Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Απάντηση: Re: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Για την πίεση είδα ότι γίνεται εύκολα. Δε νομίζω να υπάρχει λόγος να την ανεβάσεις αργότερα (δεν πρόκειται ποτέ να βάλω pods). Φαντάζομαι (άσχετος ε) αυτή η πίεση δεν έχει καμία σχέση με το steam wand, σωστά; Γιατί εκεί θέλω να έχω αρκετή δύναμη για να φτιάχνω αφρόγαλο για την καλή μου που πίνει πολύ τσάι λάττε (ξεκάρφωμα ότι δεν είναι μόνο για μένα η μηχανή :D)

Διαβάζω από δω κι από κει και δε μπορώ να καταλάβω αν το PID είναι απαραίτητο. Κάποιοι λένε ότι το temperature surfing είναι ψιλοαρκετό, και αν έχεις σωστή πίεση θα έχεις μια χαρά αποτέλεσμα, άλλοι πιο χαρντοκορίλες λένε ότι είναι τελείως απαραίτητο. Επίσης, δεν έχω καταλάβει αν μπορείς να το εγκαστήσεις χωρίς "ζόρια" (κολλητήρια κλπ). Έχω καταστρέψει ένα sensor για raspberry από άγαρμπη κόλληση πρόσφατα, διότι πολύ απλά τελευταία φορά που έκανα κόλληση ήταν 20 χρόνα πριν στο γυμνάσιο... :flipout:

(από τεχνικούς εδώ γύρω μπαααα)
Η μισή μου εργαλειοθήκη συμπληρώθηκε εξαιτίας της μηχανής espresso. Άλλεν, θερμόμετρα, κλειδιά, τεφλόν, λαστιχάκια, γρασσο, food safe λιπαντικό, δυναμομετρικό κλειδί, οδοντιατρικά τσιμπιδια (wtf}
Επίσης θυμήθηκα χάρτες καρνό και τους νόμους της θερμοδυναμικής.
Πως το λέτε εκεί? Elbow Grease ?

Re: Απάντηση: Re: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Ωραία όλα αυτά αλλά αν φτάσουμε εκεί με βλέπω να μετακομίζω ακουσίως στο μπαλκόνι... :D

Κάθομαι και χαζεύω βιντεάκια με τον Φάρο αλλά τον φοβάμαι για πρωτάρης. Άσε που τα Χριστούγεννα είναι μακριά, τα 300$ είναι μπόλικα (μαζί με την Classic πάμε στα 670), και ο μουσάτος μου φαίνεται και λίγο εναλλακτικός, δεν τον βλέπω να πιάνει προθεσμίες. :D

Βρήκα ένα ωραίο πακετάκι με Gaggia Classic παλιά, Rancilio Rocky Doserless + κάποια 'δωράκια' (stainless steel κανατάκι για αφρογαλο, θερμομετράκι, descalers και έναν μεγάλο πακέτο Lavazza Super Crema)... με 620$... Πολλά είναι και πάλι. Η Classic με τον MDF μύλο πέφτει στα 490... ενώ με τον καινούριο Baratza Sette 30 AP (που είναι ό,τι ο υποτίθεται καλός Sette 270 χωρίς τα microadjustments) στα $580..

Για δυνατούς λύτες. Και οι τρεις παραπάνω μύλοι έχουν στα αρνητικά τους ότι είναι stepped με σχετικά λίγες (30-55) ρυθμίσεις με τον Rocky να'ναι ο καλύτερος απ'τους τρεις , αλλά είπαμε, πόσο hi-end καφέ θα φιτάξουμε πια...από Nespresso ερχομαι.

Οι μύλοι που βλέπω να'ναι πολύ δημοφιλείς στην Ελλάδα (Acasco και Compak), εδώ για κάποιο λόγο είναι ψιλοδυσεύρετοι (Acasco) ή πανάκριβοι - διπλάσια τιμή από Ελλάδα (Compak).

