Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Re: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Η Gaggia Classic δεν είναι σε καμία περίπτωση στο budget των άλλων δύο. 1/3, 1/4 της τιμής. Από την άλλη την έχω πάνω από 8 χρόνια και είναι σούπερ. Την έχω λύσει 2 φορές για καθαρισμό του boiler (εννοείται πως κάνω κ αφαλάτωση ανά διαστήματα).

Την Οscar ΙΙ την έχουν Ελλάδα πολύ φθηνότερα http://cup10.gr/index.php?route=product/product&path=64_67&product_id=66/.
Εαν δε σε ενδιαφέρει τόσο ο καπουτσίνο δες και την Bezzera Unica Pid.

Για μύλο αν τα 400 είναι εντος budget, ο Eureka Mignon Specialita είναι εξαιρετικός γι αυτά που θέλεις Κωνσταντίνε.

Έχετε υπόψιν παίδες ότι οι εσπρεσσιέρες είναι η μόνη κατηγορία στην οποία εμείς τα Αμερικανάκια είμαστε ριγμένοι, και πληρώνουμε έξτρα φέσι λόγω εισαγωγής :D

H Gaggia πχ έρχεται κοντά στο 500άρικο εδώ, η Silvia στα 700, κλπ κλπ.

Η Unica που λέει ο @Anatheron φαίνεται ενδιαφέρουσα, αλλά γιατί λες αν δε με νοιάζει ο capuccino; Αφού φαίνεται να έχει αξιοπρεπέστατο steaming. Λόγω single boiler; Εγώ μονά εσπρεσσάκια γουστάρω, αλλά η σύζυγος θέλει και αφρόγαλα στα δικά της.

Μια χαρά καπουτσίνο κάνει και η Unica, απλά θα είναι πιο χρονοβόρο να κάνεις φλυτζάνια στη σειρά αν έχεις καλεσμένους λόγω μονού boiler. Για μονό εσπρέσσο + 1 καπουτσίνο δεν το συζητάω μια χαρά θα είσαι.

Edit: Ναι αυτή του link είναι. Όντως ακριβοί είστε στις μηχανές εσπρεσσο...

Από ότι είχα δει στα φορουμ δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα. Οι ιταλοί φτιάχνουν στιβαρές κατασκευές. Μια lelit victoria που χρησιμοποιώ κάμποσο καιρό που είναι κατώτερη κατηγορία τιμής δεν έχει κάνει κιχ.

Εγώ ψηφίζω Oscar.. συμφωνώ και με τον Sette. Ξεμπέρδεψες από εξοπλισμό για πολλά πολλά χρόνια.
Μετά σου μένει η αναζήτηση του καφέ που σου αρέσει, να σετάρεις χρόνους στα εργαλεία σου και σε πέντε λεπτά στην κυριολεξία θα έχεις θεϊκά καφεδάκια!!!

Στάλθηκε από το Mi 9T μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Η αξιοπιστία με καίει γιατί καταλαβαίνετε ότι όλες αυτές οι Ιταλίδες εδώ έχουν και δεν έχουν υποστήριξη. Εν τω μεταξύ, σε οποιοδήποτε μοντέλο κι να κοιτάξεις, σε οποιοδήποτε κατάστημα, στα reviews από κάτω υπάρχουν πάντα οι πολλοί που είναι ενθουσιασμένοι, και οι 2-3 που γράφουν για σοβαρά θέματα ήδη από τους πρώτους μήνες, καμμένα boilers και αντλίες, κλπ κλπ κλπ.

Γι'αυτό και ψάχνω τα λιγότερα ηλεκτρονικά - καλώδια - πλαστικά, μπας και τουλάχιστον επισκευάζεται και από μάστορα πέραν της αντιπροσωπίας.

Οι Breville στην Αμερική χαίρουν μεγάλης εκτίμησης, αργότερα με κάποιες μοντες κάνουν και άλλα ωραία πράγματα όπως pre infusion και pressure profile νομίζω.

Στη θέση σου θα πήγαινα για Breville για να έχεις service εύκολο σε περίπτωση προβλημάτων.

