Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Re: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Ημιεπαγγελματική πάει να πει πως παίζει σε άλλη κατηγορία τιμής και ότι απευθύνονται κυρίως σε επαγγελματίες που την χρησιμοποιοποιούν συνεχώς (π.χ. σε κυλικεία κλπ.). Φυσικά λόγω μεγέθους μια χαρά κάνει και για οικιακή χρήση, το ερώτημα είναι πόσοι είναι διαθεσιμένοι να ξοδέψουν τόσα χρήματα για να φτιάχνουν 1-2 καφέδες την ημέρα. Αν τα διαθέτει κάποιος ασφαλώς να την πάρει.

Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Βρε σεις δε νομίζω να είναι πια τόσο κακή. Έχει τρέλα reviews στο Amazon (οκ θα μου πείτε οι Αμερικανοι δεν είναι και τόσο καλοί σπτυς καφεδες) αλλά και σε διαφορα που κοίταξα στο google.

Προφανώς υπάρχουν καλύτερες αλλά σε αυτά τα χρήματα η μόνη ίσως καλύτερη εναλλακτική ήταν ήταν μια Gaggia classic με έναν έξτρα μύλο. Το θέμα είναι ότι διάβασα τα χειρότερα για το τρέχον μοντέλο της Gaggia και πως στην ουσία απλά έχει την ίδια φάτσα με την παλιά ενώ πρόκειται για μάπα. Και είναι καθαρά θέμα τύχης αν θα καταφέρεις να πέσεις σε κομμάτι της παλιάς.

Οπότε...

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Last edited:

Δεν υπαρχει η παλια σε μαγαζι, μπορεις ομως να την βρεις μεταχειρισμενη,μοντελο απο το 14 και πισω...ετσι εκανα και γω πηρα την baby που ειναι εφαμιλη της classic,την πηρε η philips την gaccia και την εκανε του κιλου σαν τις υπολοιπες...δεν εχει τριοδη βαλβιδα,εχει πλαστικες εκροες, προβλημα στο μποιλερ κλπ κλπ και τσιμπημενη τιμη γι αυτα που προσφερει..πως φτιαχνουν οι Ολλανδοι ντοματες που ειναι ολες ιδιο μεγεθος και αγευστες ετσι εκαναν και την gaccia..)

Λοιπόν, έκανα τις πρώτες δοκιμές, ζόρικη η φάση!

Στον μονό, κατάφερα σχετικά εύκολα να βρω ρυθμίσεις κοπής/ποσότητας που να μου δίνουν σωστή (σύμφωνα με την ένδειξη της βελόνας πάντα) πίεση. Το καφεδάκι όντως οπτικά φαίνεται καλό, με αρκετά συμπαγη κρέμα, στη γευση δεν ενθουσιάστηκα, αλλά γενικά δεν είμαι του μονού, θέλω ένα κλικ παραπάνω νεράκι.

Στον διπλό, δεν τα κατάφερα με τίποτα να πιάσω σωστή πίεση, παρόλο που έκανα πάνω από 10 δοκιμές. Ήταν και δύσκολη η διάγνωση, διότι η συμπεριφορά ήταν περίεργη: Αφενός έκανε πάρα πολλή ώρα ν'αρχισει να βγαίνει (σύμπτωμα overexctraction), αλλά η πίεση που έπιανε ήταν πάρα πολύ χαμηλή (σύμπτωμα underextraction).

Υποψιάζομαι ότι κάτι κάνω λάθος στο πόσο πιέζω τον καφέ στο δισκάκι, αλλά δεν ξέρω και τι είναι το σωστό.

Ξέχνα το μονό, δούλευε πάντα το διπλό καλαθάκι με 15-17 gr καφέ. Επίσης ξέχνα το μανόμετρο της μηχανής, θα προσπαθήσεις να κόψεις τον καφέ τόσο λεπτό ώστε να παίρνεις 50-60 ml ροφήματος σε 25-35 δευτερόλεπτα. Αργεί η εκχύλιση πάνω από 35? Κόβεις ποιο χοντρά. Είναι γρήγορη κάτω από 25? Κόβεις πιο ψηλά ένα κλικ. Δοκίμασε αυτά Για αρχή και βλέπουμε.

Στάλθηκε από το ONEPLUS A3003 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Χοντρά εννοώ την ένδειξη coarse και ψηλά fine.

Ξέχνα το μονό, δούλευε πάντα το διπλό καλαθάκι με 15-17 gr καφέ. Επίσης ξέχνα το μανόμετρο της μηχανής, θα προσπαθήσεις να κόψεις τον καφέ τόσο λεπτό ώστε να παίρνεις 50-60 ml ροφήματος σε 25-35 δευτερόλεπτα. Αργεί η εκχύλιση πάνω από 35? Κόβεις ποιο χοντρά. Είναι γρήγορη κάτω από 25? Κόβεις πιο ψηλά ένα κλικ. Δοκίμασε αυτά Για αρχή και βλέπουμε.