Last edited:
Απάντηση: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

@Maestro, o Rocky είναι πολύ μέτριος μύλος. κι είναι και stepped.
Μόλις μάθεις τη μηχανή σου, θα δεις ότι το stepped είναι πολύ περιοριστικό. Μην τον αγοράσεις. Άσε που κάνει και πολύ θόρυβο, όπως όλοι οι μύλοι. Δεν θα αρέσει στη συμβία σου έτσι κι αλλιώς. Ενώ ο Pharos είναι τελείως αθόρυβος και δεν πιάνει και χώρο στο πάγκο.
Ο μύλος είναι να αγοράσεις έναν και να σε βγάλει μια δεκαετία όχι να τον αλλάζεις κάθε χρόνο.
Καλύτερα κάνε υπομονή και πάρε το Pharos 2. Λύνει και τη δυσκολία να βγάζεις το τριμμένο καφέ από μέσα. Κι αν θέλει ρύθμιση τον φτιάχνεις μόνος σου με ένα κλειδί allen. Ούτε μάστορες, ούτε τυλίγματα moter ούτε τίποτα.
Εγώ στη θέση σου, αυτό θα έκανα. Κάνε λίγο υπομονή. Κι αν δεν σου αρέσει τελικά τον πουλάς, Είναι πολύ δημοφιλής μύλος στην κοινότητα του espresso σε όλο τον κόσμο.
Μην πετάξεις τα λεφτά σου βιαστικά. Θα το μετανιώσεις.
Εγώ το καθήκον μου το έκανα, στα έγραψα.

Re: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

ακριβη παντως ειναι η gaccia στα states,μηπως να ψαξεις κατι σε lelit η rancilio silva εστω used..
να ξες παντως οτι ο μυλος ειναι πολυ σημαντικος, για μερικους πιο σημαντικος απο την μηχανη εφοσον αυτη κανει τα βασικα..

@stel67, με έπεισες. Είδα ακόμα κι απ'τη σύντομη επαφή με την Breville πόσο πιθανό είναι να θες μέγεθος ανάμεσα σε δυο ρυθμίσεις. Βέβαια υποτίθεται ότι μπορείς να το στρώσεις μετά ρυθμίζοντας τη δόση, αλλά πάλι φασαρία είναι. Θα περιμενω για τον μύλο και θα παίζω με αλεσμένο (αν πάρω μηχανή πάντα).

Εν τω μεταξύ, διάβαζε διάβαζε, έχω τρομάξει με αυτά που βλέπω. Η Gaggia στην Ευρώπη άλλαξε λόγω θεμάτων υγείας με το αλουμινένιο boiler (το αλλάξαν σε stainless steel) και με τα χαλκινα άκρα στο portafilter (που περιέχουν μόλυβδο οπότε τα κάναν πλαστικά). Άλλες με χαλκινο boiler όπως η Silvia, έχουν κι αυτές τα τοξικά θεματάκια τους (lead). Η Breville που είχα (stainess steel boiler), στην αμερικανική έκδοση πάνω στο πακέτο με τεράστια γράμματα γράφει ότι περιέχει χημικά που είναι καρκινογόνα και δημιουργούν και προβλήματα γονιμότητας.

Ή ζούμε σε υπερβολικά politically correct κόσμο, ή τελικά ο καφές είναι του διαβόλου, και όπως κάθε απόλαυση τελικά, θα μας στείλει νωρίς.

@FINIX η Silvia εδώ κοστίζει τα διπλάσια ακριβώς απ'την Classic (685 ντόλλαρς), και στα reviews λένε ότι θες οπωσδήποτε PID (ενώ στην Classic λένε ότι παλεύεται και χωρίς). Με το που είδα μια ανοιγμένη classic (fully corroded το boiler) δε θέλω να μπλέξω με μεταχειρισμένα, είμαι πολύ άσχετος για να μπορέσω να κρίνω σε τι κατάσταση βρίσκονται.

Last edited:

@Maestro, είναι σοφός όποιος μαθαίνει από τα λάθη των άλλων. Σου γράφω το δικό μου.
Ο πρώτος μου μύλος ήταν ένας εξαιρετικός (πολύ καλύτερος του Gaggia που κοιτάς) κατά τα άλλα, δυστυχώς stepped μύλος, ο anfim best.
Τον κράτησα 8 μήνες και παιδευόμουν συνεχώς ανάμεσα στο 3 και στο 4 από τις δεκάδες θέσεις κοψίματος, για να πετύχω το "sweet spot", το οποίο ερχόταν μια στο τόσο.
Η σύζυγος παραπονιόταν ότι έκανε πολύ θόρυβο (το να κόβεις καφέ στις 7.00 το πρωί ακούγεται σαν να σπας καρύδια με σφυρί, σοβαρολογώ) όπως και οι γείτονες στα διπλανά διαμερίσματα.
Το καθάρισμα ήταν μίνι (υπερβάλω λίγο) έργο με πινέλα, κατσαβίδια κλπ, μια φορά το μήνα.
Τον πούλησα στα μισά λεφτά και συμπλήρωσα και πήρα το pharos 1.