Sent from my ONEPLUS A6013 using Tapatalk

Λοιπόν, αποφάσισα να επιστρέψω δριμύτερος με 'κανονική' εσπρεσσιέρα. Επειδή βλέπω ότι εσχάτως ο ελεύθερος χρόνος μου μειώνεται, αλλά παράλληλα δε θέλω να μπω στη διαδικασία πλήρους αυτοματοποίησης, η μέση λύση είναι 'καλή' semi-automatic χωρίς πολλές "μαντεψιές" και ψαξίματα. Άρα με -τουλάχιστον- καλή διαχείριση θερμοκρασίας, ώστε να μειώνονται κατά ένας οι βαθμοί ελευθερίας σου.

Κόφτης θα'ναι ο Sette 270.

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Breville Dual Boiler που -όπως μαντέψατε-, έχει διπλό boiler, άρα -μαζί με τον PID controller- κρατάει τη θερμοκρασία εκεί που πρέπει.

Αυτή εδώ τη βρίσκεις κάπου στα $1000-1200, αλλά διαβάζω για πολλά θέματα αξιοπιστίας, πολλά πλαστικά μέρη, κλπ.

Το θέμα είναι ότι στα ίδια λεφτά (ένα τσικ παραπάνω) βρίσκεις τη Nuova Simonelli Oscar II, που είναι heat exchanger, άρα έχεις πάλι -σχετικά- λυμένα τα θέματα θερμοκρασίας, και είναι και πιο 'στιβαρή' (ελάχιστα πλαστικά).

Απέκλεισα την Gaggia Classic γιατί με φοβίζει το αλουμινένιο boiler, μάλλον αποκλείω την Silvia γιατί διαβάζω ότι θέλει να'σαι μάστορας για να βγάλεις έστω και καλούτσικο καφέ (και δεν είμαι).

Καμιά άλλη ιδέα, με οροφή το παραπάνω budget;

σε αυτή τη κατηγορία bezzera unica pid (από Kudu) & niche zero

θα πας στα 870+650=1510 αλλά θα είσαι top of the world.

σε φοβίζει η bezzera πάρε ecm classica pid ή rocket...

αυτές είναι οι σκέψεις μου 3+χρόνων στο άθλημα...

O Sette υπάρχει ήδη εδώ και 2 χρόνια στην κουζίνα μου, αλλά είναι σε αεργία, αφού κόβει μόνο... φίλτρου. Οπότε δεν αλλάζει απ'το πλάνο, για τη μηχανή μόνο ψάχνομαι.

Η Breville ειναι θεωρητικά η φθηνότερη, αλλά και η πιο 'φτηνιάρικη' σε αξιοπιστία. Βέβαια, όπως είπε ο Βασίλης, έχει την καλύτερη υποστήριξη, ενώ είναι και μόνη που έχει 2 χρόνια εγγύηση. Διαβάζω όμως ότι τα πλαστικά μέρη διαστέλλοναι και σπάνε με τον καιρό.

Οι ιταλίδες εμφανισιακά με τρελαίνουν (ECM και Bezzera). Η Oscar έχει κι αυτή μια σχετική ντιζαϊνιά (άσχημη που τελικά είναι... κούκλα.. -bye- )

Οι διαφορές πλέον έχουν να κάνουν με το υλικό του Boiler (s.steel η Breville, μπρουντζoς - χαλκός οι υπόλοιπες) και με το γεγονός ότι η Oscar δεν έχει PID (είναι όμως heat exchanger).

κατανοητά, στην bezzera (που αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμη και Ελλάδα) αν θα πας είναι για την τιμή + ευκολία χρήσης/συντήρησης για εσπρέσο κυρίως & 1-2 καπουτσίνο (PID)

η oscar πιο δύσκολη και πιθανώς πιο καλά καφεδάκια αν και δύσκολο με τον μύλο που έχεις!

αν googlaρεις στο ίντερνετ υπάρχουν απαντήσεις σε όλα αυτά

Την Oscar την έχω δει live τυχαία σε κάποια επίσκεψη ( δεν έχω πιει καφέ). Εμφανισιακά, αν και υποκειμενικό, ότι ποιο όμορφο κυκλοφορεί με υπέροχο ντιζάιν.

Στάλθηκε από το Mi 9T μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

O Sette υπάρχει ήδη εδώ και 2 χρόνια στην κουζίνα μου, αλλά είναι σε αεργία, αφού κόβει μόνο... φίλτρου. Οπότε δεν αλλάζει απ'το πλάνο, για τη μηχανή μόνο ψάχνομαι.