Θαενκς! Θα το δοκιμάσω! Καμιά συμβουλή για το πόσο πατάς τον καφέ μέσα στο δισκάκι; Όσο περισσότερο πάει; Ή πρέπει να'χει κάποιο βαθμό χαλαρότητας;

Ασκείς περίπου 15 κιλά πίεση. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια ζυγαριά μπάνιου, βάλε την στο πάγκο και πάτα εκεί μέχρι να γράψει 15 κιλά

Επίσης να σου επισημάνω ότι τα 15-17 γραμμάρια είναι για τους εμπορικούς καφέδες τύπου Lavazza, για single estates και speciality blends ανεβαίνεις σε 18-21 αν και δεν είμαι σίγουρος ότι το καλαθάκι σου χωράει τόσα γραμμάρια

Όταν λες 25-35 sec, μιλάς απ'τη στιγμή που βγαίνει η πρώτη σταγόνα, όχι απ'τη στιγμή που αρχίζει να δουλευει η μηχανή, σωστά;

Όχι από τη στιγμή που ξεκινά η αντλία της μηχανής

Ok! Θα τα δοκιμάσω όταν γυρίσω, τουλάχιστον αυτά με τον χρόνο, γιατί με την πίεση στο δισκάκι είναι λίγο πιο ζόρικο. Αν δε δουλέψει το άλλο, θα πάμε κι εκεί :D

Λοιπόν όντως τα κατάφερα, για κάποιο λόγο έπαιζα σε τελείως άσχετη τάξη μεγέθους στο κόψιμο (μου δούλεψε στο 3 ενώ δοκίμαζα στο 11). Το περίεργο είναι ότι ο μονός στο 11 δούλευε σχετικά καλά, γι'αυτό και νόμιζα ότι κάπου εκεί γύρω πρέπει να παίξω.

Τελικά δοκίμασα και την πίεση σε ζυγαριά :D

Ο συνολικός χρόνος ήταν 25 sec ντάν, άρα ήθελε λίγο παραπάνω, αλλά είπα να μην τον πετάξω κι αυτόν και να τον απολαύσω, έχοντας στην άκρη του μυαλού μου την επόμενη φορά να δοκιμάσω ακόμα πιο ψιλό στο 2.

Ωραίος ο καφές, το ότι μου φάνηκε ανώτερος της Nespresso μου είτε είναι placebo λόγω ενθουσιασμού, είτε απλά λόγω της νοσταλγίας για τον Lavazza, είτε -ίσως- και πραγματικότητα.

Εχω πολύ δρόμο ακόμα βέβαια μέχρι να το τελειοποιήσω, πχ σύμφωνα με βιντεάκια όπως αυτό εδώ η πίεση που πρέπει να φαίνεται στον δείκτη πρέπει να'ναι ακόμα μεγαλύτερη (αυτός λέει 12'o clock, εμένα έδειχνε περίπου 10). O δικός του όντως φαίνεται πιο κρεμώδης, αλλά λέει εμφατικά ότι χρησιμοποιεί φρέσκο καφέ (ενώ εγώ εργοστασιακό Lavazza beans)

https://www.youtube.com/watch?v=NSpA8Ojp-gU&t=277s

Απάντηση: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Που πας χωρίς φρέσκο καφέ?

Re: Απάντηση: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Που πας χωρίς φρέσκο καφέ?

Guilty as charged . Δεν ήξερα τι να πάρω και πήγα (και λίγο λόγω νοσταλγίας) στον lavazza. Τώρα πρέπει να περιμένω να τελειώσει γιατί αν πάρω άλλο δε θα έχω δοχείο να τον φυλάξω 🤣

Εκτός αν βρω κάποιο online shop που να πουλάει φρέσκο σε σούπερ μικρές ποσότητες.

Sent from my iPad using Tapatalk Pro

Απάντηση: Re: Απάντηση: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Guilty as charged . Δεν ήξερα τι να πάρω και πήγα (και λίγο λόγω νοσταλγίας) στον lavazza. Τώρα πρέπει να περιμένω να τελειώσει γιατί αν πάρω άλλο δε θα έχω δοχείο να τον φυλάξω 🤣

Εκτός αν βρω κάποιο online shop που να πουλάει φρέσκο σε σούπερ μικρές ποσότητες.

Sent from my iPad using Tapatalk Pro
Για δοκίμασε αυτόν εδώ. Πρέπει να είναι ωραίος.
https://www.intelligentsiacoffee.com/black-cat-analog-espresso

Κατά τη γνώμη μου καλά κάνεις και ξεκινάς με εμπορικούς καφέδες γιατί είναι ποιο εύκολοι στην παρασκευή τους. Επίσης είναι φτηνότεροι οπότε δε θα νιώθεις τύψεις που τους περισσότερους θα τους πίνει ο νεροχύτης. Έχε υπόψη σου ότι ο εξοπλισμός σου είναι καινούριος και χρειάζεται στρώσιμο, ο μύλος π.χ. Πρέπει να κόψει κάμποσα κιλά προτού αρχίσει να αποδίδει τα μέγιστα.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Για δοκίμασε αυτόν εδώ. Πρέπει να είναι ωραίος.
https://www.intelligentsiacoffee.com/black-cat-analog-espresso

Θα περάσω από κει κοντά σε λίγες μέρες, θα δοκιμάσω καμιά μικρή συσκευασία γι'αρχή!