Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Re: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

@stel67, ξέρεις τι λένε, τρώγοντας έρχεται η όρεξη.

Τα'χω σκεφτεί αυτά ρε συ αλλά μ'αρέσει πολύ ο εσπρέσσο. Δεν πίνω περισσότερους από εγκράτεια. Συνήθως οι γιατροί και οι υγιεινές διατροφές, για οτιδήποτε προτείνουν να κόψεις τους καφέδες. Δοκίμασα πριν κάνα χρόνο να τους κόψω τελείως, αλλά μετά από λίγο ξανακύλησα, οπότε απλά από 4 τους έκανα 2.

Ελληνικό δεν έπινα ποτέ, ο φίλτρου μου φαίνεται νερόπλυμα, ο νες εντάξει πίνεται, αλλά είναι νες., τον βαριέσαι αμέσως. Ο εσπρέσσο, το ξέρεις κι εσυ, είναι λίγο (στο μυαλό μου) σαν το βινύλιο: αυτό που θα πάρεις απρόσεκτα μπορεί να'ναι χειρότερο απ'το CD, αλλά σε βάζει σε μια διαδικασία που έχει χάζι, ενώ αν "πετύχει", όλα τα υπόλοιπα δε συγκρίνονται.

Ακόμα και με τη Breville που δεν έλυσα ποτέ το θέμα της πικρίλας, το πρωί ξύπναγα ορεξάτος και έτρεχα να την ανάψω να ζεστάνει, και μερικές φορές το'σκαγα απ'το γραφείο στο σπίτι για μισή ωρίτσα για έναν καφέ.

Ξαναλέω το βασικότερο: εδώ ΔΕΝ υπάρχει ούτε καν μέτριος καφές έξω. Αν σας βγάλω φωτογραφία από εσπρέσσο από καλή μάλιστα καφετέρια, θα φρίξετε. Οπότε ό,τι κάνεις μόνος σου.

Απάντηση: Re: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

...Συνήθως οι γιατροί και οι υγιεινές διατροφές, για οτιδήποτε προτείνουν να κόψεις τους καφέδες...

Aυτό, ποτέ δεν κατάλαβα γιατί το κάνουν.

Δυσκολα βρισκεις καλο εσσπρεσο εξω,θυμαμαι στο Ντορτμουντ σε καφετερια που ειχε μια μηχανη σαν διαστημοπλοιο μπορει να κανε και 400χιλιαρικα και ο εσσπρεσο της ηταν χειροτερος απο silvercrest :flipout:..
τεσπα το ζεσταμα το κανεις παιρνοντας και ενα χρονοδιακοπτη που τον βαζεις στην πριζα της μηχανης και δεν ξυπνας νωριτερα ,ενα 10ρικο κανει..
και γω 2-3 καφεδες φτιαχνω ,εδωσα 230 για μεταχειρισμενη gaccia και μυλο ascaso απο αγγελιες γνωστου φορουμ,αψογα και τα δυο,δυο χρονια τα χω,οσοι ασχολουνται με το αθλημα τις προσεχουν με τις αφαλατωσεις τα buckFlush κλπ,συνηθως τις πουλανε γιατι μπαινουνε στο "λουκι" και ζητανε κατι καλυτερο..μπορει να κινηθεις και εκει αμα δεν φοβασαι το ρισκο..

@stel67, ξέρεις τι λένε, τρώγοντας έρχεται η όρεξη.

Τα'χω σκεφτεί αυτά ρε συ αλλά μ'αρέσει πολύ ο εσπρέσσο. Δεν πίνω περισσότερους από εγκράτεια. Συνήθως οι γιατροί και οι υγιεινές διατροφές, για οτιδήποτε προτείνουν να κόψεις τους καφέδες. Δοκίμασα πριν κάνα χρόνο να τους κόψω τελείως, αλλά μετά από λίγο ξανακύλησα, οπότε απλά από 4 τους έκανα 2.

Ελληνικό δεν έπινα ποτέ, ο φίλτρου μου φαίνεται νερόπλυμα, ο νες εντάξει πίνεται, αλλά είναι νες., τον βαριέσαι αμέσως. Ο εσπρέσσο, το ξέρεις κι εσυ, είναι λίγο (στο μυαλό μου) σαν το βινύλιο: αυτό που θα πάρεις απρόσεκτα μπορεί να'ναι χειρότερο απ'το CD, αλλά σε βάζει σε μια διαδικασία που έχει χάζι, ενώ αν "πετύχει", όλα τα υπόλοιπα δε συγκρίνονται.

