Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Πάλι - αναμενόμενα- αυξήσεις στην τιμή του καφέ.

Και τι να κάνει η κυβέρνηση; Να κάνει διακρατικές συμφωνίες για καφέ;

Bonus TIP:
Αν η μηχανή έχει εύκαμπτους σωλήνες είναι πανεύκολο να προστεθεί OPV και να ρυθμιστεί στη σωστή πίεση η μηχανή ;)
Σήμερα της έκανα χειρουργείο….
Με την ίδια μηχανή στο χωριό (9bar) ίδια γραμμάρια ,ίδιος καφές ☕️ ίδιος χρόνος εκχύλισης ίδια θερμοκρασία άλλαζε μόνο ο μύλος και το νερό …Μου άρεσε ο καφές στο χωριό πιο βελούδινος .
Με την σημερινή τροποποίηση που έκανα από τα 12 πήγα στα 9 στην άλλη μηχανή ο καφές έγινε πιο βελούδινος ,παίρνοντας τις γεύσεις συγχρόνως …καλύτερος μύλος κοίτα λέω που κάποιοι υποστηρίζουν τα 9 μπαρ και μάλλον δεν έχουν άδικο .
Οπότε από εμένα θα πρέπει να γίνει αναθεώρηση .
IMG_1594.jpegIMG_1598.jpegIMG_1597.jpeg

IMG_1590.jpeg

• Like
Reactions: teodor_ch
Οπότε από εμένα θα πρέπει να γίνει αναθεώρηση .

Τι αναθεώρηση; :unsure:
Ο κανόνας είναι 9 bar με κανονικό καλάθι, 10 με τυφλό.

Με την ίδια μηχανή στο χωριό (9bar) ίδια γραμμάρια ,ίδιος καφές ☕️ ίδιος χρόνος εκχύλισης ίδια θερμοκρασία άλλαζε μόνο ο μύλος και το νερό …Μου άρεσε ο καφές στο χωριό πιο βελούδινος .

Ίδιο νερό;

Ήρθε η φυσούνα από τον Καναδά!
Εύκολα και δεν σταμάτησε τελωνείο με την αγορά μέσω Etsy.

1740384165150.png

Είναι από 3d εκτυπωτή και ταιριάζει μια χαρά. Για την διάρκεια ζωή της θα δούμε. Το κόστος της δεν ήταν μεγάλο, απλά τα μεταφορικά και ο ΦΠΑ το έφτασε λίγο κάτω από 40 ευρώ.

Όταν την έβαλα, απλά τρόμπαρα 2 φορές και πήρα τα παρακάτω (!!!). Είναι αρκετά γραμμάρια μπαγιάτικου καφέ σε κάθε νέο καφέ.

1740384138459.png
Με τη φυσούνα έχω retention 0.1 gr. Αυτό το 0.1 ίσως μάλλον κολλάει λόγω του σπρέι με νερό που κάνω. Την επόμενη φορά που θα φτιάξω καφέ αν τρομπάρω φεύγει και αυτό κάτω, οπότε είναι απλά χαμένος καφές και δεν τον πίνω με τον επόμενο.

Άντε να οριστικοποιήσω τη ρουτίνα με το IMS Competition καλαθάκι που είναι πολύ απαιτητικό. Οι βελόνες στο καλαθάκι πάντα οδηγούν σε σπρεί από chanelling μετά τα 20 δευτερόλεπτα. Έχω αρχίσει και κόβω αλλού και κάνω τις βελόνες εκεί και σίγουρα έχω πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Το channeling μετά τα 20 δευτερόλεπτα κόβεται, αλλά δεν είναι σούπερ το πακ και έχω μερικά σπρέι μερικές φορές στην αρχή.

Τι αναθεώρηση; :unsure:
Ο κανόνας είναι 9 bar με κανονικό καλάθι, 10 με τυφλό.
Δεν είναι ακριβώς έτσι .
Τα περισσότερα bar χρειάζονται για αυτούς που χρησιμοποιούν κάψουλες .
Μπορείς όμως να κάνεις παιχνίδι με το κόψιμο του καφέ ακόμη και αν μετράς 12 bar ,χρειάζεσαι όμως μικρό μετρική ρύθμιση του μύλου .
Το πρόβλημα όμως αυτό που διαπίστωσα είναι ότι δεν έχεις σταθερότητα …
Οπότε τα 9 bar ήταν μονόδρομος για εμένα .
1)Σταθερότητα .
2)Βελούδινος καφές ☕
Ίδιο νερό
Σκέψου ακόμη ότι και το νερό 💧 έχει την σημασία του ας φέρω ένα παράδειγμα νερό με πολύ χλώριο ,όχι καφέ 🍵 χλωρίνη θα πιεις 🤣
Είναι από 3d εκτυπωτή και ταιριάζει μια χαρά. Για την διάρκεια ζωή της θα δούμε. Το κόστος της δεν ήταν μεγάλο, απλά τα μεταφορικ
Βάλε σιλικόνη ειδικά για τρόφιμα (π πιστοποιημένη) στην φούσκα .
Άντε να οριστικοποιήσω τη ρουτίνα με το IMS Competition καλαθάκι που είναι πολύ απαιτητικό.
Δεν θα διαφωνήσω ,IMS -PRO -gaggia αυτό .
IMG_1607.jpeg

