Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Re: Απάντηση: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Για να βοηθηθούμε εμείς οι νέοι στο "άθλημα" δεν βάζετε τις ρυθμίσεις σας (Lelit PL41 TEM PID), για να δούμε μήπως με το fine tuning που θα κάνουμε πιούμε και κανέναν καφέ της προκοπής?

Ξεκινάω:
version PID 1.04
ρύθμιση θερμοκρασίας 95 βαθμούς
P : 0,6
I : 0,02
d : 11
F.04 : 8
F.05 : 100

Εγώ δεν έχω βάλει το Offset, οπότε παίζω +8 (βάζω τη θερμοκρασία στους 102-103) :smile:
Σκέφτομαι όμως να το αλλάξω γιατί αυτό το εκατόνφεύγα μου τη βαράει.

P 0.4
I 0.03
D 13.9
F.04 0

Το F.05 για τι είναι;

Αυτά δεν έχουν να κάνουν με το αν θα βγει καλός ο καφές αλλά με το αν θα πρέπει να περιμένεις δύο τέρμινα μέχρι να έρθει πάλι στη σωστή θερμοκρασία.

Σε άλλα νέα, ο taf γλύκανε, αλλά με over extraction.
Δηλαδή έβγαλα 57ml από 17 γραμμάρια καφέ.
Αλλά αυτό δεν είναι espresso, πιο πολύ προς τον americano πάει.

Tzimisce έχουμε μάλλον την ίδια μηχανή, οπότε οι ρυθμίσεις θα είναι πάνω κάτω το ίδιο λειτουργικές και για τους δυό μας.
Οι ρυθμίσεις που έχεις βάλει, απ ότι βλέπω, είναι οι γνωστές που έχει προτείνει ο Παύλος από το γνωστό βιντεάκι στο youtube. Θα τις δοκιμάσω κι εγώ για να δω εαν καταλάβω διαφορά.
Το F.05 είναι η επιβεβαίωση που παίρνουμε για την τιμή του F.04 (offset), δηλαδή για εσένα που έχεις το F.04 στο 0, το F.05 θα σου δείξει 108.

Εκτός από αυτό που γράφεις για το rebound της θερμοκρασίας, πολλοί αναφέρουν οτι οι ρυθμίσεις παίζουν ρόλο στη γεύση του καφέ που θα πάρεις στο φλυτζάνι.

Με αυτές τις ρυθμίσεις η θερμοκρασία "έρχεται" μέχρι να ζυγίσω την επόμενη δόση και να την αλέσω.
Οπότε το θεώρησα καλό χρόνο και δεν ασχολήθηκα άλλο.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Εγώ δεν έχω βάλει το Offset, οπότε παίζω +8 (βάζω τη θερμοκρασία στους 102-103)
Σκέφτομαι όμως να το αλλάξω γιατί αυτό το εκατόνφεύγα μου τη βαράει.

P 0.4
I 0.03
D 13.9
F.04 0

Το F.05 για τι είναι;

Αυτά δεν έχουν να κάνουν με το αν θα βγει καλός ο καφές αλλά με το αν θα πρέπει να περιμένεις δύο τέρμινα μέχρι να έρθει πάλι στη σωστή θερμοκρασία.

Σε άλλα νέα, ο taf γλύκανε, αλλά με over extraction.
Δηλαδή έβγαλα 57ml από 17 γραμμάρια καφέ.
Αλλά αυτό δεν είναι espresso, πιο πολύ προς τον americano πάει.
Αυτός ο καφές όμως δεν έχει την πυκνότητα που θέλεις στον εσπρέσσο. Σε πόσα δευτερόλεπτα σου βγήκαν τα 57 ml καφές?
Πάντως είσαι σε καλό δρόμο, τουλάχιστον με τη θερμοκρασία.
Δοκίμασε να κόψεις λίγο πιο ψιλό το καφέ και δοκίμασε να αφήσεις να βγει λίγο καυτό νερό από το group πριν βάλεις το pf.
Από αυτά που γράφεις, μου δίνεται η εντύπωση ότι το πρώτο νερό που βγάζει η μηχανή σου είναι πιο κρύο απ' ότι θα έπρεπε.

