Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Σε αυτά τα χρήματα καλύτερα αυτήν: https://www.skroutz.gr/s/16406844/Lelit-Macchine-Caffè-Επαγγελματική-Μηχανή-Espresso-Anita-PL042EM-1-group.html

Ή, ακόμα καλύτερα, Lelit εισαγωγικό μοντέλο + καλός χειροκίνητος μύλος.
Αυτη ομως ειναι λιγο πιο ακριβη απο οτι βλεπω και δεν εχει ενσωματωμενο μυλο. Αν δεν υπαρχει θεμα budget, ok.

Αυτη ομως ειναι λιγο πιο ακριβη απο οτι βλεπω και δεν εχει ενσωματωμενο μυλο. Αν δεν υπαρχει θεμα budget, ok.
Τάκη έχει μύλο, γι'αυτό την έβαλα σαν εναλλακτική.
Τώρα για την τιμή, πιστεύω ότι αξίζει την υπέρβαση σε σχέση με τη Sage

Ενδιαφέρον!
Πόση ώρα παίρνει για να κόψεις 17 γραμμάρια για εσπρέσσο στο χειροκίνητο μύλο σου;
Επίσης με αρκετό ψάξιμο βρήκα κάποια review για το μύλο Baratza Encore που λένε ότι μπορείς να φτιάξεις εσπρέσσο με αυτόν. Έχει μόλις ~130 ευρώ στο γερμανικό Amazon. Σίγουρα έχει περιορισμούς, όμως ίσως να είναι ένα καλό πρώτο βήμα - κάποιος έγραφε ότι πρακτικά έχεις μόνο 3 ρυθμίσεις που βγάζουν καφέ για εσπρέσσο και μετά παίζεις με τα υπόλοιπα για να το φέρεις σε αποδεκτό αποτέλεσμα.

Επίσης με περισσότερο ψάξιμο για το sage barista express βλέπω ότι δίνει περιθώρια για να βελτιώσεις την τεχνική σου. Ο μύλος έχει αρκετά βήματα για να πάρεις κάτι καλό, το pid διατηρεί τη θερμοκρασία σωστά κλπ. Το μόνο ότι πρακτικά δεν αναβαθμίζεται τίποτα και ότι το portafilter είναι λίγο μικρότερο από το στάνταρ.

Για 19γρ που κόβω συνήθως θέλω περίπου 2 λεπτά. Δεν είναι κάτι τρομερό αλλά τα πράγματα αρχίζουν και δυσκολεύουν όταν θέλεις να φτιάξεις καφεδάκια για την παρέα! Μπορείς βέβαια να αναβαθμίσεις το χειροκίνητο μύλο σε 1zpresso JX PRO όπου και καλύτερο αποτέλεσμα θα πάρεις και σε συντομότερο χρόνο

Ευχαριστώ Τάκη!
Η Sage έχει δύο μοντέλα σε πολύ κοντινή τιμή τα:
Sage Barista Express (~530 euro)
Sage Barista Pro (~605 euro)
Έχω δει μερικά βιντεάκια που τα συγκρίνουν μεταξύ τους και μάλλον με βλέπω για το Express γιατί το μανόμετρο από ότι έχω καταλάβει βοηθάει πολύ ειδικά αν είσαι αρχάριος. Ο μύλος είναι ακριβώς ο ίδιος, η Pro έχει καλύτερο ακροφύσιο ατμού και φυσικά το touch που κάνει τις επιλογές άμεσες. Τα υπόλοιπα στην πράξη δεν έχουν επίπτωση στον καφέ. Από την άλλη όμως ότι guide έχω δει, το μανόμετρο ειδικά σε αρχάριο είναι το καλύτερο όργανο για να βελτιώσεις την τεχνική σου, να ρυθμίσεις το μύλο κλπ.

Για το 1zpresso JX PRO στα 200 ευρώ, δεν αντιλέγω ότι μπορεί να έχει αποτέλεσμα εφάμιλλο με πολύ ακριβούς ηλεκτρικούς μύλους, αλλά αν έφτανα εκεί θα έδινα άλλα 100 για ηλεκτρικό ακόμη και ελαφρά χειρότερο.

Ευχαριστώ Τάκη!
Η Sage έχει δύο μοντέλα σε πολύ κοντινή τιμή τα:
Sage Barista Express (~530 euro)
Sage Barista Pro (~605 euro)
Έχω δει μερικά βιντεάκια που τα συγκρίνουν μεταξύ τους και μάλλον με βλέπω για το Express γιατί το μανόμετρο από ότι έχω καταλάβει βοηθάει πολύ ειδικά αν είσαι αρχάριος. Ο μύλος είναι ακριβώς ο ίδιος, η Pro έχει καλύτερο ακροφύσιο ατμού και φυσικά το touch που κάνει τις επιλογές άμεσες. Τα υπόλοιπα στην πράξη δεν έχουν επίπτωση στον καφέ. Από την άλλη όμως ότι guide έχω δει, το μανόμετρο ειδικά σε αρχάριο είναι το καλύτερο όργανο για να βελτιώσεις την τεχνική σου, να ρυθμίσεις το μύλο κλπ.

Για το 1zpresso JX PRO στα 200 ευρώ, δεν αντιλέγω ότι μπορεί να έχει αποτέλεσμα εφάμιλλο με πολύ ακριβούς ηλεκτρικούς μύλους, αλλά αν έφτανα εκεί θα έδινα άλλα 100 για ηλεκτρικό ακόμη και ελαφρά χειρότερο.
Γιώργο, αν σου είναι εύκολο, ψάξε και βρες τα εξής τεχνικά χαρακτηριστικά για τη Sage.
Διαθέτει boiler ή θερμομπλόκ?
Έχει τρίοδη βαλβίδα (solenoid valve)?
Έχει OPV (over pressure valve)?

Πολύ βασικό να πληρεί τα παραπάνω κριτήρια.

Γιώργο η express αργεί πιο πολύ να ζεσταθεί από ότι μου είπε ο φιλος μου που το έψαξε.
Η pro δεν έχει touch απλά οθόνη ενδείξεων με κουμπιά. Υπάρχει και ενα μοντέλο πιο πάνω, το Barista touch.
Για το μανόμετρο δεν ξέρω, η δικιά μου η μεγάλη (oracle touch) δεν έχει πάντως.

Τάκη ισχύει...η παλιά θέλει περίπου 30 δευτερόλεπτα να βγάλει ατμό, ενώ η καινούργια περίπου 5.
Όμως αυτό το πλεονέκτημα ισχύει μόνο για το ζεστό νερό ή αν θες να φτιάξεις καπουτσίνο.
Αν θέλεις εσπρεσάκι δεν φαίνεται πουθενά η διαφορά μιας και η παλιά δεν είναι και τόσο αργή και μέχρι να κόψεις τον καφέ έχει και εκείνη ζεσταθεί, ενώ σε κάποια review έλεγαν ότι αν θες να πάρεις την καλύτερη δυνατή γεύση πρέπει να ζεστάνεις και το Portafilter, οπότε εκεί πρακτικά δεν υπάρχει καμία διαφορά.

Όσο για το μανόμετρο είδα ένα tutorial που έδειχνε πως να χρησιμοποιείς την ένδειξη για να πετύχεις την ιδανική ρύθμιση στην άλεση του καφέ, κάτι που δεν ξέρω πως θα το κάνεις στην καινούργια μιας και βλέπεις μόνο χρόνο και μετά δοκιμάζεις για να δεις αν η πίεση λόγω της ρύθμισης του μύλου ήταν χαμηλή η υψήλη ανάλογα με το αν είναι πιο πικρός ή όξινος ο καφές.
Ξαναλέω ότι είμαι τελείως αρχάριος οπότε ότι γράφω είναι από ότι έχω διαβάσει.

