Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Κάθε μέρα πίνουμε στο σπίτι 5 καφέδες διπλούς (η γυναίκα Cappuccino, εγώ απλά διπλό).
Άρα, μιλάμε για 150 καφέδες τον μήνα (εκτός από αυτούς που μπορεί να κάνω σε κάποιους φίλους).
Ακόμη και σύμβαση να είχα με καφετέρια να μου τους δίνει πιο φτηνούς, κάτω από 200 δεν θα πλήρωνα κάθε μήνα.
Αυτή τη στιγμή, μου κοστίζει κάπου στα 50 τον μήνα (2.5 - 3 κιλά καφέ).

Άρα τα κάπου 700 που έχω δώσει τα κάνω απόσβεση σε 4-5 μήνες. :smile:

5 καφεδάκια την ημέρα κατανάλωση είναι μπόλικα. Προς το παρών είσαι οικονομικά στα 2-3 κιλά με 50 .

Φίλος που μπήκε στα του καφέ φίλτρου μονοπάτια, με πήρε χθες τηλέφωνο πως καταστράφηκε, παραγγέλνοντας καφέ από τον παρακάτω roaster:

shop.gardellicoffee.com

Μπορεί να φθάσεις σε νούμερα πολλαπλάσια με τους μονοποικιλιακους.

Sent from my ONEPLUS A6013 using Tapatalk

5 καφεδάκια μαζί με τη γυναίκα.

Τελευταία δοκίμασα τον Gimoka.
Αξιοπρεπής καφές για την τιμή του.

Από τους 3 καφέδες που πίνω την ημέρα (δεν είναι και δύσκολο με τα espresso), δεν έχω κανένα πρόβλημα, οι 2 να είναι απλά χαρμάνια.
Ο απογευματινός μου, που τον απολαμβάνω και περισσότερο, ας κάνει και 15-20 τα 250 γραμμάρια.
Μήπως τις κάψουλες του nespresso τις πουλάνε λιγότερο;
Και πόσο θα πιω; Άντε 250 γραμμάρια τον μήνα; :smile:

Και με πάρα πολύ υψηλό learning curve. Αν δεν είσαι αποφασισμένος να πειραματίζεσαι βλέποντας διαγράμματα σε κάθε εκχύλιση, τότε είναι πολύ λάθος μια τέτοια επιλογή.

Εννοείται! Απλά (υποθέτω) αν βρεις τις παραμέτρους που σου ταιριάζουν μπορείς να πάρεις τα ίδια - ή σχεδόν τα ίδια - αποτελέσματα με πολύ μεγαλύτερη ευκολία σε σχέση με άλλες μηχανές αφού οι παράμετροι καθορίζονται και ελέγχονται με ακρίβεια και ευκολία - τουλάχιστον στη θεωρία. Σε κάθε περίπτωση πιο πολύ για gadget το έβαλα παρά για πρόταση αγοράς. Είναι πολύ ακριβό για πειραματισμό :-)

καλημέρα κι από εμένα στην παρέα. Σας παρακολουθώ αρκετούς μήνες και μπορώ να πω ότι πείστηκα να ξανα-ασχοληθώ με το άθλημα, μια και είχα διακόψει πριν μερικά χρόνια. Έτσι λοιπόν με νέο setup, μια Lelit PL41 Tem PID και σε αναζήτηση Μύλου, έχω στόχο κι εγώ ποιοτικά καφεδάκια espresso, αλλά και ενασχόληση με άλλο ένα χόμπυ…

Από αυτά που διαβάζω, αλλά και από έναν καινούριο φίλο, με αρκετή εμπειρία, η πρόταση για καφέ είναι Trigato. Τον έχετε δοκιμάσει?

Είναι λίγο ξινούτσικος...
Αν σου αρέσει πικρός ο καφές δεν νομίζω να σε τρελάνει.
Αλλά δεν χάνεις να δοκιμάσεις.
Βέβαια, από ότι λένε οι μάστορες, ο μύλος μου δεν είναι ακόμη στρωμένος για να πάω σε τέτοια χαρμάνια, αλλά μου ήρθε ένας όταν παρήγγειλα τη μηχανή και τον δοκίμασα.

Re: Απάντηση: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

καλημέρα κι από εμένα στην παρέα. Σας παρακολουθώ αρκετούς μήνες και μπορώ να πω ότι πείστηκα να ξανα-ασχοληθώ με το άθλημα, μια και είχα διακόψει πριν μερικά χρόνια. Έτσι λοιπόν με νέο setup, μια Lelit PL41 Tem PID και σε αναζήτηση Μύλου, έχω στόχο κι εγώ ποιοτικά καφεδάκια espresso, αλλά και ενασχόληση με άλλο ένα χόμπυ…

η μηχανή είναι όντως πολύ καλή!

πάντως είναι κοινή λογική ότι ξεκινάμε από το Καφέ: αν είναι κακός-μπαγιάτικος δεν είναι δυνατόν να βγει καλός στο φλιτζάνι, και κατ επέκταση αν το κόψιμο δεν είναι καλό (φρεσκοκομμένο, συνεπές κόψιμο, κατανομή κόκκων κλπ) πάλι είναι αδύνατο να πιεις καφέ ότι μηχανή και να έχεις

Από αυτά που διαβάζω, αλλά και από έναν καινούριο φίλο, με αρκετή εμπειρία, η πρόταση για καφέ είναι Trigato. Τον έχετε δοκιμάσει?
Δοκίμασε και τον sweet blue από taf.

