Βασίλης Α.
Supreme Member
Κανένα σοβαρό forum υπάρχει αλήθεια;
Έχω βρει δύο, το ένα δεν το διαβάζει κανείς, στο άλλο ακόμη δεν έχουν συμφωνήσει.
Δογματικοί από την μία (του στυλ "έτσι είναι το espresso" ενώ στα fora του εξωτερικοί γράφουν απλά "this is the ideal espresso"), ο καθένας κάνει ότι τον βολεύει από την άλλη!
Ο ένας "μην χτυπάτε το portafilter, κάντε απλά leveling με το δάχτυλο", ο άλλος "χτυπήστε το με το tamper", ο τρίτος "κάντε leveling με κάτι ίσιο".
Άλλος μετράει τον χρόνο από την ώρα που ανοίγεις το Pump, άλλος από την πρώτη σταγόνα.
Οι χρόνοι παίζουν από τα 20'' έως τα 30''
Άκρη δεν...
Άσε που μου δίνουν την εντύπωση ότι από κάπου τα παίρνουν με αυτή την εμμονή σε συγκεκριμένες μάρκες καφέ και hardware...
Γενικά δεν υπάρχει ένας κανόνας για να φτιάξεις εσπρέσσο, καλό θα ήταν μέσω αυτών που διαβάζεις να κάνεις τις δοκιμές σου, ώστε να αποδείξεις ή όχι αυτά που κάποιοι ισχυρίζονται. Αν κάποιος σε συμβουλεύει να βάζεις πχ 10γρ καφέ στο πορταφίλτερ ενώ κάποιος σου λέει 20γρ, τότε δοκίμασε και βρες εσύ αυτό που σου ταιριάζει.
Υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες, πχ ότι θέλεις μύλο για να φτιάξεις εσπρέσσο και όχι αλεσμένο καφέ, πιθανώς μπαγιάτικο από κάποιο supermarket.
Αυτό που λες για το χτύπημα στο πορταφίλτερ, ναι παλιά θεωρούσαν ότι γίνεται καλύτερη κατανομή στο καλαθάκι και ότι έτσι ίσως σπάνε τα boulders στον καφέ. Κάποιοι δοκιμάζοντας το πήραν καλύτερες οπτικά εκχυλίσεις, κάποιοι το αντίθετο (μιας και με το έντονο χτύπημα δημιουργούνται ρογμές στο πακ, με αποτέλεσμα να έχεις channeling). Δοκίμασε και δες πότε έχεις καλύτερα αποτελέσματα και κράτησε αυτό που σου ταιριάζει.
Για τους χρόνους, όταν έχεις μια νορμάλ μηχανή, που δεν έχει δυνατότητα να ρυθμίζει τη ροή του νερού, άρα δίνει συγκεκριμένα ml νερου με την αντλία στο on, τότε ναι οι χρόνοι είναι μεταξύ (άποψη μου) απο 25-35 δευτερόλεπτα. Αν έχεις μηχανή ικανή για flow profile, pre-infusion κλπ, τότε δεν ισχύει ο κανόνας αυτός.
Αλλά και πάλι τί σημασία έχουν τα δευτερόλεπτα, αν μου πεις ότι στον δικό σου ουρανίσκο ο καφές στα 50sec βγήκε εξαιρετικός? Αφού σου αρέσει γευστικά, αυτός θα πρέπει να είναι ο οδηγός σου, δηλαδή ο ουρανίσκος σου.