Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

είπαμε ο James Hoffman που είναι και barista champion δεν έχει χρόνο και πίνει καφέ απέξω

ακόμα και αν έχεις τα λεφτά να αγοράσεις όλο τον εξοπλισμό, η συντήρηση των μηχανών είναι ένα άλλο πονεμένο κεφάλαιο!

Και με σταθερη ποιοτητα κυριως γιατι παρολο που οι αλυσιδες ας πουμε χρησιμοποιουν συγκεκριμενα μηχανηματα και τεχνοτροπια δεν πινεις παντα το ιδιο.

Η φάση είναι πως παίρνω καφέδες που έχουν στο προφίλ τους σοκολάτα και ξηρούς καρπούς για να μη μου βγαίνουν ξινοί.
Και ρε φίλε, όταν οι Ιταλοί μιλάνε για ξηρούς καρπούς εννοούν πάντα αμύγδαλο!
Και όσο πιο καλά τον πετυχαίνω, τόσο πιο έντονο φαίνεται το αμύγδαλο.
Και εγώ το σιχαίνομαι! :flipout:

ευτυχώς δεν αναλύω γεύσεις και ούτε θέλω

πχ δε θέλω να μου εξηγήσεις πως γίνονται τα λουκάνικα, απλά τα λατρεύω!

για καφέδες εξαρτάται που βρίσκεσαι

υπάρχει ένας χάρτης εδώ αλλά έχει και πατάτες μέσα

https://www.greekespresso.gr/forum/viewtopic.php?t=3885

https://www.google.com/maps/d/u/0/v...E&ll=41.51190185008573,-44.71957400000005&z=3

By the way μήπως σας φταίει το νερό;

βάζετε καμμιά Briita ??

Εγώ για να είμαι ειλικρινής σταμάτησα να το (πολύ)ψάχνω, βρήκα ένα καφέ που μου αρέσει, έχω πετύχει τις ρυθμίσεις στο μύλο και απλά το απολαμβάνω και ναι, υπάρχουν φορές που το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό και άλλες όχι τόσο. Όμως βαρέθηκα τα ψαξίματα, θέλω απλά να πιω καφέ! Η άμεση επένδυση που θα κάνω είναι για PID και αργότερα για ένα Niche.
(Ούτε εγώ είμαι σε θέση να διακρίνω νότες, αρώματα εσπεριδοειδή κτλ, αλλά πικρό γλυκό ξινό μια χαρά τα ξεχωρίζω)

Θέλει εκπαίδευση και τριβή με το άθλημα για να ξεχωρίσει κανείς το προφίλ του καφέ.
Χρειάζεται υπομονή, προσήλωση στην όσο το δυνατόν πιο άρτια εκχύλιση και φυσικά καλό καφέ και εξοπλισμό.
Σε εσπρέσσο, επειδή είναι πολύ συμπυκνωμένος, είναι δυσκολότερο να εντοπίσει κάποιος απαίδευτος-μη επαγγελματίας το γευστικό προφίλ, ενώ ο φίλτρου το αναδεικνύει καλύτερα.

Εύκολα διακριτό προφίλ, για όποιον ενδιαφέρεται να το ψάξει λίγο, είναι η αλκοολική οξύτητα που βγάζει έντονη γεύση κόκκινου κρασιού (winey acidity). Μην ανησυχείτε, δε θα μεθύσετε.
Ο λόγος είναι προφανής, η γεύση του κρασιού δύσκολα μπερδεύεται με κάποια άλλη.
Το έχω συναντήσει σε καφέδες από Κόστα Ρίκα όπως πχ αυτός: https://kudu.gr/collections/coffee/products/costa-rica-aquiares-200g
(Δεν τον έχω δοκιμάσει το συγκεκριμένο), αλλά και Παπούα Νέα Γουινέα και νομίζω Περού, φαντάζομαι και αλλού.

Στάλθηκε από το Mi 9T μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

ακόμα και αν έχεις τα λεφτά να αγοράσεις όλο τον εξοπλισμό, η συντήρηση των μηχανών είναι ένα άλλο πονεμένο κεφάλαιο!

Δηλαδή τι συντήρηση θέλουν που απαιτεί τόσο κόπο; Για πες, έχει ενδιαφέρον.

