μωρό μπορεί να μπει στην εκκλησία?

@cyclist Τρολαρεις παρακαλώ μην συνεχίζεις σε αυτό το ύφος.

Εγώ τρολλάρω ή εσείς; 17 σελίδες για το αν Αβαπτιστο μωρό μπορεί να μπει στην εκκλησία;

Δηλαδή να ανοίξω θέμα και εγώ για το αν με μάτιασε η γειτόνισσα και έπαθα λάστιχο; Υπόψιν η γειτόνισσα ματιάζει όλους εκτός από τα αβάπτιστα που δεν ματιάζονται.

Εμεις πηγαμε να γνωρισουμε τον παπα , τον χαιδεψε στο μαγουλο και εκλαιγε 10 λεπτα μεχρι που του κοπηκε η αναπνοη. Θα το ξανακανουμε στην βαπτιση. Πλακα ειχε...

Αν έχει τέτοιο θέμα, ε μην το βαπτιζεις. Είπαμε υπάρχουν και εξαιρέσεις.
Θυμάμαι ο μικρός (6-7 ετών) μιας οικογένειας, ήταν τέτοιος ψυχοβγάλτης που τον είχαν δέσει στην καρέκλα... στα γενέθλια του (πριν καμία 30ρια χρόνια). Ε μην φτάνουμε και σε τέτοιες ακρότητες. Δεν θα το σκάσουμε κιόλας το μωρό.

Εγώ τρολλάρω ή εσείς; 17 σελίδες για το αν Αβαπτιστο μωρό μπορεί να μπει στην εκκλησία;

Δηλαδή να ανοίξω θέμα και εγώ για το αν με μάτιασε η γειτόνισσα και έπαθα λάστιχο;

Συνεχίζεις βλέπω. Αύριο θα μπαναριστεις, απόψε νυστάζω.

Re: Αβαπτιστο μωρό μπορεί να μπει στην εκκλησία?

Το τι αισθάνεται αυτος που βαφτίζει το παιδι του, δεν αλλαζει το τι συμβαίνει και το τι ασθάνεται το παδί του.

Και αυτό είναι ένα μαρτύριο: Κλάμα, φόβος και ταλαιπωρία από έναν μαυροφορεμένο με μουσια που σε βουταει σε νερο.

Όσο για το αν είναι δώρο:

Η έννοια του δώρου προυποθέτει καταρχήν την δυνατότητα αρνησης του. Δυνατότητα που δεν έχει το παιδι.

Το δώρο επισης, ακόμα κι αν το λάβεις, μπορείς να το πετάξεις όποτε θες χωρίς να πρέπει να ενημερώσεις κανέναν (πόσω μάλλον το ίδιο το κράτος)

Τα περί δώρου λοιπόν, καταρρίπτοναι.

Όπως είπαμε, δεν είναι οι προθέσεις που στοιχειοθετούν το δωρο αλλά το ‛’δωρο’’ αυτό καθαυτό.

Αν ενας γονιός θελει να κάνει το δώρο της πίστης προς το παιδι του, μπορει να επιλέξει έναν λιγότερο βάναυσο τρόπο…

Γιατί λοιπόν μπαίνει η συντριπτικη πλειοψηφία σε αυτή την διαδικασία;

Πέραν όσων πραγματικα τη θεωρούν δώρο, η περισσότεροι νομίζω ότι το κάνουν από φόβο.

Φόβο να μην διαφοροποιηθούν και να μην ταλαιπωρηθούν, οι ίδιοι και το παιδί τους, στο μέλλον συνεπεία της διαφοροποίησης αυτής (καταπληκτικό πως ο μη Χριστιανός καταλήγει ο ‛’στιγματισμένος’’, ε; )

Ανεξαρτήτως παντως προθέσεων, θεωρώ αυτονόητη υποχρεωση όλων μας να συνειδητοποιήσουμε και να σεβαστούμε τα όρια των δικαιωμάτων μας σε σχέση με τους διπλανούς μας (πόσω μάλλον με τα ίδια μας τα παιδιά).