Γιώργο,
- Ναι έχει 3οδη (solenoid)
- Θέρμανση: Θερμομπλόκ
- Έχει OPV και κάποιοι την πειράζουν κιόλας για να πετύχουν πιο κοντινές πιέσεις στην πράξη στα 9 bar.

Επίσης έχει pre-infusion και ενσωματωμένο φίλτρο νερού (το αρνητικό ότι δεν μπορείς να το κάνεις Bypass).

Τάκη ισχύει...η παλιά θέλει περίπου 30 δευτερόλεπτα να βγάλει ατμό, ενώ η καινούργια περίπου 5.
Όμως αυτό το πλεονέκτημα ισχύει μόνο για το ζεστό νερό ή αν θες να φτιάξεις καπουτσίνο.
Αν θέλεις εσπρεσάκι δεν φαίνεται πουθενά η διαφορά μιας και η παλιά δεν είναι και τόσο αργή και μέχρι να κόψεις τον καφέ έχει και εκείνη ζεσταθεί, ενώ σε κάποια review έλεγαν ότι αν θες να πάρεις την καλύτερη δυνατή γεύση πρέπει να ζεστάνεις και το Portafilter, οπότε εκεί πρακτικά δεν υπάρχει καμία διαφορά.

Όσο για το μανόμετρο είδα ένα tutorial που έδειχνε πως να χρησιμοποιείς την ένδειξη για να πετύχεις την ιδανική ρύθμιση στην άλεση του καφέ, κάτι που δεν ξέρω πως θα το κάνεις στην καινούργια μιας και βλέπεις μόνο χρόνο και μετά δοκιμάζεις για να δεις αν η πίεση λόγω της ρύθμισης του μύλου ήταν χαμηλή η υψήλη ανάλογα με το αν είναι πιο πικρός ή όξινος ο καφές.
Ξαναλέω ότι είμαι τελείως αρχάριος οπότε ότι γράφω είναι από ότι έχω διαβάσει.

Γιώργο,
- Ναι έχει 3οδη (solenoid)
- Θέρμανση: Θερμομπλόκ
- Έχει OPV και κάποιοι την πειράζουν κιόλας για να πετύχουν πιο κοντινές πιέσεις στην πράξη στα 9 bar.

Επίσης έχει pre-infusion και ενσωματωμένο φίλτρο νερού (το αρνητικό ότι δεν μπορείς να το κάνεις Bypass).
Καλούτσικα τα πάει, θα σου πρότεινα να ρίξεις μια ματιά και στις Lelit μια και σου το επιτρέπει το μπάτζετ σου.

Παιδια, δειτε και την Sage Barista Pro στα 606 Ευρω που εχει ενσωματωμενο μυλο. Την εχει φιλος και ήπια ωραιοτατο εσπρεσακι.

https://www.skroutz.gr/s/19960354/Sage-Maschine-Barista-Pro-Αυτόματη-Μηχανή-Espresso-1650W-με-Μύλο-Άλεσης.html

@Γιώργος Κυριακαράκος που ρωτουσες.
Έψαξα αρκετά για τα μοντέλα της Sage και βρήκα 3 που μου τράβηξαν το ενδιαφέρον: την Bambino Plus που είναι αντίστοιχη αυτής που έχω τώρα, την Barista Express που είναι το προηγούμενο μοντέλο αυτής που προτείνεις χωρίς μεγάλες διαφορές και την Barista Pro που έγραψες. Σε κάποια από τις 3 θα καταλήξω, η πρώτη με ενδιαφέρει κυρίως λόγω χώρου στον πάγκο.

• Like
Reactions: takisot
Δεν έχω προχωρήσει σε αγορά αποκλειστικά μέχρι να δω που στον πάγκο θα μπει η μηχανή, γιατί έχουμε και 2 ακόμη μεγάλες συσκευές που παλεύουν για χώρο (μίξερ/κουζινομηχανή και αεροφριτέζα).

