Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Re: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Καταρχήν, με γειές, καλή απόλαυση!

Αλλά ρε συ, δεν είναι ΠΑΡΑ πολλά τα λεφτά; (Εδώ 2.5 χιλιάρικα!). Θεωρείς ότι οι διαφορές με ένα πιο νορμάλ μοντέλο όπως αυτό δικαιολογούν τέτοιο άλμα τριπλάσιου κόστους;

Προσωπικά, ενώ είχα μείνει πάρα πολύ ευχαριστημένος με την φουλ χειροκίνητη Flair, τελικά μάλλον ήμουν υπεραισιόδοξος για τον χρόνο που έχω τις καθημερινές για τόσο manual διαδικασία (στη flair έχει παραπάνω βήματα από μια κανονική manual μηχανή: ζεσταίνεις κατσαρόλα για να έχεις προθερμάνει κεφαλή, ποτήρια κλπ, ζεσταίνεις νερό σε βραστήρα, πέρα απ'τα στάνταρ κοψίματα, ζυγίσματα κλπ). Το αποτέλεσμα είναι πως τελικά "παίζω" μόνο τα ΣΚ και τις καθημερινές τη βγάζω με Nespresso (μπλιαχ).

Οπότε έχω τις κεραίες μου ανοιχτές για κάτι καλύτερο (ένα PID δε θα με χάλαγε πχ), αλλά χωρίς ενσωματωμένο μύλο, αυτό το βήμα θέλω να το ελέγχω όσο μπορώ.

Απάντηση: Re: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Καταρχήν, με γειές, καλή απόλαυση!

Αλλά ρε συ, δεν είναι ΠΑΡΑ πολλά τα λεφτά; (Εδώ 2.5 χιλιάρικα!). Θεωρείς ότι οι διαφορές με ένα πιο νορμάλ μοντέλο όπως αυτό δικαιολογούν τέτοιο άλμα τριπλάσιου κόστους;

Προσωπικά, ενώ είχα μείνει πάρα πολύ ευχαριστημένος με την φουλ χειροκίνητη Flair, τελικά μάλλον ήμουν υπεραισιόδοξος για τον χρόνο που έχω τις καθημερινές για τόσο manual διαδικασία (στη flair έχει παραπάνω βήματα από μια κανονική manual μηχανή: ζεσταίνεις κατσαρόλα για να έχεις προθερμάνει κεφαλή, ποτήρια κλπ, ζεσταίνεις νερό σε βραστήρα, πέρα απ'τα στάνταρ κοψίματα, ζυγίσματα κλπ). Το αποτέλεσμα είναι πως τελικά "παίζω" μόνο τα ΣΚ και τις καθημερινές τη βγάζω με Nespresso (μπλιαχ).

Οπότε έχω τις κεραίες μου ανοιχτές για κάτι καλύτερο (ένα PID δε θα με χάλαγε πχ), αλλά χωρίς ενσωματωμένο μύλο, αυτό το βήμα θέλω να το ελέγχω όσο μπορώ.

Thanks! Η oracle touch μου πήγε 1850 ενώ η απλη είχε 1450. Δεδομένου ότι αλλάζω καφετιέρες πολύ πιο αργά από ότι αλλάζω προβολείς, είπα να δώσω κάτι παραπάνω και να πάρω το πιο gadget μοντέλο ;)

Ξεθάβω λίγο το νήμα για να με βοηθήσει όποιος μπορεί. Πήρα μία Delonghi EC685 από το Mall καθώς είχα διαβάσει καλά σχόλια για την συγκεκριμένη και από συγγενείς και στο ίντερνετ και μιας και είχε σταρμπακς δίπλα ζήτησα να μου κόψουν 2 καφέδες τον Guatemala Antigua και τον Colombia Nari. To πρόβλημα είναι ότι δεν μου τρέχει ο καφές καθόλου ειδικά στην διπλή δόση ακόμα και αν δεν τον πατήσω σχεδόν καθόλου. Στην μονή δόση κάτι βγαίνει αλλά ειναι 30% το ποσο επιτυχίας. Παίζει να είναι προβληματική η αντλία ή φταίει το κόψιμο. Αν θυμάμαι καλά μου είπε η κοπελια στο κατάστημα ότι το έκοψε στο νούμερο 3 για εσπρέσο αφού τους ενημέρωσα ποια μηχανή έχω.(ακόμα δεν έχω ιδέα απο αριθμούς κοψιματος κλπ κλπ). Τοσο χρόνια έιχα μια krups και χρησιμοποιούσα ετοιμους Illy απο το σούπερ και όλα ήταν μια χαρά αλλά οταν χαλασε έκανα προσωρινα την δουλεια μου με καψουλες νεσπρεσσο. Τωρα όμως δεν εχω καφέ.