Σε κάθε περιπτωση η εναντιωση μου προς αυτή την βάρβαρη διαδικασία δεν έχει να κανει τόσο με την Εκκλησία και τα τραγικα που γίνονται στο όνομα της θρησκείας, όσο με το παρπάνω: Την συνειδητοποίηση των δικαιωμάτων μας ως ανθρώπινα όντα.

Τι συμβαίνει και τι αισθάνεται το παιδί του; Αν δεν κατάλαβες αυτή τη στιγμή μιλάς υπερβατικά. Γνωρίζεις τι αισθάνεται μια άλλη οντότητα από εσένα; Ενδιαφέρον, για πες...

Το δώρο οποιαδήποτε στιγμή θέλεις το επιστρέφεις. Μην γράφουμε τα ίδια κάθε φορά. Δεν σε κρατάει, ούτε σε υποχρεώνει κανείς να παραμείνεις.

Και τέλος, τη συζήτηση περί δικαιωμάτων την ακούω βερεσέ όταν ένας γονιός αποφασίσει να στερήσει από το παιδί του κάτι που μάλλον χρήσιμο θα του φανεί. Σίγουρα πάντως δεν θα του κάνει κακό. Εκτός κι αν θέλεις να μας πεις κάτι άλλο και ντρέπεσαι να μας το πεις...

............

Για να μην το κουράζουμε ταλαιπωρία δεν είναι η βάφτιση.
Έλεος ανθρώπους μεγαλώνουμε όχι γυάλινα βάζα.
Τα παιδιά μου από μωρά κάνουν μπάνιο από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβρη στα παγωμένα νερά των Κυκλάδων και το διασκεδάζουν.
Συνανστρέφονται με μουσάτους αφού πια είναι και της μόδας και δεν δυσανασχετουν.
Είμαι υπέρ της σκληραγώγισης γιατί η ζωή είναι δύσκολη και έχει πολλές μάχες.
Για καληνύχτα θα σας πω μια στιγμή που ένιωσα πραγματικά πολύ περήφανος.
Πριν ένα χρόνο παρακολούθησα μια προπόνηση αγώνα της 7χρονης τότε κόρης μου στο tae know do.
Σε μια στιγμή δέχτηκε μια κλωτσιά λίγο άτσαλη στο μηρό εκτός προστατευτικών.
Λύγισε από τον πόνο γονάτισε και δάκρυσε, γύρισε με κοίταξε μάτια,
δε αλλάξαμε κουβέντα μόνο βλέμματα, σε ελάχιστα δευτερόλεπτα ξανασηκωθηκε πάνω και είπε θα συνεχίσω.
Και μιλάμε για έναν πολύ ευαίσθητο χαρακτήρα, εκείνη τη στιγμή κέρδισε πολλά και ας κέρδισε και πάγο για 2 μέρες στο πόδι.
Η ζωή είναι πόνος και θλίψη και απελπισία, μακάριοι όσοι έχουν βρει δύναμη και παρηγοριά σε κάτι ανώτερο από την ανθρώπινη φύση τους.

Σε λίγο θα συζητάμε για το κατά πόσο οποιαδήποτε ενέργεια σχετική με την κοινωνικοποίηση των παιδιών θα πρέπει να γίνεται από τους γονείς, πριν φτάσουν σε ηλικία ώριμη για να αποφασίσουν μόνα τους.

Έλεος. Λες και μιλάμε για κάτι μη αναστρέψιμο!

