Γιάννης Χατζηγεωργίου
AVClub Fanatic
- 19 June 2006
- 35,670
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Που πάει η χώρα;
Μα, για ερμηνείες ή μάλλον για παρερμηνείες, μίλησα και 'γω. Ερμηνείες λανθασμένες (αν μου επιτρέπεις την άποψη) καλυμμένες πάντα υπό τον μανδύα της προσωπικής θεώρησης και φιλοσοφικής προσέγγισης. Ο συνειρμός του εθνικού συμβόλου με τις απατεωνιές των πολιτικών είναι καταχρηστικός και παράλογος. Σ' αυτό έχει απαντήσει ήδη ο σοφός λαός λέγοντας: ''Δεν κάνει το ράσο τον παπά''. Στο εθνικό σύμβολο έχει προσδοθεί ιερότητα διότι κάποιοι άνθρωποι με τη ζωή τους και τις πράξεις τους φρόντισαν γι' αυτό. Η θεώρηση ότι καίω το πανί επειδή δεν βλέπω πια την ένδοξη Ιστορία του, αλλά κάποιον επίορκο ψεύτη που το χρησιμοποιεί, μου θυμίζει το ρητό ''βαράμε το σαμάρι για να πονέσει ο γάϊδαρος''....
Μάλλον δεν είμαι σαφής γι' αυτό και δεν είμαι και κατανοητός. Δεν διαφωνώ μαζί σου.
Και ο Διαμαντόπουλος και εγώ λέμε άλλο πράγμα. Λέμε πώς βλέπει τη σημαία αυτός που την καίει; Ως τι; Ως σύμβολο αγώνων για την ελευθερία και την ισότητα; Όχι προφανώς. Την βλέπει ως σύμβολο ενός Κράτους-δυνάστη βουτηγμένου στην ατιμία και τη ρεμούλα. Γιατί; Διότι η πιο έντονη και επαναλαμβανόμενη εικόνα στο μυαλό του δεν αυτή του ήρωα που μάχεται με το εθνόσημο για την απελυθέρωση από τους Ναζί ή τον Οθωμανό σουλτάνο αλλά αυτή του κυβερνητικού εκπροσώπου να του λέει ψέμματα και μαλακίες με το εθνόσημο στο πόντιουμ. Δεν λέμε αν καλά κάνει ή όχι αλλά πώς ερμηνεύεται η στάση του. Πιο απλά δεν μπορώ να το εκφράσω.
Μα, για ερμηνείες ή μάλλον για παρερμηνείες, μίλησα και 'γω. Ερμηνείες λανθασμένες (αν μου επιτρέπεις την άποψη) καλυμμένες πάντα υπό τον μανδύα της προσωπικής θεώρησης και φιλοσοφικής προσέγγισης. Ο συνειρμός του εθνικού συμβόλου με τις απατεωνιές των πολιτικών είναι καταχρηστικός και παράλογος. Σ' αυτό έχει απαντήσει ήδη ο σοφός λαός λέγοντας: ''Δεν κάνει το ράσο τον παπά''. Στο εθνικό σύμβολο έχει προσδοθεί ιερότητα διότι κάποιοι άνθρωποι με τη ζωή τους και τις πράξεις τους φρόντισαν γι' αυτό. Η θεώρηση ότι καίω το πανί επειδή δεν βλέπω πια την ένδοξη Ιστορία του, αλλά κάποιον επίορκο ψεύτη που το χρησιμοποιεί, μου θυμίζει το ρητό ''βαράμε το σαμάρι για να πονέσει ο γάϊδαρος''....
Last edited: