Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Το bottomless portafilter δεν συμβάλει στον γευστικό χαρακτήρα του καφέ αλλά στην οπτικοποίηση του πόσο "σωστά" έχει τοποθετηθεί ο αλεσμενος καφές μέσα στο καλάθι και πόσο καλά έχει γίνει το ταμπινγκ.
Διαφορά μεγάλη θα δεις αν από το πανάλαφρο κλείστρο αλουμινίου των 51mm διαμέτρου μιας οικονομικής μηχανής του κοτσοβολου πας σε μια καλή με 58mm διαμέτρου κλείστρο από χάλυβα επινικελομενο και ας μην είναι και bottomless. Τύπου gaggia classic, ransilio Silvia, lelit κ.α.

• Like
Reactions: Βασίλης Α.
Θα το πω και κράξτε με αν θέλετε, αλλά το bottomless συμβάλει πρώτα απ'όλα στο wow factor της υπόθεσης. Είναι απλά ωραίο να το χαζεύεις. :cool:
Αν σου πετύχει ....γιατί αν δε σου πετύχει εκεί να δεις wow....βγάζεις και σφουγγαρίστρα....

To bottom-less σου "λέει" αν πήγε η προετοιμασία του πακ καλά. Αλλά αν βάζεις σίτα από πάνω είναι σχεδόν αδύνατο να μην είναι τέλεια η κάθε εκχείλιση.
Κατά τα άλλα είναι όντως ωραίο.

To bottom-less σου "λέει" αν πήγε η προετοιμασία του πακ καλά. Αλλά αν βάζεις σίτα από πάνω είναι σχεδόν αδύνατο να μην είναι τέλεια η κάθε εκχείλιση.
Κατά τα άλλα είναι όντως ωραίο.
Σίτα αυτή που αναφέρεις για lelit 57mm που μπορώ να βρω?

Η σίτα στον καφέ όντως κάνει δουλειά γιατί κατανέμει πολύ σωστά το νερό επάνω στο πακ.
απλά να προσέχετε να την καθαρίζετε τακτικά γιατί γεμίζει έλαια καφέ και fines από το κόψιμο αλλοιώνοντας την γεύση αν δε καθαριστεί

Αυτή έχω αγοράσει στα 57.3 mm διάμετρο και 1 mm πάχος. Lelit έχω και εγώ (Anita)!
Εγώ την Anna. Έχω το basket ascaso.
Για πες λίγο να με βοηθήσεις:
Έχεις αγοράσει άλλο basket? Υπάρχει σε IMS?
Έχεις αλλάξει shower screen?
Θερμοκρασία πόσο έχεις τη μηχανή? Χωρίς offset? Εγώ στο 97. Ρυθμίσεις pid δεν έχω πειράξει καθόλου.

Να παραθέσω εδώ ένα παλιό βίντεο από Ελλάδα σχετικά με τη ρύθμιση του pid. Μεγάλο σε διάρκεια αλλά διαφωτιστικό πιστεύω ότι τα λέει σωστά....
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Εγώ την Anna. Έχω το basket ascaso.
Για πες λίγο να με βοηθήσεις:
Έχεις αγοράσει άλλο basket? Υπάρχει σε IMS?
Έχεις αλλάξει shower screen?
Θερμοκρασία πόσο έχεις τη μηχανή? Χωρίς offset? Εγώ στο 97. Ρυθμίσεις pid δεν έχω πειράξει καθόλου.
Πήρα το γυμνό της Lelit και είχε μέσα το τριπλό καλαθάκι για 18-22 γραμμάρια (χοντρικά). Άλλο καλαθάκι δεν έχω πάρει.
Δεν έχω αλλάξει shower screen και τη σίτα δεν την αλλάζω με τίποτα γιατί κρατάει πολύ καθαρή και τη ντουζιέρα ενώ έχω ξεχάσει τι πάει να πει channeling. Τη σίτα την καθαρίζω μαζί με τα υπόλοιπα μετά από κάθε καφέ με βουρτσάκι. Ακόμη και έτσι όμως μαζεύει μέσα πραγματάκια. Όταν βάζω καφίτσα βάζω και τη σίτα στο δοχείο και εκεί επανέρχεται. Τυχαία είχα πάει το 1 mm αλλά πιο χοντρή σίτα λογικά θα είναι μεγαλύτερος μπελάς να καθαρίσεις.