Για να μην το κουράζουμε ταλαιπωρία δεν είναι η βάφτιση.
Έλεος ανθρώπους μεγαλώνουμε όχι γυάλινα βάζα.
Τα παιδιά μου από μωρά κάνουν μπάνιο από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβρη στα παγωμένα νερά των Κυκλάδων και το διασκεδάζουν.
Συνανστρέφονται με μουσάτους αφού πια είναι και της μόδας και δεν δυσανασχετουν.
Είμαι υπέρ της σκληραγώγισης γιατί η ζωή είναι δύσκολη και έχει πολλές μάχες.
Για καληνύχτα θα σας πω μια στιγμή που ένιωσα πραγματικά πολύ περήφανος.
Πριν ένα χρόνο παρακολούθησα μια προπόνηση αγώνα της 7χρονης τότε κόρης μου στο tae know do.
Σε μια στιγμή δέχτηκε μια κλωτσιά λίγο άτσαλη στο μηρό εκτός προστατευτικών.
Λύγισε από τον πόνο γονάτισε και δάκρυσε, γύρισε με κοίταξε μάτια,
δε αλλάξαμε κουβέντα μόνο βλέμματα, σε ελάχιστα δευτερόλεπτα ξανασηκωθηκε πάνω και είπε θα συνεχίσω.
Και μιλάμε για έναν πολύ ευαίσθητο χαρακτήρα, εκείνη τη στιγμή κέρδισε πολλά και ας κέρδισε και πάγο για 2 μέρες στο πόδι.
Η ζωή είναι πόνος και θλίψη και απελπισία, μακάριοι όσοι έχουν βρει δύναμη και παρηγοριά σε κάτι ανώτερο από την ανθρώπινη φύση τους.

Eγώ ένιωσα περήφανος όταν έβλεπα walking dead και στους υπότιτλους είναι η κόρη μου στο team που κάνει μετάφραση στo greeksubs μαζί με τον Gandalfa..... αυτό είναι το νόημα της ζωής να προσφέρεις στον κόσμο χωρίς αντίκρυσμα με αγάπη και αλτρουισμό. Και δεν πήγαν χαμένα τόσα λεφτά στο Proficiency.

Last edited:

Είδες η κόρη σου λοιπόν έστω και χαμένη στη μετάφραση έκανε πράξη την ανιδιοτελή αγάπη που συναντάμε στα Ευαγγέλια.
Στο πνευματικό κομμάτι όμως υπάρχει μια σύγκρουση με τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών της σειράς.

Το "χαμένη στη μετάφραση" με εισαγωγικά μην χαλάσουμε τις καρδιές μας χωρίς λόγο.

Είδες η κόρη σου λοιπόν έστω και χαμένη στη μετάφραση έκανε πράξη την ανιδιοτελή αγάπη που συναντάμε στα Ευαγγέλια.
Στο πνευματικό κομμάτι όμως υπάρχει μια σύγκρουση με τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών της σειράς.

Η αγάπη είναι πέρα από τους νόμους και τις εξουσίες. Για αυτό λέω είμαι υπερήφανος. Ανησυχώ μεν για το darkweb αλλά γενικά όλα είναι ένας φόβος. Απλά τον ξεπερνάς.

Και αφού μιλάμε για αγάπη ρίξε μια ματιά και στον ύμνο της αγάπης -Προς Κορινθίους Α’ Επιστολής του Αποστόλου Παύλου
http://www.diakonima.gr/2014/06/29/ο-ύμνος-της-αγάπης-προς-κορινθίους-α-ε/
Σήμερα τον άκουσα πάλι σε έναν Καθολικό γάμο που ήμουν καλεσμένος και σκέφτηκα την κουβέντα μας εδώ.

@tiniakos Θεωρείς ότι η αγάπη χρειάζεται υποβοήθηση;
Πιστεύεις Δηλαδή ότι ένας Αθεος/Αγνωστικιστής/Αλλοθρησκος κλπ δεν αγαπά πραγματικα;
Υπάρχουν αποδείξεις που να στοιχειοθετούν μια τέτοια άποψη;
Και δεν αναφέρομαι στην αγάπη σε οποιονδήποτε Θεό,αλλά στην αγάπη μεταξύ των ανθρώπων ,στην αγάπη μεταξύ ανθρώπων και ζώων, γονέα-παιδιού κλπ κλπ.