Ακόμα και με τη Breville που δεν έλυσα ποτέ το θέμα της πικρίλας, το πρωί ξύπναγα ορεξάτος και έτρεχα να την ανάψω να ζεστάνει, και μερικές φορές το'σκαγα απ'το γραφείο στο σπίτι για μισή ωρίτσα για έναν καφέ.
Ήταν ερώτηση "παγίδα". Την απάντησες σωστά.
Συμφωνώ με αυτά που γράφουν οι φίλοι πιο πάνω.

Re: Απάντηση: Re: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Aυτό, ποτέ δεν κατάλαβα γιατί το κάνουν.

Αφενός δεν είναι ό,τι καλύτερο για το γαστρεντερολογικό σου σύστημα, αφετέρου υποτίθεται ότι κατά το ψήσιμο εκκρίνει ακρυλαμύδια. Ίσως να έχουν δίκιο, αλλά τελικά αν πιάσουμε το τι τρώμε και τι αναπνέουμε καθημερινά, καληνύχτα...

... ο φίλτρου μου φαίνεται νερόπλυμα...

Οντως υπάρχει αυτή η ευρεία άποψη. Την είχα κι εγώ. Αλλά μετά απο μια μακρά και καταχρηστική περίοδο κρύου και ζεστού νες καφέ, αναγκάστηκα να καταφύγω προσωρινά - που κατόπιν έγινε μόνιμα - στον γαλλικό καφέ.
Κατ'αρχήν όλοι οι γαλλικοί δεν έχουν την ίδια γεύση. Επίσης, άλλοι είναι δυνατοί, άλλοι έχουν πιο πολύ άρωμα και άλλοι έχουν πιο πολύ "σώμα". Η αλήθεια είναι οτι η μέθοδος της ελεύθερης ροήςστον γαλλικό καφέ, έχει την τάση να βγάζει "νερόπλυμα", εκτός αν βάλεις περισσότερο καφέ στο χωνί, πράγμα που είναι ασύμφορο.
Επινόησα έτσι μια αποκλειστικά δική μου μέθοδο για να φτιάχνω τον γαλλικό μου. Αφήνω το 1/3 του ζεστού νερού της καφετιέρας να τρέξει μέσα στο χωνί χωρίς να έχει την κανάτα απο κάτω, και κλείνω την καφετιέρα απο τον διακόπτη της. Ολες - ή σχεδόν όλες - οι καφετιέρες, δεν αφήνουν το υγρό να φύγει αν δεν βάλεις την κανάτα απο κάτω ή δεν σπρώξεις την βαλβίδα της προς τα πάνω. Το ζητούμενο είναι να μουλιάσει η σκόνη του καφέ και να βγάλει όσο περισσότερη γεύση γίνεται. Αφήνω να περάσουν 1-2 λεπτά (ανάλογα πόσο δυνατό θέλει να κάνει κανείς τον καφέ) και κατόπιν βάζω την κανάτα απο κάτω και ο καφές τρέχει μέσα σε αυτήν. Μόλις σταματήσει να τρέχει, βγάζω την κανάτα, ανάβω την καφετιέρα και αφήνω το επόμενο 1/3 του νερού να τρέξει στο χωνί. Αν θέλω το αφήνω κι αυτό 1 λεπτό. κατόπιν βάζω την κανάτα και αφήνω και το υπόλοιπο 1/3 να τρέξει ελεύθερα στο χωνί κι απο κεί στην κανάτα.
Με 2 γεμάτες κουταλιές του γλυκού βγάζω μια γεμάτη κούπα νόστιμου και δυνατού καφέ.

Αν ακολουθηθουν διαδικασιες ομοιες με την παρασκευη εσπρεσσο δηλαδη ποσοτητα καφε ,νερου,ωρα εκχυλησης βγαινει πολυ καλος καφες .Ολα θελουν την διαδικασια τους .Επισης απο το site της aeropress διαβασα προσφατα οτι τα χαρτινα φιλτρα κατακρατουν καποιες ουσιες / ελαια? που ειναι υπευθηνες για την αυξηση της χοληστερινης μας οταν καταναλωνουμε καφε και καποιες ουσιες που κανουν τον καφε πιο φιλικο στο στομαχι.

Στάλθηκε από το SM-J320FN μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Απάντηση: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Εγώ, γαλλικό δεν πίνω έξω - ξέρω οτι θα είναι νερόπλυμα, απο μια κανάτα 8 καφέδων που φτιάχτηκε πριν 2-3 ώρες. Μόνο στο σπίτι, που τον φτιάχνω όπως θέλω εγώ. Εξω, εσπρέσο, ελληνικό ή ζεστό-κρύο νες, ανάλογα με την όρεξη - και την εμπειρία απο το μαγαζί.

