Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Re: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Σκεφτόμουνα να πάρω μια Europiccola, κοίταζα προχθές το site της La Pavoni , και όλως αίφνης, τσούπ, κάνω ένα στραβοπάτημα, και αγοράζω μια Cellini CPL

Αγαπητοί μου γνώστες του αντικειμένου έκανα ΜΕΓΑΛΗ βλακεία?
...σοβαρά, μ έχει πιάσει κατάθλιψη, νομίζω έκανα τραγικό λάθος

Έχει κανείς Cellini CPL, ξέρει κάτι να μου πεί?

mods: σκέφτηκα να μην ανοίξω άλλο topic, βέβαια είναι λίγο εκτός θέματος, αλλά αν νομίζετε εσείς, ...split - με την ευχή μου :D

Απάντηση: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Πολυ καλυτερες μηχανες απο τις gaggia classic ειδικα το τελευταιο μοντελο που εχουν αναφερθει πολλα προβληματα ειναι οι lelit.
Ριξτε μια ματια σε αυτες τις μηχανες ειναι λιγο πιο ακριβες αλλα πραγματικα αξιζουν και ειναι πολυ ανωτερες απο τις gaggia

δηλαδή δημήτρη είναι καλό μοντέλο? Δεν έκανα βλακεία που το προτίμησα απ το χειροκίνητο?

Το μοντελο που παραγγειλες δεν το γνωριζω.γενικα οι la pavoni θεωρουνται καλες αλλα δεν εχω αποψη για τη συγκεκριμενη μηχανη

@rykios, για χειροκίνητη ξεκίνησες και κατέληξες στη CPL. Αν ήθελες ημιαυτόματη μηχανή υπάρχουν πιο δοκιμασμένες μηχανές.
Μύλο αγόρασες?
Από ποιό κατάστημα την πήρες?

Οι la pavoni είναι πολύ καλές μηχανές,στην Ιταλία δε θα δείτε μηχανές της και στις καφετέριες

Re: Απάντηση: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

@rykios, για χειροκίνητη ξεκίνησες και κατέληξες στη CPL. Αν ήθελες ημιαυτόματη μηχανή υπάρχουν πιο δοκιμασμένες μηχανές.
Μύλο αγόρασες?
Από ποιό κατάστημα την πήρες?

Παρασύρθηκα. Την τελευταία στιγμή. Όχι επειδή φοβήθηκα μη τυχόν και δεν τα καταφέρνω με τη χειροκίνητη (σωστή πίεση κτλ), όχι... απλά παρασύρθηκα. Χαζό παιδί χαρά γεμάτο. Λίγο το κρασί, λίγο η θάλασσα, λίγο το μοναδικό οβάλ στραβοχυμένο :D
Μύλο έχω ένα χειροκίνητο παλιό εγγλέζικο μαντέμι, Spong & Co Δουλεύει με σύνθλιψη σε κωνικό τριβείο, δεν κάνει κοπή με λεπίδες.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Παρασύρθηκα. Την τελευταία στιγμή. Όχι επειδή φοβήθηκα μη τυχόν και δεν τα καταφέρνω με τη χειροκίνητη (σωστή πίεση κτλ), όχι... απλά παρασύρθηκα. Χαζό παιδί χαρά γεμάτο. Λίγο το κρασί, λίγο η θάλασσα, λίγο το μοναδικό οβάλ στραβοχυμένο :D
Μύλο έχω ένα χειροκίνητο παλιό εγγλέζικο μαντέμι, Spong & Co Δουλεύει με σύνθλιψη σε κωνικό τριβείο, δεν κάνει κοπή με λεπίδες.
Καλορίζικη η μηχανή λοιπόν. Είναι κι όμορφη!
Όλοι κάνουμε παρορμητικές αγορές. Το ρεκόρ μου είναι μία το τρίμηνο. Οι περισσότερες μου βγήκαν καλες & χρήσιμες.
Για ανέβασε μία φώτο του μύλου.

