Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

επειδή το θέμα αφαλάτωση είναι αρκετά δύσκολο σε σημείο που να φανταστείτε ότι αρκετοί δεν το προτείνουν ακόμη και καθόλου πλέον διότι η κάθε μια αφαλάτωση "επιτίθεται" στα μέταλλα, πλαστικά και εσωτερικό της μηχανής με αποτέλεσμα αυτά να φύγουν και να καταλήξουν στο φλιτζάνι μας (=τραγικό) για μένα τουλάχιστον τηρώ τα εξής:

1) προσέχω τι νερό βάζω (αυτό είναι και το καλύτερο) να είναι μαλακό, από κανάτα, με softener - δεν βάζω νερό εκτός britta
2) αποφεύγω έτσι τις συχνές αφαλατώσεις τις οποίες προσωπικά όταν χρειαστεί θα τις κάνω με ξινό (το έχω ρωτήσει πρώτα) και σε δεύτερη προτεραιότητα με αφαλατικό (αν και έχω αρκετό descal)

πρέπει να δει κάποιος τι μέταλλα έχει η μηχανή του και τι ταιριάζει σε αυτά - μερικοί συνδυασμοί είναι απαγορευτικοί πχ αλουμίνιο + descal

γιαυτό εξάλλου και έφυγα από τις μηχανές των 40-100 ευρώ για να μην πίνω κινέζικα πλαστικά....(και μετά ανακάλυψα ότι δεν έπινα καφέ τόσο καιρό)

αυτά από εμένα!

https://www.youtube.com/watch?v=QzOAi30Ug50

Σήμερα καθάρισα και μύλο (του έβγαλα και το γλωσσίδι που έχει και κάνει κατακράτηση μισή μερίδα καφέ κάθε φορά) και περιμένω φρέσκα καφεδάκια από taf...

Και ο καφές πήγε σε μέρη που δεν θα έπρεπε να έχει καφέ...
Το έβαλα πάλι εννοείται, θα αρκεστώ να αδειάζω την κατακράτηση μία φορά την εβδομάδα.

Το καθημερινό backflush μου βγαίνει από μόνο του. Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος, αλλά πως κάνουμε μηχανικά κάποιες κινήσεις, έτσι κάνω και αυτό λίγο πριν αρχίσω να χαμηλώνω τη θερμοκρασία στο boiler (το πάω πάντα κάτω από τους 70 βαθμούς πριν κλείσω τη μηχανή).
Ούτε αυτό ξέρω αν χρειάζεται αλλά προτιμώ να μην αφήνω το boiler στους 100 βαθμούς. :smile:

Re: Απάντηση: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Με απιονισμένο, καφές, γίνεται;

αφού είσαι Θεσ/κη βάλε νερό Θεόνη με χαμηλή σκληρότητα, ή πάρε μία Britta

Έχω Britta.
Θεόνη φέρνει το Ναταλι δίπλα μου, είναι τόσο καλό; Χμ.... μήπως να το δοκίμαζα στην Bialetti;

στην Bialetti από ότι είδα παίζει μεγάλο ρόλο ο σωστός καθαρισμός, έχει πολλά βίντεο στο youtube ρίξε μια ματιά!

επίσης ψάξε λίγο για τον τρόπο παρασκευής, περιμένω πως και πως να μπορέσω κάποτε να πάω επιτέλους στο χωριό για να δοκιμάσω τα εξής 2:

1) μόλις βγουν οι πρώτες σταγόνες να το βγάλω από τη φωτιά
2) να ρίξω ζεστό νερό και μετά να το βάλω στη φωτιά

γενικά θέλω να ξαναφτιάξω καφέ με την Bialetti γιατί είναι κάτι ενδιάμεσο μεταξύ εσπρέσο και γαλλικού (αν και από τότε που πήρα καλό μύλο ο γαλλικός έχει ανέβει πάρα πολλά επίπεδα)

Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

5 καφεδάκια την ημέρα κατανάλωση είναι μπόλικα. Προς το παρών είσαι οικονομικά στα 2-3 κιλά με 50 .

Φίλος που μπήκε στα του καφέ φίλτρου μονοπάτια, με πήρε χθες τηλέφωνο πως καταστράφηκε, παραγγέλνοντας καφέ από τον παρακάτω roaster:

shop.gardellicoffee.com

Μπορεί να φθάσεις σε νούμερα πολλαπλάσια με τους μονοποικιλιακους.

Sent from my ONEPLUS A6013 using Tapatalk

400 ευρώ το κιλό;;;;;;;

Ε όχι ρε παιδιά....

Και το καφέ κοντά στο γραφείο που παίρνω το πρωί φέρνει και καβουρδίζει specialties (δυστυχώς ο μόνος στη Θεσσαλονίκη που το κάνει ή ψέμματα, νομίζω μου είπε υπάρχει και άλλος ένας), αλλά όχι και τέτοιες τιμές... Οκ, το καταλαβαίνω, έχει σκορ 93,5.... αλλά και από εκεί που πίνω φέρνει ενίοτε 90ρηδες (το καλοκαίρι είχα πιει έναν με σκορ 92 εάν θυμάμαι), αλλά τους φτιάνει με 1.70 τον διπλό εσπρέσσο... όταν 1.20 έχει τους μονοποικιλιακούς με σκορ 87-88+... τους οποίους και πουλάει γύρω στα 9 ευρώ τα 250γραμ.
Είχα πάρει έναν πέρσι για μόκα (νομίζω κρίμα είναι τόσο ακριβοί να μην γίνονται κανονικό εσπρέσσο, γι' αυτό δεν το συνέχισα), με τέτοιο άρωμα που ο μεγάλος που έδινε πέρισυ πανελλήνιες είχε κρατήσει τη σακούλα και στα διαλείμματα από το διάβασμα τη χρησιμοποιούσε για "μαστουροσακούλα" όπως τον πείραζα. Τρελαινόμαστε περισσότερο για το άρωμα είναι αλήθεια... από τις ωραιότερες μυρουδιές στον κόσμο.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

στην Bialetti από ότι είδα παίζει μεγάλο ρόλο ο σωστός καθαρισμός, έχει πολλά βίντεο στο youtube ρίξε μια ματιά!

