Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

είναι μια ακραία κατάσταση όπου πχ πρέπει να έχεις σκέτη πίκρα και καθόλου οξύτητα

όλα αυτά με θερμοκρασία εκχύλισης στους 96 βαθμούς (δε ξέρω τι θα βάλεις στο PID)

Η μέρα ξεκίνησε σήμερα με καινούριο, φρεσκοψημένο καφέ από την Round Cup.
Ένα ενδιαφέρον blend με μίξη Βραζιλία-Αιθιοπία.
Πριν να τον ανοίξω, συνηθίζω πάντα να ζουλάω το σακουλάκι και να παίρνω τζούρα από τη μυρωδιά που βγαίνει από τη βαλβίδα. Είχε έντονη, φρέσκια, ωραία οσμή αλλά δυστυχώς δεν βρήκα τη χαρακτηριστική μυρωδιά του Αιθιοπικού κόκκου που μου αρέσει και αναζητώ στον καφέ μου.

Οι παράμετροι εκχύλισης που χρησιμοποίησα είναι
18in
40out
30sec

Έφτιαξα έναν εσπρέσσο και ένα καπουτσίνο για τη σύζυγό (η φωτό δεν είναι πολύ καλή γιατί έχει περάσει αρκετή ώρα από την παρασκευή, εγώ έχω ήδη πιεί κάνα δυο γουλιές και μετά σκέφτηκα τη φωτογράφηση).
Το φλιτζάνι επιβεβαίωσε τη μύτη μου για την έλλειψη οξύτητας.
Ταιριάζει πολύ με γάλα (η σύζυγος ξετρελαθηκε), ο κόκκος, χωρίς αμφιβολία, είναι φρέσκος και ποιοτικός. Το ψήσιμο από τα παιδιά υποδειγματικό. Πολύ καλό, μυρωδάτο, καλοκαιρινό χαρμάνι που πιστεύω θα αρέσει σε ευρύ κοινό και το συστήνω ανεπιφύλακτα.
Θέλει αρκετά γραμμάρια, σίγουρα πάνω από 18. Κάνει πολύ ωραία και στρωτή εκχύλιση πράγμα που οφείλεται βέβαια και στη φρεσκάδα του.
Την επόμενη θα δοκιμάσω μήπως βγάλω το λουλουδένιο του προφίλ με παραμέτρους στο περίπου
20in
32out
40sec
και θα ενημερώσω.

Για τους εκτός Αττικής χρησιμοποιήστε το κουπόνι rcsocial για να μην πληρώσετε μεταφορικά.

714fb7eeebb1bdbc7fdc291fde9b10b1.jpg

Στάλθηκε από το Mi 9T μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Αφού είχα αποφασίσει ότι τον Black Cat Intellignetsia θα τον πίνω μόνο σε cappuccino (αφου το γάλα ισορροπεί την οξύτητα και είναι υπέροχο το αποτέλεσμα), παρατήρησα σήμερα ότι άλλαξαν τις οδηγίες στο website, και προτείνουν καφέ στο φλυτζάνι 2.5 φορές όσο το βάρος του καφέ πριν.

Κάνοντας το αυτό, το αποτέλεσμα μετατρέπεται από ξινίλα σε... σχετική οξύτητα, που πίνεται αρκετά ευχάριστα! Τι μαθαίνει κανείς στα γεράματα...

Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Εμφάνιση άριστη!

Θερμοκρασία στους 95, χρόνος (αν μέτρησα σωστά) στα 7 περίπου έπεσε η πρώτη σταγόνα και στα 30 περίπου ολοκληρώθηκε η εκχύληση. Πήρες 42 γρ και υποθέτω οτι πρέπει να έβαλες αρχικά 18 γρ καφέ?

Είμαι σίγουρος οτι και γευστικά θα είναι υπέροχος!

Ωραίο καφεδάκι!
Τελευταία τον κόβω πολύ χοντρό για να πίνω freddo αντί για φραπέ και βγάζω καμιά 100αριά ml από 18 γραμμάρια.
Πάλι καλύτερος από τους nespresso είναι. :D

20 gr έβαλα είναι medium προς light roasted και περιμένω πώς και πώς να ξαναπιώ το επόμενο φλιτζάνι!

100 ml εξαρτάται από την κρέμα σε γραμμάρια πρέπει να το δούμε.