για μύλο καμία πρόταση γύρω στα 200 ευρώ, αν και απ´ότι είδα είναι καλύτερο να βρω κάποιον καλύτερο μεταχειρισμένο σε αυτά τα χρήματα.

Pianeta blue, Sweet blue, Tigrato

Αγία τριάδα.. Υποκειμενικό πάντα..

κάνε ένα δώρο στον εαυτό σου και ανέβασε το budget θα γλυτώσεις αρκετή ταλαιπωρία

από την άλλη δε θα μάθεις ποτέ ποια ήταν η ταλαιπωρία...

Tigrato πάντως τον κυνηγούσα από πίσω για το πόσο λεπτό να τον κόψω... Κάθε 2-3 ημέρες ήθελε άλλο κόψιμο! :flipout:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

κάνε ένα δώρο στον εαυτό σου και ανέβασε το budget θα γλυτώσεις αρκετή ταλαιπωρία

από την άλλη δε θα μάθεις ποτέ ποια ήταν η ταλαιπωρία...
καμία πιο συγκεκριμένη πρόταση? Να ταιριάζει και με το υπόλοιπο setup.
Ευχαριστώ!

Tigrato πάντως τον κυνηγούσα από πίσω για το πόσο λεπτό να τον κόψω... Κάθε 2-3 ημέρες ήθελε άλλο κόψιμο! :flipout:
Εγώ λόγω Graef και ότι δεν είχα καθόλου σταθερά φλιτζάνια (όταν το πετύχαινα όμως ήταν φανταστικός) θα τον δοκιμάσω ξανά όταν παραλάβω τον Niche..

Pianeta blue, Sweet blue, Tigrato

Αγία τριάδα.. Υποκειμενικό πάντα..
Και ο pianeta blue είναι όντως εύκολος καφές που βγάζει αυτά που λέει. Σε freddo κιόλας του πάει περισσότερο κατά τη γνώμη μου.
Σε ωραίο ζεστό καφέ υπάρχει και ο rosebud από taf, αλλά ακριβός σε κόστος.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφ

καμία πιο συγκεκριμένη πρόταση? Να ταιριάζει και με το υπόλοιπο setup.
Ευχαριστώ!

Lelit PL043MMI Coffee Grinder Μύλος Άλεσης 200 38mm conical burrs
δυσκολη συντήρηση αδύναμο μοτέρ αλλα κάνεις τη δουλειά σου

Compak K3
στα 300

Eureka Mignon Specialita 55mm flat burrs αθόρυβος στα 396.80

Baratza Sette 270Wi 40mm conical AP (all-purpose) burrs, στα 598.92
εύκολη συντήρηση πρακτικος θορυβώδης

Ceado E37S Coffee Grinder 83 Flat burrs στα 1,810.40

Monolith 71mm Titan Conical Grinder. στα $1950 + actual shipping cost.

και τέλος τα γλυτώνεις όλα τα παραπάνω με έναν Niche Zero 63mm conical burrs
στις 550 λίρες Αγγλίας με εύκολη συντήρηση αθόρυβος μικρός μηδενική κατακράτηση
βασικά είναι όλα τα παραπάνω σε ένα.

φυσικά υπάρχουν και πολλά άλλα καθώς και μεταχειρισμένα...

είπα και ελάλησα αμαρτία ουκ έχω...(όπως επίσης δεν έχω και μαγαζί...)

Από την μικρή μου εμπειρία, θεωρώ ότι για πιο specialty θες οπωσδήποτε μύλο της προκοπής. Εγώ όσες φορές δοκίμασα "δύσκολο" καφέ με τον Graef, έπινα βαλσάμικο..

graef 800 ήταν ο 1ος μου μύλος αρκετά πρακτικός με βόλεψε αφάνταστα και μάλιστα όταν έφτιαχνα γαλλικό + εσπρέσο αλλά μετά από ένα χρόνο τα έπαιξε... και φυσικά η ποιότητα άλεσης ήταν ανάλογη των χρημάτων με αποτέλεσμα να ψάχνεις να βρεις τι φταίει!

πάντως δεν ήταν άσχημος τον συμπαθούσα αλλά όταν πήγα σε stepless ήταν το κάτι άλλο

εδώ είναι το διάβασμα που λέω γιατί όλα αυτά κοστίζουν και μία λάθος αγορά απλά σου κάνει την επόμενη πιο ακριβή!

μακάρι να ήταν κάποιος να μου προτείνει το μύλο που έχω τώρα θα είχα γλυτώσει ένα κάρο λεφτά!

και γιαυτό και καταναλώνω και χρόνο να δίνω απαντήσεις αν και καίγομαι τώρα!

Ποιον εχεις τωρα? Τον niche?
Επίσης, απο τους παραπανω που προτείνεις ποιος ειναι stepless? (αν καταλαβα καλα αυτοι γυρνώντας καποια ροδέλα, αλλάζει και το κόψιμο τους -χόνδρο/λεπτό. Χωρις περιορισμούς)