Εγώ πάντως κάνω μία φορά την ημέρα backflash με σκέτο νερό, μία φορά την εβδομάδα με αυτή τη σκόνη και κάθε έξι μήνες αφαλάτωση. :p
Θέλει κάτι άλλο;

στο νερό βάλτε κάτι για τα άλατα αλλιώς καμία αφαλάτωση δεν σας σώζει

εγώ αυτό το καιρό δοκιμάζω τους ειδικούς αποσκληρυντές της Britta (εκτός του ότι βάζω νερό μόνο από Britta)

τώρα αν έχεις Ε61, HX boiler ή ακόμα χειρότερα double boiler θες ειδικές διαδικασίες σε όλα αυτά!

και μετά φλάτζες και άλλα ψιλά

καθαρισμό shower screen και πορτφίλτερ-καλαθάκια κλπ κλπ

Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Mαθαινοντας την brikka

https://www.youtube.com/watch?v=7gtKLxl76eE

Λιγα πραγματακια που αν τα κανεις εχεις υπεροχη κρεμα σαν εσπρεσο

Tα εκανα σημερα και νομιζα οτι πηρα αλλο μπρικι.

Το είχα δει και εγώ στις αρχές αυτό το βίντεο και με είχε βοηθήσει, όμως μετά από τόσο καιρό που τη χρησιμοποιώ:

1. Δεν κάνω πια αυτό με το μαχαίρι για να το ισιώνω, απλά ζυγίζω 17 γραμμάρια καφέ σε κόκκους, συνήθως χάνω τόσο που η ζυγαριά μου δεν το βλέπει από το μύλο (ακρίβεια +/- 1 γραμμάριο) και μετά θα το κάνω να χωρέσει όλο απλά χτυπώντας μαλακά γύρω γύρω το καλαθάκι με το δάκτυλο. Αν πάει λίγο πιο πάνω, πάλι δεν το πετάω, απλά βιδώνω :)

2. Αυτό που κουνάει τη βαλβίδα δεν το κάνω ποτέ. Για να μην ανεβαίνει η βαλβίδα μόνη της έχει κάποιο θέμα το μπρικάκι. Λύσιμο, καθάρισμα καλό και ξανά δέσιμο - μια φορά το έχω κάνει, αλλά τελικά είχε κάνει το καλαθάκι του καφέ μια μικρή τρυπούλα σαν τη μύτη καρφίτσας και έχανε πίεση από εκεί.

3. Το βάζω σε γκαζάκι με όσο πιο δυνατή φλόγα γίνεται και κρύο νερό - βασικά να πω την αλήθεια δεν έχω δει και καμιά διαφορά μεταξύ κρύου και περιβάλλοντος. Έχει τρελή διαφορά με το ζεστό. Ενώ στις απλές μόκες η γεύση βελτιώνεται τρελά αν βάλεις ήδη ζεστό νερό, εδώ ισχύει το ανάποδο.

Να πω ξανά ότι έχω 2 μπρικάκια, ένα Αθήνα, ένα εξοχικό. Αυτό της Αθήνας που τρύπησε το καλαθάκι του καφέ πήρα καινούργιο ανταλλακτικό αυθεντικό, αλλά είναι διαφορετικό σχήμα, έχει πολύ πιο στιβαρά και χοντρά τοιχώματα και παίρνει λιγότερο καφέ. Εκεί πια κόβω 15 γραμμάρια γιατί τα 17 είναι πάρα πολλά για τον όγκο του.

Επίσης το καιμάκι που βγάζει στο τέλος το βίντεο, είναι καλύτερο από την αρχή αλλά είναι πολύ χειρότερο από αυτό που πόσταρα μερικά μηνύματα πιο πάνω!

Να καταλήξω το πιο σημαντικό σημείο είναι πια στιγμή το σημείο που το βγάζω από τη φωτιά και σερβίρω. Αν το αφήσω με την ησυχία του βγαίνει πολύ πιο καυτός και πικρός ο καφές. Αν τον βγάλω πολύ γρήγορα είναι απλά χλιαρός και λείπουν νότες ευχάριστες. Με τον καιρό έχω μάθει το σημείο που σηκώνω, κουνάω λίγο το μπρικάκι να ανακατευτεί ο καφές λίγο και σερβίρω.

Γιωργο σου μαυρισε εσωτερικα η Brikka?

Εμενα απο την αρχη αλλα δεν ασχοληθηκα και εννοειται ουτε σφουγγαρι δεν εβαλα.