Τον μαθαίνεις σε 1 βδομάδα, τον ρυθμίζεις όσο θέλεις (και κρατά τη ρύθμιση) κι είναι τόσο ήσυχος σαν να ξύνεις ένα μολύβι στη ξύστρα.
Η ποιότητα κοπής είναι αντίστοιχη μύλου αξίας 800 .
Χωρά και μια τσάντα supermarket να τον πάρεις μαζί σου στις διακοπές (εμένα χωρά και η μηχανή μου σε τσάντα).
Εσύ μάλλον δεν θα έχεις και θέμα με το τελωνείο. Αγόρασε τον να ξεμπερδεύεις για τα επόμενα 10+ χρόνια (καλά να είμαστε).
Ότι μηχανή και να αγοράσεις, όσο ακριβή κι να είναι, ο σωστός μύλος θα σου λείψει. O Pharos θα σου δώσει την ποιότητα κοπής & διάρκεια ζωής στην τιμή που αξίζει, χωρίς να πληρώνεις τυλίγματα μοτέρ, αυτοματισμούς και πράσινα άλογα χρήσιμα για καφετέριες ή όσους κάνουν 10 καφέδες στη σειρά, για να κεράσουν το σόι που ήρθε να ευχηθεί στην ονομαστική σου εορτή.
Αυτά.
(Φαντάσου να ήμουν και μέτοχος του Orphan Espresso).

Last edited:

Στέλιο επειδή έχω καταλάβει απ'όσα γράφεις στο νήμα ότι είσαι μερακλής, η γνώμη σου μετράει. Αγάπες σε προϊόντα όλοι μας έχουμε κατά καιρούς και δε σημαίνει ότι έχουμε μετοχές στην εταιρία. Η αλήθεια είναι ότι φρέναρα λίγο με αυτά που διάβασα περι aluminum boilers και δεν ξέρω, ίσως να αναβάλω την αγορά μέχρι να μαζέψω κατιτις παραπάνω και να πάω σε κάποια lead-free brass (ίσως τελικά την πανάκριβη Silvia όπου η καινούρια έκδοση είναι lead-free) και τον Pharo (εξάλλου ήδη οι άλλοι μύλοι που έχω βάλει στο παιχνίδι είναι της ίδιας κατηγορίας τιμής, αλλά αρκετά χειρότεροι). Ερώτηση: Πες ότι στον Φάρο βρίσκεις την τέλεια ρύθμιση. Μπορείς κάπως να τη μαρκάρεις ώστε να τη χρησιμοποιείς από κει και πέρα; Ή είναι θέμα τύχης να την ξαναπετύχεις;

Το πρόβλημα είναι ότι, ακόμα και με τους μέτριους καφέδες που έφτιαξα στη Breville, τώρα η Nespresso μου θυμίζει...σαπούνι. Να δω πως θα την παλέψω μέχρι τα Χριστούγεννα.

(Για τους καμμένους πικρούς νερωμένους καφέδες στις καφετέριες εδώ ούτε λόγος...απ'αυτούς ακομα και η νεσπρεσσο ειναι σκάλες καλύτερη)

Ιάσωνα, η τέλεια ρύθμιση αλλάζει όσο παλιώνει ο καφές, δηλαδή συνήθως κάθε 3 μέρες γυρίζεις το πάνω δακτυλίδι δύο μοίρες. Έχει ένα ειδικό κλειδί για αυτή τη δουλειά. Σφίγγεις και κλειδώνει εκεί. 10 δευτερόλεπτα δουλειά είναι.
Κι εννοείται ότι μένει εκεί, εκτός κι αν αλέσεις χαλίκια.
Δες στο YouTube βιντεάκια. Ο zz top έχει ανεβάσει βιντεάκια που τα δείχνει όλα.
Ο τύπος είναι μάστορας. Έκανε το μεράκι του επάγγελμα..

Πείστηκα. Από μύλο κλείσαμε. Από μηχανή να δούμε. Ίσως κάνει καλό η αναμονή τελικά. (αλλά κακό στο πορτοφόλι, ήδη από τα 500$ σύνολο πετάμε στα 600+, και αν πάμε σε Silvia για να αποφύγουμε το aluminum boiler, φλερτάρουμε με το χιλιάρικο. O κουμπαράς θέλει λίγη δουλίτσα ακόμα...).

Για πείτε μου και κάτι τελευταίο βρε αδέρφια... έστω ότι πάω και παίρνω την Silvia ή την Classic αύριο, και παίζω με αλεσμένο μεν, φρέσκο δε (όσο γίνεται, βρήκα μερικές άκρες εδώ γύρω) καφέ για κάνα τρίμηνο μέχρι να βγει ο Φάρος 2 (και να μαζευτεί και το σχετικό παραδάκι).

Θα παίζει καθόλου μπάλα ή θα απογοητευτώ πλήρως; Αν κατάλαβα ο αλεσμένος θέλει pressurized basket. Η Silvia παίζει με τέτοιο;

Sorry για το offtopic δεν ξερω αν εχει αναφερθει παλι αλλα αν υπαρχει θεμα κοστους υπαρχουν και αλλες μεθοδοι παρασκευης ισαξιας ποιοτητας καφε (οχι εσπρεσσο) με το 1/10 του κοστους που μπορει να εμπλακει το μερακι και ο πειραματισμος περισοτερο .
Ενδεικτικα αναφερω μερικες.

V60
Chemex
Shiphon
Aeropress
French press
Moka pot

Στα χερια καποιου που θελει να ψαχτει θα γινει πολυ πιο ευκολα χωρις να βασιζεται στην μηχανη.
Και αν προκειται για 1-2 καφεδες την ημερα δεν νομιζω οτι αξιζει τα χρηματα.

https://youtu.be/LmGKqzV7hQE
https://youtu.be/JrcH-4wHK9w
https://youtu.be/b3pVahLZgAM
https://youtu.be/Ay5O5s4obAE
https://youtu.be/4YspZcIRPXw
https://youtu.be/bFRJns8bDas

Εννοειται σε τετοια επιπεδα ο μυλος ειναι must .

Στάλθηκε από το SM-J320FN μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Στις διακοπές μου φέτος το καλοκαίρι αντί να κουβαλήσω το moka μπρίκι, αποφάσισα να κάνω v60. Οδηγίες (αντίστοιχες του video) μου είχε δώσει ο καταπληκτικός Barista του coffee berry Χολαργού, και καφέ εκεί προμηθεύτηκα. Κατευθείαν το εκχύλισμα σε μπόλικο πάγο. Το καλό είναι και η ποσότητα του καφέ που παίρνεις για πρωινό σε διακοπές.
Είχα μπόλικα κωνικά φίλτρα για να βγάλω τις διακοπές μου (χρειάζεται το γωνιακό φίλτρο που δε θα το έβρισκα εύκολα) , από τότε δεν ασχολήθηκα να ξανά πάρω φίλτρα & καφέ.
Για εμένα που τον θέλω σκέτο, είχα επιλέξει καφέ με μεγάλη οξύτητα, και σε καμιά περίπτωση δεν με απογοήτευσε, αντιθέτως, ευχαριστιόμουν καφεδάκι καθημερινά.
Σιγά σιγά καφέ τον καφέ συνηθίζεις να χύνεις την κατάλληλη ποσότητα νερού, όχι ότι είναι τίποτα δύσκολο. Η διαδικασία πάντως είναι μερακλίδική όσο βλέπεις τον καφέ. Το ευχαριστιέσαι. Σας το προτείνω για δοκιμή, ο εξοπλισμός είναι φθηνός και βολικός.

Ας μείνουμε (για λίγο ακόμα) σε offtopic mode και να ρωτήσω τι μύλο προτείνετε για καφέ φίλτρου? (δεν με ενδιαφέρει ο espresso)
μέχρι 100Ε παίρνω κάτι της προκοπής?

Για πείτε μου και κάτι τελευταίο βρε αδέρφια... έστω ότι πάω και παίρνω την Silvia ή την Classic αύριο, και παίζω με αλεσμένο μεν, φρέσκο δε (όσο γίνεται, βρήκα μερικές άκρες εδώ γύρω) καφέ για κάνα τρίμηνο μέχρι να βγει ο Φάρος 2 (και να μαζευτεί και το σχετικό παραδάκι).

