Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Απάντηση: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

@FINIX, εύχομαι καλό διαβασμα & καλούς καφέδες.
Ο λόγος που τη διάλεξα αυτή τη μηχανή είναι η διάρκεια που έχει στο χρόνο και το γεγονός ότι επισκευάζεται, σχεδόν πλήρως, εύκολα από τον ιδιοκτήτη της.
Για μένα αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς μειώνει το συνολικό κόστος χρήσης στο βάθος του χρόνου.
Με σωστή συντήρηση, η μηχανή αυτή περνάει από πατέρα σε γιο (οι γυναίκες δεν εκτιμούν τον καλό καφέ, για κάποιο περίεργο λόγο)

Κι εδώ ένας ωραίος βραζιλιάνικος.
tJZA96n.jpg

Underdog, sarteo, RD 12/01/2017

Last edited:
Απάντηση: Re: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Μυρίζει σοκολάτα και ξηρούς καρπούς :)
Μυρίζει ωραίος καφές. Ούτε φρούτα ούτε ξηροκάπια. Πάντως λίγο σοκολάτα βγάζει (είναι συγγενή δέντρα)
Όταν τον τρίβω μου έρχεται να τον φάω ωμό.
Είχα πάει στην τράπεζα δίπλα στο underdog για μία δουλειά. Κατά λάθος πίεσα τη συσκευασία του καφέ και βγήκε το άρωμα του από τη βαλβίδα στο σακουλάκι.
Με ρώτησε ο υπάλληλος τι μυρίζει έτσι ωραία. Μου έτρεχαν τα σάλια.

Re: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Παιδιά θα σας κάνω μια ερώτηση για low end κατηγορία αλλά δεν πρόκειται να ασχοληθώ με τις χειροκινητες πιο hi-end, και σαν χαρακτήρας, τεμπελχανακος,θέλω να πατάω το κουμπί και να πίνω απλά έναν αξιοπρεπή καφέ...
Επίσης το μεγάλο θέμα είναι και τι κάνω εδώ στην επαρχία με την απουσία κοκκων..
Τι θα λέγατε αν μπορείτε να ξέρετε για την
Saeco Lirika one touch cappuccino?
Λέω αν ξέρετε γιατί αν δεν ασχολειατε όσοι ξέρετε με τέτοιες μηχανές αντε βγάλε άκρη..
Ευχαριστώ προκαταβολικά..

να ορίστε.

Εδώ μιλάμε για ρυθμίσεις antiskating, για στήριξη καλωδίων ηχείων με ειδικές βάσεις στο πάτωμα, με σουπερdac με super-duper-wowzer-up-downsampling στα 343434222366 χερτζ κι εσύ μας μιλάς για mp3 στα 128kbps? :flipout:

άνευ πλάκας, θεωρώ ότι αυτού του τύπου οι μηχανές δίνουν αξιοπρεπή αποτελέσματα, αυτές δηλαδή που βάζεις κόκκο επάνω και σου αλέθει και σου βγάζει το εσπρεσίδι έτοιμο.

Είχα πιει σε ένα φίλο από μια delonghi τέτοιου στυλ και το αποτέλεσμα μου άρεσε. Με συσκευασμένο "απλό" καφέ σε κόκκο σε συσκευασία κιλού.

Είναι πολύ μακρυά σε αποτέλεσμα από τις καψουλομηχανές.

Χαχα,Στεργιο ευχαριστω για την απαντηση σου.....Το ψαχνουμε στην εικονα,στον ηχο φορητο και αφορητο,στα κινητα ,ε φτανει πια,οχι και στον καφε!!

Χαχα,Στεργιο ευχαριστω για την απαντηση σου.....Το ψαχνουμε στην εικονα,στον ηχο φορητο και αφορητο,στα κινητα ,ε φτανει πια,οχι και στον καφε!!

Συμφωνώ απόλυτα!

Όπως έχω ξαναπεί, αν θες 2 ώρες να φτιάξεις έναν καφέ και να έχεις προαποφασίσει ότι θα τον πιω την τάδε ώρα, τότε σου γίνεται εμμονή.

Κατανοώ όσους ζεσταίνουν τη μηχανή του εσπρέσο περισσότερο και από το θερμοσίφωνα του σπιτιού, κοιτούν μέρες/ώρες/δευτερόλεπτα που έχει ψηθεί ο καφές, μετράνε θερμοκρασίες-πιέσεις, κάνουν "καγκούρικη" τη μηχανή από τις μόντες, μετράνε τα άλατα του νερού που βάζουν, πετάνε τον πρώτο καφέ και πίνουν τον δεύτερο αλλά ευχαριστώ δεν θα πάρω.

Δεν κατανοώ μόνο τον τρόπο που προσπαθούν να με πείσουν ότι δεν πίνω καλό και σωστό καφέ.
Πίνω έναν φρέντο εσπρέσο την ημέρα και έναν η γυναίκα μου (ή δύο αν είμαι όλη μέρα σπίτι) και θέλω σε 10-15 λεπτά να τον έχω έτοιμο. Γι αυτό προτίμησα την Gaggia Classic (και τον τρόπο παρασκευής που ανέφερα σε προηγούμενο post) και ο καφές που πίνω είναι, για τα δικά μου γούστα, εξαιρετικός και τον απολαμβάνω μέχρι τελευταία σταγόνα. Ένα μύλο θα πάρω, αυτό είναι στο πρόγραμμα, μέχρι εκεί.

Μία απορία: όταν έρχεται επισκέπτης, τον ρωτάτε από πριν αν θα πιει καφέ εσπρέσο ή όταν έρχεται του λέτε "σε 2 ώρες μάστορα, να ζεσταθεί το μηχάνημα";

καποιος μπορει να το βλεπει ακομα κι ως χομπυ τη παρασκευη του καφε,να τον ευχαριστει η ολη διαδικασια,δε μπορω να καταλαβω την εμμονη σου.
Δεν εχω μηχανη κι ουτε με βλεπω να παιρνω,γιατι βαριεμαι ολη τη διαδικασια και πινω μονο ενα καφε την ημερα,αλλα δε μου φαινεται περιεργο που αλλοι μπαινουν σ'αυτη τη βασανο.

Όταν έρχεται ένας απλός επισκέπτης, του φτιάχνω nespresso, νεσκαφέ ή φραπεδάκι παγωμένο, έτσι και αλλιώς δεν με νοιάζει η άποψη του για τον καφέ.
Όταν έρχεται κάποιος φίλος, τότε έχω προνοήσει και έχω τη μηχανή ανοικτή, οπότε έιναι έτοιμη για χρήση. Θα αφιερώσω 5 λεπτά μετρημένα, για να του φτιάξω τον καφέ + να μαζέψω τον πάγκο μου.

Δεν υπάρχει καμιά διάθεση να σε πείσω για κάτι, συνεχίζεις όμως να παραπληροφορείς '' 2 ώρες για να φτιάξεις καφέ'', πλησιάζεις τον ορισμό του τρολ.

O κουμπάρος μου είναι τελείως τρελαμένος με τον καφέ και πηρε μια La Cimbali M21 των 3000 ευρω.
Περιττό να πω ότι καφέ από αυτήν πίνει μονο το ΣΚ και εάν υπάρχει επαρκής χρόνος για ζέσταμα, πέταμα καφέδων κλπ
Στους καλεσμένους αναγκαστικά σερβίρει καφέ από pods :p

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Πέραν όμως των ανωτέρω, θεωρώ πως η παρασκευη καλου καφέ είναι ωραιο χόμπι, με το οποιο αν είχα χρόνο σίγουρα θα ασχολούμουν.
Για την ακρίβεια, έχω μια Elektra Nivola που κάθεται, οποτε ένας καλος μυλος μου λείπει για να ξεκινήσω :)

Όταν έρχεται ένας απλός επισκέπτης, του φτιάχνω nespresso, νεσκαφέ ή φραπεδάκι παγωμένο, έτσι και αλλιώς δεν με νοιάζει η άποψη του για τον καφέ.
Όταν έρχεται κάποιος φίλος, τότε έχω προνοήσει και έχω τη μηχανή ανοικτή, οπότε έιναι έτοιμη για χρήση. Θα αφιερώσω 5 λεπτά μετρημένα, για να του φτιάξω τον καφέ + να μαζέψω τον πάγκο μου.