Ξέρω ότι οι μηχανές αυτές δεν συγκρίνονται με τις μηχανες που έχουν αναφερθεί εδώ (σαν να συγκρίνειw ήχο απο ηχεία Logitech με Martin Logan) αλλά όποιος μπορεί ας βοηθήσει.

Απάντηση: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

@kostis22, καλορίζικη η μηχανή.
Ζήτησε να σου κόψουν τον καφέ πιο χοντρό. Μην ανησυχείς. Παίρνει καιρό να βρεις το κόψιμο που ταίριάζει, ειδικά αν ψωνίζεις από διαφορετικά μαγαζιά.

Σε ευχαριστώ. Δηλαδή τα μεγέθη δεν είναι τα ίδια παντού ? Οπότε να ζητήσω ένα μέτριο κόψιμο για λίγα γραμμάρια πχ 100, να μαθω σε πιο νουμερο αντιστοιχεί στο μαγαζί που θα πάω και μετά αναλογως την ροη να το χοντραινω ή λεπταίνω αναλογως, ετσι?

Ναι κάθε μαγαζί έχει συνήθως άλλο μύλο. Οι αριθμοί που σου λένε δεν σημαίνουν τίποτα σε άλλο μύλο.
Αν ξαναπάς στο ίδιο μαγαζί πες να σου κόψουν πιο χοντρό από το 3.
Αλλά και πάλι το κόψιμο έχει να κάνει και με το πόσο φρεσκοκαβουρδισμένος είναι ο καφές, τι καφές είναι κλπ.
Με μερικές δοκιμές (κράτα σημειώσεις) θα βρεις το κόψιμο που ταίριάζει στη μηχανή σου.

660cbe063fa3b94f66c7e3dc8d9fed4e.jpg

Προσγειώθηκε στον πάγκο μου αυτό το διαστημόπλοιο. Είναι η Sage (Breville στην Αμερική) Oracle Touch και είναι μια μηχανή με ευκολίες υπεαυτοματης και ποιότητα καφέ και milk frothing επαγγελματικής.
Πραγματικά έχω πάθει πλάκα με το τι καφέ φτιάχνει χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, παρότι είμαι ακόμα στο στάδιο του ψαξιματος.

Περισσότερα εδώ:
https://www.google.gr/amp/s/www.wired.com/2017/07/review-breville-oracle-touch/amp
https://www.techradar.com/reviews/sage-by-heston-blumenthal-the-oracle-touch
https://gearpatrol.com/2017/10/10/breville-oracle-touch-precision-brewer-review/

Μετά από μερικούς μήνες χρήσης, δηλώνω εξαιρετικά ευχαριστημένος από την Oracle touch.
Φτιάχνει σταθερά πολύ καλο καφέ και ποιοτικό microfoam για το cappuccino. Η συντήρηση της είναι παιχνιδάκι. Περιλαμβάνει όλα τα σύνεργα όπως ειδικό βουρτσάκι για τον μυλο και τρυπητήρι για τις τρυπούλες του froather, knock box για άδειασμα του καφέ από το group και ανοξείδωτη γαλατιέρα. Μου αρέσει το attention to detail της εταιρίας σε πράγματα όπως τον μοχλο που κρύβεται κάτω από το water tray που κατεβάζει ροδάκια για εύκολη μετακίνηση της (βαριας) μηχανής. Στο ίδιο σημείο κρύβεται ένα storage tray για τα εργαλεία. Επίσης για να προστεθεί νερο στο τεράστιο ντεποσιτο δεν χρειάζεται να το αφαιρέσεις γιατί έχει ειδικό pop up καπάκι από την μπροστινή πλευρά!
Σαν καφέ έχω καταλήξει σε ένα ωραιο blend 70% Brasil 30% Guatemala από το Chain coffee company στον Γέρακα.
Το touch interface της πολύ προχωρημένο, αλλα η αλήθεια είναι πως δεν το πολυχρησιμοποιω γιατί βασικά πίνω espresso και cappuccino μονο. Έχω φτιάξει ένα δικό μου preset και that's it.
Επίσης ο μυλος της έχει μικρά βήματα οποτε είναι εύκολο να κανεις τέλειο dial στο κόψιμο. Έχει φυσικά on/off timer, κάτι πολύ χρήσιμο γιατί την προγραμματίζω να έχει ανάψει κανένα μισάωρο πριν ξυπνήσω για να έχει ζεσταθεί καλα.