επίσης ψάξε λίγο για τον τρόπο παρασκευής, περιμένω πως και πως να μπορέσω κάποτε να πάω επιτέλους στο χωριό για να δοκιμάσω τα εξής 2:

1) μόλις βγουν οι πρώτες σταγόνες να το βγάλω από τη φωτιά
2) να ρίξω ζεστό νερό και μετά να το βάλω στη φωτιά

γενικά θέλω να ξαναφτιάξω καφέ με την Bialetti γιατί είναι κάτι ενδιάμεσο μεταξύ εσπρέσο και γαλλικού (αν και από τότε που πήρα καλό μύλο ο γαλλικός έχει ανέβει πάρα πολλά επίπεδα)

εσύ πώς την καθαρίζεις;
Αν και τώρα που το λέμε, πρέπει πρώτα να πάρω καινούργιες τσιμούχες. Όχι ότι χάνει, αλλά άρχισε να ξεραίνεται.

δοκιμάστε να πιείτε espresso από το RED. Είναι στη Γλυφάδα, αλλά νομίζω έχει και Κολωνάκι. (νομίζω 3,7 ευρώ σε ποτηράκι για έξω, αλλά αξίζει και με το παραπάνω!)

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφ

εσύ πώς την καθαρίζεις;
Αν και τώρα που το λέμε, πρέπει πρώτα να πάρω καινούργιες τσιμούχες. Όχι ότι χάνει, αλλά άρχισε να ξεραίνεται.

έχω πολύ καιρό να ασχοληθώ, δηλαδή καθόλου γιατί όταν δούλευα το μπρίκι δεν τα είχα λάβει σοβαρά όλα αυτά και μου "χάλασε"

θα πάρω όμως ένα καινούργιο και θα κάνω νέα αρχή

Έχω Britta.
Θεόνη φέρνει το Ναταλι δίπλα μου, είναι τόσο καλό; Χμ.... μήπως να το δοκίμαζα στην Bialetti;

Κάθε πότε χρειάζεται αλλαγή το φίλτρο Τάσο?

Κάθε πότε χρειάζεται αλλαγή το φίλτρο Τάσο?

έχει μετρητή επάνω, περίπου στον μήνα

Τα Maxtra έχουν 1 μήνα.

Εδώ και ένα χρόνο έχουμε πλάι στην Britta και μία aqua optima (τα φίλτρα της είναι συμβατά), που έχει φίλτρα και ενός και δύο μηνών. Ωστόσο στα μέσα της διαδρομής τους αρχίζεις και καταλαβαίνεις σταδιακά την επιστροφή στη γεύση (βέβαια και στα Britta συμβαίνει), άρα σίγουρα δεν είναι για παραπάνω.

εξαρτάται από τη χρήση και ειδικά στη Britta το νερό αρχίζει και σκληραίνει όσο πάμε στο τέλος από 25% περίπου και κάτω...

Με απιονισμένο, καφές, γίνεται;
Γίνεται, αλλά δεν αξίζει τον κόπο/κόστος.
Μπορεί να είναι κι επικίνδυνο αν το νερό δεν είναι σε αεροστεγές περιβάλλον. Το ίδιο ισχύει και με τη Britta. Επειδή το φίλτρο παρακρατεί το χλώριο, το νερό που παραμένει (έστω και λίγο) στο φίλτρο της Britta αναπτύσσει διάφορα. Για αυτό το λόγο πρέπει να αλλάζεις συχνά και το φίλτρο.

Μάλιστα.

Άρα μένει να επιλέξω έναν αξιοπρεπή μύλο.
Προτάθηκε από τον Μιχάλη ο Graef 802. Είναι η καλύτερη πρόταση στην κατηγορία μέχρι 150 ευρώ; Υπάρχει κάτι πιο αξιόλογο μέχρι τα 250 ευρώ; Πιο πάνω για μύλο δεν είμαι διατεθημένος να δώσω.

ειδικά για εσπρέσο ξεκινάς από Lelit PL043MMI ή το ισοδύναμο Ascaso imini i2

άντε και να πας σε graef 800

αν όμως συνεχίσεις την διαδρομή σου στο εσπρέσο σε κάποια στιγμή θα σκεφτείς αναβάθμιση και τότε η οικονομία που κάνεις τώρα θα σου γυρίσει μπούμερανγκ!

A. Προτιμότερος δλδ ο Lelit ή ο Ascaso του Graef802 (νομίζω είναι το επόμενο του 800; ). Τόσο σοβαρή η διαφορά;
Μεταξύ Lelit και Ascaso;

(εξαντλημένα τα βγάζει το barista gr... σταθείτε ρε παιδιά τα πήρατε όλα!)

επειδή κι εγώ είμαι σε αναζήτηση μύλου, εναλλακτικά για μεταχειρισμένους Mazzer mini (όχι ηλεκτρονικός) ή super jolly (ηλεκτρονικός ή μη) ποια η γνώμη σας?