Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Πάντως βρε παιδιά, medium roast που να μην είναι ξινούλι δεν έχω βρει. Ή έχει διαφορετικά βιώματα ο ουρανίσκος μου από τους Αμερικάνους (πιθανότατα, αφού δεν έχω καταφέρει να πιω μη ξινό εσπρέσσο πουθενά με 1-2 εξαιρέσεις σε ολόκληρη τη χώρα), ή κάτι δεν κάνω σωστά. Που δε νομίζω δηλαδή, αφού όλα είναι προβλεπέ, σωστή θερμοκρασία, μελιστάλακτη ροή, χρώμα, το "πτώμα" μετά χωρίς υποψία channeling κλπ.

Στην Ελλάδα αλλιώς τη θυμάμαι τη γεύση του εσπρέσσο, όπως και στην Ιταλία. Και αυτή τη γεύση την πετυχαίνω μόνο με dark. Μήπως έχουμε εικόνα του τι είναι ο "μέσος" καφές που πινουμε στην Ελλάδα, σε Γρηγόρηδες κλπ;

Εγώ αντίθετα το medium roast το βρίσκω μια χαρά, ενώ το dark (που είναι και το πιο συνηθισμένο στις ΗΠΑ) μου φαίνεται πικρό και καμένο! (Στις ΗΠΑ πάντα.)

Ίσως απλώς να είναι θέμα προτίμησης.

Από το πρωί κάθομαι και διαβάζω πως να ρυθμίσω το PID και μου έχουν βγει τα μάτια!

Ο λόγος που δεν είναι ρυθμισμένο και βασανιζόμαστε, ποιος είναι; :D

Νάτα μας...

lelit.jpg

Μαζί με τυφλό για backflush, σκόνη για αφαλάτωση και Cafiza, δώρο ένας Taresso Tigrato.

Εγώ αντίθετα το medium roast το βρίσκω μια χαρά, ενώ το dark (που είναι και το πιο συνηθισμένο στις ΗΠΑ) μου φαίνεται πικρό και καμένο! (Στις ΗΠΑ πάντα.)

Ίσως απλώς να είναι θέμα προτίμησης.

Εξαρτάται, πχ σε κάτι Starbucks που σερβίρουν dark, όντως η γεύση είναι σα να γλύφεις γεμάτο σταχτοδοχείο. :P

Αλλά στις "ψαγμένες" καφετέριες έχουν πάντα medium ή light που'ναι θεόξινα. Μόνο ελάχιστες καφετέριες έχω δει να έχουν σκούρα medium με ωραίες ισορροπίες.

Νάτα μας...

lelit.jpg

Μαζί με τυφλό για backflush, σκόνη για αφαλάτωση και Cafiza, δώρο ένας Taresso Tigrato.

Τι να τα κάνουμε τα κουτιά, περιμένουμε το σχετικό βιντεάκι με το μελάκι να στάζει στο φλυτζανάκι (μετά τις πρώτες 350 αποτυχημένες προσπάθειες :BDGBGDB55: )

Με γειες και πάλι!!

Ευχαριστώ.
Δεν έχω πάρει καν naked...
Και επειδή καφέδες δεν πετάω, θα πάρει λίιιιιιγο χρόνο :D

Έχει να πιει ξινόγαλο μια ψυχή το Σάββατο... :flipout:

Πρώτη δοκιμή.
93 βαθμοί.
2 δάχτυλα και 3 καφέδες καμμένοι.
Μια κούπα βρασμένο γάλα.
Με 3 μεγάλες φουσκάλες.
0 κρέμα στον καφέ.

εντάξει απόλυτα φυσιολογικό!

αλλά είπαμε χωρίς άλεση πως θα ρυθμίσεις τον καφέ;

τεσπα όλο κακός γίνομαι!

κάνε μια δοκιμή πήγαινε σε ένα coffee island Και πάρε 4χ50gr καφέ σε διαφορετικά κοψίματα να δεις πως βγαίνει...

Ίσα ίσα που από ότι διαβάζω πρέπει να πάω σε πιο χοντρό κόψιμο...
Το ανέβασα, κατέβασα θερμοκρασία και... αύριο πάλι.