Είχα καταλήξει στην SAGE Barista Express. Αυτό το είχα επιλέξει γιατί είμαι τελείως αρχάριος και από όσα διάβασα και είδα οι περισσότεροι λένε πως είναι ιδανική μηχανή για να ξεκινήσεις λόγω αρκετών παραμέτρων. Πχ το μανόμετρο σε βοηθά να μάθεις να ρυθμίζεις το μύλο ή το μικρότερο Portafilter συγχωρεί περισσότερο από το τυπικό που είναι μεγαλύτερο ενώ έχει και PID για έλεγχο της θερμοκρασίας. Γενικά καλύπτει λάθη αρχάριου, ενώ και κάποιος που ξέρει καλά θα πάρει αρκετά καλό αποτέλεσμα. Βέβαια πρέπει να γράψω ότι αν σου μπει το μικρόβιο με

Από την άλλη η Lelit που προτέινει ο Γιώργος νομίζω ότι δεν έχει PID για έλεγχο της θερμοκρασίας. Ο έλεγχος της θερμοκρασίας έρχεται στο επόμενο μοντέλο το PL042TEMD που είναι άλλα 70 ευρώ πάνω.
Να πω την αλήθεια το μοντέλο χωρίς το PID δεν θα το σκεφτόμουν καθόλου.

Η Sage Barista Express έχει στο Γερμανικό Amazon 445 ευρώ, ενώ η Lelit PL042TEMD έχει 589 ευρώ.

Και τα 445 ήταν αρχικά υπέρβαση αυτού που είχα στο μυαλό πριν αρχίσω το ψάξιμο, τα 589 είναι ακόμη περισσότερο, ενώ δεν ξέρω στην πράξη πόσο περισσότερα θα μου δώσει ή απλά και με τις 2 είτε θα μου αρέσει αυτό που πίνω και θα μείνει εκεί ή θα θελήσω να το ψάξω παραπάνω οπότε αναγκαστικά 2 ξεχωριστές μηχανές...

• Like
Δεν έχω προχωρήσει σε αγορά αποκλειστικά μέχρι να δω που στον πάγκο θα μπει η μηχανή, γιατί έχουμε και 2 ακόμη μεγάλες συσκευές που παλεύουν για χώρο (μίξερ/κουζινομηχανή και αεροφριτέζα).

Είχα καταλήξει στην SAGE Barista Express. Αυτό το είχα επιλέξει γιατί είμαι τελείως αρχάριος και από όσα διάβασα και είδα οι περισσότεροι λένε πως είναι ιδανική μηχανή για να ξεκινήσεις λόγω αρκετών παραμέτρων. Πχ το μανόμετρο σε βοηθά να μάθεις να ρυθμίζεις το μύλο ή το μικρότερο Portafilter συγχωρεί περισσότερο από το τυπικό που είναι μεγαλύτερο ενώ έχει και PID για έλεγχο της θερμοκρασίας. Γενικά καλύπτει λάθη αρχάριου, ενώ και κάποιος που ξέρει καλά θα πάρει αρκετά καλό αποτέλεσμα. Βέβαια πρέπει να γράψω ότι αν σου μπει το μικρόβιο με

Από την άλλη η Lelit που προτέινει ο Γιώργος νομίζω ότι δεν έχει PID για έλεγχο της θερμοκρασίας. Ο έλεγχος της θερμοκρασίας έρχεται στο επόμενο μοντέλο το PL042TEMD που είναι άλλα 70 ευρώ πάνω.
Να πω την αλήθεια το μοντέλο χωρίς το PID δεν θα το σκεφτόμουν καθόλου.

Η Sage Barista Express έχει στο Γερμανικό Amazon 445 ευρώ, ενώ η Lelit PL042TEMD έχει 589 ευρώ.

Και τα 445 ήταν αρχικά υπέρβαση αυτού που είχα στο μυαλό πριν αρχίσω το ψάξιμο, τα 589 είναι ακόμη περισσότερο, ενώ δεν ξέρω στην πράξη πόσο περισσότερα θα μου δώσει ή απλά και με τις 2 είτε θα μου αρέσει αυτό που πίνω και θα μείνει εκεί ή θα θελήσω να το ψάξω παραπάνω οπότε αναγκαστικά 2 ξεχωριστές μηχανές...
Γιώργο να έχεις υπόψη σου ότι το 54άρι portafilter αποκλείεται να χωράει δόση 19-20 gr, οπότε ξεχνάς τους single origin καφέδες που είναι ο προορισμός του ταξιδιού.
Συμφωνώ μαζί σου ως προς την ανάγκαιοτητα του PID, το μανόμετρο όχι τόσο.

Στο Ιταλικό Amazon η Barista Express τώρα 558€ η ασημί και 600€ η μαύρη. Στο Γερμανικό τώρα 530€ η ασημί. Μεταφορικά από Ιταλία και Γερμανία ίδια.
Αλλά, στη Γερμανία μεταξύ 18 & 25 Οκτωβρίου είχε πέσει σε κάποια μαγαζία στα 445€, και τα έξοδα αποστολής με DHL είναι περίπου στα 23€. Είναι βέβαι και η ρημάδα η διαφορά του ΦΠΑ.
Στην Ιταλία έχει πέσει στα 400€ στο τέλος Σεπτέμβρη, οπότε θεωρώ ότι το 450€ τελική είναι εφικτό (με αρκετή υπομονή)

Γιώργο να έχεις υπόψη σου ότι το 54άρι portafilter αποκλείεται να χωράει δόση 19-20 gr, οπότε ξεχνάς τους single origin καφέδες που είναι ο προορισμός του ταξιδιού.
Συμφωνώ μαζί σου ως προς την ανάγκαιοτητα του PID, το μανόμετρο όχι τόσο.
Όντως παίρνει 18 gr, αλλά είναι τόσο σημαντικό το 1 γραμμάριο παραπάνω;

Κάποιοι βέβαια αναφέρουν ότι μπορείς να βάλεις και 19 γραμμάρια μέσα.
Όμως όπως ξέρουμε ειδικά στους μονοποικιλιακούς το ειδικό βάρος διαφέρει. Το βλέπω ακόμη και με τη Brikka που έχω τώρα που με κάποιους το καλαθάκι γεμίζει με 16 γραμμάρια στην ίδια ρύθμιση του μύλου ενώ σε άλλες παίρνει 18-19. Οπότε ίσως η παραπάνω αναφορά για 19 αναφέρεται σε πιο ελαφρύ καφέ.

Στο Ιταλικό Amazon η Barista Express τώρα 558€ η ασημί και 600€ η μαύρη. Στο Γερμανικό τώρα 530€ η ασημί. Μεταφορικά από Ιταλία και Γερμανία ίδια.
Αλλά, στη Γερμανία μεταξύ 18 & 25 Οκτωβρίου είχε πέσει σε κάποια μαγαζία στα 445€, και τα έξοδα αποστολής με DHL είναι περίπου στα 23€. Είναι βέβαι και η ρημάδα η διαφορά του ΦΠΑ.
Στην Ιταλία έχει πέσει στα 400€ στο τέλος Σεπτέμβρη, οπότε θεωρώ ότι το 450€ τελική είναι εφικτό (με αρκετή υπομονή)

'Εκανα λάθος πιο πάνω, έβαλα την τιμή 445 που είναι χωρίς ΦΠΑ γιατί θα την πάρω ως ενδοκοινοτική συναλλαγή. Τώρα που το βλέπω πιο καλά η μαύρη είναι πιο φθηνή στα 420 χωρίς ΦΠΑ.

• Like
Reactions: soch
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους. Τελικά πήρα την Lelit PL042TEMD με τον ενσωματωμένο μύλο και το PID. 444 πήγε χωρίς το ΦΠΑ από το Γερμανικό Amazon και την περιμένω.
Το μόνο που μάλλον θα χρειαστώ άμεσα είναι ένα τάμπερ και μια βάση και αποφάσισα μέχρι να δω τι παίζει να μείνω σε ένα καφέ (taf pianeta). Για να δούμε πόσο καιρό θα μου πάρει να φτιάξω καλό καφέ!

• Like