εντιτ

έχουμε καφετζή εδώ, που φεύγοντας, θες να πάρεις και μια κούπα ελληνικό καφέ για το σπίτι... :))

Last edited:

Αν ακολουθηθουν διαδικασιες ομοιες με την παρασκευη εσπρεσσο δηλαδη ποσοτητα καφε ,νερου,ωρα εκχυλησης βγαινει πολυ καλος καφες .Ολα θελουν την διαδικασια τους .Επισης απο το site της aeropress διαβασα προσφατα οτι τα χαρτινα φιλτρα κατακρατουν καποιες ουσιες / ελαια? που ειναι υπευθηνες για την αυξηση της χοληστερινης μας οταν καταναλωνουμε καφε και καποιες ουσιες που κανουν τον καφε πιο φιλικο στο στομαχι.

Στάλθηκε από το SM-J320FN μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
Ο καφές φίλτρου όμως έχει πολύ περισσότερη καφεΐνη από τον espresso. (Το νερό στο φίλτρου κάθεται με τον καφέ περισσότερη ώρα από ότι στον εσπρέσσο και "ξεπλένει" περισσότερη καφεΐνη. 120 με 180 δευτερόλεπτα στο φίλτρου vs 30 στον εσπρέσσο).
Ο espresso γίνεται πιο "φιλικός" για το στομάχι με λίγη ζάχαρη. Ο σκέτος εσπρέσσο έχει όξινο PH. Για αυτό το λόγο ο σκέτος εσπρέσσο φαίνεται έτσι βαρύς στο στομάχι
Λίγη ζάχαρη το κάνει ουδέτερο.

Ο καφές φίλτρου όμως έχει πολύ περισσότερη καφεΐνη από τον espresso. (Το νερό στο φίλτρου κάθεται με τον καφέ περισσότερη ώρα από ότι στον εσπρέσσο και "ξεπλένει" περισσότερη καφεΐνη. 120 με 180 δευτερόλεπτα στο φίλτρου vs 30 στον εσπρέσσο).
Ο espresso γίνεται πιο "φιλικός" για το στομάχι με λίγη ζάχαρη. Ο σκέτος εσπρέσσο έχει όξινο PH. Για αυτό το λόγο ο σκέτος εσπρέσσο φαίνεται έτσι βαρύς στο στομάχι
Λίγη ζάχαρη το κάνει ουδέτερο.

Αυτό ακριβώς μου έχει πεί barista, στον εσπρέσσο πάντα λίγη ζάχαρη, βελτιώνει ελαφρώς και τη γεύση.
Και ήμουν του σκέτου ανέκαθεν...

Aναλογικα απ οτι ξερω ο εσπρεσο εχει πιο πολυ καφεινη, αλλα επειδη του εσπρεσο ειναι φλιτζανακι και του φιλτρου φλιντζαναρα σαν δοση συνολικη υπερτερει σε καφεινη ο φιλτρου..δηλαδη εαν συγκρινεις 60ml εσπρεσσο με 60ml φιλτρου η καφεινη στον πρωτο ειναι σχεδον διπλασια,αλλα επειδη ο φιλτρου ειναι περιπου στα 250ml η δοση,φυσικα εχει πιο πολυ καφεινη απο το φλιτζανακι του εσπρεσσο..

κατ'αρχην ευχαριστώ τους φίλους που απάντησαν στο ερώτημά μου για μύλο κόκκων.

επειδή βλέπω να κάνετε συγκρίσεις:
εμεις οι του φίλτρου θέλουμε ποσότητα, να πίνουμε με τις ώρες. Καλος, άριστος ο espresso αλλα λίγος, συνεπώς δεν μας κάνει για κάθε μέρα

Αυτο με τις βλαβερές συνέπειες του καφε που τις βρήκατε? Υπάρχει καμμια σοβαρή μελέτη ή ναχουμε να λέμε.
Για το ακρυλαμίδιο είναι αλήθεια ότι υπάρχει σε μικρή ποσότητα αλλά πχ οι τηγανητές πατάτες είναι φουλ σε αυτο (και διάφορα άλλα τρόφιμα)
End Off topic!

...εμεις οι του φίλτρου θέλουμε ποσότητα, να πίνουμε με τις ώρες. Καλος, άριστος ο espresso αλλα λίγος, συνεπώς δεν μας κάνει για κάθε μέρα...

Αυτό ξαναπέστο συναγωνιστή...:)
Αλλοι πίνουν to νερό απο την βρύση για να συντηρηθούν κι άλλοι το πίνουμε φιλτραρισμένο μέσα απο καφέ. Real men do it with filters only... :)))
(ok end offtopic here too)

Δεν ξέρω τι γίνεται με την καφεϊνη, αλλά ενώ με ένα διπλό εσπρεσσάκι στις 8 το πρωί έβγαζα τη μέρα με φουλ ενέργεια, και το απόγευμα έπινα άλλο ένα έτσι για τη γεύση, τώρα τις τελευταίες μέρες που πίνω κανονικό καφέ απ'αυτόν που πίνουν οι αμερικάνοι (φίλτρου), παρ'ολο που κατεβάζω έναν κουβά που λογικά είναι αρκετά πάνω από 750ml, μετά το μεσημέρι είμαι ήδη ψόφιος.