Το βασικότερο είναι να πάρεις βελόνες, κάνουν τρελή δουλειά. Έχω και τις άλλες χαζομάρες για την ισοκατανομή και πατητήρι βαθμονομημένο για σωστή πίεση. Μια χαρά παιχνίδια άλλά όχι τόσο απαραίτητα όσο οι βελόνες ή η σίτα.

Αν πάρω κάποιο χαρμάνι από Hausbrandt μέχρι Taf Pianeta Blue βάζω το διπλό καλαθάκι με 16-17 γραμμάρια. Αν πάρω κάποιον μονοποικιλιακό που θέλει παραπάνω βάζω το τριπλό.

Θερμοκρασία παίζει και με τον καφέ. Από 94 μέχρι 100 χωρίς offset ανάλογα τον καφέ. Συνήθως αν μια συνταγή λέει 91 βαθμούς θεωρώ ένα offset 6 βαθμών και βάζω στο PID 97. Το offset το έχω στο -6.
Έχω πειράξει τα settings του PID αλλά μην νομίζεις ότι έχουν μεγάλη σημασία. Απλά αν αφήσεις τη μηχανή να ζεσταίνει και πας μετά από μισή ώρα είναι καρφωμένη η τιμή που έχεις δώσει ενώ αλλιώς μπορεί να παίζει πάνω κάτω. Ίσως και λίγη πιο γρήγορη επαναφορά αν θέλεις και δεύτερο καφεδάκι μαζί.
Το βασικότερο που έχω δει να κάνει διαφορά στη μηχανή μου είναι να την αφήνεις να ζεσταθεί τουλάχιστον 15-20 λεπτά, πολύ καλύτερος ο καφές.
Επίσης κάνω και κάτι άλλο που ίσως να παίζει κάποιο ρόλο.
Όπως είναι γνωστό πριν ξεκινήσουμε κάνουμε flush και εκεί η θερμοκρασία πέφτει 5-6 βαθμούς και μετά ξανανεβαίνει. Έχω δει ότι αν πχ θέλω 95 βαθμούς, ρυθμίζω 98-100 και απλά ανοίξω το διακόπτη όταν φτάσει στους 95 και η πτώση της θερμοκρασίας είναι λίγο πιο αργή κατά την εκχείλιση γιατί αλλιώς το PID λογικά θα έχει κλείσει το στοιχείο της θέρμανσης πριν πιάσεις τη ρυθμισμένη θερμοκρασία για να αντιμετωπίσει την υστέρηση και να μην ανεβάσει πολύ πάνω από την επιθυμητή. Εδώ βέβαια μιλάμε για πολύ μικρές διαφορές.

• Like
Reactions: pankostas
Ρε παιδιά μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει πώς λειτουργεί η σίτα δεδομένου ότι
1) υπάρχει ήδη σίτα στη μηχανή
2) υπάρχει κενό ανάμεσα στον καφέ και την εξαγωγή της μηχανή (σίτα)

Οπότε βάση φυσικής το νερό θα πιέσει παντού το ίδιο.

ΥΓ. Εκτός ότι κρατάει τον καφέ στη θέση.

Θα παρατηρήσεις τη μηχανή σου ότι από την ντουζιέρα το νερό πέφτει σαν ομοιόμορφη βροχή μόνο όταν είναι πεντακάθαρη η σίτα και η μηχανή σχετικά κρύα όταν η μηχανή ζεσταθεί πολύ, τις περισσότερες φορές, δημιουργείται μία ενιαία ροή από το κέντρο της στο κέντρο του πακ οπότε η σίτα δέχεται αυτή την ενιαία ροή και τη ισο- κατανέμει πάλι σε όλη την επιφάνεια του πακ και γίνεται ομοιόμορφη εκχύλιση.
πέραν του ότι όταν γεμίζει με νερό το κενό που υπάρχει μεταξύ της σίτας του καφέ και της σίτας του γκρουπ και αρχίζει η πίεση προς τα κάτω δεν πιέζει την επιφάνεια του καφέ δημιουργώντας πιθανότατα channels ή να πηγαίνει μονομερως σε μια μεριά το νερό αλλά πιέζει την επιφάνεια της σίτας η οποία μετά εφόσον έχει δεχθεί όλη την πίεση βρέχει ομοιόμορφα τον καφέ από κάτω