Εχω μία Gaggia Classic εδώ και 5 χρόνια και είμαι σούπερ ευχαριστημένος. Πίνω κ φτιάχνω φρέντο καλύτερο από τις περισσότερες καφετέριες στην Αττική. Μύλο δεν έχω αξιωθεί να πάρω. Καμία πρόταση όχι ακριβή; Μέχρι 120-150;

Θα πρέπει να ανέβεις στα 220 ευρώ για τον εισαγωγικο μύλο της ascaso.

Απάντηση: Re: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Εχω μία Gaggia Classic εδώ και 5 χρόνια και είμαι σούπερ ευχαριστημένος. Πίνω κ φτιάχνω φρέντο καλύτερο από τις περισσότερες καφετέριες στην Αττική. Μύλο δεν έχω αξιωθεί να πάρω. Καμία πρόταση όχι ακριβή; Μέχρι 120-150;
Ακριβότερος από ότι υπολογίζεις μεν, δεν θα το μετανιώσεις δε.

http://www.oehandgrinders.com/OE-Pharos-Manual-Coffee-Grinder--REFURBISHED_p_97.html

Καλησπέρα στην παρέα . Αγόρασα , αφού δοκίμασα πρώτα μια μηχανή για ese μερίδες της Dimello http://www.coffee24.gr/c/499-thickbox_default/%CE%BC%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%AE-espresso-dimello-wpod400d-ese-pods.jpg . Ουσιαστικά ήταν δώρο αφού έρχεται δωρεάν με αγορά 400 μερίδων ese illy . Την πήρα για την δουλεία όπου δεν υπάρχει ούτε η άνεση , ούτε η όρεξη , να κόβουμε καφέδες κλπ . Η μηχανή αυτή είναι εντελώς manual . Εχει ένα led που σβήνει μόλις πιάσει θερμοκρασία το νερό σβήνει και ένα κουμπί που τρέχεις/σταματάς τον καφέ .

Εγώ μετά απο καμία 20αριά καφέδες βλέπω πως μια μερίδα μπορώ να την τρέξω απο 20 μέχρι και 30 sec με ικανοποιητικό (για τα γούστα μου ) αποτέλεσμα .Το άσχημο στην περίπτωση αυτή ειναι πως επειδή είναι περιορισμένο το boiler , στα 15 sec περίπου ανάβει η λυχνία που σημαίνει πως το νέρο που τράβαει δεν ειναι στην σωστή θερμοκρασία . Δεν εχω βαθμονομημένο δοχείο να δω για πόσα ml βγάζει στο χρόνο αυτό . Η μερίδα περιέχει 6,95 γρ και είναι ποικιλία tostatura scura . Αν δεν απατώμαι στις μηχανές με κομμένο καφέ είναι η δόση κάπου στα 15 με 20 γρ . Για φρέντο εσπρέσο ή καπουτσινο χρησιμοποιώ διπλή δόση . Αν βέβαια πω ότι πχ θα πάω ταξίδι με το αυτοκίνητο και θέλω ενα φρέντο μπαμπάτσικο να κρατήσει θα πάω ασυζητητί σε τριπλή δόση

Παίζει κανένας από εδώ με μερίδες να δώσει τα φώτα του ? Ο illy βγαίνει στα 40 λεπτά η μερίδα αλλά σε dimello ή lavazza σε μεγάλες ποσότητες βγαίνει ακόμα πιο καλά .

Καλές γιορτές .

