Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Απάντηση: Re: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Για την Breville, νομίζω λέγεται αλλιώς στην Ευρώπη, ας γράψει κάποιος άλλος που να ξέρει.

Στην Γερμανία έρχεται ως Gastroback. Την πήρα από Amazon.de εδώ και 6 μήνες για τη δουλειά και έχει ήδη βγάλει τα χρήματα τις καθώς είμαστε 5 άτομα που πίνουν από 2-3 καφέδες την ημέρα.

Μετά από μερικές δοκιμές κυρίως μέχρι να συμφωνήσουμε όλοι, καταλήξαμε στον Lavazza Tierra όπου αγοράζουμε μια εξάδα κιλά απευθείας από alpha cafe.

Περιττό να πω ότι μας έχασαν οι καφετέριες της γειτονιάς!

Sent from my iPhone using Tapatalk

Απάντηση: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

$_58.JPG

(την 3 "φλυτζανιών")

+

71PlekQy0mL._SY524_.jpg

(Zassenhaus Brasilia)

Δεν είναι μεν, τεχνικώς, "εσπρέσσο" (είναι μόκκα!), αλλά είναι φουλ στο άρωμα αν την προσέξεις την υπερεκχύλιση.
Ιδίως το άρωμα πριν αρχίσει να αναβλύζει ο καφές, δεν υπάρχει!

Αντί για τον χειροκίνητο έχω ένα μύλο DELONGHI KG79. Για εσπρέσσο δεν κάνει, αλλά για το μπρίκι είναι μια χαρά, δεν έχω καν στο τέρμα τη ρύθμιση για το πιο λεπτοκομμένο. Ακόμη πειραματίζομαι γιατί πιο λεπτοκομμένος καφές δίνει πιο πυκνό καϊμάκι, αλλά από κάποιο σημείο και μετά περνάνε μικρά κομματάκια καφέ μέσα στον καφέ. Ο συνδυασμός κάτω από τα 100 ευρώ.

Αλήθεια τι καφέ αγοράζετε;

coffee.jpg

KG79.jpg

Re: Απάντηση: Re: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Στην Γερμανία έρχεται ως Gastroback. Την πήρα από Amazon.de εδώ και 6 μήνες για τη δουλειά και έχει ήδη βγάλει τα χρήματα τις καθώς είμαστε 5 άτομα που πίνουν από 2-3 καφέδες την ημέρα.

Μετά από μερικές δοκιμές κυρίως μέχρι να συμφωνήσουμε όλοι, καταλήξαμε στον Lavazza Tierra όπου αγοράζουμε μια εξάδα κιλά απευθείας από alpha cafe.

Περιττό να πω ότι μας έχασαν οι καφετέριες της γειτονιάς!

Sent from my iPhone using Tapatalk

είναι αυτή ;; https://www.amazon.de/Sage-Appliances-Espresso-Maschine-Gebürstetes-Edelstahl/dp/B07B2X1VXZ

Re: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Ακριβώς στα χρήματα της Breville υπάρχει εδώ Ελλάδα η αξιολογότατη Lelit με σέρβις και υποστήριξη από επαγγελματίες. Αφήστε τις Breville (ή όπως αλλιώς τη βαφτίζουν) για τους αδαείς.

https://www.barista.gr/el/lelit-pl042e-5

Στάλθηκε από το ONEPLUS A3003 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Πολύ καλή λύση επίσης, σε αυτά περίπου τα χρήματα, είναι η Rancilio Silvia με ένα εισαγωγικό μύλο για αρχή πχ Ascaso mini ή Graef 702.

Στάλθηκε από το ONEPLUS A3003 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Είχα ρωτήσει παλιότερα εδώ για αφρόγαλα …

Πηρά τελικά ένα aerochino 3 όταν ήταν σε προσφορά (στην τιμή της καφετιέρας nespresso δώρο και το aerochino)

Μέτριο το αποτέλεσμα κατά την άποψή μου
Και με μια φραπεδομηχανή χειρός το ίδιο αποτέλεσμα παίρνει κανείς
Το κακό είναι ότι δεν είναι και για ποσότητα
Εάν βάλει κανείς την μάξιμουμ ποσότητα για ζεστό αφρόγαλα, το αποτέλεσμα είναι οιγος αφρός και πολύ γαλα
Με μισή ποσότητα γάλατος κάτι γίνεται, αλλά τότε είναι μισή μερίδα …

Αν ποτέ έρθει Ευρώπη ή Breville Milk Cafe Milk Frother για την οποία λένε καλά λόγια στις ΗΠΑ… μπορεί να ξανά δοκιμάσω την τύχη μου.

