Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Re: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Mιλας για ρυθμιση stepped προφανως,αυτο λεω, οτι δεν εχει μικρορυθμιση δηλαδη stepless που φερνεις τον καφε στα μετρα σου γιατι εαν αλλαζεις συχνα καφεδες πρεπει να αλλαξεις και το κοψιμο που μερικες φορες ειναι ενα κλικ..το καθαρισμα τωρα,ακομα και πανακριβοι μυλοι κατακρατουν καποια γραμμαρια που στο επομενο καφε θα ειναι η μπαγιατιλα,γιατι οπως ειπαμε σε ελαχιστο χρονο ο καφες με το που θα κοπει χανει το 60% των αρωματων του,εφοσον χρησιμοποιεις σπεσιαλιτυ και θες ποιοτητα,στον ανοιχτο μυλο πετας καθαριζεις με το βουρτσακι,στον ενσωματωμενο θα σου πει η μηχανη καθαρισε μετα απο μια βδομαδα θα χεις πιει την μπαγιατιλα της ζωης σου,ακομα και εαν καθαριζεις αυτοβουλως σε καθε καφε θα καθαρισεις πιο δυσκολα αρα και πιο χρονοβορα, αρα χανεις το πλεονεκτημα του χρονου..και τελος οι υπεραυτοματες προσομοιωνουν αλλα δεν μπορουν να φτασουν την ποιοτητα των ημι,αλλιως ολοι στις καφετεριες θα χαν υπεραυτοματες και θα γλιτωναν τον μισθο των μπαριστα..

Last edited:
Απάντηση: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Νομίζω ότι είσαι υπερβολικός.Ουτε καφέδες αλλάζω κάθε λίγο και λιγάκι, ούτε μπαγιατιλες υφίστανται (τουλάχιστον στην δίκη μου μηχανή). Οι καλες υπεραυτοματες χάνουν από τις καλές ημιαυτόματες κυρίως στο εντυπωσιακό καϊμάκι, γιατί από overall γεύση είναι εξίσου καλές η τουλάχιστον όχι σημαντικά χειρότερες. Και φυσικά είναι πολύ πιο consistent στο αποτέλεσμα.

Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Πάντως μετά απο 4 χρόνια με νεσπρεσσακια, όλο με τρώει να ξεφύγω σε κάτι καλύτερο, αλλά όλο το φρεναρω. Τελικά με ένα 500αρικο σύνολο (μηχανή και μύλο) μπορείς να κανεις δουλεια; δε με ενδιαφέρει ο καπουτσίνο, δε με ενδιαφέρουν οι μουρλοί αυτοματισμοί, απο την άλλη δεν ξέρω αν είμαι έτοιμος για χαρντκοριλα τύπου manual. Γενικά δε με ενοχλεί να χρειάζομαι και 10 λεπτά για εναν καφέ, μου αρέσει η περιπέτεια, άσε που εδώ και ένα τρίμηνο τον καφέ τον εχω κόψει ως "ανάγκη" και τον συνεχίζω απλά για τη γεύση. Έφαγα μια φοβερή φρίκη όταν συνειδητοποίησα ποσό πολυ είχα εθιστεί που αποφάσισα να πάω απο τους 4 την ημέρα στους 4 τη βδομάδα.

Και όπως σε κόβω, τρωγεσαι να γυρίσεις στην προηγούμενη σου φάση..

Re: Απάντηση: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Νομίζω ότι είσαι υπερβολικός.Ουτε καφέδες αλλάζω κάθε λίγο και λιγάκι, ούτε μπαγιατιλες υφίστανται (τουλάχιστον στην δίκη μου μηχανή). Οι καλες υπεραυτοματες χάνουν από τις καλές ημιαυτόματες κυρίως στο εντυπωσιακό καϊμάκι, γιατί από overall γεύση είναι εξίσου καλές η τουλάχιστον όχι σημαντικά χειρότερες. Και φυσικά είναι πολύ πιο consistent στο αποτέλεσμα.

απλα δεν το καταλαβαινεις τι κατακρατει,δες στο νετ ανοιχτη jura που της κανουν χειροκινητο καθαρισμο τι μπαγιατιλα εχει κατακρατησει,σε γκρουπ,και μυλο ολα αυτα δεν τα βλεπεις και επειδη νομιζεις επειδη σου λεει η μηχανη καθαρισε τοτε ειναι οκ,στην ημιαυτοματη ολα αυτα τα βλεπεις μπροστα σου και τα καθαριζεις γρηγορα και αποτελεσματικα με ενα πανακι και μια βουρτσα,ενας γκραεφ μυλος που ειναι ο πιο εισαγωγικος εχει 24 διαβαθμισεις που θεωρουνται λιγες για να φερεις τον καφε στα μετρα σου ο ενωματωμενος που επειδη ειναι ειδικη κατασκευη και τον χρυσοπληρωνεις για να ενσωματωθει στην υπεραυτοματη ποσες εχει?3?6?

Πάντως μετά απο 4 χρόνια με νεσπρεσσακια, όλο με τρώει να ξεφύγω σε κάτι καλύτερο, αλλά όλο το φρεναρω. Τελικά με ένα 500αρικο σύνολο (μηχανή και μύλο) μπορείς να κανεις δουλεια; δε με ενδιαφέρει ο καπουτσίνο, δε με ενδιαφέρουν οι μουρλοί αυτοματισμοί, απο την άλλη δεν ξέρω αν είμαι έτοιμος για χαρντκοριλα τύπου manual. Γενικά δε με ενοχλεί να χρειάζομαι και 10 λεπτά για εναν καφέ, μου αρέσει η περιπέτεια, άσε που εδώ και ένα τρίμηνο τον καφέ τον εχω κόψει ως "ανάγκη" και τον συνεχίζω απλά για τη γεύση. Έφαγα μια φοβερή φρίκη όταν συνειδητοποίησα ποσό πολυ είχα εθιστεί που αποφάσισα να πάω απο τους 4 την ημέρα στους 4 τη βδομάδα.
Για εναλλακτική θα σου πρότεινα ένα σύστημα v60 για γαλλικό. Σύνολο κάνα 180αρι, με όλα τα απαραίτητα μαζί με ένα χειροκίνητο porlex μυλο. Ξεκίνα να αλεθεις τον φρέσκο καφέ σου και απόλαυσε απλά και εύκολα μια κούπα κάθε πρωί πριν φύγεις για δουλειά.
Μετά από καιρό αν συνεχίσεις να μην καλυπτεσαι τότε ξαναδες το θέμα μηχανη+ μύλος ηλεκτρικός με μεγαλύτερο budget.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

απλα δεν το καταλαβαινεις τι κατακρατει,δες στο νετ ανοιχτη jura που της κανουν χειροκινητο καθαρισμο τι μπαγιατιλα εχει κατακρατησει,σε γκρουπ,και μυλο ολα αυτα δεν τα βλεπεις και επειδη νομιζεις επειδη σου λεει η μηχανη καθαρισε τοτε ειναι οκ,στην ημιαυτοματη ολα αυτα τα βλεπεις μπροστα σου και τα καθαριζεις γρηγορα και αποτελεσματικα με ενα πανακι και μια βουρτσα,ενας γκραεφ μυλος που ειναι ο πιο εισαγωγικος εχει 24 διαβαθμισεις που θεωρουνται λιγες για να φερεις τον καφε στα μετρα σου ο ενωματωμενος που επειδη ειναι ειδικη κατασκευη και τον χρυσοπληρωνεις για να ενσωματωθει στην υπεραυτοματη ποσες εχει?3?6?

Αν ίσχυαν αυτά που λες ο καφές δεν θα πινοταν λόγω μπαγιατιλας. Επέτρεψε μου να αμφιβάλω για ότι παπάρια κυκλοφορεί στο νετ. Όσο για τις διαβαθμίσεις, πραγματικά πιστεύεις ότι χρειάζονται τόσες πολλές για ικανοποιητικό αποτέλεσμα ειδικά όταν έχεις καταλήξει σε 2-3 χαρμάνια που σου αρέσουν; Μάλλον γουστάρεις το παιχνίδι με τις ρυθμίσεις του μύλου ;)

Ολοι αυτοι οι μπαγιατικοι του σουπερμαρκετ αμα δεν πινοντουσαν θα εμπαιναν μεσα οι εταιριες,οι μπαγιατικοι πινονται , αλλα τα αρωματα τους ειναι περιορισμενα και θολωμενα οπως και η κρεμα-καιμακι δεν ειναι πλουσια..εκτος πια εαν ειναι εντελως εκτεθιμενος ο καφες που γινεται ξινος..

Δεν μιλάμε για μπαγιάτικο καφέ σουπερμάρκετ αλλά Portioli των 35 ευρώ το κιλό. Τέλος πάντων βλέπω πως δεν οδηγεί πουθενά η κουβέντα...

Οποιος καφες δεν εχει roasted date αναγραφομενο στην συσκευασια θεωρειται μπαγιατικος και ας κανει 100ευρω το κιλο αυτο δεν σημαινει οτι δεν πινονται η οτι ειναι του πεταματου,αλλα οταν ο αλλος καφες εχει ψηθει πριν μια βδομαδα εχει ποιοτικη δαιφορα και πολλες φορες ειναι φθηνοτερος απο τους μπαγιατικους..

Ποιος σου είπε ότι δεν γράφει roasted date;

αμα γραφει δεν ειναι τοτε,δεν ηξερα οτι υπαρχουν premium με roasted day,εμενα δεν μου χει τυχει παντως ...

@takisot, δοκίμασε αν βρεις ipanema. Αυτός ψήνεται στην Ελλάδα κι είναι "στρογγυλός" καφές. Νομίζω ότι θα ταιριάζει και στη jura.
Ο portioli εμένα μου φαίνεται πολύ λαδερός. Πολύ ψημένος.
Η ipanema έχει το ευρωπαϊκό κέντρο διανομής στην Αθήνα.

Last edited:

Τον είχα δοκιμάσει πέρσι στην horeca και μου άρεσε πολύ. Ποιον Portioli έχεις δοκιμάσει; Γιατί ο Il top έχει διαφορά από τον extrabar η τον aroma.

Τον είχα δοκιμάσει πέρσι στην horeca και μου άρεσε πολύ. Ποιον Portioli έχεις δοκιμάσει; Γιατί ο Il top έχει διαφορά από τον extrabar η τον aroma.
Τον top νομίζω.
Τον είχα αγοράσει σε στρογγυλή μεταλλική συσκευασία, όχι σε σακούλα, από το γνωστό μαγαζί στο Κολωνάκι.
Μιλάω για το 2008.
Τώρα πίνω portioli αν ξεμείνω από καφέ στο σπίτι. Πηγαίνω και "ζητιανεύω" ένα φλυτζάνι κόκκους από την καφετέρια της γειτονιάς. Η συσκευασία που έχουν εκεί δεν έχει γυναίκα επάνω. Μάλλον ο top είναι.

Με βλέπω για Gaggia Anima Xl και Θεός βοηθός... Την Α9 την είδα, δάκρυσα και πάω για την Ιταλίδα μάλλον..

Τον top νομίζω.
Τον είχα αγοράσει σε στρογγυλή μεταλλική συσκευασία, όχι σε σακούλα, από το γνωστό μαγαζί στο Κολωνάκι.
Μιλάω για το 2008.
Τώρα πίνω portioli αν ξεμείνω από καφέ στο σπίτι. Πηγαίνω και "ζητιανεύω" ένα φλυτζάνι κόκκους από την καφετέρια της γειτονιάς. Η συσκευασία που έχουν εκεί δεν έχει γυναίκα επάνω. Μάλλον ο top είναι.
Στις καφετέριες πάντως συνήθως σερβίρουν τον bar ή τον extrabar.
Εσύ ποιους καφέδες προτιμάς;

@takisot, γενικά προτιμώ βραζιλιάνικους καφέδες με χαμηλή οξύτητα. Ο καφές που συνήθως αγοράζω πάντα είναι του ταφ ο Brazil Essential.
Για τον portioli, η σακούλα που έχουν στην καφετέρια είναι πολύ σκούρα. Extrabar?

Όλες οι σακούλες τους είναι σκούρες: http://www.gruppoportioli.com/en/coffee-beans/

ΥΓ. Ωραίοι οι taf αλλά μάλλον δύσκολοι στην παρασκευη
Δεν είναι όλοι δύσκολοι. Ο συγκεκριμένος είναι πολύ εύκολος καφές.