Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Για οσους τρελλαμενους δεν εχουν προβλημα να τα σταξουν παντως ειδα και αυτο το νεο μπρικι 9barista

9B-Half-section-12-3.png

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Ενταξει ομολογω μονο που το ειδα η brikka μου μου φανηκε σαν μπρικι για αυγα :D

Περι φτηνων μυλων η κουβεντα και τα τεστς . Ειναι μεσα και ο μυλος του Γιωργου.

Για οσους τρελλαμενους δεν εχουν προβλημα να τα σταξουν παντως ειδα και αυτο το νεο μπρικι 9barista

Ενταξει ομολογω μονο που το ειδα η brikka μου μου φανηκε σαν μπρικι για αυγα :D

αν θυμάμαι καλά είναι αρκετά ακριβό κανα 200ρι....

Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Περι φτηνων μυλων η κουβεντα και τα τεστς . Ειναι μεσα και ο μυλος του Γιωργου.

Προφανώς έχει δίκαιο σε όλα!!!
1. Δεν κόβει εσπρέσο out of the box. Μπορείς να τον πειράξεις (υπάρχουν βίντεο στο youtube και προφανώς το είχα δοκιμάσει :P ) αλλά δεν αξίζει.
2. Κάνει το θόρυβο που ακούτε στο βίντεο. Ναι δεν είναι απολαυστικός, αλλά είναι για λίγο και το άρωμα του φρεσκοκομμένου καφέ είναι για περισσότερο.
3. Τα μπρικάκια συμπεριλαμβανομένου της Brikka (και όχι το 9barista) δεν απαιτούν τόσο λεπτοκομμένο καφέ - λίγο πιο λεπτοκομμένο από τον φίλτρου. Άρα τεχνικά οι μύλοι αυτοί κόβουν στα όρια αυτά.
4. Ναι είναι σπαστικός ο καφές που μαζεύεται, αλλά δεν ξέρω τι έκανε ο τύπος, τόσο καφέ γύρω γύρω δεν έχει μαζέψει ποτέ ο μύλος μου και δεν το καθαρίζω ποτέ. Ένα πχ. σπαστικό είναι ότι όταν βγάζεις το δοχείο πάντα θα πέσει λίγος καφές κάτω. Με ένα βετέξ όλα καλά εύκολα. Για το δοχείο καθεαυτό, μια στο τόσο το περνάω με ένα πινελάκι. Δεν είναι όμως τόσος ο καφές που αναφέρει ότι μαζεύεται. Και εγώ δεν αποθηκεύω καφέ πάνω στο μύλο, ζυγίζω και κόβω μόνο ότι θα ψήσω. Οπότε το μπροστά ρυθμιστικό είναι διακοσμητικό, απλά αφήνω το μύλο να δουλέψει μέχρι να αδειάσει.
5. Ναι οι ακριβότεροι μύλοι είναι καλύτεροι!!! Δεν διαφωνεί κανείς.
6. Αν φτιάχνεις πολλούς καφέδες την ημέρα, όντως δεν είναι πρακτική λύση. Στο σπίτι φτιάχνω 1 κάθε πρωί και 2-3 φορές το μήνα και το απόγευμα. Η γυναίκα μου πίνει ελληνικό οπότε ξεχνάμε τους μύλους. Από τους καφέδες που παίρνω απέξω το αποτέλεσμα είναι συντριπτικά καλύτερο. Ίσως έχει και να κάνει με το ότι χρησιμοποιώ ακριβό καφέ.

Πάντα πρέπει να κάνεις ανάλυση των αναγκών σου, ανεξάρτητα αν στο τέλος δεν το ακολουθήσεις καθόλου (πχ. αγόρασα μόλις ένα DAC για μια εφαρμογή που αντικειμενικά έχω να κερδίσω ελάχιστα).
Στον καφέ τα πράγματα ήταν για μένα απλά. Για 420 καφέδες το χρόνο δίνω ~250 ευρώ για τον καφέ και έχω επενδύσει και 100 ευρώ (με τωρινές τιμές 80 ευρώ), σε εξοπλισμό.
Επίσης να πω την αλήθεια δεν είμαι διατεθημένος να αγοράσω χειρότερη ποιότητα καφέ, γιατί προφανώς δεν θέλω να βάλω γλυκαντικά και επίσης δεν μου αρέσει η πολύ πικρή ή όξινη γεύση.
Με απλά λόγια τα κατά ελάχιστο 500 ευρώ για εξοπλισμό για μένα οικονομοτεχνικά δεν έβγαιναν, με δεδομένο ότι απολαμβάνω και τον καφέ που πίνω τώρα με μικροβελτιώσεις στην διαδικασία (όπως είπα και σε προηγούμενο μήνυμα πχ σερβίρω στο περίπου 95% της ποσότητας του καφέ και αυτό αφήνει έξω αρκετή πικρίλα από το κακό κόψιμο του μύλου). Ενώ στο DAC πιο πάνω δεν έκανα το οικονομοτεχνικά σωστό, στον καφέ θεωρώ πως δεν ξέφυγα.