Γράφω την εμπειρία μου εδώ, ας υπάρχει για μελλοντικούς αναγνώστες.
Μου πήρε ένα μήνα να καταφέρω να φτιαξω αξιοπρεπή καφέ στην καινούρια μηχανή. Πέταξα στο νεροχύτη ξινόπικρο ζουμί από ίσαμε 2 κιλά καφέ
Πιστεύω ότι έχω φτάσει σε καλούτσικο σημείο, χωρίς όξινα, χωρίς (πολλά) πικρά, με γεύση, αρώματα, και -κυρίως- επίγευση που μένει για ώρα.
Και όλα αυτά, μια κόκκους illy παρακαλώ! Ούτε σπεσιάλιτυ ούτε καν φρέσκους...
Λοιπόν, το ρεζουμέ:
Διαδικασία, τρομερά ευαίσθητη, όλα έχουν σημασία!
Πρώτον, το άλεσμα. Το καλό αποτέλεσμα, χάνεται αν αλλάξει ΕΛΑΧΙΣΤΑ η ρύθμιση στο μύλο.
Δεύτερον, η ποσότητα! Παίζει ρόλο αν είναι παραπάνω ή λίγότερη ποσότητα, μία είνια η σωστή ποσότητα στην μηχανή με το δεδομένο καλαθι και τη δεδομένη αντλία/πίεση/ροή
Τρίτον, θερμοκρασία. Λέει ο κατασκευαστής προθέρμανση 5 λεπτά? ΜΠΟΥΡΔΕΣ. Μισή ώρα! Μία ώρα. Δε θέλει τσιγκουνιές. ειδικά με βαριές μηχανές ( η δική μου ζυγίζει 12 κιλά νομίζω) Να θερμανθούν όλα τα μέταλλα. Αλλιώς, όση μάζα κι αν έχει το μπόιλερ, το νερό στο τέλος κρυώνει.
Τέταρτον, βρήκα μεγάλη διαφορά ΠΕΤΩΝΤΑΣ τα πρώτα 2-3 δευτερόλεπτα ροής, και επίσης πετώντας τα τελευταία δευτερόλεπτα ροής. το "κεντρικό " ας το ονομάσω έτσι κομμάτι, έχει πλούτο αρωμάτων, που κρύβονται, πλακώνονται από την όποια οξύτητα και πίκρα αν αφήσω όλη τη ροή. Μόνο του το κεντρικό κομμάτι, αναδεικνύει πλούτο αρωμάτων, επί πολλή ώρα!
Πάτημα: Δε βρήκα καμία διαφορά είτε πολλή, είτε λίγη δύναμη στο πάτημα.

Πέμπτο. Νομίζω τώρα ήρθε η ώρα να δοκιμάσω ποιοτικό καφέ και φρεσκοκαβουρδισμένο.
ΕΛΠΙΖΩ, με καλό και φρέσκο κόκκο, θα δοκιμάσω ΚΑΛΟ καφέ.
Το πρόβλημα είναι ότι μετά από δεκαετίες στα τσιμέντα της μεγαλούπολης, τώρα ζούμε σ ένα χωριό, στην επαρχία, και άντε να δώ ΠΟΥ θα βρώ...

Αυτή είναι όλη η σοφία που αποκόμισα χαχαχα :) Δεν είμαι ούτε ειδικός, ούτε γευσιγνώστης. Ότι λέω, είναι υποκειμενικό...
Ηθικό δίδαγμα κατ εμέ: αν δεν είστε διατεθιμένοι να αντιμετωπίσετε αυτή την πιθανότητα, των δοκιμών και πεταμένου καφέ, μείνετε σε μια οποιαδήποτε μηχανή με PRESSURIZED καλάθι. Αφρό θα κάνει, όχι καιμάκι, αλλά θα το κάνει με ευκολία και θαυμαστή σταθερότητα.

@rykios, αφού έμαθες τη μηχανή, μπορείς τώρα να αρχίσεις να αγοράζεις και κανένα φρέσκο καφέ, για να την αναδείξεις.
Η φάση που μόλις πέρασες, ξεχωρίζει τα αγόρια από τους άνδρες. Άλλοι τα παρατάνε όταν καταλάβουν ότι ο σωστός καφές είναι η ταυτόχρονη ρύθμιση πολλών μεταβλητών (πίεση, θερμοκρασία, ποσότητα, κόψιμο, ημ/νια ψησίματος, γευστικά χαρακτηριστικά καφέ, ποιότητα νερού κοκ).
Με τον illy, έχεις απλώς βγάλει μία μεταβλητή εκτός. Πίνεις ένα καφέ σταθερής ποιότητας μεν, σίγουρα μπαγιάτικο δε.
Συνέχισε την ενασχόληση. Θα ανταμοιφθείς στο τέλος. Ο καλός καφές, από μία ηλικία και μετά, είναι από τις μεγαλύτερες μικρές απολαύσεις της ζωής.

[edit]
Δοκίμασε Βραζιλιάνικους "στρογγυλούς" καφέδες και μείνε σε ένα καφέ, μέχρι να τον μάθεις. Μην αρχίσεις να αλλάζεις καφέδες. Μέχρι να βρεις τι σου αρέσει, μείνε μακριά από "φρουτένιους" καφέδες.
Εγώ προτιμώ τον Brazil Essential του τάφ. Υπάρχουν και άλλοι. Μακριά από καφέδες super market.

Last edited:

Eγώ έχω μια επαγγελματική wega στο σπίτι σπάνια την ανοίγω γιατί θέλει μισή ώρα σχεδόν προθέρμανση, παιδιά να ξέρετε επειδή βοήθαγα και στον αδερφό μου στην καφετέρια του, μεγάλη σημασία έχει το νερό. Προσέξτε όχι νερό βρύσης ποτέ ούτε από φίλτρα. Ψάξτε το πιο ελαφρύ εμφιαλωμένο νερό. Η διαφορά είναι τεράστια.

Η μεγαλύτερη διαφορά στο αποτέλεσμα ενός ροφήματος καφέ κατά τη παρασκευή του προέρχεται από κάτι που πολλοί δεν μπορούν να πιστέψουν, είναι ο μύλος. Την καλύτερη και ακριβότερη μηχανή εσπρέσσο να έχεις, αν ο μύλος είναι σκάρτος, ο καφές των everest θα είναι καλύτερος γευστικά.

Έχω μια Gaggia Classic από τις αρχές του 2011, ακούγονται και λέγονται πολλά σχετικά με το πως θα φτιάξεις εσπρέσο.

Για θερμοκρασίες και θερμόμετρα, πιέσεις και bar, χρόνο αναμονής για να ζεσταθεί η μηχανή (άλλος 30 λεπτά ζέσταμα, άλλος 60), κάποιος έλεγε ότι πετάει πάντα τον πρώτο καφέ που βγαίνει, ακούς για καφέδες πανάκριβους αλλά "πλούσιους σε αρώματα και γεύσεις" αλλά αυτά σε μια ιδανική ζωή που δεν κάνουμε τίποτε άλλο στον κόσμο παρά να φτιάχνουμε και να απολαμβάνουμε καφέ.

Η δική μου εμπειρία, λέει το εξής: αφήνω τη μηχανή 7-8 λεπτά να ζεσταθεί (6 λέει ο κατασκευαστής, κάτι θα ξέρει αυτός δε μπορεί), αφήνω κατόπιν να τρέξει νερό με το portafilter και το basket επάνω γεμίζοντας 3/4 ενός μπολ (έτσι ώστε να ζεσταθούν τα μέταλλα) βάζω τον καφέ (14 γραμμάρια με τίποτα δεν βγαίνει, 18-20 μου παίρνει), τον πατάω ανάλογα το κόψιμο (συνήθως ελαφρά θέλει για να μην στουμπώνει ο καφές που βγαίνει και καεί), αφήνω να βγουν 50-60 ml στο φλιτζάνι και προσπαθώ ο χρόνος να είναι το λιγότερο 24-25 seconds. Μετά στο σέικερ για να γίνει φρέντο εσπρέσο. Κάποιες κρύες νύχτες ή ξημερώματα του χειμώνα τον πίνω όπως είναι ζεστό.

Ο καφές που παίρνω είναι από καφεκοπτείο στο κέντρο της Αθήνας. Δυστυχώς δεν έχω αξιωθεί να πάρω μύλο ακόμη (αλλά θα τον πάρω που θα πάει, κάτσε να φύγει ο αποστειρωτής των μπιμπερό από τον πάγκο) οπότε τον παίρνω κομμένο. Είναι value for money καφές, τον έχω δοκιμάσει σε διάφορες εκδόσεις (ποσοστά βαρύ-κανονικού) και έχω καταλήξει στο 50-50. Είναι λίγο πικρός αλλά δεν με πειράζει. Δεν υπάρχει περίπτωση να πάρω καφέ πανάκριβο από τα πολυδιαφημισμένα καφέ του κέντρου. Με αυτόν απολαμβάνω φρέντο εσπρέσο πραγματικά εξαιρετικό, σίγουρα καλύτερο από την πλειοψηφία των καφετεριών της Αττικής (ειδικά αυτών με τις κανάτες) και καμία σχέση με τις μηχανές με τις κάψουλες (όπου εκεί πίνεις ρόφημα με γεύση καφέ).

Θα πει κάποιος πως θα μπορούσα να πίνω καλύτερο καφέ. Ναι συμφωνώ. Δεν ζούμε σε ιδανικό κόσμο όμως οπότε δεν μπορώ να δώσω 500-1000 ευρώ για μηχανή, έδωσα 205 (την βρήκα σε ευκαιρία από ιταλικό μαγαζί). Δεν μπορώ να περιμένω 30 και 60 λεπτά να ζεσταθεί. Οι καφέδες μου δεν είναι πάντα προαποφασισμένοι. Ακόμη και έτσι, δεν μπορώ να θυμάμαι να ανοίγω τη μηχανή τόσο νωρίς. Το θερμοσίφωνα ανάβουμε τόση ώρα. Επίσης δεν μπορώ να δίνω 25 & 30 ευρώ το κιλό για καφέ (ίσως και παραπάνω με τον νέο φόρο). Μια μέρα που ξέμεινα και είχα άδεια, πήρα από γνωστή αλυσίδα..νησιών της περιοχής μου, πλήρωσα 7 τα 250γρ. και ήταν λες και έπινα ελληνικό με το κατακάθι μαζί. Απαίσιος (ο ελληνικός μου αρέσει, πίνω κάθε πρωί στη δουλειά).

Αυτά από μένα και χωρίς ίχνος αντιπαράθεσης. Την εμπειρία μου γράφω. Συμβιβάζομαι για να μπορώ να απολαμβάνω αυτό που απολαμβάνω.

Απάντηση: Re: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Έχω μια Gaggia Classic από τις αρχές του 2011, ακούγονται και λέγονται πολλά σχετικά με το πως θα φτιάξεις εσπρέσο.

Για θερμοκρασίες και θερμόμετρα, πιέσεις και bar, χρόνο αναμονής για να ζεσταθεί η μηχανή (άλλος 30 λεπτά ζέσταμα, άλλος 60), κάποιος έλεγε ότι πετάει πάντα τον πρώτο καφέ που βγαίνει, ακούς για καφέδες πανάκριβους αλλά "πλούσιους σε αρώματα και γεύσεις" αλλά αυτά σε μια ιδανική ζωή που δεν κάνουμε τίποτε άλλο στον κόσμο παρά να φτιάχνουμε και να απολαμβάνουμε καφέ.

Η δική μου εμπειρία, λέει το εξής: αφήνω τη μηχανή 7-8 λεπτά να ζεσταθεί (6 λέει ο κατασκευαστής, κάτι θα ξέρει αυτός δε μπορεί), αφήνω κατόπιν να τρέξει νερό με το portafilter και το basket επάνω γεμίζοντας 3/4 ενός μπολ (έτσι ώστε να ζεσταθούν τα μέταλλα) βάζω τον καφέ (14 γραμμάρια με τίποτα δεν βγαίνει, 18-20 μου παίρνει), τον πατάω ανάλογα το κόψιμο (συνήθως ελαφρά θέλει για να μην στουμπώνει ο καφές που βγαίνει και καεί), αφήνω να βγουν 50-60 ml στο φλιτζάνι και προσπαθώ ο χρόνος να είναι το λιγότερο 24-25 seconds. Μετά στο σέικερ για να γίνει φρέντο εσπρέσο. Κάποιες κρύες νύχτες ή ξημερώματα του χειμώνα τον πίνω όπως είναι ζεστό.

Ο καφές που παίρνω είναι από καφεκοπτείο στο κέντρο της Αθήνας. Δυστυχώς δεν έχω αξιωθεί να πάρω μύλο ακόμη (αλλά θα τον πάρω που θα πάει, κάτσε να φύγει ο αποστειρωτής των μπιμπερό από τον πάγκο) οπότε τον παίρνω κομμένο. Είναι value for money καφές, τον έχω δοκιμάσει σε διάφορες εκδόσεις (ποσοστά βαρύ-κανονικού) και έχω καταλήξει στο 50-50. Είναι λίγο πικρός αλλά δεν με πειράζει. Δεν υπάρχει περίπτωση να πάρω καφέ πανάκριβο από τα πολυδιαφημισμένα καφέ του κέντρου. Με αυτόν απολαμβάνω φρέντο εσπρέσο πραγματικά εξαιρετικό, σίγουρα καλύτερο από την πλειοψηφία των καφετεριών της Αττικής (ειδικά αυτών με τις κανάτες) και καμία σχέση με τις μηχανές με τις κάψουλες (όπου εκεί πίνεις ρόφημα με γεύση καφέ).

Θα πει κάποιος πως θα μπορούσα να πίνω καλύτερο καφέ. Ναι συμφωνώ. Δεν ζούμε σε ιδανικό κόσμο όμως οπότε δεν μπορώ να δώσω 500-1000 ευρώ για μηχανή, έδωσα 205 (την βρήκα σε ευκαιρία από ιταλικό μαγαζί). Δεν μπορώ να περιμένω 30 και 60 λεπτά να ζεσταθεί. Οι καφέδες μου δεν είναι πάντα προαποφασισμένοι. Ακόμη και έτσι, δεν μπορώ να θυμάμαι να ανοίγω τη μηχανή τόσο νωρίς. Το θερμοσίφωνα ανάβουμε τόση ώρα. Επίσης δεν μπορώ να δίνω 25 & 30 ευρώ το κιλό για καφέ (ίσως και παραπάνω με τον νέο φόρο). Μια μέρα που ξέμεινα και είχα άδεια, πήρα από γνωστή αλυσίδα..νησιών της περιοχής μου, πλήρωσα 7 τα 250γρ. και ήταν λες και έπινα ελληνικό με το κατακάθι μαζί. Απαίσιος (ο ελληνικός μου αρέσει, πίνω κάθε πρωί στη δουλειά).

Αυτά από μένα και χωρίς ίχνος αντιπαράθεσης. Την εμπειρία μου γράφω. Συμβιβάζομαι για να μπορώ να απολαμβάνω αυτό που απολαμβάνω.

Καλά τα λες φίλε μου, αλλά σκέψου ότι έχεις μηχανή gaggia classic, πόσο "συμβιβασμό" το θεωρείς αυτό?
Εγώ ήμουν ευχαριστημένος με μια arielli από το eshop του πενηντάρικου, απλά "ασχολιόμουν" λίγο παραπάνω, πλυσίματα, ζέσταμα κλπ κλπ κλπ.

Οπότε είσαι τυχερός κατά κάποιον τρόπο και μη ξεχνάς ότι το θέμα είναι να απολαμβάνεις αυτό που θέλεις να απολαύσεις.

Η φάση του καφέ είναι περίεργη.
Όπως και στα στέρεα.
Έχει ο άλλος ένα σύστημα του 3χίλιαρου σωστά μελετημένο και στημένο και ονειρεύεται τα συστήματα των πολλών χιλιάδων ευρώ, αλλά δε ξέρει τι δεν του αρέσει στο δικό του, ούτε και τι να περιμένει από ένα μεγάλο σύστημα.

Καλημέρες

Ασχολήθηκα πολύ για να έχω την δυνατότητα να φτιάχνω ενα εσπρέσο της προκοπής στο σπίτι. Καμία κάψουλα δεν με ικανοποίησε (καλή προσομοίωση γίνεται από την illy, εσπρέσο όμως δεν ειναι).
Το θέμα με τις ταμπλέτες ειναι ότι ο καφες ειναι παλιός, φορτωμένος robusta για να κάνει σαπουνάδα, λίγη ποσότητα (7-8 γραμμάρια), αστάθεια στη θερμοκρασία και την πίεση εκχύλισης και βέβαια αδυναμία επιλογής καφέ.
Η πιο οικονομική λύση ήταν μια μεταχειρισμένη Wega nova, ενας καλός μύλος, και 3 μήνες να τους πάρω τον "αέρα". To κόστος ήταν 500 και 500 για αυτα τα δύο συν μερικες τροποποιήσεις και αγορές περιφερειακών σύν τους καφεδες που πέταξα, τράβηξε ενάμισυ χιλιάρικο.
Θα πει κάποιος ότι ειναι ακριβα αλλά πιστέψτε με αν θέλει κάποιος να πιει εσπρέσο της προκοπής, θα τα σκάσει θέλει δεν θέλει. Ειναι σίγουρα πιο οικονομικοί οι καφέδες, αλλά θελει περισσότερο ρευμα (εγω δεν την κλείνω καθόλου).
Αυτα αν κάποιος κάνει 4-5 καφεδες την ημέρα, για 1-2 δεν θα το σκεφτόμουν να κάνω αυτη τη εργολαβία ή θα επαιρνα ενα illy, ίσως...
Να πω επίσης πως δεν με αφησε η γυναικα μου να τα βάλω στην κουζίνα λόγω όγκου, μηχανή, μύλος και τα συμπράγκαλα χρειάζονται ενα μέτρο και δεν κουνιούνται με τίποτα..

Re: Απάντηση: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Γενικά όρεξη να έχεις, η ασχολία με τον καφέ μπορεί πραγματικά να γίνει ατελείωτη.

Μερικές σημειώσεις όμως, χωρίς ίχνος διάθεσης για νουθεσίες και αντιπαραθέσεις.

Ο καφές δυστυχώς όταν αλέθεται, θα πρέπει να καταναλώνεται μέσα σε 10-15 λεπτά. Μετά την πάροδο του χρόνου αυτού δυστυχώς οξυδώνεται, με ότι συνεπάγεται στη γεύση του. Παραδείγματα καφετεριών που μπαίνεις μέσα και βλέπεις ο μύλος να είναι γεμάτος με αλεσμένο καφέ ενώ δεν έχει κίνηση το μαγαζί, είναι προς αποφυγήν. Οπότε για τον φίλο πάνω που του αλέθουν τον καφέ, δυστυχώς μετά από 1 ώρα πίνει μπαγιάτικο καφέ. Η διαφορά με τον αλεσμένο καφέ από σουπερμάρμετ είναι ότι ο καφές του σουπερμάρκετ έχει ηλικία στην καλύτερη μηνών...

Αν θέλουμε να πιούμε απλώς ένα freddo εσπρέσσο, δεν χρειάζεται να το πολυ-ζορίζουμε, έτσι και αλλιώς από τα παγάκια ο καφές γίνεται νερό μετά από λίγη ώρα. Αν θέλουμε όμως να πιούμε specialty cafe, όπως αυτός που αγόρασε ο φίλος από την παραπάνω αλυσίδα, τότε απαιτείται συγκεκριμένος και αυστηρός τρόπος για την παρασκευή του, κοινώς απαραίτητα μύλος, κόψιμο εκείνη τη στιγμή, ζύγιση με ζυγαριά ακριβείας και κάποιες άλλες ενέργειες (ζέσταμα της μηχανής τουλάχιστον 30 λεπτά κλπ).

Οπότε δεν φταίει ο καφές που έκανε και 7 ευρώ αλλά το ότι δεν γνωρίζουμε (αλλά και δεν έχουμε διάθεση να μάθουμε, μιας και το καθημερινό τρέξιμο είναι ατελειώτο) πώς να φτιάξουμε έναν φρέσκο καφέ, ο οποίος έχει ημερομηνία ψησίματος < 30 ημερών.