Last edited:
Στα 30 δευτερόλεπτα.
Τον έκοψα πιο χοντρό.
Ε, μια τελευταία δόση έχει μείνει.
Θα πάω στον competition από αύριο.

Πιο κρύο δύσκολα, το γκρουπ δεν μπορώ να το ακουμπήσω.
Ζεσταίνω τη μηχανή μισή ώρα.
Και από τις 8 μέχρι τις 5 δεν κλείνει για να πεις ότι θα κρυώσει.

Αυτό πάλι ρε παιδιά... που κρατάμε τις μηχανές να ψήνονται όλη μέρα για να'ναι ζεστές, ξέρουμε τι επίπτωση έχει στη μακροζωία τους; Εντάξει τα boilers μπορεί να'ναι ατσάλινα αλλά υπάρχει και καλωδίωση κλπ από μέσα. χώρια τις οθόνες με θερμοκρασίες κλπ. Η δικιά μου ζεματάει σαν καλοριφέρ μετά το μισάωρο.

Στα 30 δευτερόλεπτα.
Τον έκοψα πιο χοντρό.
Ε, μια τελευταία δόση έχει μείνει.
Θα πάω στον competition από αύριο.

Πιο κρύο δύσκολα, το γκρουπ δεν μπορώ να το ακουμπήσω.
Ζεσταίνω τη μηχανή μισή ώρα.
Και από τις 8 μέχρι τις 5 δεν κλείνει για να πεις ότι θα κρυώσει.
Κοίτα, νομίζω ότι κάπου σου φεύγει.. βραζιλιάνικος, με ονομασία Sweet blue, και να βγάζεις οξύτητες? Κάπου υπάρχει λάθος.
Έλεγξε, όπως σε συμβούλεψαν και άλλα παιδιά, τις ρυθμίσεις του pid.
Δε αν μπορείς να προμηθευτείς ένα θερμόμετρο και μέτρησε τη θερμοκρασία του νερού κατευθείαν από το group head.

Στάλθηκε από το Mi 9T μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Αυτό πάλι ρε παιδιά... που κρατάμε τις μηχανές να ψήνονται όλη μέρα για να'ναι ζεστές, ξέρουμε τι επίπτωση έχει στη μακροζωία τους; Εντάξει τα boilers μπορεί να'ναι ατσάλινα αλλά υπάρχει και καλωδίωση κλπ από μέσα. χώρια τις οθόνες με θερμοκρασίες κλπ. Η δικιά μου ζεματάει σαν καλοριφέρ μετά το μισάωρο.

Προσωπικά θα κοιτούσα τι λέει ο κατασκευαστής όσον αφορά τη προθέρμανση. Έτσι κάνω και με τη δική μου την Gaggia Classic (original μοντέλο).
Οι οικιακές μηχανές εσπρεσσο δεν είναι ούτε επαγγελματικές να τις έχουμε όλη μέρα ούτε θερμοσίφωνας να τον ανοίγουμε μισή ή και μία ώρα πριν.

Ο κατασκευαστής μιλάει για τουλάχιστον 15 λεπτά αλλά όλοι λένε μισάωρο.

Ρε παιδιά, έσκασα τόσα λεφτά για να πάρω μηχανή με pid να έχω ελεγχόμενη θερμοκρασία.
Άμα είναι να δώσω και άλλα λεφτά για να ελέγξω την ακρίβεια του pid, έχουμε ξεφύγει!
Μετά να πάρω θερμόμετρο να δω αν το θερμόμετρο που πήρα για να ελέγξω το θερμόμετρο του pid είναι σωστό;
Και αυτά για έναν καφέ;
Οι άλλοι μου βγαίνουν μία χαρά.

Θα πιω την τελευταία δόση και δεν τον ξαναπαίρνω.
Ίσως απλά να μην είναι του γούστου μου :nounder:

Μήπως υπάρχει κανένα διαγνωστικό, να συνδέουμε την μηχανή στο laptop και να βλέπουμε όπως στα αυτοκίνητα κάθε κύλινδρος αν χρονίζει σωστά, να βάζουμε διαφορετικά προγράμματα ανάλογα με το αν θέλουμε οικονομία ή μέγιστες επιδόσεις, μπας και μπορούμε να επεμβαίνουμε σε περισσότερες μικροδιεργασίες της μηχανής; Ποιές μηχανές έχουν usb, αυτές σίγουρα θα έχουν τέτοιες δυνατότητες, άσε που θα βλέπεις πόσους καφέδες έκαναν, πόσες ώρες δούλεψαν, εκτός αν ο πονηρός χρήστης τα μηδενίζει.

Ήρθε τελικά η αντικατάσταση, όντως καινούργια! Κιουρία η Breville. Μάλιστα, με μια εγγύηση $380 (πίστωση και επιστροφή μετά), σου δίνουν την επιλογή να στείλεις τη δικιά σου πίσω αφού παραλάβεις τη νεά, για να μη μείνεις χωρίς. Παρέλαβα σήμερα και ξεπαρθενιάστηκε πάραυτα με ένα σπάνιας ομορφιάς αποτέλεσμα:

77f5615379ab384b1d8aa5a5e0f8436d.jpg

Και ένα κουφό: Η μηχανή είναι ακριβώς η ίδια μ'αυτή που είχα, απλά ασημένια αντί για κόκκινη. Έφτιαξα το τελευταίο καφεδάκι στην παλιά σήμερα το πρωί, και αμέσως μετά έφτασε η καινούρια. Τη σέτταρα, και στον πρώτο καφέ, με τις ίδιες ακριβώς ρυθμίσεις σε μύλο και καφετιέρα, ο πρώτος καφές που έβγαλε ήταν του κερατά under, ανέβασε πίεση γύρω στο 5. Τελικά χρειάστηκαν δυο κλικ πιο fine άλεση για να φτάσει σ'αυτό που είδατε στη φωτό.

Στρώνουν και οι αντλίες τελικά, ή λέτε να'ταν το καλώδιο ρεύματος; :BDGBGDB55:

Το ίδιο ακριβώς έχουμε λοιπόν. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι όταν το πατάς για να να ανοίξει, πατιέται μεν, δεν ανοίγει δε, είναι λες και δεν ανοίγουν τα δυο μαυράκια πλαστικά να το απελευθερώσουν.

Να σου πω την αλήθεια, επειδή τον μηχανισμό ποτέ δεν τον είχα παρατηρήσει προσεκτικά πριν χαλάσει, δεν είμαι σίγουρος τι ακριβώς έχει σπάσει: Τώρα, το πάνω κομμάτι είναι ακριβώς όπως το δικό σου, και το κάτω φαίνεται το ίδιο, απλά στο αριστερό μαυράκι στο πλάι εσωτερικά φαίνεται σα να έχει ίχνος μια γραμμούλα χωρίς χρώμα, σα να είχε κάτι κολλημένο εκεί. Αν μου βγάλεις μια πιο κοντινή στο κάτω από μέσα, ίσως να καταλάβω! (Φοβάμαι να το ξανανοίξω με το μαχαιράκι τώρα μη σπάσει περισσότερο).

Τελείως μαλακία design πάντως, χίλιες φορές να είχε μια προεξοχή και να άνοιγε κανονικά χωρίς τέτοιες εύθραυστες ιστορίες.

Κλασικός μηχανισμός που χαλάει σχετικά εύκολα (τον έχω δει σε διάφορες συσκευές).

Το πρόβλημα είναι συνήθως εσωτερικά και όχι εξωτερικά / στα γαντζακια.

Μερικές φορές πάντως, αν πατήσεις μερικές φορές συνεχόμενα με ένα πλακέ κατσαβίδι πχ τον μηχανισμό στο κέντρο (όχι στα αυτάκια δλδ), ξεκολλάει (ειδικά αν παίζουν άλατα, ίσως να φταίνε αυτά).

Θα σας πρότεινα ξέπλυμα με απιονισμενο νερό που και που (αν και καταλαβαίνω ότι δεν είναι το ευκολότερο λόγω της χρήσης της μηχανής) και προσοχή όταν κλείνετε το καπάκι να πατάτε με το δάκτυλο στο καπάκι ακριβώς επάνω από / στο κέντρο του μηχανισμού (ώστε να μην παίρνει όλη την πίεση εντελώς κάθετα / στο κέντρο του) / γιατί αυτοί οι μηχανισμοί συνήθως χαλάνε από τον ελαφρύ τζόγο που εχουν εσωτερικά τα πλαστικα που κάνουν το κούμπωμα / ξεκουμπωμα (και ο οποίος ελαχιστοποιείται με την εντελώς κάθετη / κεντραρισμενη πίεση)

Κλασικός μηχανισμός που χαλάει σχετικά εύκολα (τον έχω δει σε διάφορες συσκευές).

Το πρόβλημα είναι συνήθως εσωτερικά και όχι εξωτερικά / στα γαντζακια.

Μερικές φορές πάντως, αν πατήσεις μερικές φορές συνεχόμενα με ένα πλακέ κατσαβίδι πχ τον μηχανισμό στο κέντρο (όχι στα αυτάκια δλδ), ξεκολλάει (ειδικά αν παίζουν άλατα, ίσως να φταίνε αυτά).

Θα σας πρότεινα ξέπλυμα με απιονισμενο νερό που και που (αν και καταλαβαίνω ότι δεν είναι το ευκολότερο λόγω της χρήσης της μηχανής) και προσοχή όταν κλείνετε το καπάκι να πατάτε με το δάκτυλο στο καπάκι ακριβώς επάνω από / στο κέντρο του μηχανισμού (ώστε να μην παίρνει όλη την πίεση εντελώς κάθετα / στο κέντρο του) / γιατί αυτοί οι μηχανισμοί συνήθως χαλάνε από τον ελαφρύ τζόγο που εχουν εσωτερικά τα πλαστικα που κάνουν το κούμπωμα / ξεκουμπωμα (και ο οποίος ελαχιστοποιείται με την εντελώς κάθετη / κεντραρισμενη πίεση)

Όντως, είναι πολύ κακή ιδέα σαν κονσεπτ ο μηχανισμός. Δε θυμάμαι ακριβώς, αλλά νομίζω αντίστοιχο είχε και ο Denon 3806 που το πορτάκι του τα'φτυσε μετά από λίγους μήνες -προσεκτικότατης- χρήσης.

Τώρα στην καινούρια το πορτάκι το άνοιξα μια φορά από περιέργεια (έτσι να δω πως είναι το hinge όταν δουλεύει), και από κει και πέρα το βλέπω να παραμένει κλειστό για πάντα. :ADFAD2:

Όταν περάσει λίγος καιρός και ξεψαρώσω, αυτό είχα κι εγώ στο μυαλό μου, λίγο απιονισμένο νερό με μπατονέτα. Η άλλη λύση βέβαια είναι να είσαι και πιο προσεκτικό βάζοντας νερό στην καφετιέρα, αφού το hinge απέχει λίγα εκατοστά, οπότε μπορείς να περιορίσεις τα άλατα αν δεν το βρέχεις.

Last edited:
Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Ο κατασκευαστής μιλάει για τουλάχιστον 15 λεπτά αλλά όλοι λένε μισάωρο.

Ρε παιδιά, έσκασα τόσα λεφτά για να πάρω μηχανή με pid να έχω ελεγχόμενη θερμοκρασία.
Άμα είναι να δώσω και άλλα λεφτά για να ελέγξω την ακρίβεια του pid, έχουμε ξεφύγει!
Μετά να πάρω θερμόμετρο να δω αν το θερμόμετρο που πήρα για να ελέγξω το θερμόμετρο του pid είναι σωστό;
Και αυτά για έναν καφέ;
Οι άλλοι μου βγαίνουν μία χαρά.