• Like
Reactions: teodor_ch
Συμπληρώνοντας την απάντηση του Δημήτρη να πω σε βήματα και πιο αναλυτικά:
- Η ντουζιέρα έχει τρυπούλες όλες στο ίδιο επίπεδο ή έστω για να είμαστε πιο ακριβείς σε μια εννιαία συνεχόμενη επιφάνεια με κυρτώτητα όπου το κέντρο είναι λίγο πιο ψηλά από τα υπόλοιπα.
- Αυτές οι λίγες τρυπούλες πρέπει να γεμίσουν τον κενό χώρο μεταξύ πακ και ντουζιέρας.
- Μόλις πέσει η πρώτη σταγόνα στο πακ, επειδή δεν είναι συμπαγές εκτοξεύεται καφές προς όλες τις κατευθύνσεις.
- Στον λίγο χρόνο μέχρι να γεμίσει ο χώρος με νερό ο κενός χώρος έχει γίνει ένα μίγμα καφέ με νερό. Ιδεατά θα θέλαμε να είναι αποκλειστικά νερό για αυτό και καθόμαστε και συμπιέζουμε με το πατητήρι και έχουμε και τα εργαλεία που προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι η επιφάνεια του πακ είναι τελείως επίπεδη χωρίς κλίση.
- Στην πραγματικότητα όμως ότι και να κάνουμε κάποια ποσότητα καφέ αναμιγνύεται - αυτό αποδεικνύεται από τον καφέ που βλέπουμε να μαζεύεται πίσω από την ντουζιέρα όταν την καθαρίζουμε.
- Με τη δημιουργία όμως μίγματος νερού-καφέ έχουμε και άλλο ένα αποτέλεσμα, η επιφάνεια του πακ παύει να είναι ευθεία. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι να θεωρήσουμε ένα συμπαγές σώμα το μίγμα νερού-καφέ πάνω από το πακ, ήδη έχει διαρεύσει νερό όχι ομοιόμορφα στο πακ.
- Από τη στιγμή που γίνει αυτό, το τελικό αποτέλεσμα έχει να κάνει με το πόσο καλά έχουμε προετοιμάσει το πακ. Αν δεν είναι ομοιόμορφη η κατανομή/πυκνότητα του καφέ στο πακ τότε έχουμε channeling που γίνεται όλο και χειρότερο όσο χειρότερη είναι η προετοιμασία του πακ.

Βάζοντας τη μεταλλική σίτα τι επιτυγχάνουμε:
- Είναι σχεδόν μηδενική η δημιουργία μίγματος καφέ-νερού πάνω από τη σίτα. Η σίτα ακόμη και με 1 mm πάχος έχει ένα μεγάλο δίκτυο από τρυπούλες που δεν είανι γραμμικό. Ακόμη και να φύγει κάτι θα μείνει μέσα στη σίτα και δεν θα τη διαπεράσει προς τα πάνω.
- Απόδειξη του παραπάνω είναι ότι από τη στιγμή που αρχίζεις και χρησιμοποιείς σίτα πρακτικά δεν βλέπεις καφέ όταν καθαρίζεις την ντουζιέρα.
- Ταυτόχρονα αυτό σημαίνει πως μεταξύ σίτας και ντουζιέρας δημιουργείται ένα στρώμα αποκλειστικά από νερό.
- Με την πίεση που έχει το νερό δεν μπορεί να πάει γραμικά προς τα κάτω αλλά έχει περίεργες μη γραμμικές ροές μέσα στη σίτα που έχει ως αποτέλεσμα η πίεση πάνω από τη σίτα να μεταφέρεται ισοκατανεμημένη στο πάνω μέρος του πακ. Επίσης μπορεί σε ένα βαθμό να διορθώσει ελαφρά και να κάνει επίπεδη και παράλληλη προς το έδαφος την πάνω επιφάνεια του πακ.
- Λόγω αυτού έχουμε γλυτώσει από τον ένα παράγοντα που δημιουργεί το channeling που είναι η μη ομοιόμορφη πίεση στο πάνω μέρος του πακ.
- Από εκεί και πέρα η εμφάνιση channeling έχει να κάνει με το πόσο καλά έχουμε προετοιμάσει το πακ. Αν το πακ είναι σωστά προετοιμασμένο δεν θα δούμε τίποτα στο γυμνό. Αν δεν ήμασταν προσεκτικοί και πάλι μπορεί να δούμε channeling αλλά πρέπει να τα έχουμε κάνει πραγματικά μαντάρα για να είναι κάτι τεράστιο.
- Αν έχουμε κάνει τα τυπικά, βελόνες και σωστό πάτημα ή ακόμη περισσότερο έχουμε χρησιμοποιήσει και εργαλείο ισοκατανομής πρακτικά δεν θα ξαναδούμε channeling εκτός αν τα έχουμε κάνει μαντάρα στο κόψιμο του καφέ και πχ είναι τόσο λεπτοκομμένος που τα 10 bar δεν είναι αρκετά για να περάσει το νερό το πακ που γίνεται σχεδόν αδιαπέραστο και εκεί τελικά έχεις channeling ή θα σταματήσεις την αντλία για να μην την υπερθερμάνεις.

