Τι ναι πάλι τούτα; Διδακτορικό, θέλεις ή κάνει και απλό πτυχίο;
τι κάνει ο άνθρωπος για να πιεί έναν καφέ...
Τι ναι πάλι τούτα; Διδακτορικό, θέλεις ή κάνει και απλό πτυχίο;
Για να βοηθηθούμε εμείς οι νέοι στο "άθλημα" δεν βάζετε τις ρυθμίσεις σας (Lelit PL41 TEM PID), για να δούμε μήπως με το fine tuning που θα κάνουμε πιούμε και κανέναν καφέ της προκοπής?
Ξεκινάω:
version PID 1.04
ρύθμιση θερμοκρασίας 95 βαθμούς
P : 0,6
I : 0,02
d : 11
F.04 : 8
F.05 : 100
Αυτός ο καφές όμως δεν έχει την πυκνότητα που θέλεις στον εσπρέσσο. Σε πόσα δευτερόλεπτα σου βγήκαν τα 57 ml καφές?Εγώ δεν έχω βάλει το Offset, οπότε παίζω +8 (βάζω τη θερμοκρασία στους 102-103)
Σκέφτομαι όμως να το αλλάξω γιατί αυτό το εκατόνφεύγα μου τη βαράει.
P 0.4
I 0.03
D 13.9
F.04 0
Το F.05 για τι είναι;
Αυτά δεν έχουν να κάνουν με το αν θα βγει καλός ο καφές αλλά με το αν θα πρέπει να περιμένεις δύο τέρμινα μέχρι να έρθει πάλι στη σωστή θερμοκρασία.
Σε άλλα νέα, ο taf γλύκανε, αλλά με over extraction.
Δηλαδή έβγαλα 57ml από 17 γραμμάρια καφέ.
Αλλά αυτό δεν είναι espresso, πιο πολύ προς τον americano πάει.
Κοίτα, νομίζω ότι κάπου σου φεύγει.. βραζιλιάνικος, με ονομασία Sweet blue, και να βγάζεις οξύτητες? Κάπου υπάρχει λάθος.Στα 30 δευτερόλεπτα.
Τον έκοψα πιο χοντρό.
Ε, μια τελευταία δόση έχει μείνει.
Θα πάω στον competition από αύριο.
Πιο κρύο δύσκολα, το γκρουπ δεν μπορώ να το ακουμπήσω.
Ζεσταίνω τη μηχανή μισή ώρα.
Και από τις 8 μέχρι τις 5 δεν κλείνει για να πεις ότι θα κρυώσει.
Αυτό πάλι ρε παιδιά... που κρατάμε τις μηχανές να ψήνονται όλη μέρα για να'ναι ζεστές, ξέρουμε τι επίπτωση έχει στη μακροζωία τους; Εντάξει τα boilers μπορεί να'ναι ατσάλινα αλλά υπάρχει και καλωδίωση κλπ από μέσα. χώρια τις οθόνες με θερμοκρασίες κλπ. Η δικιά μου ζεματάει σαν καλοριφέρ μετά το μισάωρο.
Το ίδιο ακριβώς έχουμε λοιπόν. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι όταν το πατάς για να να ανοίξει, πατιέται μεν, δεν ανοίγει δε, είναι λες και δεν ανοίγουν τα δυο μαυράκια πλαστικά να το απελευθερώσουν.
Να σου πω την αλήθεια, επειδή τον μηχανισμό ποτέ δεν τον είχα παρατηρήσει προσεκτικά πριν χαλάσει, δεν είμαι σίγουρος τι ακριβώς έχει σπάσει: Τώρα, το πάνω κομμάτι είναι ακριβώς όπως το δικό σου, και το κάτω φαίνεται το ίδιο, απλά στο αριστερό μαυράκι στο πλάι εσωτερικά φαίνεται σα να έχει ίχνος μια γραμμούλα χωρίς χρώμα, σα να είχε κάτι κολλημένο εκεί. Αν μου βγάλεις μια πιο κοντινή στο κάτω από μέσα, ίσως να καταλάβω! (Φοβάμαι να το ξανανοίξω με το μαχαιράκι τώρα μη σπάσει περισσότερο).
Τελείως μαλακία design πάντως, χίλιες φορές να είχε μια προεξοχή και να άνοιγε κανονικά χωρίς τέτοιες εύθραυστες ιστορίες.
Κλασικός μηχανισμός που χαλάει σχετικά εύκολα (τον έχω δει σε διάφορες συσκευές).
Το πρόβλημα είναι συνήθως εσωτερικά και όχι εξωτερικά / στα γαντζακια.
Μερικές φορές πάντως, αν πατήσεις μερικές φορές συνεχόμενα με ένα πλακέ κατσαβίδι πχ τον μηχανισμό στο κέντρο (όχι στα αυτάκια δλδ), ξεκολλάει (ειδικά αν παίζουν άλατα, ίσως να φταίνε αυτά).
Θα σας πρότεινα ξέπλυμα με απιονισμενο νερό που και που (αν και καταλαβαίνω ότι δεν είναι το ευκολότερο λόγω της χρήσης της μηχανής) και προσοχή όταν κλείνετε το καπάκι να πατάτε με το δάκτυλο στο καπάκι ακριβώς επάνω από / στο κέντρο του μηχανισμού (ώστε να μην παίρνει όλη την πίεση εντελώς κάθετα / στο κέντρο του) / γιατί αυτοί οι μηχανισμοί συνήθως χαλάνε από τον ελαφρύ τζόγο που εχουν εσωτερικά τα πλαστικα που κάνουν το κούμπωμα / ξεκουμπωμα (και ο οποίος ελαχιστοποιείται με την εντελώς κάθετη / κεντραρισμενη πίεση)
Τι έγινε τελικά. Το βρήκαμε το sweet spot θερμοκρασίας?Ο κατασκευαστής μιλάει για τουλάχιστον 15 λεπτά αλλά όλοι λένε μισάωρο.
Ρε παιδιά, έσκασα τόσα λεφτά για να πάρω μηχανή με pid να έχω ελεγχόμενη θερμοκρασία.
Άμα είναι να δώσω και άλλα λεφτά για να ελέγξω την ακρίβεια του pid, έχουμε ξεφύγει!
Μετά να πάρω θερμόμετρο να δω αν το θερμόμετρο που πήρα για να ελέγξω το θερμόμετρο του pid είναι σωστό;
Και αυτά για έναν καφέ;
Οι άλλοι μου βγαίνουν μία χαρά.
Θα πιω την τελευταία δόση και δεν τον ξαναπαίρνω.
Ίσως απλά να μην είναι του γούστου μου :nounder:

We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.