Σε καμία περίπτωση δεν σύγκρινα σε απόλυτη τιμή αυτό που προτείνω με αυτό που κοστίζει πολλαπλάσια (τουλάχιστον 7 φορές πάνω). Απλά πρότεινα μια για μένα τίμια λύση με δεδομένο ότι κάποιος δεν πίνει πολλούς καφέδες.

Αν σε παρηγορεί εγώ τα έχω στάξει!

Ε δεν νομίζω ρε φίλε ότι ένα χιλιοστό στο portafiler κοστίζει όσο μισή καφετιέρα.
Ας βγάλουν τότε μία στα 56mm με pid και μανόμετρο που να κοστίζει 300 να την πάρουμε όλοι.

Ε δεν νομίζω ρε φίλε ότι ένα χιλιοστό στο portafiler κοστίζει όσο μισή καφετιέρα.
Ας βγάλουν τότε μία στα 56mm με pid και μανόμετρο που να κοστίζει 300 να την πάρουμε όλοι.

οκ!

αλλά συνήθως πάει και με το στήσιμο της όλης καφετιέρας!

σε LELIT τα 57 έχουν 508,40 και τα 58 632,40 γιατί ή διαφορά είναι 300 ?

H μόνη που βρήκα να έχει 58άρι με PID και μανόμετρο ήταν η PL91T PID που πάει στα 808 .
58άρα με PID και μανόμετρο (όπως η δική μου) δεν υπήρχε, τουλάχιστον την εποχή που έψαχνα. :nounder:
Εσύ για ποια λες;

βασικά αν έχεις το ratio που θες πχ 1:2 σε 20''-30 '' δεν χρειάζεται ούτε μανόμετρο...

εντάξει το χρηματικό είναι ένα ζήτημα, οι μισθοί μας δεν κάνουν για μηχανές καφέ, κάποιοι είναι τυχεροί και έχουν καλή μηχανή...

Η τσιπούρα και η καψούρα πληρώνονται. :p
Hint: Το 57άρι το πήρα εις γνώσιν μου ότι δεν θα βρίσκω πολλά πράγματα να πάρω σαν αξεσουάρ, αλλά το έκανα για να μην βρίσκω πολλά πράγματα να πάρω σαν αξεσουάρ! :D
Γιατί μετά σε πιάνει το "έλα μωρέ, 50 για αυτό, 20 για αυτό, 40 για αυτό" και καταλήγεις να δίνεις άλλα 500 ευρώ σε τζιτζιμπλίκια.

ισχύει, σίγουρα πρέπει να έχει κάποια τρέλα για να ακολουθήσεις το χόμπι, διαφορετικά όπως λέει και ο James Hoffman (barista champion) απλά πίνει καφέ από έξω.

προσωπικά αν δεν έχω τον niche zero να αναποδογυρίσω το cup στο 58ρι Portafilter και να του πετάξω ένα distribution, θα δυσκολεύομαι τρομερά να πετύχω τον εσπρέσο

ισχύει, σίγουρα πρέπει να έχει κάποια τρέλα για να ακολουθήσεις το χόμπι, διαφορετικά όπως λέει και ο James Hoffman (barista champion) απλά πίνει καφέ από έξω.

προσωπικά αν δεν έχω τον niche zero να αναποδογυρίσω το cup στο 58ρι Portafilter και να του πετάξω ένα distribution, θα δυσκολεύομαι τρομερά να πετύχω τον εσπρέσο

Αυτός κάνει ~ 450 αν είδα καλά?

Με 230
https://www.skroutz.gr/c/2432/Hlektrikoi-Myloi-Kafe/m/4904/Ascaso.html?o=ascaso
https://www.ascaso.com/div-espresso-coffee-machines-grinders/i-steel-1.html
πάλι παίρνεις κωνικά μαχαίρια και αν έχεις όρεξη ζυγίζεις κάθε φορά πόσο θες να κόψεις.

Δεν είναι λίγο υπερτιμημένος μύλος?

Αμ δεν είναι μόνο το σχήμα των μαχαιριών... :smile:
Ο συγκεκριμένος έχει μαχαίρια που βάζουν σε πολύ πιο ακριβούς μύλους.

Με 230
πάλι παίρνεις κωνικά μαχαίρια και αν έχεις όρεξη ζυγίζεις κάθε φορά πόσο θες να κόψεις.

μπράβο, όρεξη να χεις να ζυγίζεις ξανά και ξανά να πετάς καφέ, να καθαρίζεις και με τον κόκκο που βγαίνεις να παίρνεις αρκετό over ή under extraction και ή θα απογοητευτείς ή δεν θα μπορείς να βρεις τι σου φταίει ή θα καταλήξεις στο μύλο που σου προτείναμε στην αρχή!!

δηλαδή εγώ που φτιάχνω μια χαρά καφέ με το μύλο αυτό θα πρέπει να ζοριστώ για αν βγάλω το ίδιο αποτέλεσμα

Με 230

Το αντίθετο θα έλεγα, αυτός που είναι υπερτιμημενος είναι ο ascaso και όχι ο niche.

Στάλθηκε από το Mi 9T μου χρησιμοποιώντας Tapatalk