για να έχει καμένο καφέ ναι μάλλον θες πιο χοντρό κόψιμο αλλά ίσως και πιο μαλακό πάτημα. Σε τι χρόνο έγινε η εκχύλιση?

Όταν του έκανα σχετικά κανονικό πάτημα (λιγότερο από 15 κιλά σίγουρα) έβγαλε σε 20 δευτερόλεπτα λιγότερα από 20ml.
Στη δεύτερη προσπάθεια, με πολύ λιγότερο πάτημα (ούτε κιλό) βγήκε κανονική ποσότητα αλλά χωρίς κρέμα και γεύση καμένου.
Έχω ρυθμίσει όμως το PID να βλέπει τη θερμοκρασία σύμφωνα με το δηλωμένο offset της μηχανής (8 βαθμοί) οπότε, ίσως το 93 να του έπεσε πολύ ψηλά (101 στο boiler δηλαδή).

Και σήμερα το απόγευμα θα πάω να πάρω τον Graef 800...
Down to the rabbit hole!
Ήδη έχω βάλει στο καλάθι ένα competition basket και ένα tamper και κάθομαι και τα χαζεύω...

Και σήμερα το απόγευμα θα πάω να πάρω τον Graef 800...
Down to the rabbit hole!
Ήδη έχω βάλει στο καλάθι ένα competition basket και ένα tamper και κάθομαι και τα χαζεύω...

Ωραίος, βρες ένα φθηνό καφεδάκι τώρα να κάνεις τις δοκιμές σου, όσο θα στρώνει ο μύλος. Υπολόγισε ότι θέλει σίγουρα 3-4 κιλά μέχρι να στρώσουν τα μαχαίρια του, οπότε μην πάρεις ακριβούς καφέδες το διάστημα αυτό.

Επειδή μέσα στα 1000 και κάτι ψιλα ποστ, παίζει και να το έχω χάσει, έχετε κάποια πρόταση για αποθήκευση κόκκων; Όχι να τους κρατάω κανα 6μηνο, να τους βάζω εκεί από το σακουλάκι και να μην έχω μεγάλη ποσότητα στην "θήκη" της μηχανής.

3-4 κιλά...
Σωστό καφέ θα πιω σε κανένα τετράμηνο δηλαδή; :flipout:

Ακόμη δεν έχω παίξει με φρέσκους καφέδες. Έχω έναν βέβαια αλλά δεν τον ανοίγω αν δεν βγάλω αξιοπρεπές αποτέλεσμα.

Επειδή μέσα στα 1000 και κάτι ψιλα ποστ, παίζει και να το έχω χάσει, έχετε κάποια πρόταση για αποθήκευση κόκκων; Όχι να τους κρατάω κανα 6μηνο, να τους βάζω εκεί από το σακουλάκι και να μην έχω μεγάλη ποσότητα στην "θήκη" της μηχανής.

Εγώ έχω ένα τέτοιο και δείχνει να κάνει καλή δουλειά. Έχει και βαλβίδα για να αφήνει το CO2.

71OBYjMyOuL._AC_SL1200_.jpg

https://www.amazon.com/Airtight-Can...1_4?keywords=coffee+jar&qid=1582898235&sr=8-4

Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Εγώ έχω ένα τέτοιο και δείχνει να κάνει καλή δουλειά. Έχει και βαλβίδα για να αφήνει το CO2.

71OBYjMyOuL._AC_SL1200_.jpg

https://www.amazon.com/Airtight-Can...1_4?keywords=coffee+jar&qid=1582898235&sr=8-4

Σώπα ρε 'σύ! Τι ανακάλυψη είναι αυτό! Τρέχω σε ευρωπαϊκό amazon μηπως το εχει.

Re: Απάντηση: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

WTF! Στην Αμερικη κανει 15USD και στη Γερμανια 45 Ευρω!!!

Αχαχαχα. Κι εγώ αυτό είδα μόλις τώρα. Και στην Αγγλία μια από τα ίδια. And the search goes on...