Η Breville ειναι θεωρητικά η φθηνότερη, αλλά και η πιο 'φτηνιάρικη' σε αξιοπιστία. Βέβαια, όπως είπε ο Βασίλης, έχει την καλύτερη υποστήριξη, ενώ είναι και μόνη που έχει 2 χρόνια εγγύηση. Διαβάζω όμως ότι τα πλαστικά μέρη διαστέλλοναι και σπάνε με τον καιρό.

Οι ιταλίδες εμφανισιακά με τρελαίνουν (ECM και Bezzera). Η Oscar έχει κι αυτή μια σχετική ντιζαϊνιά (άσχημη που τελικά είναι... κούκλα.. -bye- )

Οι διαφορές πλέον έχουν να κάνουν με το υλικό του Boiler (s.steel η Breville, μπρουντζoς - χαλκός οι υπόλοιπες) και με το γεγονός ότι η Oscar δεν έχει PID (είναι όμως heat exchanger).

τώρα πρόσεξα ότι είσαι αμερική οπότε δικαιολογημένα παίζεις με διαφορετικές παραμέτρους

στη θέση σου θα άλλαζα τον sette με niche zero και από μηχανή εξαρτάται τι υποστήριξη θα βρεις...

Mπορεί να βγάλει κάποιος νόημα με συμβουλή.

Θα πιεις καλα καφεδάκια.

Γράψτε κανονικά σαν άνθρωποι, τώρα αυτό είναι ένδειξη ότι ο άλλος ξέρει πολλά ο καφές θα είναι μεν καλός, αλλά θα είναι και καφεδάκι δεν είναι κανονικός καφές.
Καλό μεν, καφεδάκι δε.

Άντε να καταλάβεις να βγάλεις άκρη.

Εγώ λοιπόν έχω μηχανή επαγγελματική ο αδερφός μου μου έδωσε την προηγούμενη μηχανή από την καφετέρια του στο σπίτι, με σύστημα αφαλάτωσης αποσκλήρυνσης δεν το σύνδεσα αυτό και απλά βάζω εμφιαλωμένο νερό. Φτιάχνει φοβερό καφέ αλλά θέλει 10 λεπτά να έρθει σε θερμοκρασία ολόκληρη να βγάλει 3 φορες νερο να ζεσταθει το μπλοκ το πορταφιλτερ και όλα αυτά δεν γίνεται να ασχολείσαι κάθε μέρα τόση ώρα 15 -20 λεπτά για έναν εσπρέσο. Χώρο πιάνει και δουλειά δεν κάνει. Δεν γίνεται εγώ που θέλω 3-4 εσπρέσσο την μέρα να κάτσω δυο ώρες του 24ώρου να τις αφιερώσω στον καφε. Μπορεί να γίνει μια φορα την εβδομάδα μια φορα στις 15 μέρες.
Πάντα κάτι χάνεις και κάτι κερδίζεις. Έτσι το έλυσα το θέμα των καφέδων αλλιώς κάθετα.

Θα πιεις καλα καφεδάκια.

Γράψτε κανονικά σαν άνθρωποι, τώρα αυτό είναι ένδειξη ότι ο άλλος ξέρει πολλά ο καφές θα είναι μεν καλός, αλλά θα είναι και καφεδάκι δεν είναι κανονικός καφές.
Καλό μεν, καφεδάκι δε.

Εγώ λοιπόν έχω μηχανή επαγγελματική ο αδερφός μου μου έδωσε την προηγούμενη μηχανή από την καφετέρια του στο σπίτι, με σύστημα αφαλάτωσης αποσκλήρυνσης δεν το σύνδεσα αυτό και απλά βάζω εμφιαλωμένο νερό. Φτιάχνει φοβερό καφέ αλλά θέλει 10 λεπτά να έρθει σε θερμοκρασία ολόκληρη να βγάλει 3 φορες νερο να ζεσταθει το μπλοκ το πορταφιλτερ και όλα αυτά δεν γίνεται να ασχολείσαι κάθε μέρα τόση ώρα 15 -20 λεπτά για έναν εσπρέσο. Χώρο πιάνει και δουλειά δεν κάνει. Δεν γίνεται εγώ που θέλω 3-4 εσπρέσσο την μέρα να κάτσω δυο ώρες του 24ώρου να τις αφιερώσω στον καφε. Μπορεί να γίνει μια φορα την εβδομάδα μια φορα στις 15 μέρες.
Πάντα κάτι χάνεις και κάτι κερδίζεις. Έτσι το έλυσα το θέμα των καφέδων αλλιώς κάθετα.