Δεν υπάρχει καμιά διάθεση να σε πείσω για κάτι, συνεχίζεις όμως να παραπληροφορείς '' 2 ώρες για να φτιάξεις καφέ'', πλησιάζεις τον ορισμό του τρολ.

Εγώ; Δικά σας λόγια είναι. Αν πάρουμε το ενδεχόμενο να την αφήσεις 1 ώρα για ζέσταμα, να βγάζεις σακουλάκια από το ψυγείο, να αλέσεις καφέ, να βάλεις θερμόμετρα κλπ, να φτιάξεις καφέ, να τον χτυπήσεις και μετά να την πλύνεις (βεβαίως βεβαίως), ε το 2ώρο σχεδόν το έχεις πιάσει. Αν δε την αφήσεις 2 ώρες να ζεσταθεί τότε πάμε για παραπάνω.

Εδώ εμένα μου παίρνει ένα 20λεπτο που την αφήνω 8 λεπτά max (και σε πληροφορώ καίνε τα μέταλλα κ η μηχανή όποτε έχει μέταλλο). Φαντάσου εσείς που κάνετε όλη αυτή την ιεροτελεστία.

Καμία εμμονή. Εγώ περιέγραψα την εμπειρία μου πριν μερικές μέρες και μου είπατε ότι παραπληροφορώ.

Μια νορμαλ μηχανή θέλει 30-40 λεπτά για να ζεσταθεί από τη στιγμή που θα την ανοίξεις. Αν βιάζεσαι υπάρχει και άλλος τρόπος να την ζεστάνεις ( θα χρειαστεί κανά 20 λεπτο στο περίπου). Θέλεις γύρω στα 15 δευτερόλεπτα να αλέσει ο μύλος 18-20γρ καφέ. Πάτημα με το tamper και εκχύλιση σε 30-40 δευτερόλεπτα. Μετά θέλεις κανένα 3 λεπτο να καθαρίσεις το group της μηχανής και να σκουπίσεις με ένα vetex το πάγκο σου.

Επειδή αναφέρεις σακουλάκια από ψυγείο, θερμόμετρα (λες και ψήνεις γαλοπούλα) κλπ, καταλαβαίνω ότι δεν γνωρίζεις τα βασικά.
Ας μείνουμε ότι όπως και στον AV χώρο όπου κάποιος ακούει μουσική από ηχεία αξίας Χ, κάποιος ακούει την ίδια μουσική από ηχεία αξίας 10Χ. Αν αξίζει ή όχι η διαφορά στο κόστος εξαρτάται στο τί σημαντικότητα δίνει κανείς σε αυτό το πράγμα που λέγεται μουσική, καφές, τηλεοράσεις κλπ.

Πίσω σε μένα.. Ας πούμε ότι ακούω πρώτη φορά από το κινητό μου mp3 και λέω: ουουυυ ωραία μουσική..
Έλα ντε όμως που την τριτη και τεταρτη φορά ένιωσα ότι κάτι λείπει..
Έτσι ακριβώς ένιωσα με τους nespresso και dolce gusto..
Πήρα μια DeLonghi ec680, πήρα και μυλο αλλά ούτε ο μύλος είναι καλός (ένας της DeLonghi από Κωτσοβολο), αλλά την ψυλιαστικα ότι δεν πρόκειται να βρω την όρεξη να κόβω καφέ και τα συναφή..
Οπότε ψάχνω μια αυτόματη με μυλο πολλά είναι αξιοπρεπής και να κάνει καφέ καλύτερο από κάψουλες...
Επίσης αν κάποιος μπορεί να μου πει τι service θα χρειάζεται μια τέτοια μηχανή.
Συγνώμη που ζητάω αυτές τις πληροφορίες εδώ μέσα γιατί τόσα χρόνια που είμαι στο φόρουμ αλλά και τόσα παιδιά που γνώρισα από εδώ μέσα δεν σνομπαρουν τον άσχετο ή τον νέο ερασιτέχνη...
Για αυτό δεν μπαίνω σε συγκεκριμένο forum καφέ, χωρίς να μου κάνουν τίποτα τα παιδιά εκεί ένιωσα έναν ελιτισμο - σνομπισμο σε αναφορά/ρες σε υπεραυτοματες μηχανές. .
Ίσως έχουν και δίκιο βέβαια...