Έχουμε μιλήσει αρκετά για hardware...αλλά από software τι προτιμάτε;
Έχω δοκιμάσει κόκκους μονοποικιλιακούς και μίγματα αρκετά και ακόμη δεν έχω καταλήξει κάπου. Σε αυτό που γυρνάω ειδικά μετά από κάποιο που δεν μου άρεσε είναι στον aroma του λουμίδη (το μεσαίο σε κόστος από τα 3 που έχει). Αρκετά γλυκός και καθόλου ξινός.
Ως τώρα έχω δοκιμάσει τα περισσότερα που μπορείς να βρεις σε coffee island, coffee lab, αυτούς που βρίσκεις στο super market σε κόκκους (illy και dimello), brazita κλπ.
Έχετε να προτείνετε κάτι άλλο; Ψάχνω κάτι γλυκό και καθόλου ξινό.

Αν κοιτάς μονοποικιλιακους, τότε επέλεγε μόνο καφεδες από Βραζιλία, βγάζουν μόνο ξηρούς καρπούς και σοκολατένια αίσθηση. Μακριά από Αιθιοπιες (προσωπικά τις λατρεύω).

Sent from my iPad using Tapatalk

Έχουμε μιλήσει αρκετά για hardware...αλλά από software τι προτιμάτε;
Έχω δοκιμάσει κόκκους μονοποικιλιακούς και μίγματα αρκετά και ακόμη δεν έχω καταλήξει κάπου. Σε αυτό που γυρνάω ειδικά μετά από κάποιο που δεν μου άρεσε είναι στον aroma του λουμίδη (το μεσαίο σε κόστος από τα 3 που έχει). Αρκετά γλυκός και καθόλου ξινός.
Ως τώρα έχω δοκιμάσει τα περισσότερα που μπορείς να βρεις σε coffee island, coffee lab, αυτούς που βρίσκεις στο super market σε κόκκους (illy και dimello), brazita κλπ.
Έχετε να προτείνετε κάτι άλλο; Ψάχνω κάτι γλυκό και καθόλου ξινό.

Πέρνα και από coffee berry. Συζήτησε λίγο και μαζί τους το τι ποικιλίες έχουν.

οι μονοποικιλιακοί έχουν νόημα μόνο αν γνωρίζετε πολύ καλά να φτίαχνετε καφέ (παίζετε με την θερμοκρασία, σκληρότητα του νερού κτλ),
εχετε ευαίσθητο ουρανίσκο ωστε να καταλαβαίνετε την επίγευση.

Φυσικά χωρίς ζάχαρη, αφρόγαλα, γάλα ..

αλλιως με εναν καλό blend 100% arabica θα ειναι μια χαρά.

Προσωπικά με βάση αυτό που παίρνω δίνω 18 το κιλό από καφεκοπτείο.
Για τα γούστα μου ο καφές που φτιάχνω είναι εξαιρετικός κ σίγουρα πολύ καλύτερος από τις περισσότερες καφετέριες/καφέ που παίρνω όταν βρεθώ έξω.

Αυτός που μου αρέσει από Λουμίδη έχει περίπου 8 ευρώ τα 200 γραμμάρια. Είναι λίγο ακριβός (αν και φθηνότερος από κάψουλες).

Εξαρτάται τις κάψουλες.
Αν μιλάμε για νεσπρεσσο,ναι είναι φτηνός.
Ευκολία η κάψουλα, αλλά σε περιορίζει.

οι μονοποικιλιακοί έχουν νόημα μόνο αν γνωρίζετε πολύ καλά να φτίαχνετε καφέ (παίζετε με την θερμοκρασία, σκληρότητα του νερού κτλ),
εχετε ευαίσθητο ουρανίσκο ωστε να καταλαβαίνετε την επίγευση.

Φυσικά χωρίς ζάχαρη, αφρόγαλα, γάλα ..

αλλιως με εναν καλό blend 100% arabica θα ειναι μια χαρά.

Προπαντων εχουν νοημα εαν ειναι φρεσκοι (ημερομηνια ψησιματος max μηνα),εχεις καταλληλο μυλο και καταλληλη μηχανη (σαν και αυτα που προτεινει π.χ το μελος Αγγελακης Γιωργος).