Εδώ ένα video με την μηχανή εν δράσει:

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Ωραίος Τάκη, είσαι σε καλό δρόμο για να απολαμβάνεις ωραία καφεδάκια.

Παρατήρησα ότι από το 15 δευτερόλεπτο του βίντεο η ροή σου αρχίζει και αδυνατίζει, τρέμει και γίνεται διαυγής. Αυτό σημαίνει ότι το puck του καφέ που έχεις κουμπώσει στο πορταφιλτερ, έχει ανοίξει κανάλια ( channeling), όπου το νερό προτιμά να περνά, μιας και βρίσκει ελάχιστη αντίσταση.

Αυτό έχει επίπτωση στο φλυτζάνι σου, μιας και πλέον ο καφές δεν εκχυλιζεται όπως θα έπρεπε.

Δοκίμασε να κατανεμεις καλύτερα το καφέ στο πορταφιλτερ, ανακατεύοντας ίσως με μια οδοντογλυφίδα πριν τον κουμπώσεις στη μηχανή, αυτή η μέθοδος ονομάζεται wdt.

Σούπερ πάντως, καλά καφεδάκια να έχεις.

Sent from my ONEPLUS A6013 using Tapatalk

Ωραίος Τάκη, είσαι σε καλό δρόμο για να απολαμβάνεις ωραία καφεδάκια.

Παρατήρησα ότι από το 15 δευτερόλεπτο του βίντεο η ροή σου αρχίζει και αδυνατίζει, τρέμει και γίνεται διαυγής. Αυτό σημαίνει ότι το puck του καφέ που έχεις κουμπώσει στο πορταφιλτερ, έχει ανοίξει κανάλια ( channeling), όπου το νερό προτιμά να περνά, μιας και βρίσκει ελάχιστη αντίσταση.

Αυτό έχει επίπτωση στο φλυτζάνι σου, μιας και πλέον ο καφές δεν εκχυλιζεται όπως θα έπρεπε.

Δοκίμασε να κατανεμεις καλύτερα το καφέ στο πορταφιλτερ, ανακατεύοντας ίσως με μια οδοντογλυφίδα πριν τον κουμπώσεις στη μηχανή, αυτή η μέθοδος ονομάζεται wdt.

Σούπερ πάντως, καλά καφεδάκια να έχεις.

Sent from my ONEPLUS A6013 using Tapatalk

Thanks Βασιλη! Δεν έχω δει πάντως σημάδια channeling στο puck όταν βγαίνει από τον μυλο ταμποναρισμένο. Ίσως παίζει ρολο το κόψιμο γιατί στο συγκεκριμένο video το έκανα λίγο πιο χοντρό από ότι συνήθως για να περάσει περισσότερο νερο για 2 κούπες. Θα πειραματιστώ πάντως...

Thanks Βασιλη! Δεν έχω δει πάντως σημάδια channeling στο puck όταν βγαίνει από τον μυλο ταμποναρισμένο. Ίσως παίζει ρολο το κόψιμο γιατί στο συγκεκριμένο video το έκανα λίγο πιο χοντρό από ότι συνήθως για να περάσει περισσότερο νερο για 2 κούπες. Θα πειραματιστώ πάντως...

Το channeling φαίνεται στο puck αφού χρησιμοποιηθεί. Έχει ρωγμές.
Επίσης το καταλαβαίνεις αν όταν το πετάς , φεύγει όλο μαζί η σε κομμάτια.

Το channeling φαίνεται στο puck αφού χρησιμοποιηθεί. Έχει ρωγμές.
Επίσης το καταλαβαίνεις αν όταν το πετάς , φεύγει όλο μαζί η σε κομμάτια.

Φεύγει όλο μαζι σε ένα κομμάτι.

Καλό σημάδι αυτό. Έχεις παρατηρήσει μικρορωγμές στο βρεγμένο puck?

Καλό σημάδι αυτό. Έχεις παρατηρήσει μικρορωγμές στο puck?

Να σου πω την αλήθεια, επειδή το κοπανάω κατευθείαν στο knock box δεν το έχω προσέξει. Θα το τσεκάρω αύριο το πρωί :)

Ξεθάβω λίγο το νήμα για να με βοηθήσει όποιος μπορεί. Πήρα μία Delonghi EC685 από το Mall καθώς είχα διαβάσει καλά σχόλια για την συγκεκριμένη και από συγγενείς και στο ίντερνετ και μιας και είχε σταρμπακς δίπλα ζήτησα να μου κόψουν 2 καφέδες τον Guatemala Antigua και τον Colombia Nari. To πρόβλημα είναι ότι δεν μου τρέχει ο καφές καθόλου ειδικά στην διπλή δόση ακόμα και αν δεν τον πατήσω σχεδόν καθόλου. Στην μονή δόση κάτι βγαίνει αλλά ειναι 30% το ποσο επιτυχίας. Παίζει να είναι προβληματική η αντλία ή φταίει το κόψιμο. Αν θυμάμαι καλά μου είπε η κοπελια στο κατάστημα ότι το έκοψε στο νούμερο 3 για εσπρέσο αφού τους ενημέρωσα ποια μηχανή έχω.(ακόμα δεν έχω ιδέα απο αριθμούς κοψιματος κλπ κλπ). Τοσο χρόνια έιχα μια krups και χρησιμοποιούσα ετοιμους Illy απο το σούπερ και όλα ήταν μια χαρά αλλά οταν χαλασε έκανα προσωρινα την δουλεια μου με καψουλες νεσπρεσσο. Τωρα όμως δεν εχω καφέ.

Ξέρω ότι οι μηχανές αυτές δεν συγκρίνονται με τις μηχανες που έχουν αναφερθεί εδώ (σαν να συγκρίνειw ήχο απο ηχεία Logitech με Martin Logan) αλλά όποιος μπορεί ας βοηθήσει.

Το συγκεκριμένο μηχανάκι με ενδιαφέρει αρκετά . Λογικά το πήρες στα 150 . Εχεις δοκιμάσει μερίδες ESE ;

Καλό σημάδι αυτό. Έχεις παρατηρήσει μικρορωγμές στο βρεγμένο puck?

Αυτό είναι το puck ακριβώς μετά την χρήση.
Δεν βλεπω κάτι περίεργο:
7d81a6047a7630e1f2d2bcd26d08b09d.jpg

Συμφορουμίτες, χελπ. Προτείνετε κανένα μύλο, γιατί καφέ δεν βλέπω να πίνουμε. Το franchise γνωστής αλυσίδας της γειτονιάς απεδείχθει πολύ κατώτερο των περιστάσεων.
Απαιτήσεις:
1) Single dosing. Η σύζυγος πίνει decaf.
2) Όχι κατακράτηση: Δε θέλω να κάθομαι με πινέλα να καθαρίζω κάθε μέρα. Μια φορά τη βδομάδα είναι οκ, αλλά κάτι βίντεο που έχω δει να τους αρχίζουν στα ταρακουνήματα μετά από κάθε καφέ με ανατριχιάζουν.
3) Ηλεκτρικός
4) Οικονομικός - όσο γίνεται, τηρουμένων των αναλογιών.
5) Απορία: Με το doser τι παίζει; Κάνεις έναν καφέ και έχεις άλλους δύο μέσα σε υπολείμματα;
Μηχανή: Rancilio Silvia
Θενκς ιν αντβανς.

Προσωπικά αν και δεν είναι single dosing, θα προτιμούσα στη θέση σου να έπαιρνα τον Baratza Sette 30, αν και θα πρέπει να γνωρίζεις ότι είναι κάπως θορυβώδης όταν αλέθει.

https://www.barista.gr/el/baratza-sette-30-μύλος-άλεσης-καφέ

Single dosing είναι λίγο δύσκολο να βρεις οικονομικό μύλο.

