Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Ναι την είδα την αγγελία αλλά έχει και ένα σωρό αξεσουάρ που δεν ξέρω αν θα τα χρειαστώ.
Ο ενσωματωμένος μύλος είναι καλός;

είναι οριακά αποδεκτός

πρότασή μου για μύλους είναι ο eureka mignon specialita και ο Niche Zero και τίποτε άλλο...

Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Παιδιά καλησπέρα σας, υπάρχει ανάγκη να δωρίσω άμεσα μια μηχανή με αμπούλες, οικονομική όμως. Έχουμε κάποια πρόταση; Απο Ελλάδα.. Σας ευχαριστώ πολύ!
Πιο φτηνα δεν θα τις βρεις με δωρο την συσκευη για το αφρογαλα και εκπτωση. https://www.kotsovolos.gr/SearchDis...roup=Search&beginIndex=0&searchTerm=nespresso

Παιδιά καλησπέρα σας, υπάρχει ανάγκη να δωρίσω άμεσα μια μηχανή με αμπούλες, οικονομική όμως. Έχουμε κάποια πρόταση; Απο Ελλάδα.. Σας ευχαριστώ πολύ!

Νίκο, υπάρχουν αναφορές για υψηλές συγκεντρώσεις φουρανίου (C4H4O) στις κάψουλες γι αυτό θα έλεγα όχι.
Καλύτερα κάτι σε αλεσμένο.

Μόλις έχασες την προσφορά των 59 ευρώ από το site της Nespresso. Το 79 είναι η συνηθισμένη τιμή των καταστημάτων αυτόν τον καιρό.

Πάρε μια Arrieli , τίμιες καφετιέρες, τις έχω δει να τις έχουν σε ενοικιαζόμενα σπίτια για διακοπές που δουλεύουν σε σκληρή χρήση από πολλούς διαφορετικούς χρήστες, αν της βάλεις καλό καφέ, το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό, καιμάκι κάνουν πάντα γιατί είναι presurized portafiliter. Γενικά value for money, πρέπει να είναι οι πιο διαδομένες καφετιέρες στην Ελλάδα, έχουν επώνυμη αντλία πίεσης, το συγκεκριμένο μοντέλο το έχω δει σε σπίτι, γραφεία, σε σχολείο, μέχρι και σε μικρο γωνιακό minimarket που φτιάχνει καφέ takeaway. Στο ενοικιαζόμενο που είχα πάει της έβαλα καλό καφέ από ένα καφεκοπτείο και έβγαλε ωραία αρώματα. Εγώ όπως είπα χρησιμοποιώ iperespesso αλλά έχει ανεβασμένο κόστος λόγω illy
https://www.skroutz.gr/s/4334622/Arielli-KM-150BS.html

Αυτο το συγκεκριμενο μπρικι παντως που προτεινε ο PublicDomain ειναι μοναδικο μεσα σε ολη την γκαμα της εταιρειας.

https://www.youtube.com/watch?v=O2Xi-1Ae2rg

προφανως και δεν υπαρχει περιπτωση να εχεις ποτε κρεμα σαν της μηχανης αλλα αυτη η βαλβιδουλα κανει δουλεια.

Αναρωτιεμαι πως και δεν την εβαλαν σε κανα εξωτερικο αποστακτηριο να μην χρειαζεται μεταγγιση σε φλυτζανι παρα να πεφτει κατευθειαν σε αυτο.

Αυτή χρησιμοποιώ 2+ χρόνια τώρα καθημερινά σε συνδυασμό με ένα μύλο Delonghi kg79. Επειδή δεν είναι μηχανή εσπρέσσο θέλει πιο χοντρό κόψιμο καφέ από μια εσπρεσσιέρα, μετά από δοκιμές το κόβω λίγο πιο λεπτό από ότι τον έκοβα για απλή μόκα.
Με καλό καφέ το αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ καλό. Δεν νομίζω ότι παίζει άλλος συνδυασμός στα 100 ευρώ που να δίνει τόσο ωραίο καφέ.

Το καϊμάκι ναι μετά από 2-3 λεπτά γεμίζει φυσαλίδες, δεν κρατάει, όμως αν το πιεις μέσα στο πρώτο λεπτό είναι από αποδεκτό ως καλό.

Ο συγκεκριμένος μύλος μόνο με πείραγμα μπορεί να κόψει καφέ αρκετά λεπτοκομμένο για εσπρέσσο, όμως επειδή η brikka θέλει πιο χοντρό, παίζει μια χαρά χωρίς πείραγμα.

Να σημειώσω ότι έχω 2 μπρικάκια ένα σπίτι, ένα εξοχικό. Αυτό του σπιτιού στα 2μιση χρόνια περίπου με 1 περίπου καφέ την ημέρα τρύπησε το καλαθάκι του καφέ - τρύπα σαν τη μύτη καρφίτσας στο πλάι, αλλά αρκετή για να μην βγάζει καλό καφέ με καμμένο άρωμα χωρίς καθόλου καϊμάκι. Υπάρχει ανταλλακτικό από την Bialleti αλλά δεν είναι το ίδιο με το αρχικό (!). Φαίνεται πολύ πιο ανθεκτικό, είναι πιο χοντρά τα τοιχώματα όμως ο όγκος είναι λίγο μικρότερος και αντί για 17 γραμμάρια που έβαζα, βάζω πια 15. Ο καφές είναι πάλι απολαυστικός.

Αρα λες οτι ο delongi kg79 οπως κοβει τον καφε απο μαμα ειναι ιδανικος για το μπρικι αυτο.

Aπο ογκο τι λεει ο μυλος?

Sent from my ZTE A2017G using Tapatalk

Αρα λες οτι ο delongi kg79 οπως κοβει τον καφε απο μαμα ειναι ιδανικος για το μπρικι αυτο.

Aπο ογκο τι λεει ο μυλος?

Sent from my ZTE A2017G using Tapatalk

όχι γιατί το κόψιμο παρουσιάζει τρελλές ασυνέπειες!!

καλύτερα σε αυτή τη περίπτωση να πετύχεις το κόψιμο από καφεκοπτείο καθώς στο μπρίκι δεν είναι τόσο τρελές-κρίσιμες οι μικροδιαφορές και να αγοράζεις συνέχεια φρέσκο!

Έχω μία Gaggia Classic απο τις παλιές (νομίζω < 2005) και έναν Ascaso μύλο.

Πέρα απο αφαλάτωση και καθάρισμα με ξεβίδωμα στο μπλοκ δεν έχω κάνει κάτι άλλο.
Και στο μύλο μόνο ξεβίδωμα για καθάρισμα.

Χρειάζεται να την πάω σε κάποιον να της κάνει σερβις?

Επίσης δεν έχω καταφέρει να βγάλω καφέ χωρίς channeling.
Καφέ τώρα έχω απο το cup10 και μου αρέσει και ο master blend απο coffee island.

Σκεφτόμουν να προσθέσω Pid αλλά αν δεν καταφέρω να βγάλω καφέ σωστά νομίζω δεν έχει νόημα να πάω παρακάτω

για το channeling για μένα ο καφές πρέπει να ευθυγραμμιστεί στο καλαθάκι και αν έχει και σβολάκια λόγου του μύλου που έχεις ή αν έχει μπαγιατιάσει ο καφές τότε πρέπει επιπρόσθετα με ένα συνδετήρα προσεκτικά να σπάσεις σβολάκαι και να κάνεις κατανομή

όταν γίνει επίπεδο τότε distribution tool και ελαφρύ επίπεδο πάτημα

αν δεν έχεις distributor τότε απλά κάνει προσεκτικό πάτημα και λίγη δύναμη

σίγουρα θα δεις μεγάλη βελτίωση και μετά φταίει μύλος καφές...

Το ελαφρύ πάτημα που λές με μπερδεύει.
Θα δοκιμάσω να κόψω πιο λεπτό καφέ και να πατήσω λιγότερο.

Κάπου είχα διαβάσει ότι μπορεί να φταίει το πολύ λεπτό κόψιμο για το channeling και το είχα απορρίψει αυτό το σενάριο.

Πάντως τώρα πιέζω αρκετά.

Επίσης έχω παρατηρήσει ότι στον πρώτο καφέ θέλει περισσότερο πάτημα ενώ στον δεύτερο λίγο λιγότερο αλλιώς δεν βγαίνει.
Με σωστό ζέσταμα σε όλα ~15' (να πείς ότι απο τη διαστολή του μετάλλου κλείνουν περισσότερο οι τρύπες στο καλαθάκι, αλλά δεν!)

αν "μειώσεις" κάποιες παραμέτρους όπως πίεση ή/και κόψιμο καφέ τότε όντως ο καφές συγχωρεί περισσότερο

μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η ανομοιογένεια που μπορεί να προκύψει πχ από την ποιότητα κοπής του μύλου και ακόμα χειρότερα το κακό distribution στο καλαθάκι

το πάτημα πρέπει κυρίως να είναι απόλυτα επίπεδο, η πολλή δύναμη μπορεί να τα κάνει χειρότερα τα πράγματα δηλαδή απλά να εδραιώσει την ήδη υπάρχουσα ανομοιογένεια

όχι γιατί το κόψιμο παρουσιάζει τρελλές ασυνέπειες!!