@tiniakos Θεωρείς ότι η αγάπη χρειάζεται υποβοήθηση;
Πιστεύεις Δηλαδή ότι ένας Αθεος/Αγνωστικιστής/Αλλοθρησκος κλπ δεν αγαπά πραγματικα;
Υπάρχουν αποδείξεις που να στοιχειοθετούν μια τέτοια άποψη;
Και δεν αναφέρομαι στην αγάπη σε οποιονδήποτε Θεό,αλλά στην αγάπη μεταξύ των ανθρώπων ,στην αγάπη μεταξύ ανθρώπων και ζώων, γονέα-παιδιού κλπ κλπ.
Συνήθως οι θρησκευομενοι θεωρούν ότι οι αθεοι στερουνται ηθικές αξίες.

Καμία σχέση όμως.

Υπάρχουν πάρα πολλές παρανοήσεις.
Και σε πιστούς και σε άθεους.

Ε πως λεμε οτι η αριστερα κανει πολλες μεταρυθμισεις που δεν θα τολμαγε να κανει ουτε η δεξια ?

Ε αν δεξια ψηφιζει πραγματα (πχ συμφωνο συμβιωσης) που δεν θα τολμαγε παλια ουτε η ...μαρξορθοδοξη αριστερα..ρεγουλαρει σιγα σιγα το πραγμα..:)

Καμία σχέση όμως.

Υπάρχουν πάρα πολλές παρανοήσεις.
Και σε πιστούς και σε άθεους.
Καμία σχέση, φυσικά. Οι αθεοι δεν στερουνται ηθικης. Καμία παρανοηση όμως σε αυτό που είπα. Πολλοί χριστιανοί θεωρούν την θρησκεία πηγή ηθικης οπότε η λογική τους λέει ότι η απουσία συνεπάγεται και απουσία ηθικων κανόνων. Και δεν είναι κάτι που το φαντάζομαι. Εδώ και 5 χρόνια το βλέπω συνέχεια στα φόρουμ που μπαίνω. Ολόκληρες διαλέξεις επί του θέματος έχει κάνει ο Sam Harris. Έτσι χωρίς αφορμή λες;

Αυτό είναι λάθος πολλών θρησκευόμενων ανεξάρτητου θρησκείας, δεν περιορίζεται μόνο στους χριστιανούς

Φυσικά και εχεις παρανοήσει και εσύ.
Η διαφορά της "ηθικής" μεταξύ ενός άθεου ή πιστού (οιασδήποτε πίστης) έγκειται στο ότι οι ηθικοί κανόνες που επιβάλλονται στον δεύτερο δεν είναι αποτέλεσμα δικής του επιλογής και είναι αμετάβλητοι.
Για τον πρώτο μπορεί -και συνήθως είναι- μεταβαλλόμενοι.

Επίσης υπάρχει μια σημειολογική διαφορά.

Ο πρώτος εφαρμόζει κανόνες ηθικής γιατί "έτσι αισθάνεται ότι είναι το σωστό".

Ο δεύτερος εφαρμόζει κανόνες ηθικής με άλλο σκοπό.

ΌΧΙ για να κερδίσει καλή θέση στον παράδεισο όπως πολλοι νομίζουν (αυτό εξάλλου θα ήταν βλασφήμια αφού θα ήταν σαν να λένε πως ξέρουν πως θα γίνει η Κρίση) αλλά για να αλλάξει η φύση τους.

Σκοπός της (χριστιανικής-ορθόδοξης) πίστης είναι να αλλάξει την φύση του ανθρώπου.

Να την κάνει τέτοια που να μπορεί να παράγει μόνο καλό, χωρίς προσπάθεια και χωρίς να χρειάζεται να κρίνει.

Status
Not open for further replies.