Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Φαινεται ωραια φαση αλλα απαιτει πολυ χρονο ετοιμασιας δεν ειναι ετσι ?
2,5 λεπτά, όσο χρειάζεσαι να ετοιμάσεις έναν ελληνικό.
Απλά πρέπει να αφιερώσεις λίγο χρόνο να μάθεις την τεχνική.
Στο νετ θα βρεις άπειρο υλικό.
Προαπαιτούμενο βέβαια και εδώ η ύπαρξη καλού μύλου.

Στάλθηκε από το Mi 9T μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 
2,5 λεπτά, όσο χρειάζεσαι να ετοιμάσεις έναν ελληνικό.
Απλά πρέπει να αφιερώσεις λίγο χρόνο να μάθεις την τεχνική.
Στο νετ θα βρεις άπειρο υλικό.
Προαπαιτούμενο βέβαια και εδώ η ύπαρξη καλού μύλου.



Ναι ε ?

Μονον ?


Θα εκτιμουσα να μου προτεινεις το πιο -ας πουμε- κατατοπιστικα απλο tutorial κατα εσενα.

Και τα υλικα περαν του μυλου.

Γιατι αυτα που ειδα εγω τους ειδα να το κανουν πολυ βασανιστικο.
 
κάτι σαν αυτό (εμένα το 2 cups μου βγαίνει πολύ λίγο - ψάξε κανα βίντεο review να δεις ποιο σου ταιριάζει αλλά πρόσεξε να είναι όπως αυτό στη φωτό)
https://e-coffeeshop.gr/horeca/manu...g-4-cups-ιταλικο-μπρικι-espresso-4-φλιτζανιων



Ευχαριστω.


Να υποθεσω οτι τα ΜΟΚΑ δεν εχουν αυτην την βαλβιδα σαν αυτο που προτεινεις και αρα δεν πετυχαινουν την οποια κρεμωδη υφη ?


Δεν πειραζει που ειναι αλουμινιο ? Θαταν καλυτερα μια τετοια ατσαλινη ?
 
Ευχαριστω.


Να υποθεσω οτι τα ΜΟΚΑ δεν εχουν αυτην την βαλβιδα σαν αυτο που προτεινεις και αρα δεν πετυχαινουν την οποια κρεμωδη υφη ?


Δεν πειραζει που ειναι αλουμινιο ? Θαταν καλυτερα μια τετοια ατσαλινη ?

ναι δεν το εχω πολυσκεφτει γιατι το εχω μονο στις διακοπες

αλλα να σου πω τον βαριεμαι αυτον το καφε-διαδικασια δεν συγκρινεται με εσπρεσο αν και ειναι τιμιος...
 
Με μπρίκι δεν τα κατάφερα ποτε. Ειχα ένα απλό (χωρίς την βαλβίδα του Bialleti) αλουμινιένο.
Το είχα πάρει για το πάω στο εξοχικό και μέχρι να το πάω, έκανα τις δοκιμές μου Αθήνα Δεν έχω μύλο, πήγαινα όμως και μου άλεθαν. Δοκίμασα διάφορα μεγέθη αλλά καιμάκι μηδεν. Μαυρισε σύντομα και το αλουμίνιο αν και το επλενα. Και από γεύση, πίκρα, πίκρα, πίκρα.
Τες πα πηρα μια μηχανή για το εξοχικό και δεν ξανασχολήθηκα. Μακάρι να τα καταφέρεις καλύτερα.

Κάπου είχα διαβάσει καλύτερα να παρεις ατσάλινο αλλά δεν θυμάμαι τον λόγο. Νομιζω κάτι με την θερμοκρασία παίζει του αλουμινίου, και καλά ανεβάζει όλο πολύ θερμοκρασία και πικρίζει τον καφέ πριν προλάβει να ανεβάσει πίεση.
 
Κι εγώ με όποιο μπρίκι έχω δοκιμάσει για εσπρέσσο....μόνο πίκρα και καθόλου καϊμάκι... Όσο κι αν προσπάθησα.

Είχα βέβαια και κανονική μηχανή κάποια στιγμή , gaggua classic αλλά τα παράτησα για διάφορους λόγους.

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk
 
Αυτο το συγκεκριμενο μπρικι παντως που προτεινε ο PublicDomain ειναι μοναδικο μεσα σε ολη την γκαμα της εταιρειας.


https://www.youtube.com/watch?v=O2Xi-1Ae2rg


προφανως και δεν υπαρχει περιπτωση να εχεις ποτε κρεμα σαν της μηχανης αλλα αυτη η βαλβιδουλα κανει δουλεια.

Αναρωτιεμαι πως και δεν την εβαλαν σε κανα εξωτερικο αποστακτηριο να μην χρειαζεται μεταγγιση σε φλυτζανι παρα να πεφτει κατευθειαν σε αυτο.
 
Ναι ε ?

Μονον ?


Θα εκτιμουσα να μου προτεινεις το πιο -ας πουμε- κατατοπιστικα απλο tutorial κατα εσενα.

Και τα υλικα περαν του μυλου.

Γιατι αυτα που ειδα εγω τους ειδα να το κανουν πολυ βασανιστικο.
https://youtu.be/A5u6_7hj4PM

Ζυγαριά, V60, μύλο, λίγο από το χρόνο σου.

Δε χρειάζεται να αγοράσεις ακριβό εξοπλισμό. Μπορείς να παραγγείλεις από Κίνα ή Amazon σε τιμές χώμα.

Στάλθηκε από το Mi 9T μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 
Κι εγώ με όποιο μπρίκι έχω δοκιμάσει για εσπρέσσο....μόνο πίκρα και καθόλου καϊμάκι... Όσο κι αν προσπάθησα.

Είχα βέβαια και κανονική μηχανή κάποια στιγμή , gaggua classic αλλά τα παράτησα για διάφορους λόγους.

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

είχα καλό αποτέλεσμα αλλά μόνο στο σπίτι (δώρον άδωρον) με καλό μύλο και φρέσκο καφέ (cafeistas) φρεσκοαλεσμένο πιο χοντρά από εσπρέσο πιο λεπτά από γαλλικό με καλό μύλο σιγανή προς μέτρια φωτιά αρκετά νόστιμος αλλά πιο γλυκός-μαλακός από εσπρέσο (δεν είχε τη δύναμη του εσπρέσο)

το μπρίκι θέλει στέγνωμα μετά - όχι σε υγρασία

με άλλο μύλο και χειρότερες θερμοκρασίες δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο και δεν έκανε για φρέντο που τον ήθελα.
 
Tο 57mm portafliter θα σε δυσκολέψει στο να βρίσκεις εύκολα τα συνοδευτικά αξεσουάρ, όπως καλαθάκι, tamper κλπ.

Η στάνταρ διαδεδομένη διάσταση είναι τα 58mm, με αποτέλεσμα να πρέπει να ψάχνεις ποιο θα ταιριάξει στη μηχανή.

Η μηχανή ως μηχανή είναι οκ, για να μην παιδεύεσαι καλό θα ήταν να πας στην έκδοση με το PID, έτσι ώστε να βλέπεις εύκολα τη θερμοκρασία που υπάρχει στο boiler.


Edit: Για τη Lelit, απαραίτητη η αγορά μύλου.
 
Για καφέ Όχι για να πατάς τα κουμπιά και να τη βλέπεις είναι okay

Sent from my Redmi Note 9 Pro using Tapatalk
 
Και οι nepresso με τα λεφτά που έχουμε ρίξει στο μάρκετινγκ και Τζορτζ Κλούνεϊ Μία χαρά όνομα έχουν στην αγορά...

Sent from my Redmi Note 9 Pro using Tapatalk
 
Re: Απάντηση: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Τι λένε οι παρακάτω:
α) https://www.barista.gr/el/lelit-pl41lem
β) https://www.solino.gr/products/οικιακά/αυτόματες-μηχανές-καφέ/1246/jura-a1-piano-black-detail.html

Γιατί για τη Lelit δεν διαβάζω θετικά για το 57mm portafilter;

Αυτή είναι η έκδοση με 58αρι και pid.
https://www.barista.gr/el/lelit-pl41-plust-pid-2
 
Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Για καφέ Όχι για να πατάς τα κουμπιά και να τη βλέπεις είναι okay

Sent from my Redmi Note 9 Pro using Tapatalk

Επειδή είχα Jura, δεν συγκρίνονται προφανώς με καλές μηχανές +μύλο κλπ αλλά παράγουν σαφώς καλύτερο καφέ από οποιαδήποτε μηχανή με κάψουλες κλπ
 
+1, ικανοποιητικός καφές αλλά καμία σχέση με μια απλή χειροκίνητη - μύλο κτλ. Πληρώνεις ευκολία. Α! Και το σέρβις ακριβό και κάθε χρόνο σχεδόν, ούτε αμάξι να ήταν.
 
στο greekespresso forum έχει μια μεταχειρισμένη Bezzera Unica στα 600 αν σε ενδιαφέρει

καθώς και μια Lelit Anita PL042 TEMD 2