Εγώ την Anna. Έχω το basket ascaso.
Για πες λίγο να με βοηθήσεις:
Έχεις αγοράσει άλλο basket? Υπάρχει σε IMS?
Έχεις αλλάξει shower screen?
Θερμοκρασία πόσο έχεις τη μηχανή? Χωρίς offset? Εγώ στο 97. Ρυθμίσεις pid δεν έχω πειράξει καθόλου.
Πήρα το γυμνό της Lelit και είχε μέσα το τριπλό καλαθάκι για 18-22 γραμμάρια (χοντρικά). Άλλο καλαθάκι δεν έχω πάρει.
Δεν έχω αλλάξει shower screen και τη σίτα δεν την αλλάζω με τίποτα γιατί κρατάει πολύ καθαρή και τη ντουζιέρα ενώ έχω ξεχάσει τι πάει να πει channeling. Τη σίτα την καθαρίζω μαζί με τα υπόλοιπα μετά από κάθε καφέ με βουρτσάκι. Ακόμη και έτσι όμως μαζεύει μέσα πραγματάκια. Όταν βάζω καφίτσα βάζω και τη σίτα στο δοχείο και εκεί επανέρχεται. Τυχαία είχα πάει το 1 mm αλλά πιο χοντρή σίτα λογικά θα είναι μεγαλύτερος μπελάς να καθαρίσεις.
Το βασικότερο είναι να πάρεις βελόνες, κάνουν τρελή δουλειά. Έχω και τις άλλες χαζομάρες για την ισοκατανομή και πατητήρι βαθμονομημένο για σωστή πίεση. Μια χαρά παιχνίδια άλλά όχι τόσο απαραίτητα όσο οι βελόνες ή η σίτα.
Αν πάρω κάποιο χαρμάνι από Hausbrandt μέχρι Taf Pianeta Blue βάζω το διπλό καλαθάκι με 16-17 γραμμάρια. Αν πάρω κάποιον μονοποικιλιακό που θέλει παραπάνω βάζω το τριπλό.
Θερμοκρασία παίζει και με τον καφέ. Από 94 μέχρι 100 χωρίς offset ανάλογα τον καφέ. Συνήθως αν μια συνταγή λέει 91 βαθμούς θεωρώ ένα offset 6 βαθμών και βάζω στο PID 97. Το offset το έχω στο -6.
Έχω πειράξει τα settings του PID αλλά μην νομίζεις ότι έχουν μεγάλη σημασία. Απλά αν αφήσεις τη μηχανή να ζεσταίνει και πας μετά από μισή ώρα είναι καρφωμένη η τιμή που έχεις δώσει ενώ αλλιώς μπορεί να παίζει πάνω κάτω. Ίσως και λίγη πιο γρήγορη επαναφορά αν θέλεις και δεύτερο καφεδάκι μαζί.
Το βασικότερο που έχω δει να κάνει διαφορά στη μηχανή μου είναι να την αφήνεις να ζεσταθεί τουλάχιστον 15-20 λεπτά, πολύ καλύτερος ο καφές.
Επίσης κάνω και κάτι άλλο που ίσως να παίζει κάποιο ρόλο.
Όπως είναι γνωστό πριν ξεκινήσουμε κάνουμε flush και εκεί η θερμοκρασία πέφτει 5-6 βαθμούς και μετά ξανανεβαίνει. Έχω δει ότι αν πχ θέλω 95 βαθμούς, ρυθμίζω 98-100 και απλά ανοίξω το διακόπτη όταν φτάσει στους 95 και η πτώση της θερμοκρασίας είναι λίγο πιο αργή κατά την εκχείλιση γιατί αλλιώς το PID λογικά θα έχει κλείσει το στοιχείο της θέρμανσης πριν πιάσεις τη ρυθμισμένη θερμοκρασία για να αντιμετωπίσει την υστέρηση και να μην ανεβάσει πολύ πάνω από την επιθυμητή. Εδώ βέβαια μιλάμε για πολύ μικρές διαφορές.