Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Κανένα σοβαρό forum υπάρχει αλήθεια;
Έχω βρει δύο, το ένα δεν το διαβάζει κανείς, στο άλλο ακόμη δεν έχουν συμφωνήσει.
Δογματικοί από την μία (του στυλ "έτσι είναι το espresso" ενώ στα fora του εξωτερικοί γράφουν απλά "this is the ideal espresso"), ο καθένας κάνει ότι τον βολεύει από την άλλη! :flipout:
Ο ένας "μην χτυπάτε το portafilter, κάντε απλά leveling με το δάχτυλο", ο άλλος "χτυπήστε το με το tamper", ο τρίτος "κάντε leveling με κάτι ίσιο".
Άλλος μετράει τον χρόνο από την ώρα που ανοίγεις το Pump, άλλος από την πρώτη σταγόνα.
Οι χρόνοι παίζουν από τα 20'' έως τα 30''
Άκρη δεν...
Άσε που μου δίνουν την εντύπωση ότι από κάπου τα παίρνουν με αυτή την εμμονή σε συγκεκριμένες μάρκες καφέ και hardware...

Γενικά δεν υπάρχει ένας κανόνας για να φτιάξεις εσπρέσσο, καλό θα ήταν μέσω αυτών που διαβάζεις να κάνεις τις δοκιμές σου, ώστε να αποδείξεις ή όχι αυτά που κάποιοι ισχυρίζονται. Αν κάποιος σε συμβουλεύει να βάζεις πχ 10γρ καφέ στο πορταφίλτερ ενώ κάποιος σου λέει 20γρ, τότε δοκίμασε και βρες εσύ αυτό που σου ταιριάζει.

Υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες, πχ ότι θέλεις μύλο για να φτιάξεις εσπρέσσο και όχι αλεσμένο καφέ, πιθανώς μπαγιάτικο από κάποιο supermarket.

Αυτό που λες για το χτύπημα στο πορταφίλτερ, ναι παλιά θεωρούσαν ότι γίνεται καλύτερη κατανομή στο καλαθάκι και ότι έτσι ίσως σπάνε τα boulders στον καφέ. Κάποιοι δοκιμάζοντας το πήραν καλύτερες οπτικά εκχυλίσεις, κάποιοι το αντίθετο (μιας και με το έντονο χτύπημα δημιουργούνται ρογμές στο πακ, με αποτέλεσμα να έχεις channeling). Δοκίμασε και δες πότε έχεις καλύτερα αποτελέσματα και κράτησε αυτό που σου ταιριάζει.

Για τους χρόνους, όταν έχεις μια νορμάλ μηχανή, που δεν έχει δυνατότητα να ρυθμίζει τη ροή του νερού, άρα δίνει συγκεκριμένα ml νερου με την αντλία στο on, τότε ναι οι χρόνοι είναι μεταξύ (άποψη μου) απο 25-35 δευτερόλεπτα. Αν έχεις μηχανή ικανή για flow profile, pre-infusion κλπ, τότε δεν ισχύει ο κανόνας αυτός.

Αλλά και πάλι τί σημασία έχουν τα δευτερόλεπτα, αν μου πεις ότι στον δικό σου ουρανίσκο ο καφές στα 50sec βγήκε εξαιρετικός? Αφού σου αρέσει γευστικά, αυτός θα πρέπει να είναι ο οδηγός σου, δηλαδή ο ουρανίσκος σου.
 
Το θέμα είναι να υπάρχει μία συνταγή ώστε να πάρεις αυτό που σου δίνει ο καφές.
Εγώ π.χ. αυτή τη στιγμή παίζω στα 17 γραμμάρια καφέ (αν παίξω στα 18 μου κολλάει το puck στο shower και μου τη σπάει), 9 bar, 25 δευτερόλεπτα από τη στιγμή που ανοίγω το pump (περίπου 20-21 από την πρώτη σταγόνα).
Εκεί μου βγαίνει κάπου στα 35-40 γραμμάρια.
Ο New York εκεί παίζει τέλεια.
Ο Taresso, όπου και να έπαιξα έβγαινε ξινός. Προσωπικά δεν με χαλάει τόσο πολύ η ξινίλα, αλλά άλλοι δεν το αντέχουν. :smile:
Τώρα, αν έφταιγε η "συνταγή" μου ή ο καφές ο ίδιος που να το ξέρω; :D
Το να τον φέρω εκεί που αρέσει σε εμένα δεν είναι σωστό.
Το σωστό είναι να τον κάνω σωστά και να αποφασίσω αν ο συγκεκριμένος καφές μου αρέσει ή όχι.


Εγώ για το leveling χρησιμοποιώ οδοντογλυφίδα, μόνο και μόνο επειδή μου αρέσει όπως αφρατεύει η επιφάνεια του καφέ στο portafilter. :smile:
 
Το θέμα είναι να υπάρχει μία συνταγή ώστε να πάρεις αυτό που σου δίνει ο καφές.

Τώρα, αν έφταιγε η "συνταγή" μου ή ο καφές ο ίδιος που να το ξέρω; :D
Το να τον φέρω εκεί που αρέσει σε εμένα δεν είναι σωστό.
Το σωστό είναι να τον κάνω σωστά και να αποφασίσω αν ο συγκεκριμένος καφές μου αρέσει ή όχι.

Δεν συμφωνώ σε αυτό που λες, εσύ δεν είσαι καταρχήν αυτός που θα πιεί το καφεδάκι? Άρα πρέπει πρώτα να σου αρέσει σε σένα.
Όταν αγοράζεις τα σακουλάκια του καφέ, κάνε ένα τσεκ στη περιγραφή τους. Υπάρχουν άνθρωποι που τους ευχαριστεί το πλούσιο σώμα στον καφέ, η επίγευση σοκολάτας-ξηρών καρπών και η περιορισμένη/στρογγυλή οξύτητα.
Σε αυτή την κατηγορία των καφέδων το σωστό θα είναι στη γεύση να παίρνεις κάτι παραπλήσιο με την περιγραφή, μιας και από τέτοιους καφέδες δεν μπορείς να περιμένεις αρώματα λουλουδιών ή επίγευση εσπεριδοειδών κλπ.
Άρα το καφεδάκι θα το προσαρμόσεις έτσι ώστε να πλησιάσεις την περιγραφή που δίνει ο roaster.

Στην αντίθετη περίπτωση, δύσκολα θα πετύχεις Αιθιοπία με πλούσιο σώμα, ως επί των πλείστων έχουν υδαρές σώμα, είναι πολύ αρωματικοί και βγάζουν πολυπλοκότητα στο τί γεύεσαι. Υπάρχει κατηγορία ανθρώπων που τους αρέσουν τέτοιοι καφέδες.
Σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει η εκχύλιση σου να πλησιάζει αυτά τα αποτελέσματα που προανέφερα.

Δυστυχώς δεν υπάρχει μία συνταγή για να πάρεις την περιγραφή και θα διαπιστώσεις, μιας και ο καφές οξυδώνεται, μέρα με τη μέρα η ρύθμιση που σε έκανε να πεις ''Ναι'' τη Δευτέρα, την Πέμπτη θα σε κάνει να αναρωτιέσαι αν πίνεις όντως τον ίδιο καφέ.
 
Γενικά οι μονοποικιλιακοί δεν με έχουν τρελάνει.
Βέβαια, όταν πηγαίνω σε χαμηλή εκχύλιση, 1/1 π.χ. παίρνω φοβερό σώμα, αλλά η γεύση μου αρέσει περισσότερο σε πιο αραιές εκχυλίσεις.
Σαν να παίρνω πιο καθαρά τα αρώματα.

Μέχρι να βρω το sweet spot έχει τελειώσει το 250άρι όμως!
 
Όχι.
Παίζει να μου βρει ένας φίλος μεταχειρισμένο σε πολύ καλή τιμή.
Με προβληματίζει το ότι είναι από μαγαζί, αλλά ξέρω ότι αλλάζουν τα μαχαίρια.
 
Εμ... Παίζει να μη δώσω λεφτά ή να πληρώσω μόνο για καινούργια μαχαίρια.
Αλλιώς δεν θα το σκεφτόμουν καν.
Το θέμα είναι κατά πόσο μπορεί να σταθεί σε σπίτι.
 
Μια χαρά θα σταθεί στο σπίτι, αν η γυναίκα δεν σε πάρει με τις πέτρες για το,θηρίο που θα κουβαλήσεις στη κουζίνα.

Πρέπει να ψάξεις να δεις τι κατακράτηση εχει ο μύλος με τα 63αρις κωνικά, γιατί μπορεί να κρατάει 3-4 γραμμαρια τη φορά στα μαχαίρια του. Αυτό σημαίνει κάθε πρωί, θα πρέπει πριν χρησιμοποιήσεις το μύλο να πετάς τα πρώτα 3-4 γραμμαρια, μιας και πρόκειται για τον μπαγιάτικο χθεσινό καφε που έκατσε πάνω στα μαχαίρια. Για οικιακό μύλο, δεν ειναι πολύ οικονομικό.


Sent from my iPad using Tapatalk
 
Αυτό είναι που με απασχολεί και για αυτό ρώτησα.
Το ότι κάποιος μύλος μπορεί να είναι καταπληκτικός σε μία κατάσταση (ένα μαγαζί) δεν σημαίνει ότι θα δουλέψει καλά και σε άλλη (στο σπίτι).
Άμα είναι να πετάω τον μισό καφέ κάθε μέρα, δεν λέει.
Για ένα μαγαζί που μπορεί να κάνει 3.000 καφέδες δεν είναι θέμα.
Για εμένα που κάποιες μέρες κάνω έναν ή το πολύ δύο, είναι.
Άσε που δεν φαίνεται να καθαρίζει και πολύ εύκολα.
Μου λέει ο φίλος ότι κάθε μέρα του βάζουν κάτι στραγάλια για να τον καθαρίσουν επειδή θέλει πολύ χρόνο για να λυθεί και να ξαναστηθεί σωστά.
 
Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Παίδες, θα μου τον χαρίσουν.
Δεν μπορώ να πω, δώσε μου έναν niche καλύτερα! :flipout:

Πάρε τον εσυ και βλεπεις


Sent from my iPad using Tapatalk
 
Θέλουμε αυτόματη καφετιέρα στο γραφείο. Κάτι εύκολο σε χρήση και συντήρηση αλλά με καλό αποτέλεσμα. Ιδανικά κάτι που να μπορεί να διαχειριστεί απευθείας κόκκο αλλά καλό είναι να έχει και επιλογή σκόνης. Είμαστε και πολύς κόσμος... καμία 25αριά άτομα όταν το γραφείο λειτουργεί κανονικά. Έχετε κάτι κατά νού? Στο γραφείο στην Αθήνα, στο οποίο έχουμε πολύ λιγότερο κόσμο η δουλειά γίνεται με εκείνη που στο παρελθόν κοιτούσα για το σπίτι μου.
 
Αν όντως έχεις μεγάλη χρήση, δεν παίρνεις ένα τηλέφωνο στη Nespresso για επαγγελματική; Είναι δωρεάν αν έχεις μια ελάχιστη κατανάλωση ανά μήνα. Και οι κάψουλες (που δεν μπαίνουν στις οικιακές) έχουν περισσότερο καφέ! Και δεν θα κυνηγάς τους υπαλλήλους να κρατάνε τον χώρο καθαρό.

Το βρήκα, ελάχιστη κατανάλωση 200 καφέδες τον μήνα:
https://www.nespresso-pro.gr/shop/o...nespresso/zenius/mixani-kafe-espresso-zenius/

Κι αν περάσεις το όριο, έχουν βγει και συμβατές.
 
Καλύτερα έστω μια μηχανή με ESE pods από Illy, Portioli κλπ Την δίνουν χρησιδάνειο. Δεν ξέρω αν έχουν επαγγελματικές λύσεις με illy iperespresso pods που είναι και καλύτερα.
 
Δοκίμασα τον L'OR Ristretto intensity 7, 100% arabica, τον πέτυχα με ημερομηνία συσκευασίας 20 Φεβρουαρίου.
Άριστα 10 σε όλα σωμα γευση άρωμα δεν παίζονται οι άνθρωποι. Χτυπάει και κερδίζει στα σημεία Hausbrandt 100% arabica, Segafredo.....
 
Τα καφεκοπτεία του κέντρου (Αθήνα) που είναι καθαρά για αγορά καφέ λειτουργούν ή έχουν κλείσει κ αυτά; Ξέρει κανείς;
Και αν είναι μπορείς να πας εκεί;