Θα παίζει καθόλου μπάλα ή θα απογοητευτώ πλήρως; Αν κατάλαβα ο αλεσμένος θέλει pressurized basket. Η Silvia παίζει με τέτοιο;

Πρεπει να στον κοψουν καταλληλα για την μηχανη σου τον καφε ετσι ωστε να βγαινει απο την μηχανη 60ml σε 25-30", εαν βγαινουν τα 60 ml πιο γρηγορα πρεπει να κοπει πιο λεπτος
και εαν βγαινουν πιο αργα πιο χοντρος...ετσι κανει για το non καλαθακι...
τωρα εαν θες σονυ και καλα pressurized για την silvia ακομα και να μην εχει θα βρεις ευκολα και ειναι φθηνο..απλως δεν θα κανεις δουλεια σωστη ετσι ,θα ειναι σαν να εχεις του μηχανη του κιλο με αυτο το καλαθακι..
ecofinder
παρε εναν Ascaso μεταχειρισμενο σε αυτα τα χρηματα και γω ετσι εκανα εδωσα 120 ευρω..τα μαχαιρια φτανουν να κοψουν 800 κιλα καφε μετα τα αλλαζεις,ο μονος φοβος ειναι μην εχει κοψει κανα πετραδακι και εχει χαλασει καποιο δοντι,αυτο το βλεπεις πριν τον αγορασεις,κοβει και εσπρεσσο και φιλτρου απλα σε αλλη κλιμακα
μονο ο Ελληνικος δεν κοβεται με τους συμβατικους μυλους...

Επειδη φιλτρο σημαινει φορητοτητα απο την αλλη οχι τοσο ακριβεια στην κοπη ισως καποιος χειροκινητος σε βολεψει οι δημοφιλεις στην κατηγορια ειναι οι Hario οι Porlex , Rhinoware αν δεν απατωμαι με τιμη εως και 50κατι ευρω.Απο εκει και περα και εκει απογειωνονται οι τιμες.

Στάλθηκε από το SM-J320FN μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Επειδή τη Silvia την είχα, με pid πάνω της, θα σε συμβούλευα οπωσδήποτε να έχεις μύλο για να τη δουλεψεις. Πρόκειται για μια πολύ καλή μηχανή η οποία με ένα καλό μύλο μπορείς να πιεις καφεδαρες.
Μην δοκιμάσεις να τη δουλέψεις με αλεσμενο καφέ θα απογοητευθεις..

Δουλεύει μόνο με non-pressurised..

Στάλθηκε από το SM-G935F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Κατάλαβα. Οπότε μάλλον υπομονή μέχρι να μαζευτεί κάνα φράγκο. Τη βρήκα μ'ενα κουπόνι 10% off γι'αυτό σκεφτόμουν να την τσίμπαγα πρώτη.

Επειδή τη Silvia την είχα, με pid πάνω της, θα σε συμβούλευα οπωσδήποτε να έχεις μύλο για να τη δουλεψεις. Πρόκειται για μια πολύ καλή μηχανή η οποία με ένα καλό μύλο μπορείς να πιεις καφεδαρες.
Μην δοκιμάσεις να τη δουλέψεις με αλεσμενο καφέ θα απογοητευθεις..
Δουλεύει μόνο με non-pressurised..

Από περιέργεια, επειδή διαβάζω αντιφατικά πράγματα. Χωρίς τον PID ήταν τελείως χάλια η κατάσταση (έβγαινε λάσπη), ή απλά έπινες άλλες φορές γαμάτο καφέ και άλλες απλά ψιλομέτριο;;; Εννοείται μιλάμε έχοντας αφήσει τη μηχανή πάνω από 30-45 λεπτά να ζεσταθεί κλπ, και κάνοντας όλη τη διαδικασία όπως προβλέπεται (steam, νερό να τρέξει και μετά εκχύλιση).

Πιστεύεις ότι αξίζει τα λεφτά της; (εδώ κοντά στην 600άρα με την έκπτωση). Δε θέλω να ξανασχοληθώ με το θέμα μηχανής μέχρι να χρειαστούν τα.. παιδιά μου :D

Το θέμα του single boiler που βγάζουν όλοι ως πλην δε με ενδιαφέρει, έναν καφέ θα φτιάχνω κάθε πρωί κι έναν το απογευμα.

