Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)
Mαθαινοντας την brikka
https://www.youtube.com/watch?v=7gtKLxl76eE
Λιγα πραγματακια που αν τα κανεις εχεις υπεροχη κρεμα
σαν εσπρεσο
Tα εκανα σημερα και νομιζα οτι πηρα αλλο μπρικι.
Το είχα δει και εγώ στις αρχές αυτό το βίντεο και με είχε βοηθήσει, όμως μετά από τόσο καιρό που τη χρησιμοποιώ:
1. Δεν κάνω πια αυτό με το μαχαίρι για να το ισιώνω, απλά ζυγίζω 17 γραμμάρια καφέ σε κόκκους, συνήθως χάνω τόσο που η ζυγαριά μου δεν το βλέπει από το μύλο (ακρίβεια +/- 1 γραμμάριο) και μετά θα το κάνω να χωρέσει όλο απλά χτυπώντας μαλακά γύρω γύρω το καλαθάκι με το δάκτυλο. Αν πάει λίγο πιο πάνω, πάλι δεν το πετάω, απλά βιδώνω
2. Αυτό που κουνάει τη βαλβίδα δεν το κάνω ποτέ. Για να μην ανεβαίνει η βαλβίδα μόνη της έχει κάποιο θέμα το μπρικάκι. Λύσιμο, καθάρισμα καλό και ξανά δέσιμο - μια φορά το έχω κάνει, αλλά τελικά είχε κάνει το καλαθάκι του καφέ μια μικρή τρυπούλα σαν τη μύτη καρφίτσας και έχανε πίεση από εκεί.
3. Το βάζω σε γκαζάκι με όσο πιο δυνατή φλόγα γίνεται και κρύο νερό - βασικά να πω την αλήθεια δεν έχω δει και καμιά διαφορά μεταξύ κρύου και περιβάλλοντος. Έχει τρελή διαφορά με το ζεστό. Ενώ στις απλές μόκες η γεύση βελτιώνεται τρελά αν βάλεις ήδη ζεστό νερό, εδώ ισχύει το ανάποδο.
Να πω ξανά ότι έχω 2 μπρικάκια, ένα Αθήνα, ένα εξοχικό. Αυτό της Αθήνας που τρύπησε το καλαθάκι του καφέ πήρα καινούργιο ανταλλακτικό αυθεντικό, αλλά είναι διαφορετικό σχήμα, έχει πολύ πιο στιβαρά και χοντρά τοιχώματα και παίρνει λιγότερο καφέ. Εκεί πια κόβω 15 γραμμάρια γιατί τα 17 είναι πάρα πολλά για τον όγκο του.
Επίσης το καιμάκι που βγάζει στο τέλος το βίντεο, είναι καλύτερο από την αρχή αλλά είναι πολύ χειρότερο από αυτό που πόσταρα μερικά μηνύματα πιο πάνω!
Να καταλήξω το πιο σημαντικό σημείο είναι πια στιγμή το σημείο που το βγάζω από τη φωτιά και σερβίρω. Αν το αφήσω με την ησυχία του βγαίνει πολύ πιο καυτός και πικρός ο καφές. Αν τον βγάλω πολύ γρήγορα είναι απλά χλιαρός και λείπουν νότες ευχάριστες. Με τον καιρό έχω μάθει το σημείο που σηκώνω, κουνάω λίγο το μπρικάκι να ανακατευτεί ο καφές λίγο και σερβίρω.