Αυτό ξαναπέστο συναγωνιστή...:)
Αλλοι πίνουν to νερό απο την βρύση για να συντηρηθούν κι άλλοι το πίνουμε φιλτραρισμένο μέσα απο καφέ. Real men do it with filters only... :)))
(ok end offtopic here too)
Οι real men δεν παίρνουν backup και πίνουν διπλό Ελληνικό
Καλημέρα.

Λοιπόν τελικά βλέπω ότι το budget ξεχειλώνει επικίνδυνα. Απ'τα 500 όλα μαζί φτάνουμε στο χιλιάρικο για την καφετιέρα μόνο, αν θέλουμε να αποφύγουμε αλουμινένιο boiler (άρα όχι Classic), αν θέλουμε PID, over pressure valves, manometers για να βλέπεις τι σου γίνεται και να ελαχιστοποιήσεις τους καφέδες που θα πίνει ο νεροχύτης, κλπ κλπ. (κοινώς κοιτάμε σε Silvia PID, Ascasco Dream PID, ή Breville Dual Boiler, όλες στο χιλιάρικο+)

Έτσι, αποφασίζω τη λύση που πρότειναν κάποιοι φίλοι στο παρελθόν, να ξεκινήσω με μύλο και v60, ελπίζοντας ότι τουλάχιστον μέχρι να γεμίσει ο κουμπαράς, θα πίνω φρέσκο καφέ φτιαγμένο όπως τον θέλω, κι ας είναι εξ'ορισμού σχετικά νερωμένος σε σχέση με τον εσπρέσσο.

Φυσικά, το σχέδιο προυποθέτει ότι ο μύλος που θα πάρω θα είναι επαρκής και για σοβαρό εσπρέσσο με το καλό σε λίγους μήνες.

Ο Pharos 2.0 θα ξεκινάει από 350, όταν αποφασίσει να βγει, ενώ με προβληματίζει κιόλας ότι η εταιρία είναι μικρή και υπάρχει ήδη waiting list για το παλιό μοντέλο, που κανείς δεν ξέρει πότε θα καλυφθεί.

Η εναλλακτική, αρκετά φτηνότερα (μαζί με κάτι bonus που έχω μου βγαίνει στα $240) είναι ο Baratza Sette 270. Που θεωρητικά, αν και stepped, αφενός έχει αρκετές ρυθμίσεις (270), αφετέρου είναι κυρίως αφιερωμένος σε εσπρέσσο, αφού για φίλτρου προτείνεται διαφορετικό σετ κοπής που παίρνεις έξτρα πολύ φτηνά. Το review του home-barista είναι μάλλον ενθαρρυντικό (δεδομένου ότι οι τύποι εκεί είναι σαν τους χαΪεντάδες εδώ, δεν ικανοποιούνται με τίποτα :D ).

@stel67, πως τον βλέπεις αυτόν απέναντι στον Φάρο (σε συνδυασμό πάντα με το ότι είναι φτηνότερος και... διαθέσιμος αύριο και όχι από Χριστούγεννα και αν...);

Last edited:

Και μια άσχετη ερώτηση. Ξανασύνδεσα μετά από καιρό χθες τη Nespresso, και εκεί που έβαζα νερό μόνο να τρέξει να ξεπλυθεί, παρατήρησα ότι βγάζει διάφορους μαύρους κόκκους, υποθέτω καφέ που έχει κρατηθεί μέσα, ενώ και το νερό είναι κάπως... καφετί σε απόχρωση. Συνέχισε να το κάνει μετά από καμιά 10αριά τέτοια ξελπύματα, οπότε την άνοιξα όσο γινόταν (ξεβίδωμα κλπ), καθάρισα πολύ πράμα από μέσα, αλλά όταν την ξανάδεσα και τη σύνδεσα, συνεχίζει το ίδιο.

Υπάρχει κάποιος τρόπος να τη σώσουμε ή πάει όπως είναι σκουπίδια; Κατά τα άλλα δουλεύει μια χαρά, κρίμα κι άδικο είναι. Αν δεν έκανα το ξέπλυμα σήμερα ούτε που θα το'χα πάρει χαμπάρι, έλα όμως που τώρα ξέρω... :bigcry:

Maestro, ωραίος φαίνεται ο Sette.
Για τη μηχανή, δεν παρακολουθώ τις εξελίξεις, δεν έχω γνώμη.
Εμένα τα πολλά ηλεκτρονικά στις μηχανές espresso δεν μου αρέσουν.