Όχι βέβαια δεν έβγαζε λάσπη :)

Tο PID χρειάζεται ώστε να επαναφέρει τη θερμοκρασία του boiler σε ένα συγκεκριμένο επιθυμητό επίπεδο. Αν θες να κάνεις πχ 3 καφέδες συνεχόμενα, αν δεν έχεις PID αντιμετωπίζεις το εξής θέμα: Αφού έχεις ζεστάνει τη μηχανή, καθώς ο καφές εκχυλίζεται, η θερμοκρασία στο boiler πέφτει κάτω από το επιθυμητό επίπεδο. Τελειώνεις το καφεδάκι και ας πούμε πας να φτιάξεις τον επόμενο καφέ. Η μηχανή σταδιακά ανεβάζει ξανά τη θερμοκρασία του boiler σε μια τιμή που έχει οριστεί από το εργοστάσιο (κάποιες φορές όμως μπορεί από λάθος να ξεπερνά την ορισμένη τιμή προς τα πάνω), αναβοσβήνοντας το λαμπάκι. Χωρίς το PID, δεν γνωρίζεις ακριβώς που έχει φθάσει η θερμοκρασία στο boiler, με αποτέλεσμα αυτή να είναι ή χαμηλότερη ή και υψηλότερη από το επιθυμητό (overshooting). Αποτέλεσμα, αν πας να κάνεις καφέ στα τυφλά, αν δεν έχεις πιάσει τους 90+ βαθμούς C, αυτό που θα πιείς να είναι ένα ξυνό πράγμα ή αν έχεις ξεπεράσει κατά πολύ τους 93-94 C, τότε να σου πικρίσει πολύ ο καφές.

Το PID κυριολεκτικά θα σε γλυτώσει από το να πίνεις ξύδια, δεν θα βελτιώσει την γεύση στον καφέ.

Aν θες να πίνεις 1-2 καφεδάκια τη μέρα με προσοχή και λίγο temperature surfing (δες google silvia temperature surfing), δεν θα έχεις ανάγκη για το πρώτο καιρό το PID.

Χμμ.... στην πραγματικότητα βάσει αυτού που λες στην αρχή είναι που θα χρειάζεται, που μεχρι να βρεις τις σωστες ρυθμισεις σου θα πινει πιο πολυ καφε ο νεροχυτης και λιγοτερο εσυ :D

Εν τω μεταξύ η Rancilio κάνει συχνά silent updates στα μοντέλα της. Τώρα αν δεν κάνω λάθος είμαστε στην V5. Εδώ φαίνονται οι αλλαγές.

@Maestro, διαβάζω αυτό το "έναν καφέ θα φτιάχνω κάθε πρωί κι έναν το απογευμα" και με βάζεις σε σκέψεις.
Αν δώσεις τόσα λεφτά για εξοπλισμό, ο συσκευασμένος καφές από τα Super Market θα σε κρατάει πίσω από άποψη αποτελέσματος και θα πρέπει κάθε 7 ή 14 ημέρες να πηγαίνεις σε κάποιο καφεκοπτείο με φρέσκο καφέ.
Θα ξυπνάς 20 λεπτά νωρίτερα κάθε πρωί, για να ζεστάνεις τη μηχανή και να απολαύσεις το καφέ με την ησυχία σου ?
Ότι μηχανή κι αν αγοράσεις θα χρειάζεται κάθε μήνα αφαλάτωση, back flush, πιθανή συντήρηση σε φλάτζες, κλπ. Θα αφιερώνεις πχ ένα δίωρο πρωί Κυριακής κάθε μήνα για τη δουλειά αυτή ?
Αν είναι για δυο καφέδες την ημέρα, γιατί δεν μπορείς να βολευτείς με ένα διπλό Ελληνικό (να σου θυμίζει και τη πατρίδα), ένα καφέ φίλτρου που θα έχει και περισσότερη καφεΐνη, μια Nespresso να πατάς ένα κουμπί, μια μόκα σαν κι αυτή που έχουν οι Ιταλοί στα σπίτι τους ή αυτά που προτείνουν οι φίλοι παραπάνω?
Δεν θέλω να σε αποθαρρύνω, αλλά αν αγοράσεις μηχανή θα πρέπει να πίνεις 4 καφέδες την ημέρα και για να τη μάθεις, αλλά και να τη χαρείς. Με δυο καφέδες την ημέρα δεν γίνεται δουλειά.
Ξανασκέψου το, πριν βάλεις τις παραγγελίες.
Ο Ελληνικός είναι πολύ ωραίος καφές.

Last edited: