Re: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.
Γράφω την εμπειρία μου εδώ, ας υπάρχει για μελλοντικούς αναγνώστες.
Μου πήρε ένα μήνα να καταφέρω να φτιαξω αξιοπρεπή καφέ στην καινούρια μηχανή. Πέταξα στο νεροχύτη ξινόπικρο ζουμί από ίσαμε 2 κιλά καφέ
Πιστεύω ότι έχω φτάσει σε καλούτσικο σημείο, χωρίς όξινα, χωρίς (πολλά) πικρά, με γεύση, αρώματα, και -κυρίως- επίγευση που μένει για ώρα.
Και όλα αυτά, μια κόκκους illy παρακαλώ! Ούτε σπεσιάλιτυ ούτε καν φρέσκους...
Λοιπόν, το ρεζουμέ:
Διαδικασία, τρομερά ευαίσθητη, όλα έχουν σημασία!
Πρώτον, το άλεσμα. Το καλό αποτέλεσμα, χάνεται αν αλλάξει ΕΛΑΧΙΣΤΑ η ρύθμιση στο μύλο.
Δεύτερον, η ποσότητα! Παίζει ρόλο αν είναι παραπάνω ή λίγότερη ποσότητα, μία είνια η σωστή ποσότητα στην μηχανή με το δεδομένο καλαθι και τη δεδομένη αντλία/πίεση/ροή
Τρίτον, θερμοκρασία. Λέει ο κατασκευαστής προθέρμανση 5 λεπτά? ΜΠΟΥΡΔΕΣ. Μισή ώρα! Μία ώρα. Δε θέλει τσιγκουνιές. ειδικά με βαριές μηχανές ( η δική μου ζυγίζει 12 κιλά νομίζω) Να θερμανθούν όλα τα μέταλλα. Αλλιώς, όση μάζα κι αν έχει το μπόιλερ, το νερό στο τέλος κρυώνει.
Τέταρτον, βρήκα μεγάλη διαφορά ΠΕΤΩΝΤΑΣ τα πρώτα 2-3 δευτερόλεπτα ροής, και επίσης πετώντας τα τελευταία δευτερόλεπτα ροής. το "κεντρικό " ας το ονομάσω έτσι κομμάτι, έχει πλούτο αρωμάτων, που κρύβονται, πλακώνονται από την όποια οξύτητα και πίκρα αν αφήσω όλη τη ροή. Μόνο του το κεντρικό κομμάτι, αναδεικνύει πλούτο αρωμάτων, επί πολλή ώρα!
Πάτημα: Δε βρήκα καμία διαφορά είτε πολλή, είτε λίγη δύναμη στο πάτημα.
Πέμπτο. Νομίζω τώρα ήρθε η ώρα να δοκιμάσω ποιοτικό καφέ και φρεσκοκαβουρδισμένο.
ΕΛΠΙΖΩ, με καλό και φρέσκο κόκκο, θα δοκιμάσω ΚΑΛΟ καφέ.
Το πρόβλημα είναι ότι μετά από δεκαετίες στα τσιμέντα της μεγαλούπολης, τώρα ζούμε σ ένα χωριό, στην επαρχία, και άντε να δώ ΠΟΥ θα βρώ...
Αυτή είναι όλη η σοφία που αποκόμισα χαχαχα

Δεν είμαι ούτε ειδικός, ούτε γευσιγνώστης. Ότι λέω, είναι υποκειμενικό...
Ηθικό δίδαγμα κατ εμέ: αν δεν είστε διατεθιμένοι να αντιμετωπίσετε αυτή την πιθανότητα, των δοκιμών και πεταμένου καφέ,
μείνετε σε μια οποιαδήποτε μηχανή με PRESSURIZED καλάθι. Αφρό θα κάνει, όχι καιμάκι, αλλά θα το κάνει με ευκολία και θαυμαστή σταθερότητα.