Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο...

IMG-20200305-181917.jpg

Μία ελάχιστη ξινίλα, αλλά με γεύση βατόμουρο την έχει, αλλά είναι στο προφίλ του καφέ.
Τρώει λίγο την σοκολάτα, οπότε με βλέπω να ανεβαίνω 1 με 2 βαθμούς.
Έπαιξα στους 89 βαθμούς.

Θα μπορούσα να το πω και γλυκούλι.

@Tzimisce
Με το μάτι φαίνεται να είσαι σε καλό δρόμο. Είσαι ένα click πριν τη τιγρέ κρέμα. Τώρα θέλει λίγο fine-tuning.
Δοκίμασες να τον κόψεις ελάχιστα πιο ψιλό τον καφέ ή να τον πατήσεις λίγο παραπάνω.
Είναι φρέσκος?
Πρέπει να πάρεις μια κούπα λίγο πιο χοντρή.

Φρέσκος είναι, ο taresso.
Πιο ψιλός δεν θα τρέχει. :D
Η ροή ήταν σαν δύο κλωστές.
Τον έκοψα πιο ψιλό από τους άλλους βέβαια...
Γενικά μου φαίνεται ότι οι φρέσκοι θέλουν πιο ψιλό κόψιμο;

Αυτή τη φορά βγήκαν 40 ml σε 30 δευτερόλεπτα από 19 γραμμάρια καφέ, 93 βαθμούς στο boiler
Έπαιξε πολύ καλύτερα από τα 14 γραμμάρια.

Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Φρέσκος είναι, ο taresso.
Πιο ψιλός δεν θα τρέχει. :D
Η ροή ήταν σαν δύο κλωστές.
Τον έκοψα πιο ψιλό από τους άλλους βέβαια...
Γενικά μου φαίνεται ότι οι φρέσκοι θέλουν πιο ψιλό κόψιμο;

Αυτή τη φορά βγήκαν 40 ml σε 30 δευτερόλεπτα από 19 γραμμάρια καφέ, 93 βαθμούς στο boiler
Έπαιξε πολύ καλύτερα από τα 14 γραμμάρια.
Μαζεύεις εμπειρία. Αυτοί οι καφέδες θέλουν πάνω από 16 γραμμάρια. Τα 14 γρ είναι για τους πολύ ψημένους καφέδες που δεν έχει μείνει σταγόνα λάδι του καφέ μέσα τους. Οι λιγότερο ψημένοι καφέδες στον ίδιο όγκο έχουν περισσότερο βάρος. Αυτό που ουσιαστικά ψάχνεις είναι ο όγκος του καφέ να είναι σταθερός στο πορταφίλτερ. Για αυτό όσο μπαγιατεύει ο καφές, χρειάζεται να προσθέτεις γραμμάρια. Θα τα μάθεις μόνος σου σιγά σιγά. Elbow grease και muscle memory. Θα δεις....
Πάτησε ελάχιστα περισσότερο τον καφέ με το τάμπερ. Πάντως είσαι super για 2 βδομάδες που την έχεις τη μηχανή.
(Καλορίζικη δεν σου είπα. Καλορίζικη !)
Ακόμα σε βλέπω να "αντιστέκεσαι" στο Taf. Τελικά θα υποκύψεις κι εσύ, όπως όλοι μας. Σιγά που θα γλυτώσεις.
Χωρίς να θέλω να σε στεναχωρήσω, οι φρέσκοι καφέδες θέλουν πιο χοντρό κόψιμο. Ο μύλος σου τι λέει ? Μάλλον είναι λίγος για τη μηχανή σου. Sorry που στο λέω.
Είναι stepped ο μύλος. Γιατί τα κάνετε αυτά τα λάθη! Πάντα ο καφές σου θα θέλει κόψιμο ανάμεσα στο 30 και 31 κλικ. Παθών και μαθών. Μην αισθάνεσαι άσχημα. Κι άλλοι την πατήσαμε έτσι.

Ευχαριστώ :smile:
Πρακτικά το σετ μηχανή με μύλο κλείνει εβδομάδα αύριο.
Ακόμη δεν πιστεύω ότι το έχω φτάσει σε σημείο να αξιολογήσω έναν καλό καφέ σαν τον taf.
Τον taresso έτυχε και τον απέκτησα με τη μηχανή και δεν θέλω να τον αφήσω να μπαγιατέψει, για αυτό και τον χρησιμοποιώ.

Ιάσονα, άργησε πολύ να πέσει η πρώτη σταγόνα. Τόσο που νόμιζα ότι το μπούκωσα.
Μετά έπεσαν κάποιες σταγόνες και τέλος σταθεροποιήθηκε σε δύο κλωστές.
Αφού νόμιζα ότι τον έκαψα.
Αύριο, ίδιο κόψιμο, θα ανεβάσω έναν βαθμό να δω.