Εχω μια AEG Caffe silenzio εδώ και 8 χρόνια, έχει φάει στο ενδιάμεσο 3 μετακομίσεις και μεχρι σήμερα είμαι πολύ ευχαριστημένος. Έχει 8 διαβαθμίσεις για το πόσο ψιλό/χοντρό θέλεις να κόβει τον καφέ, έχει ρύθμιση της ποσότητας καφέ που θα κόβει κάθε φορά κι επίσης πόσο καφέ (έτοιμο προϊόν) θα βγάζει. Για τα γούστα μου κάνει πολύ καλό καφέ αν και θέλει μερικές ρυθμίσεις κάθε φορά που αλλάζεις ποικιλία - η συντήρηση που της κάνω είναι όταν δίνει ένδειξη (ανάλογα με το πόσους καφέδες έχεις φτιάξει) - παλιότερα με ενα υγρό της durgol και πιο πρόσφατα με διάλυμα κιτρικού οξέως.

Δώσε μας και ένα εύρος τιμής για να μπορέσουμε να σε βοηθήσουμε, υπάρχουν και οι Jura, μπορείς να φθάσεις σε τέτοιο κόστος?

Ο takisot που την έχει θα μπορούσε να σου δώσει info.

Απάντηση: Re: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Πίσω σε μένα.. Ας πούμε ότι ακούω πρώτη φορά από το κινητό μου mp3 και λέω: ουουυυ ωραία μουσική..
Έλα ντε όμως που την τριτη και τεταρτη φορά ένιωσα ότι κάτι λείπει..
Έτσι ακριβώς ένιωσα με τους nespresso και dolce gusto..
Πήρα μια DeLonghi ec680, πήρα και μυλο αλλά ούτε ο μύλος είναι καλός (ένας της DeLonghi από Κωτσοβολο), αλλά την ψυλιαστικα ότι δεν πρόκειται να βρω την όρεξη να κόβω καφέ και τα συναφή..
Οπότε ψάχνω μια αυτόματη με μυλο πολλά είναι αξιοπρεπής και να κάνει καφέ καλύτερο από κάψουλες...
Επίσης αν κάποιος μπορεί να μου πει τι service θα χρειάζεται μια τέτοια μηχανή.
Συγνώμη που ζητάω αυτές τις πληροφορίες εδώ μέσα γιατί τόσα χρόνια που είμαι στο φόρουμ αλλά και τόσα παιδιά που γνώρισα από εδώ μέσα δεν σνομπαρουν τον άσχετο ή τον νέο ερασιτέχνη...
Για αυτό δεν μπαίνω σε συγκεκριμένο forum καφέ, χωρίς να μου κάνουν τίποτα τα παιδιά εκεί ένιωσα έναν ελιτισμο - σνομπισμο σε αναφορά/ρες σε υπεραυτοματες μηχανές. .
Ίσως έχουν και δίκιο βέβαια...

Τι budget έχεις; Διότι σε κάπως υψηλότερες τιμές είναι οι υπεραυτόματες Jura, σαν την Ena9 που έχω (τα έγραψα αναλυτικότερα πιο πάνω).

ΥΓ. Βασιλη μαζι γράφαμε! :p

Τακη ειδα την αναφορα σου σε Jura αλλα ειμαι....κοντος...max 500euro....Για αυτο και ανεφερα τη lirika one touch..π.χ.

Σας ευχαριστω ολους για τη βοηθεια και περιμενω και αλλη...χεχεχε..

Βλαση ευχαριστώ για της προτάσεις, μάλλον θέλω μια σα τη δεύτερη που κάνει και το αφρογαλο μόνη της...
Κάποια γνώμη για αυτήν που προανέφερα ??