Θα πιω την τελευταία δόση και δεν τον ξαναπαίρνω.
Ίσως απλά να μην είναι του γούστου μου :nounder:
Τι έγινε τελικά. Το βρήκαμε το sweet spot θερμοκρασίας?
Σήμερα μετά από 3 μήνες (χειροκροτήματα από το βάθος, ευχαριστώ τη σύζυγό για τον κόπο να πάει στη Μπενάκη για χάρη μου) πήρα φρέσκο καφέ. Roast Date 15/5.
Επιτέλους ένιωσα πάλι το πυκνό μελώδες σώμα ενός σοκολατένιου καφέ.
Αγαπητέ, Essential Brazil. 6,32 τα 250 γρ. Ένας ταπεινός βραζιλιάνικος single estate καφές. Ένα ποίημα σε σχέση με τις αηδίες που έπινα έξω.
Το Σάββατο με το ζόρι με έκατσε η σύζυγός σε κεντρική καφετέρια στο κέντρο. Καφετέρια με βαριά ιστορία στο χώρο του καφέ στην Αθήνα. (Όσοι κατάλαβαν κατάλαβαν).
Έκανα το λάθος και παράγγειλα εσπρεσσάκι. Δεν το άντεξα και το είπα στο σερβιτόρο.
- Συγνώμη αλλά ο καφές σας είναι άθλιος. Είναι μπαγιάτικος, ο κόκκος έχει πάρει υγρασία και είναι και καμμένος. Γιατί το κάνετε αυτό?
- Μα τώρα τον κόψαμε.

Χαζομάρα μου, αλλά δεν άντεξα. Δεν ντρέπονται που σερβίρουν μπαγιατούρες και τις χρεώνουν 4 ευρώ? Για όνομα δηλαδή.
Έπρεπε να πάρω Ελληνικό. Λάθος μου.

Ο competition ήταν σαφώς καλύτερος!
Είχε βέβαια και οδηγίες χρήσεως στο φακελάκι. :p

Άντε, κανόνισε για καφέ το Σάββατο! Σου έχω κρατήσει και 100% robusta (αντρίκια πράγματα) :flipout:

Ένας υπέροχος καφές από την Taf!!
Αυτό που συγκράτησα από τον πρώτο μου εσπρέσσο είναι ένα γεμάτο βελούδινο σώμα (έχει παρόμοιο προφίλ με Αιθιοπίες αλλά ασύγκριτα ποιο γεμάτο σώμα), με ξεκάθαρες γεύσεις και οξύτητες εσπεριδοειδών. Πανδεσία γεύσεων και αρωμάτων!!

Εύκολη εκχύλιση
19-20in
38-40 out
25-30sec

Συνιστάται μόνο για εσπρέσσο. Και σε pour over θα είναι καλός αλλά είναι αμαρτία να χάσεις αυτό το ωραίο γεμάτο σώμα με την παχιά κρέμα.

Αν θέλετε προσθέστε 10-20 ml ζεστό νερό μετά την εκχύλιση.

Τιμή, νορμάλ για την ποιότητά του, 11,75.

Ps οι "ξυνισμένοι" της παρέας να αλλάξουν πεζοδρόμιο!!
0c7e09b3647eb94149853d93f3d14ea5.jpg

Στάλθηκε από το Mi 9T μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

μια και αναφέρθηκε το ξύνισμα. Να ρωτήσω κάτι που με απασχολεί.

Ένας espresso όσο περνάει η ώρα και κρυώνει στο φλυτζάνι αυξάνει η οξύτητά του, ξυνίζει λίγο η γεύση του?
Εγά τουλάχιστον έτσι το αντιλαμβάνομαι...

Η TAF κάνει κάτι πολύ ωραίο, στο site βλέποντας τους καφέδες που έχουν, σου δίνουν και τη συνταγή για espresso, κάτι πάρα πολύ χρήσιμο για όσους δεν θέλουν να πετούν καφέ μέχρι να βρουν την ιδανική γι αυτούς ρύθμιση.

Έτσι βλέπεις τι γεύσεις και αρώματα επιθυμεί να βρει ο πελάτης στο φλύτζάνι του.