Αν μιλάμε για έναν σοβαρό μπαρίστα μπορεί να πετύχει ότι και η σίτα απλά και μόνο με την άρτια τεχνική του. Αλλά από ότι έχω δει και προχωρημένοι χρήστες χρησιμοποιούν σίτα ή χάρτινο φίλτρο που κάνει πρακτικά το ίδιο για να μην λερώνεται η ντουζιέρα και η μηχανή γενικότερα με καφέ, που είναι πρακτικά αδύνατο να το μηδενίσεις αλλιώς.

Όταν μπορέσεις να φτάσεις στο σημείο που η προετοιμασία του πακ και η εκχείλιση είναι καλές και γνωρίζεις και καταλαβαίνεις γιατί είναι σωστές, νομίζω ότι είναι το σημείο που από αρχάριος περνάς στο επόμενο επίπεδο.

Στο επόμενο επίπεδο έχεις να αντιμετωπίσεις άλλα πράγματα. Αυτό που με απασχολεί πολύ αρκετό καιρό τώρα είναι ότι αν φτιάξω καφέ 17 γραμμάρια μια στο διπλό και μια στο τριπλό καλαθάκι η γεύση διαφέρει.
Το αστείο είναι ότι στο διπλό το πακ μετά είναι τέλειο, έχει διαβραχεί πλήρως και είναι όπως δείχνουν στα περισσότερα βίντεο στο youtube ότι πρέπει να είναι.
Στο τριπλό το πακ μετά είναι σαν λάσπη, αλλά ο ρημαδιασμένος ο καφές έχει καλύτερη γεύση. Μόνος τρόπος που έχω βρει εγώ να διορθώσεις την υφή του πακ είναι να βάλεις περισσότερο καφέ, αλλά μετά έχεις αλλάζει τρελά την εξίσωση γιατί θα αναγκαστείς να κόψεις και με διαφορετική ρύθμιση και το τελικό αποτέλεσμα πάλι αλλάζει.
Είναι εύκολο να καταλάβει κάποιος ότι αυτό που επηρεάζει είναι το στρώμα νερού πάνω από το πακ (και τη σίτα) που είναι τώρα πιο χοντρό και υπάρχει διαφορετική κατανομή δυνάμεων, αλλά το γιατί και πως θέλουν πολύ ψάξιμο.
Και όπως λένε και αρκετοί πολύ έμπειροι δεν πειράζει πως είναι το πακ μετά αν τα έχεις κάνει όλα τυπικά και η γεύση είναι καλή και ταυτόχρονα μπορείς να επαναλαμβάνεις τη διαδικασία.