καλύτερα σε αυτή τη περίπτωση να πετύχεις το κόψιμο από καφεκοπτείο καθώς στο μπρίκι δεν είναι τόσο τρελές-κρίσιμες οι μικροδιαφορές και να αγοράζεις συνέχεια φρέσκο!

Επέτρεψέ μου να διαφωνήσω μαζί σου. Το κόψιμο την ώρα που φτιάχνεις τον καφέ είναι η μέρα με τη νύχτα με κομμένο αποθηκευμένο καφέ. Ακόμη και 100 γραμμάρια να αγοράσω που είναι περίπου 6 καφέδες, ο τελευταίος 6 ημέρες μετά δεν έχει καμία σχέση - άσε που συνήθως μιλάμε για 200 γραμμάρια και άρα για 2 εβδομάδες περίπου. Πίνω συνήθως ένα διπλό εσπρέσσο τη μέρα (ή οκ ένα διπλό από τη Brikka αφού δεν είναι ακριβώς εσπρέσσο!).
Ο συγκεκριμένος μύλος όπως είπα είναι ακατάλληλος για εσπρέσσο, αλλά στα εργοστασιακά όρια ρυθμίσεων του και με δεδομένα τα κωνικά μαχαίρια το αποτέλεσμα είναι αρκετά καλό.

Προφανώς δεν το συγκρίνω με μύλους πολλαπλάσιας τιμής. Απλά η γνώμη μου είναι ότι με budget 100 ευρώ δεν παίζει να πάρεις κάποιο καλύτερο συνδυασμό καφετιέρας+μύλο. Αφήνω ένα περιθώριο για πολύ καλό χειροκίνητο μύλο μόνο.

Ο λόγος που δεν επένδυσα παραπάνω χρήματα σε καλύτερο συνδυασμό είναι το γεγονός ότι θέλω ένα καφέ τη μέρα, αλλά σπάνια παραπάνω.

καμία αντίρρηση για τον φρεσκοκομμένο καφέ πρέπει μέσα στα επόμενα 15' να κάνεις κάτι μαζί του!

αλλά αν δε μπορεί να διαθέσει λεφτά για μύλο είναι καλύτερα ίσως να αγοράζει 40-50γρ τη φορά και τουλάχιστον να έχει ομοιόμορφο αποτέλεσμα έστω και πιο χάλια διότι

ένα λεπτός κόκκος ενδεχομένως να βγάλει πικρίλα ή να είναι καμένος ένας χοντρός να βγάλει νερουλό αποτέλεσμα και γενικώς ένα χάλι με το μύλο που προτείνει...

Να πω ότι δοκίμασα για πρώτη φορά ένα από τα καινούργια χαρμάνια του coffee island, το Espresso Silk River Blend. Εδώ που βρίσκομαι τώρα δεν υπάρχει άλλο καφεκοπτείο, οπότε μόνο με ταχυδρομείο κάτι διαφορετικό. Γενικώς μου αρέσουν οι καθόλου όξινοι και αρκετά γλυκοί καφέδες - οπότε συνήθως αγοράζω μονοποικιλιακούς από Λατινική Αμερική. Συνήθως από coffee island αγοράζω το single estate Peru La Avanzada, όμως αυτή τη φορά είχε τελειώσει, οπότε και λόγω ανάγκης είπα να δοκιμάσω το χαρμάνι αυτό. Το coffee island το δίνει ως 100% specialty arabica χαρμάνι espresso, με προέλευση τη Βραζιλία, το Ελ Σαλβαδόρ και την Κολομβία. Το γευστικό του προφίλ αποτελείται από πορτοκάλι, μαύρη σοκολάτα και καπνιστό.

Μπορώ να πω ότι δεν έχω πιει λιγότερο όξινο καφέ ποτέ - τόσο που ενώ πάντα έλεγα πως θα ήθελα να δοκιμάσω κάτι με χαμηλότερη οξύτητα, αυτός το ξεπέρασε. Είναι και αρκετά γλυκός.
Ο λόγος που το γράφω εδώ είναι για να το προτείνω σε όποιον πίνει καφέ με ζάχαρη και θέλει να κόψει τη ζάχαρη για να καταλάβει επιτέλους τι γεύση έχει πραγματικά αυτό το μαύρο ρόφημα, νομίζω είναι ο ιδανικότερος καφές.