Δεν έχει μαυρίσει καθόλου, θα ανεβάσω φώτο αργότερα.
Το κόλπο είναι ότι αφού σερβίρω, γεμίζω το πάνω μέρος με νερό και το αφήνω έτσι μέχρι να θυμηθώ να την πλύνω. Ούτε σφουγγάρι δεν χρησιμοποιώ, μόνο δάκτυλα. Το νερό αραιώνει τα πάντα και φεύγουν σχεδόν όλα με απλό ξέβγαλμα. Εκεί που πιάνει μάκα είναι στη στένωση στη μύτη που έχει για να σερβίρεις. Εκεί μια στο τόσο απλά το περνάω με μια μπαντονέτα και αν ήταν γεμάτο με νερό πριν, καθαρίζει μια χαρά.
1-2 φορές το χρόνο βάζω σφουγγάρι στο κάτω μέρος που έτσι και αλλιώς δεν έρχεται σε επαφή με τον καφέ.

Re: Απάντηση: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Αυτό είναι το μπρικάκι μετά από 2 χρόνια (οκ το συγκεκριμένο φτιάχνει καθημερινά καφέδες για 12 περίπου μήνες σε αυτά τα 2 χρόνια).

View attachment 174436

Εμενα το αριστερο τμημα δηλαδη το κατω ηταν σε πολυ καλυτερη κατασταση(μιας και ηταν καινουργιο ενος μηνος) ενω το δεξιο δηλαδη το ανω τμημα ειχε μαυρισει απο την πρωτη ημερα.

Μαλιστα βλεποντας σε τι κατασταση ειναι το δικο σου στραφηκα στον εμπορο και τον ρωτησα ο οποιος προς τιμη του μου ζητησε να του το επιστρεψω για να μου δωσει καινουργιο οπως και εκανα.

Τωρα οπως ειχα πει δεν θελω να δεσμευσω χωρο στον παγκο - δεν μου περισσευει-με σταθερα μηχανηματα ακομα και μυλο. Νομιζω οτι θα στραφω σε χειροκινητο μυλο. Απο οτι μουπε ο εμπορος ολοι οι χειροκινητοι που ειχε ειχαν παρομοια μαχαιρια και κοβουν λιγο πιο χοντρο απο το κλασσικο τον εσπρεσσο πιο κοντα σε αυτο που θελει η brikka.

Για πειτε για χειροκινητους μυλους.....τι προβλημα θα συναντησω ?

https://www.youtube.com/watch?v=QLEBfom0mhM

Απάντηση: Re: Απάντηση: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Εμενα το αριστερο τμημα δηλαδη το κατω ηταν σε πολυ καλυτερη κατασταση(μιας και ηταν καινουργιο ενος μηνος) ενω το δεξιο δηλαδη το ανω τμημα ειχε μαυρισει απο την πρωτη ημερα.

Μαλιστα βλεποντας σε τι κατασταση ειναι το δικο σου στραφηκα στον εμπορο και τον ρωτησα ο οποιος προς τιμη του μου ζητησε να του το επιστρεψω για να μου δωσει καινουργιο οπως και εκανα.

Τωρα οπως ειχα πει δεν θελω να δεσμευσω χωρο στον παγκο - δεν μου περισσευει-με σταθερα μηχανηματα ακομα και μυλο. Νομιζω οτι θα στραφω σε χειροκινητο μυλο. Απο οτι μουπε ο εμπορος ολοι οι χειροκινητοι που ειχε ειχαν παρομοια μαχαιρια και κοβουν λιγο πιο χοντρο απο το κλασσικο τον εσπρεσσο πιο κοντα σε αυτο που θελει η brikka.

Για πειτε για χειροκινητους μυλους.....τι προβλημα θα συναντησω ?

https://www.youtube.com/watch?v=QLEBfom0mhM
Για μένα timemore c2, ψάξε το και θα δεις τι λένε.
Το μόνο δύσκολο είναι από που θα το βρεις τώρα που από Κίνα σχεδόν όλα περνάνε τελωνείο.

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

Εγώ έκανα Χριστουγεννιάτικο δώρο στον εαυτό μου αυτόν:
https://m.aliexpress.com/item/1005001329527193.html

Θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για pour over, επειδή όμως θέλω να τον τεστάρω και σε εσπρέσσο προτίμησα τη stepless έκδοση.
Υπάρχει και λίγο φθηνότερος με τα κλασσικά steps.
Η τιμή του θα βγει μαζί με ΦΠΑ και εκτελωνισμό γύρω στα 200 .

Στάλθηκε από το Mi 9T μου χρησιμοποιώντας Tapatalk