Αφού έχεις κάτι να γράψεις επί του θέματος, γιατί πρέπει ντε και καλά να ξεκινήσεις προσβάλλοντας του συνομιλητές σου; Αν είναι δυνατόν, για καφετιέρες μιλάμε.

Απαντάω επί του θέματος (και παρακαλώ να μην ξαναδώ τέτοια, αλλιώς θα αρχίσουν τα σβησίματα και οι συνέπειες αυτών)

Καταλαβαίνω αυτό που λες, ότι υπάρχει σίγουρα φασαρία σε σχέση με μια υπεραυτόματη. Όχι όσο τραβηγμένα γράφεις εσύ αφού μιλάς για επαγγελματική, αλλά σίγουρα είναι μια καθημερινή ρουτίνα που είναι πιο σύνθετη από το πάτημα ενός κουμπιού. Το θέμα είναι ότι εμένα αυτά τα φσου και ξανά-φσου μ'αρέσουν σαν πρωινή ασχολία. Αυτό που δε μ'αρεσε πριν με τη flair είναι ότι έπρεπε να στήσω βραστήρα ή κατσαρόλα, και τελικά να πετάξω 5 στους 10 καφέδες επειδή κάτι είχε πάει στραβά. Γι'αυτό λέω ότι προσπαθώ να πάρω κάτι που αν μη τι άλλο θα έχει το θέμα της θερμοκρασίας ψιλολυμένο, ώστε, μετά τα volumetric setups, να παίζω με κύρια μεταβλητή το μέγεθος κόκκου.

στο σενάριο χρήσης δεν υπάρχει καθόλου χάσιμο χρόνου

ένας προγραμματισμένος wifi timer ετοιμάζει τη μηχανή μισή ώρα πριν. εγώ εμφανίζομαι ζυγίζω 16 γραμμάρια κόκκους και στον συγκεκριμένο μύλο τα έχω άμεσα στο portafilter. Στα επόμενα 30 δευτερόλεπτα έχω και τον εσπρέσσο....

άντε να βάλω και το καθάρισμα σύνολο 2-3 άντε και 5 λεπτά.

στο σενάριο χρήσης δεν υπάρχει καθόλου χάσιμο χρόνου

ένας προγραμματισμένος wifi timer ετοιμάζει τη μηχανή μισή ώρα πριν. εγώ εμφανίζομαι ζυγίζω 16 γραμμάρια κόκκους και στον συγκεκριμένο μύλο τα έχω άμεσα στο portafilter. Στα επόμενα 30 δευτερόλεπτα έχω και τον εσπρέσσο....

άντε να βάλω και το καθάρισμα σύνολο 2-3 άντε και 5 λεπτά.
Και που να κάθεσαι μια φορά τη βδομάδα και να ζυγίζεις 10-12 δόσεις καφέ και να τις κλείνεις σε βαζακια. Το πρωί δεν χρειαζεσαι καν να ζυγίζεις, ανοίγεις βαζακι και τέλος.

Θα πιεις καλα καφεδάκια.

Καλό μεν, καφεδάκι δε.

Αν η μηχανή σου είναι επαγγελματική, δηλαδή 2-3 group, έχω την εντύπωση ότι δεν ζεσταίνεται σωστα, ουτε με 40-50 λεπτά ζεσταμα.

Το να τρέχεις νερό από το group, απλώς τεχνητά ζεσταίνεις το τέλος του κυκλώματος (το group) , ενώ γενικά το κύκλωμα δεν έχει έρθει στη θερμοκρασία που πρέπει.

Ας μην είμαστε απόλυτοι στο θέμα πίνω πολύ καλό καφέ, γιατί υπόκειται ιδιαίτερα σε υποκειμενική κρίση.

Η σταθερότητα και επαναληψιμότητα στην παραγωγή εσπρέσσο δεν είναι κάτι εύκολο και ο χρήστης θα πρέπει να αφιερώσει πολύ καιρό στο να μάθει τον εξοπλισμό του, μηχανή αλλά και μύλο.

Μετά παίζει σπουδαίο ρόλο η ποιότητα του νερού και μετά ένα ολόκληρο κεφάλαιο ανοίγει με το να δούμε τι καφέ προσπαθούμε να εκχυλισουμε, την επεξεργασία του, το βαθμό ψησίματος, το brew ratio που θέλουμε να πετύχουμε, τι μας ταιριάζει εμάς προσωπικά ως γεύση κλπ.