Στο επόμενο επίπεδο έχεις να αντιμετωπίσεις άλλα πράγματα. Αυτό που με απασχολεί πολύ αρκετό καιρό τώρα είναι ότι αν φτιάξω καφέ 17 γραμμάρια μια στο διπλό και μια στο τριπλό καλαθάκι η γεύση διαφέρει.
Το αστείο είναι ότι στο διπλό το πακ μετά είναι τέλειο, έχει διαβραχεί πλήρως και είναι όπως δείχνουν στα περισσότερα βίντεο στο youtube ότι πρέπει να είναι.
Στο τριπλό το πακ μετά είναι σαν λάσπη, αλλά ο ρημαδιασμένος ο καφές έχει καλύτερη γεύση. Μόνος τρόπος που έχω βρει εγώ να διορθώσεις την υφή του πακ είναι να βάλεις περισσότερο καφέ, αλλά μετά έχεις αλλάζει τρελά την εξίσωση γιατί θα αναγκαστείς να κόψεις και με διαφορετική ρύθμιση και το τελικό αποτέλεσμα πάλι αλλάζει.
Είναι εύκολο να καταλάβει κάποιος ότι αυτό που επηρεάζει είναι το στρώμα νερού πάνω από το πακ (και τη σίτα) που είναι τώρα πιο χοντρό και υπάρχει διαφορετική κατανομή δυνάμεων, αλλά το γιατί και πως θέλουν πολύ ψάξιμο.
Και όπως λένε και αρκετοί πολύ έμπειροι δεν πειράζει πως είναι το πακ μετά αν τα έχεις κάνει όλα τυπικά και η γεύση είναι καλή και ταυτόχρονα μπορείς να επαναλαμβάνεις τη διαδικασία.
Είναι απλό. Φαντάσου να έχεις ένα κουβαδάκι χωρητικότητας 1 λίτρου. Αν εκεί βάλεις 500 γραμμάρια καφέ και συμπληρώσεις με μισό λίτρο νερό θα έχεις βρεγμένη στιβαρή άμμο. Αν βάλεις 200 γραμμάρια καφέ και μισό λίτρο νερό θα πάρεις αραιή λάσπη. Αυτό γίνεται και στα καλάθια με τις χωρητικότητες. Εγώ έχω ims 21 γραμμάρια ( έχω χωρέσει και 23 γραμμάρια εκεί μέσα χωρίς πρόβλημα) και δεν βγαίνει όπως πρέπει ο καφές των 18 γραμμαρίων και πήρα άλλο vst 18 γραμμαρίων. Απλά θέλει λίγο προσοχή γιατί εγώ για παράδειγμα που έχω μηχανή με e61 group η σίτα έχει κρέμαση προς τα κάτω και όταν κουμπώνω το κλείστρο μπαίνει μέσα στο καλάθι 4-5 χιλιοστά. Σε άλλη μηχανή με επίπεδη σίτα στο γκρουπ θεωρητικά το ίδιο καλάθι μπορεί να πάρει περισσότερο καφέ.

Είναι απλό. Φαντάσου να έχεις ένα κουβαδάκι χωρητικότητας 1 λίτρου. Αν εκεί βάλεις 500 γραμμάρια καφέ και συμπληρώσεις με μισό λίτρο νερό θα έχεις βρεγμένη στιβαρή άμμο. Αν βάλεις 200 γραμμάρια καφέ και μισό λίτρο νερό θα πάρεις αραιή λάσπη. Αυτό γίνεται και στα καλάθια με τις χωρητικότητες. Εγώ έχω ims 21 γραμμάρια ( έχω χωρέσει και 23 γραμμάρια εκεί μέσα χωρίς πρόβλημα) και δεν βγαίνει όπως πρέπει ο καφές των 18 γραμμαρίων και πήρα άλλο vst 18 γραμμαρίων. Απλά θέλει λίγο προσοχή γιατί εγώ για παράδειγμα που έχω μηχανή με e61 group η σίτα έχει κρέμαση προς τα κάτω και όταν κουμπώνω το κλείστρο μπαίνει μέσα στο καλάθι 4-5 χιλιοστά. Σε άλλη μηχανή με επίπεδη σίτα στο γκρουπ θεωρητικά το ίδιο καλάθι μπορεί να πάρει περισσότερο καφέ.
Το γιατί η λάσπη βγάζει καλύτερη γεύση μπορείς να το εξηγήσεις;;; :p

Πήρα το γυμνό της Lelit και είχε μέσα το τριπλό καλαθάκι για 18-22 γραμμάρια (χοντρικά). Άλλο καλαθάκι δεν έχω πάρει.
Δεν έχω αλλάξει shower screen και τη σίτα δεν την αλλάζω με τίποτα γιατί κρατάει πολύ καθαρή και τη ντουζιέρα ενώ έχω ξεχάσει τι πάει να πει channeling. Τη σίτα την καθαρίζω μαζί με τα υπόλοιπα μετά από κάθε καφέ με βουρτσάκι. Ακόμη και έτσι όμως μαζεύει μέσα πραγματάκια. Όταν βάζω καφίτσα βάζω και τη σίτα στο δοχείο και εκεί επανέρχεται. Τυχαία είχα πάει το 1 mm αλλά πιο χοντρή σίτα λογικά θα είναι μεγαλύτερος μπελάς να καθαρίσεις.

Το βασικότερο είναι να πάρεις βελόνες, κάνουν τρελή δουλειά. Έχω και τις άλλες χαζομάρες για την ισοκατανομή και πατητήρι βαθμονομημένο για σωστή πίεση. Μια χαρά παιχνίδια άλλά όχι τόσο απαραίτητα όσο οι βελόνες ή η σίτα.

Αν πάρω κάποιο χαρμάνι από Hausbrandt μέχρι Taf Pianeta Blue βάζω το διπλό καλαθάκι με 16-17 γραμμάρια. Αν πάρω κάποιον μονοποικιλιακό που θέλει παραπάνω βάζω το τριπλό.

Θερμοκρασία παίζει και με τον καφέ. Από 94 μέχρι 100 χωρίς offset ανάλογα τον καφέ. Συνήθως αν μια συνταγή λέει 91 βαθμούς θεωρώ ένα offset 6 βαθμών και βάζω στο PID 97. Το offset το έχω στο -6.
Έχω πειράξει τα settings του PID αλλά μην νομίζεις ότι έχουν μεγάλη σημασία. Απλά αν αφήσεις τη μηχανή να ζεσταίνει και πας μετά από μισή ώρα είναι καρφωμένη η τιμή που έχεις δώσει ενώ αλλιώς μπορεί να παίζει πάνω κάτω. Ίσως και λίγη πιο γρήγορη επαναφορά αν θέλεις και δεύτερο καφεδάκι μαζί.
Το βασικότερο που έχω δει να κάνει διαφορά στη μηχανή μου είναι να την αφήνεις να ζεσταθεί τουλάχιστον 15-20 λεπτά, πολύ καλύτερος ο καφές.
Επίσης κάνω και κάτι άλλο που ίσως να παίζει κάποιο ρόλο.
Όπως είναι γνωστό πριν ξεκινήσουμε κάνουμε flush και εκεί η θερμοκρασία πέφτει 5-6 βαθμούς και μετά ξανανεβαίνει. Έχω δει ότι αν πχ θέλω 95 βαθμούς, ρυθμίζω 98-100 και απλά ανοίξω το διακόπτη όταν φτάσει στους 95 και η πτώση της θερμοκρασίας είναι λίγο πιο αργή κατά την εκχείλιση γιατί αλλιώς το PID λογικά θα έχει κλείσει το στοιχείο της θέρμανσης πριν πιάσεις τη ρυθμισμένη θερμοκρασία για να αντιμετωπίσει την υστέρηση και να μην ανεβάσει πολύ πάνω από την επιθυμητή. Εδώ βέβαια μιλάμε για πολύ μικρές διαφορές.
Ευχαριστώ για τις πολλές πληροφορίες!!!! Θα τις δοκιμάσω μια-μια!!!

Το γιατί η λάσπη βγάζει καλύτερη γεύση μπορείς να το εξηγήσεις;;; :p
Επειδή εγώ αυτό δεν το έχω διαπιστώσει, αν εσύ σε κάθε φορά το δοκιμάζεις και έχει επανειλημμένα καλύτερη γεύση στον καφέ από ότι με το ορθό καλαθάκι μπορώ να φανταστώ ότι λόγω του περισσότερου νερού που μπαίνει στο μεγάλο καλάθι (και σου κάνει τη λάσπη) βρεχονται σίγουρα όλοι οι κόκκοι του πακ από την περίσσεια νερού δίνοντας τα στερεά διαλυτά- όπως λέμε- στο φλιτζάνι σου κάτι το οποίο πιθανά να μην συμβαίνει στην εκχύλιση με το μικρότερο καλάθι γιατί το νερό ψάχνει γρήγορα την έξοδο προς τα κάτω και τις περισσότερες φορες η διαδρομή του δεν περνά από όλους τους κόκκους.

Εγώ με τη σίτα πάντως δεν είδα καμία απολύτως διαφορά, πέρα του ότι το shower είναι καθαρό.
Θέμα με channelling δεν έχω βέβαια συχνά, αλλά έχω και με τη σίτα στην ίδια συχνότητα.
Και αυτό μου συμβαίνει συνήθως όταν μπαγιατέψει ο καφές.

Το bottomless το θεωρώ απαραίτητο.
Μεγάλος δάσκαλος, με αυτό έμαθα να φτιάχνω σωστά το pack μου, νομίζω όλοι πρέπει να έχουν ένα.
Όταν μάθεις βέβαια δεν εξυπηρετεί κάτι άλλο πέρα από το οπτικό.
Και το ότι δεν παλεύεις να καθαρίσεις τα δύσκολα σημεία του άλλου.
Όταν μάθεις δεν χρειάζεσαι το bottomless για να καταλάβεις ότι κάτι πήγε στραβά στην εκχύλιση.

• Like
Reactions: teodor_ch