Sent from my Redmi Note 9 Pro using Tapatalk

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κοκκους καφέ εσπρέσσο για άλεσμα σε μηχανή καφέ φίλτρου;
Είναι ίδιοι κόκκοι και αλλάζει μόνο το άλεσμα ή όχι;

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

Για να μην διαβαζω τωρα 1400 μηνυματα υπαρχει μετα το μπρικι του εσπρεσσο καποια μηχανη για 4 μεριδες τουλαχιστον με μικρο ογκο και θεαματικα καλυτερο αποτελεσμα ?

Ναθ, μία καλή αναβάθμιση είναι το μπρίκι + μύλος.
Αν κάνεις μόκα με φρεσκοκομμένο καφέ θα φτιάξεις καλύτερο καφέ από το 90% των μαγαζιών εκεί έξω.

αρα να μεινω στο μπρικι λες ε ? το βαριεμαι λιγο να πω την αληθεια γεμιζε καθαριζε. Κατι πιο γρηγορο ισως θαθελα μπας και πεισω την γυναικα μου να εγκαταλειψει τους στιγμιαιους καφεδες.

αρα να μεινω στο μπρικι λες ε ? το βαριεμαι λιγο να πω την αληθεια γεμιζε καθαριζε. Κατι πιο γρηγορο ισως θαθελα μπας και πεισω την γυναικα μου να εγκαταλειψει τους στιγμιαιους καφεδες.

Κοιτάζω γιαυτη, https://www.skroutz.gr/s/18607094/Philips-EP2221-40.html ωστε να ειναι ολα αυτόματα η οποία εχει και δικος της μυλο. Εχει κανείς κάποια άποψη ?

Ναθ, μία καλή αναβάθμιση είναι το μπρίκι + μύλος.
Αν κάνεις μόκα με φρεσκοκομμένο καφέ θα φτιάξεις καλύτερο καφέ από το 90% των μαγαζιών εκεί έξω.

απλά να ξέρεις ότι είναι καλύτερο για ζεστά ροφήματα και η γεύση είναι κάτι μεταξύ γαλλικού και εσπρέσο στην καλύτερη περίπτωση όπου έχεις καλό μύλο κλπ

αν θες εσπρέσο τότε ετοιμάσου για αρκετά έξοδα 1400-1600 για μηχανή + μύλο (bezzera unica + niche zero ή eureka mignon speciallita)

Ναι, από τη στιγμή που έχει ήδη μπρίκι και ξέρει τι πίνει, η αναβάθμιση θα είναι πρακτικά ο μύλος.
Έχω πιει και κρύο πάντως από μπρίκι και είναι μια χαρά!

γλυκίζει λίγο οπότε αν θες την πυκνότητα και πικράδα (σώμα) του εσπρέσο δε θα τη βρεις εύκολα, όπως πχ με το γαλλικό αν τον κάνεις παγωμένο δεν έχει την ίδια αίγλη....

σημαντικο οπως ειπα ειναι να μην παρω κανα μπαουλο γιατι εχω πολυ μικρο παγκο και μετα εκλεισα.....

ογκος + ποιοτητα + vfm

αν ειχα 1500 χιλιαρικο για καφετιερα διαθεσιμο θα ειχα ηδη αλλαξει τηλεοραση :D

Ναι, από τη στιγμή που έχει ήδη μπρίκι και ξέρει τι πίνει, η αναβάθμιση θα είναι πρακτικά ο μύλος.
Έχω πιει και κρύο πάντως από μπρίκι και είναι μια χαρά!

Kρυο κανω εσχατως απο μπρικι....δεν ειναι ασχημα απλα θελει ενα καλο αναδευτηρι.

Kρυο κανω εσχατως απο μπρικι....δεν ειναι ασχημα απλα θελει ενα καλο αναδευτηρι.

το αναδευτήρι δεν μπορεί να σου αλλάξει τη γεύση!

τώρα τελευταία το εσπρέσο φρέντο τον πίνω χωρίς χτύπημα!

δυστυχώς τα οικονομικά μας μεγέθη για Ελλάδα κα´νουν τις μηχανές εσπρέσο να φαίνονται πολύ ακριβές αλλά αν θες καλό εσπρέσο είναι από 1500 και πάνω....οτιδήποτε άλλο είναι συμβιβασμός.