Είχα παλαιότερα τη Silvia, αν δεν έχεις ήδη PID, θα ήταν καλό κάποια στιγμή να το σκεφθείς να βάλεις, θα σε γλυτώσει από πολλά ξινά καφεδάκια (λόγω μη σωστής θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της εκχύλισης).

Προσωπικά αν και δεν είναι single dosing, θα προτιμούσα στη θέση σου να έπαιρνα τον Baratza Sette 30, αν και θα πρέπει να γνωρίζεις ότι είναι κάπως θορυβώδης όταν αλέθει.

https://www.barista.gr/el/baratza-sette-30-μύλος-άλεσης-καφέ

Single dosing είναι λίγο δύσκολο να βρεις οικονομικό μύλο.

Είχα παλαιότερα τη Silvia, αν δεν έχεις ήδη PID, θα ήταν καλό κάποια στιγμή να το σκεφθείς να βάλεις, θα σε γλυτώσει από πολλά ξινά καφεδάκια (λόγω μη σωστής θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της εκχύλισης).

Σε ευχαριστώ για την απάντηση. Πρώτα μύλος, μετά pid. Οι sette δεν είναι που χαλάνε ακατάπαυστα; Έκανα ένα ψάξιμο πριν ρωτήσω και τον σημείωσα (τον 270) λόγω κάθετης άλεσης.
Τον 30 δεν τον είχα δει.

Ο Sette είχε θέματα μόλις πρωτοκυκλοφόρησε, τώρα αυτοί που κυκλοφορούν είναι μια χαρά λογικά + ότι έχουν κανονικά 2ετή εγγύηση.

Στα θετικά τους είναι ότι αλέθουν σφαίρα και αφράτα (αν και κάνουν θόρυβο, ιδιαίτερα όταν το πρωί επικρατεί ησυχία).

Ένα αρνητικό τους το γεγονός ότι ενώ μπορεί να αλέθεις πχ finer, αυτό δεν έχει ιδιαίτερα επίπτωση στη γεύση. Δηλαδή μπορεί να πάρεις οπτικά πιο παχύρευστη εκχύλιση, αλλά γευστικά δεν θα καταλάβεις διαφορές, κάτι που συμβαίνει με άλλους (πολλαπλάσιους σε κόστους μύλους).
Overall πρόκειται για καλό μυλαράκι.

Λοιπόν, αποφάσισα να επιστρέψω δριμύτερος με 'κανονική' εσπρεσσιέρα. Επειδή βλέπω ότι εσχάτως ο ελεύθερος χρόνος μου μειώνεται, αλλά παράλληλα δε θέλω να μπω στη διαδικασία πλήρους αυτοματοποίησης, η μέση λύση είναι 'καλή' semi-automatic χωρίς πολλές "μαντεψιές" και ψαξίματα. Άρα με -τουλάχιστον- καλή διαχείριση θερμοκρασίας, ώστε να μειώνονται κατά ένας οι βαθμοί ελευθερίας σου.

Κόφτης θα'ναι ο Sette 270.

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Breville Dual Boiler που -όπως μαντέψατε-, έχει διπλό boiler, άρα -μαζί με τον PID controller- κρατάει τη θερμοκρασία εκεί που πρέπει.

Αυτή εδώ τη βρίσκεις κάπου στα $1000-1200, αλλά διαβάζω για πολλά θέματα αξιοπιστίας, πολλά πλαστικά μέρη, κλπ.

Το θέμα είναι ότι στα ίδια λεφτά (ένα τσικ παραπάνω) βρίσκεις τη Nuova Simonelli Oscar II, που είναι heat exchanger, άρα έχεις πάλι -σχετικά- λυμένα τα θέματα θερμοκρασίας, και είναι και πιο 'στιβαρή' (ελάχιστα πλαστικά).

Απέκλεισα την Gaggia Classic γιατί με φοβίζει το αλουμινένιο boiler, μάλλον αποκλείω την Silvia γιατί διαβάζω ότι θέλει να'σαι μάστορας για να βγάλεις έστω και καλούτσικο καφέ (και δεν είμαι).

Καμιά άλλη ιδέα, με οροφή το παραπάνω budget;