Δεν είναι ακριβώς έτσι .

Όχι. Για να φτιάξεις καφέ είναι ακριβώς έτσι.
Με κάψουλες δεν φτιάχνεις Espresso, οπότε δεν μιλάμε για αυτό.

Σκέψου ακόμη ότι και το νερό 💧 έχει την σημασία του ας φέρω ένα παράδειγμα νερό με πολύ χλώριο ,όχι καφέ 🍵 χλωρίνη θα πιεις 🤣

Εννοείται. Για αυτό ρώτησα.
Ακόμη και στην ίδια μηχανή με άλλο νερό θα πιεις άλλο καφέ.

Έχω καταλήξει ότι είναι πολύ βαρετός ο τύπος...
Ναι, οποιοσδήποτε καφές γίνεται καλύτερα στο σπίτι από τη συντρηπτική πλειοψηφεία των μαγαζιών, φτάνει να ψαχτείς γιατί μπορείς να έχεις τον ίδιο εξοπλισμό με το μαγαζί και να τον πλένεις πολύ πιο συχνά.

Να, το είπα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Σε μηχανή lelit 41 pid, βρίσκω με ψηφιακό θερμόμετρο, διαφορά ένδειξης οθόνης με νερό εκχυλισης τουλάχιστο 10 βαθμούς.
Είναι φυσιολογικό; θέλει περισσότερο χρόνο προθέρμανσης; ενδεχομένως κάποια ρύθμιση;
Φυσικά μπορεί να υπάρχει θέμα και με το θερμόμετρο αλλά με την παραδοχή ότι δίνει σωστές μετρήσεις τι πρέπει να κάνω;

10 βαθμούς;;;;Το οffset στις Lelit είναι μικρότερο (κάπου 4-5 βαθμούς) και επίσης οι θερμοκρασίες που βλέπεις όταν ξεκινήσει η εκχείλιση δεν είναι σωστές, η πτώση είναι πολύ πολύ μικρότερη.

Δες το παρακάτω:

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Έχεις μετρήσει νερό, ντουζιέρα ή επιφάνεια portafilter κατά την εκχύλιση με θερμόμετρο μαγειρικής ;
Τι μετρήσεις παίρνεις σε σχέση με την οθόνη;
Σε τι θερμοκρασία έχεις ρυθμισμένη τη μηχανή σου;

Οι Lelit έχουν offset 8 βαθμούς.
Πρέπει να το ρυθμίσεις στο PID σου ή απλά να το έχεις υπ όψιν σου όταν ρυθμίζεις τη θερμοκρασία.

Οι Lelit έχουν offset 8 βαθμούς.
Πρέπει να το ρυθμίσεις στο PID σου ή απλά να το έχεις υπ όψιν σου όταν ρυθμίζεις τη θερμοκρασία.
Είσαι σίγουρος για το 8;;; 3-4 για την Anita και 4-5 για την Anna από όσο έχω διαβάσει. Στη δική μου όντως στο 4 που το έχω μάλλον το offset ίσως να παίρνω και μισό βαθμό περισσότερο. Στους 98 αρχίζει και βγάζει ατμό από κάτω...

Αν στους 98 σου βγάζει ατμό σημαίνει ότι είσαι πάνω από τους 101-102.
Είχα διαβάσει για 8 γενικά στις Lelit και εκεί το ρύθμισα.
Μετά είδα ότι στους 100 βγάζει νερό με μπουρμπουλίθρες (βραστό) και εκεί άφησα το offset.
Τώρα να μην βράζει στους 100 το νερό μου αλλά στους 101, δεν κάθισα να το ψυρίσω. :)

Αυτή είναι, αλλά αν δεις μέτρηση αφού ρύθμισε το pid στο 5 πάλι είναι 3 βαθμούς πάνω. :ROFLMAO:
Άσε το "αυτή είναι προρυθμισμένη να πηγαίνει στους 125 βαθμούς" και όταν την άφησε χτύπησε 130+.