Ο μύλος έχει ρύθμιση και στο μαχαίρι.
Ένα click εκεί είναι περίπου ενάμιση στη ρύθμιση.
Αν κάτσει στη μέση, φτιάχνεται.

Ευχαριστώ
Πρακτικά το σετ μηχανή με μύλο κλείνει εβδομάδα αύριο.
Ακόμη δεν πιστεύω ότι το έχω φτάσει σε σημείο να αξιολογήσω έναν καλό καφέ σαν τον taf.
Τον taresso έτυχε και τον απέκτησα με τη μηχανή και δεν θέλω να τον αφήσω να μπαγιατέψει, για αυτό και τον χρησιμοποιώ.

Ιάσονα, άργησε πολύ να πέσει η πρώτη σταγόνα. Τόσο που νόμιζα ότι το μπούκωσα.
Μετά έπεσαν κάποιες σταγόνες και τέλος σταθεροποιήθηκε σε δύο κλωστές.
Αφού νόμιζα ότι τον έκαψα.
Αύριο, ίδιο κόψιμο, θα ανεβάσω έναν βαθμό να δω.

Ο μύλος έχει ρύθμιση και στο μαχαίρι.
Ένα click εκεί είναι περίπου ενάμιση στη ρύθμιση.
Αν κάτσει στη μέση, φτιάχνεται.
Μην υποτιμάς τις αισθήσεις σου! Κάνε μια βόλτα και θα καταλάβεις...
(Ο tigrato που έχεις είναι εξαιρετικός καφές. )
Για μια βδομάδα είσαι κορυφαίος. Σε 2 βδομάδες θα είσαι αστέρι!
(Άρχισε να μαζεύεις λεφτά για μύλο. Κάνε το γνωστό return on investment κόλπο αυταπάτης:
Σε σχέση με την καφετέρια γλυτώνω 50 λεπτά τον καφέ Χ 2 Χ 30 σε 6 μήνες θα έχεις μαζέψει τη διαφορά για ένα stepless μύλο).
Από χοληστερίνη πως είσαι?

Λεφτά για μύλο πολύ μετά.
Με τον graef παίζω μια χαρά για αρχή :smile:

Χοληστερίνη μια χαρά. Γιατί;
Αν και δεν κάνω κάποια τρελή διατροφή.

Λεφτά για μύλο πολύ μετά.
Με τον graef παίζω μια χαρά για αρχή :smile:

Χοληστερίνη μια χαρά. Γιατί;
Αν και δεν κάνω κάποια τρελή διατροφή.
Πολύ ωραία.
Κάποιοι συνδέουν την κατανάλωση espresso με αυξημένη χοληστερίνη. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που είμαι εδώ και 2 χρόνια με 1 τριπλο espresso την ημέρα. Απ' ότι έχω καταλάβει αυτές οι μελέτες σήμερα είναι έτσι κι αύριο γιουβέτσι, αλλά αν κάνεις γενική αίματος κοίτα τις τιμές αν έχουν διαφοροποιηθεί σε σχέση με την εποχή πριν τη μηχανή.

Γενική αίματος κάνω κάθε τρεις με έξι μήνες.
Τον espresso τον ξεκίνησα σαν "ανταμοιβή" που αραίωσα τους καφέδες.
Από τους 12 - 14 την ημέρα πήγα στον έναν.
Αν υπήρχε κάτι θα το είχα καταλάβει νομίζω... :smile:

Re: Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Μην υποτιμάς τις αισθήσεις σου! Κάνε μια βόλτα και θα καταλάβεις...
(Ο tigrato που έχεις είναι εξαιρετικός καφές. )
Για μια βδομάδα είσαι κορυφαίος. Σε 2 βδομάδες θα είσαι αστέρι!
(Άρχισε να μαζεύεις λεφτά για μύλο. Κάνε το γνωστό return on investment κόλπο αυταπάτης:
Σε σχέση με την καφετέρια γλυτώνω 50 λεπτά τον καφέ Χ 2 Χ 30 σε 6 μήνες θα έχεις μαζέψει τη διαφορά για ένα stepless μύλο).
Από χοληστερίνη πως είσαι?

Έτσι από περιέργεια ποιος είναι ένας αξιοπρεπής stepless μύλος που θεωρείς ότι θα συμπλήρωνε μια μηχανή ίδια ή αντίστοιχη του Μιχάλη; Επειδή διαβάζω συνεχώς "επενδύστε σε καλό μύλο", ποιος θα ήταν ένας τέτοιος μύλος που θα τον κρατούσες για πολλά χρόνια χωρίς να σκέφτεσαι ότι κάτι σου λείπει;

Στον stepless μπορείς να ρυθμίζεις και ενδιάμεσα.
Βέβαια, όπως ρυθμίζει ο graef (1.5 Step/ρύθμιση στο μαχαίρι εσωτερικά) έχεις και τις ενδιάμεσες με περισσότερο κόπο βέβαια.
Εγώ τουλάχιστον δεν παίζω τόσο πολύ στο κόψιμο. Βρήκα ένα που μου κάνει, το κάρφωσα και στο 10 να είναι στρογγυλό να το θυμάμαι (πίνω καφεδάκια και με έναν φίλο, τον Alzheimer συχνά πυκνά) και παίζω.. :smile:
Σίγουρα οι άλλες προσφέρουν καλύτερο κόψιμο και περισσότερα καλούδια, αλλά ας μείνουν και τίποτα ψιλά να πάμε διακοπές! :D

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφ

Έτσι από περιέργεια ποιος είναι ένας αξιοπρεπής stepless μύλος που θεωρείς ότι θα συμπλήρωνε μια μηχανή ίδια ή αντίστοιχη του Μιχάλη; Επειδή διαβάζω συνεχώς "επενδύστε σε καλό μύλο", ποιος θα ήταν ένας τέτοιος μύλος που θα τον κρατούσες για πολλά χρόνια χωρίς να σκέφτεσαι ότι κάτι σου λείπει;
Τώρα βρήκες άνθρωπο να ρωτήσεις!
Εγώ είμαι του άλλου άκρου. Έχω αυτόν εδώ. Έχει τα ίδια "μαχαίρια" με μύλους των 1000 Ευρώ και μου στοίχισε γύρω στα 300 . Δεν ταιριάζει σε όλα τα σενάρια κατανάλωσης καφέ (πχ να φτιάξεις καφέ για 8 άτομα στη σειρά), αλλά εμένα μου έκατσε τέλεια. Στα συν του ότι τρίβω καφέ και δεν με παίρνει χαμπάρι κανένας στο σπίτι, σε αντίθεση με τα θηρία που ξυπνάνε όλη τη γειτονιά. Κι ο κατασκευαστής του είναι και μορφή ZZ Top (σημαντικό benefit). Μηχανικάρα.
Κι αν είσαι και μερακλής η καλύτερη σου να τον λύσεις, καθαρίσεις, επανασυναρμολογήσεις.
Το είχα πάει στο μεγάλο εργαλειάδικο πίσω από την Αθηνάς για να αγοράσω ένα allen που ταιριάζει, κι όλοι οι μάστορες έπαθαν πλάκα. Όλοι ρωτάγανε Τι μηχάνημα είναι αυτό και τι μηχάνημα είναι αυτό.
Απολαύστε υπεύθυνα.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα ό

Τώρα βρήκες άνθρωπο να ρωτήσεις!
Εγώ είμαι του άλλου άκρου. Έχω αυτόν εδώ. Έχει τα ίδια "μαχαίρια" με μύλους των 1000 Ευρώ και μου στοίχισε γύρω στα 300 . Δεν ταιριάζει σε όλα τα σενάρια κατανάλωσης καφέ (πχ να φτιάξεις καφέ για 8 άτομα στη σειρά), αλλά εμένα μου έκατσε τέλεια. Στα συν του ότι τρίβω καφέ και δεν με παίρνει χαμπάρι κανένας στο σπίτι, σε αντίθεση με τα θηρία που ξυπνάνε όλη τη γειτονιά. Κι ο κατασκευαστής του είναι και μορφή ZZ Top (σημαντικό benefit). Μηχανικάρα.
Κι αν είσαι και μερακλής η καλύτερη σου να τον λύσεις, καθαρίσεις, επανασυναρμολογήσεις.
Το είχα πάει στο μεγάλο εργαλειάδικο πίσω από την Αθηνάς για να αγοράσω ένα allen που ταιριάζει, κι όλοι οι μάστορες έπαθαν πλάκα. Όλοι ρωτάγανε Τι μηχάνημα είναι αυτό και τι μηχάνημα είναι αυτό.
Απολαύστε υπεύθυνα.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Μάλιστα! Κάτι αντίστοιχο σε ηλεκτρικό δηλαδή πάει 1000+;

Το θετικό του βέβαια είναι ότι στις γυναίκες περνάει για πολύ πιο φτηνός...
Σου λέει, ένας μύλος χεριού είναι, πόσο να κάνει. 50; 60; :flipout: