Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Εντοπίζεις και στους δύο την ίδια έντονη οξύτητα?

Επίσης, για δες αν αμέσως μετά την εκχύλιση είναι ήδη ο καφές σου αρκετά χλιαρός.

Στάλθηκε από το Mi 9T μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Ναι και οι δυο εχουν οξύτητα. Ο καφες μετα την εκχύλιση στο δοχείο ειναι καυτός. Οσο περναει η ωρα και κρυώνει νομιζω οτι αυξάνεται και η οξύτητα του.

Re: Απάντηση: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Sette 270wi
O Sette έχει καλή άλεση χωρίς ιδιαίτερο clumping.
Όπως και να χει, προσπάθησε να ελαχιστοποιήσεις το channelling, με μια οδοντογλυφίδα ανακάτεψε καλά τον καφέ για να σπάσεις τυχόν σβόλους και ακολούθως κάνε καλή κατανομή με το δάκτυλό σου και πάτησε όσο μπορείς ποιο ομοιόμορφα.
Δύσκολο να φταίει τόσο πολύ το channelling για την οξύτητα αλλά ποτέ δε ξέρεις.

Όμορφες εσπρεσσιοτικες καλημέρες!
Λοιπον, με δυο πολυ γρήγορες δοκιμές,
1) ανέβασα θερμοκρασία στους 106 βαθμους στο Pid με offset 8 και ο καφες δεν πινότανε με τιποτα - πολυ όξινος
2) κατέβασα θερμοκρασία στους 89 βαθμους στο Pid με offset 8 και ο καφες ηταν πιο κοντα απο ποτε στη γεύση που θα πρεπει να εχει. Εφυγε ολη η οξύτητα που ενοχλούσε!!! 18,2 γρ in σε 41” έδωσαν 38 γρ out. Θα κόψω λιγο πιο fcoarse για να μειωσω τον χρονο της εκχύλισης και θα επανέλθω για το αποτέλεσμα.

Re: Απάντηση: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Ένας υπέροχος καφές από την Taf!!
Αυτό που συγκράτησα από τον πρώτο μου εσπρέσσο είναι ένα γεμάτο βελούδινο σώμα (έχει παρόμοιο προφίλ με Αιθιοπίες αλλά ασύγκριτα ποιο γεμάτο σώμα), με ξεκάθαρες γεύσεις και οξύτητες εσπεριδοειδών. Πανδεσία γεύσεων και αρωμάτων!!

Εύκολη εκχύλιση
19-20in
38-40 out
25-30sec

Συνιστάται μόνο για εσπρέσσο. Και σε pour over θα είναι καλός αλλά είναι αμαρτία να χάσεις αυτό το ωραίο γεμάτο σώμα με την παχιά κρέμα.

Αν θέλετε προσθέστε 10-20 ml ζεστό νερό μετά την εκχύλιση.

Τιμή, νορμάλ για την ποιότητά του, 11,75.

Ps οι "ξυνισμένοι" της παρέας να αλλάξουν πεζοδρόμιο!!
0c7e09b3647eb94149853d93f3d14ea5.jpg

Καλησπέρα Γιώργο. Μήπως έχεις δοκιμάσει τον Rosebud από ταφ; θυμάσαι αν βγάζει καθόλου οξύτητα; επειδή διαβάσω ότι είναι προς σοκολάτα, ενώ εμένα μου βγάζει οξύτητα, όχι όμως δυσάρεστη και θα ήθελα να ξέρω μήπως πρέπει να αλλάξω κάτι στη συνταγή.
Όμορφες εσπρεσσιοτικες καλημέρες!
Λοιπον, με δυο πολυ γρήγορες δοκιμές,
1) ανέβασα θερμοκρασία στους 106 βαθμους στο Pid με offset 8 και ο καφες δεν πινότανε με τιποτα - πολυ όξινος
2) κατέβασα θερμοκρασία στους 89 βαθμους στο Pid με offset 8 και ο καφες ηταν πιο κοντα απο ποτε στη γεύση που θα πρεπει να εχει. Εφυγε ολη η οξύτητα που ενοχλούσε!!! 18,2 γρ in σε 41” έδωσαν 38 γρ out. Θα κόψω λιγο πιο fcoarse για να μειωσω τον χρονο της εκχύλισης και θα επανέλθω για το αποτέλεσμα.
Είναι απλό. Όταν έχεις offset 8, ό,τι βλέπεις στην οθόνη είναι η θερμοκρασία νερού στο γκρουπ. Οπότε με offset 8, θα πρέπει να το ρυθμίσεις να βλέπεις 93 στην οθόνη. Αν παίρνεις δυσάρεστες οξυτητες ανεβάζεις έως 95 άντε 96, μέχρι να πάρεις πικράδα, οπότε ξανακατεβάζεις λίγο.

Sent from my GM1913 using Tapatalk

Ο Rosebud είναι speciality blend. Τον έχω δοκιμάσει, μάλιστα μια εποχή τον έβγαζε και σε συσκευασία των 400 γραμμαρίων.
Έχει μέσα και Αιθιοπία Yirgacheffe, οπότε ναι βγάζει οξύτητα.

Ένα παρόμοιο χαρμάνι βάζει, αν θυμάμαι καλά, και το barista shop.

Λοιπον ύστερα από αρκετές δοκιμές, νομίζω πως πολύ καλή γεύση πήρα με τις εξής ρυθμίσεις:
Καφές απο Foyer : Brazil
Μηχανη Lelit 41 TEM Pid
Pid : 89 βαθμοί με offset: 8
18 gr in -> 45-48gr out σε 30 sec
Άλεση : 12-13/Ε στον sette 270wi
Ευχομαι να βοηθήσουν οι ρυθμίσεις αυτες, έστω και σαν αρχικό μπούσουλα όποιον πρωτο-ασχοληθεί...
εννοείται πως ο κάθε καφές θέλει μικρο-ρυθμίσεις και εννοείται πως η γεύση είναι αρκετά υποκειμενική.

Σεραφείμ, καταλαβαίνεις ότι 106 με 88 είναι τεράστια διαφορά θερμοκρασίας, έτσι; :smile:
Εγώ θα έλεγα, με το offset στο 8 να παίξεις κάπου στο 94.
Εγώ εκεί έχω καταλήξει για το 99% των καφέδων που πίνω.

Δε χρειάζεται τόσο μπέρδεμα, με ένα θερμόμετρο μπορεί κάποιος να μετρησει τη θερμοκρασια του νερού κατά την εκχείλιση και να ρυθμίσει ανάλογα το pid. Οι περισσότεροι καφέδες χρειάζονται 91-93 βαθμούς. Αν το pid πχ είναι ρυθμισμένο στους 93 και το νερό βγαίνει στους 85 πας το pid στους 101. Η το pid στους 93 με offset 8.
Ανάμεσα και σε ίδιες μηχανές υπάρχουν διαφοροποιήσεις στη θερμοκρασία του pid και του νερού, στη μια μηχανή μπορεί να είναι 8 βαθμοί, στην άλλη 3 κ.ο.κ. Θέλει μέτρηση για να διαπιστωθεί η διαφορά και όχι έτοιμα settings από άλους χρήστες.

Ε, χωρίς θερμόμετρο, χονδρικά μπορούμε να εμπιστευτούμε την μέτρηση κάποιου με την ίδια μηχανή.
Άλλος τρόπος είναι να δεις σε ποια θερμοκρασία βγάζει μόνο ατμό.
Εγώ έτσι τσέκαρα ότι είναι ok το offset στο 8.
Μέχρι τους 100 βαθμούς βγάζει μόνο ατμό, μόλις πέσει στους 99 αρχίζει να έρχεται νερό.

Kαλημερα

Μέχρι πριν λίγο καιρό ήμουν κάτοχος μιας la pavonι professional η οποία μετά από 10 χρόνια παρέδωσε πνεύμα μιας και το φτιαξιμο της είναι ασύμφορο ( κοντά στα 600 ευρώ).

Koιταζω την la pavoni europiccola και lelit pl41em .Έχω πάντα σαν σημείο αναφοράς την la pavoni όποτε εάν κάποιος γνωρίζει ποια μηχανή μπορεί να κοντά σ αυτό που ζητώ ας μου πει.

Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Σεραφείμ, καταλαβαίνεις ότι 106 με 88 είναι τεράστια διαφορά θερμοκρασίας, έτσι; :smile:
Εγώ θα έλεγα, με το offset στο 8 να παίξεις κάπου στο 94.
Εγώ εκεί έχω καταλήξει για το 99% των καφέδων που πίνω.

Άρα παίζεις με offset = 8 και θερμοκρασία στους 94. Πάντως σε δοκιμές που κάνω και με 89-90 βαθμούς μια χαρά γεύση έχει ο καφές.
Το θέμα είναι να καταλήξω κάπου για να πιω και κανέναν καφέ της προκοπής, χα χα χα

Re: Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Άρα παίζεις με offset = 8 και θερμοκρασία στους 94. Πάντως σε δοκιμές που κάνω και με 89-90 βαθμούς μια χαρά γεύση έχει ο καφές.
Το θέμα είναι να καταλήξω κάπου για να πιω και κανέναν καφέ της προκοπής, χα χα χα

αν είναι dark roasted είναι οκ αν όμως είσαι από medium και πάνω το πιθανότερο είναι ο καφές να είναι τελείως ψόφιος δηλαδή να μην έχει βγάλει ότι γεύση μπορεί να δώσει!

γάλα βάζεις καθόλου μέσα;

απορώ γιατί να μην δοκιμάσεις πχ μια εκχύλιση 1:1 σε 40'' να δεις τι γεύση έχει. Αν είναι πολύ πικρή και καθόλου διαυγής απλά "χαλαρώνεις τα λουριά" μέχρι να το πετύχεις.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφ

αν είναι dark roasted είναι οκ αν όμως είσαι από medium και πάνω το πιθανότερο είναι ο καφές να είναι τελείως ψόφιος δηλαδή να μην έχει βγάλει ότι γεύση μπορεί να δώσει!

γάλα βάζεις καθόλου μέσα;

απορώ γιατί να μην δοκιμάσεις πχ μια εκχύλιση 1:1 σε 40'' να δεις τι γεύση έχει. Αν είναι πολύ πικρή και καθόλου διαυγής απλά "χαλαρώνεις τα λουριά" μέχρι να το πετύχεις.

γάλα δεν βάζω. Λίγη ζάχαρη βάζω, αφού όμως τον δοκιμάσω σκέτο για να δω τη original γεύση του.
Όταν λες 1:1 σε 40", εννοείς να βάλω 18 γρ και να πάρω 18 γρ σε 40" ? Δεν το είχα διαβάσει πουθενά αυτό. Αν είναι, να το δοκιμάσω. Αυτό φαντάζομαι για να το βγάλω, θα πρέπει να κόψω τον καφέ πολύ πολύ fine. Σωστά?