Περί Φακών κεφαλής ο λόγος

Ελλαδα παιζει αυτος; πολυ μου αρεσει!

Ο Fenix HL10 μολις βγηκε στην αγορα. Δεν τον εχω δει εδω.

Μπορει ομως καλλιστα να τον φερει ο Δησιος σε κανα μηνα, που εχει και την αντιπροσωπεια της Fenix. Αν θες παρε τους ενα τηλεφωνο να δεις αν και ποτε.
http://www.batteries.gr/categories.asp?catid=4413

παρηγγειλα κι εγω τον Fenix HL10 , απο ebay... οταν τον παραλαβω θα ενημερωσω.
Τον πηρα κυριως για δουλειες στο σπιτι και μοντελισμο ....

παρηγγειλα κι εγω τον Fenix HL10 , απο ebay... οταν τον παραλαβω θα ενημερωσω.
Τον πηρα κυριως για δουλειες στο σπιτι και μοντελισμο ....

Δεν υπαρχει πιο ιδανικος φακος για τις συγκεκριμενες δουλειες που τον θελεις. Μπραβο και καλως να σου ερθει.
Αναμενουμε εντυπωσεις αμα τη παραλαβη!

τον παρελαβα χτες, και η πρωτη εντυπωση ειναι θετικη.
Πολυ καλη ποιοτητα κατασκευης του φακου , καλη του πλαστικου περιβληματος για το κεφαλι.
Καλη προσαρμογη στο κεφαλι (αν και θα ηθελα λιγο πιο φαρδυ κορδονι).

Το φως του ειναι υπεραρκετο για τις δουλειες στο σπιτι που το ηθελα και για μοντελισμο, λευκο (ουδετερο θα ελεγα) και ξεκουραστο.

ΑΛΛΑ... υπαρχει αλλα , και ειναι δυστυχως μεγαλο, ειναι ο περιορισμος (λογω υπερθερμανσης) των 5 λεπτων χρησης στην υψηλη σκαλα.
Ειναι λιγα για μενα , ειδικα στο μοντελισμο χρειαζομαι πολυ παραπανω.

Δεν ξερω αν υπαρχει παρομοιος φακος κεφαλης που να μην εχει τετοιο περιορισμο .... αν υπαρχει , ακουω προτασεις.

Last edited:
Eπειδη και εγω χρησιμοποιω καποιες φορες τον συγκεκριμενο φακο οταν τσεκαρω ποιοτητα/κατασταση γραμματοσημων/νομισματων, και προφανως δουλευω αρκετα κοντα οπως εσυ, η δευτερη σκαλα με βολευει πολυ.
Φανταζομαι να τον δοκιμασες στην μεσαια σκαλα αλλα προφανως δεν σε βολευει, ετσι?

Απο κει και περα, για καλυτερη απαγωγη θερμοτητας πας σε μεγαλυτερο φακο (μεγαλυτερη κεφαλη) που θα τον δουλευεις σε καποια χαμηλη σκαλα απο 40-70 λουμενς, οποτε δεν θα θερμαινεται. Σαν τον Fenix ΗL20.

Aλλα ισως να βολευει περισσοτερο να παρεις μονο ενα headband στο οποιο μπορεις να προσαρμοσεις ενα φακο που ισως εχεις. Νομιζω οτι τα περισσοτερα headbands χωρανε συνηθως φακους απο 18-22μμ διαμετρο.
http://www.manafont.com/product_info.php/ultrafire-headband-strap-for-ufh-series-headlamp-p-11186

Παντως ο HL10 ειναι πανεμορφο φακουδακι που παρομοιο δεν υπαρχει.

δεν νομιζω, αλλα καλυτερα να περιμενεις να σου πουν αυτοι που εχουν ειτε την Η51 ή τον SC51
η Η501 μου δεν κοβει
Αλλα η Η51 στη μεσαια σκαλα βγαζει 100 λουμενς και δεν νομιζω να μπει περιοριστης εκει.
παραπανω μην πας, θα βγαζει πολυ ζεστη....

Αλλα αν τον θες για μοντελισμο με τα ιδια λεφτα παιρνεις μια λαμπα αρχιτεκτονα/ηλεκτρονικου σε βραχιονα που εχει και μεγεθυντικο φακο

ΥΣ με αυτα που λες ο HL10 ειναι απογοητευση. Πολυ βαρος και ογκος για μια ΑΑΑ...και "κοφτη απο πανω"?

Last edited:
.......
ΥΣ με αυτα που λες ο HL10 ειναι απογοητευση. Πολυ βαρος και ογκος για μια ΑΑΑ...και "κοφτη απο πανω"?

Πολύ βάρος και όγκος ο HL10 ?!?!? Δεν νομίζω... εμένα πάντως μου φαίνεται μικρός και πανάλαφρος... Τώρα για το θέμα υπερθέρμανσης στο 5λεπτο δεν ξέρω, θα τον δοκιμάσω να δω τι παίζει...

δοκιμασα τη μεσαια σκαλα... δε με βολευει πολυ.
Ο fenix ΗL20, εχει χρονικο περιορισμο ?

Οι περιφημοι zebra light εχουν κι αυτοι ?

Εχω δουλεψει με το HL20 και ποτε δεν διαπιστωσα υπερθερμανση. Εχει 105/48/4 λουμενς με 1.8/5.5/56 ωρες λειτουργιας αντιστοιχα. Το θεμα ειναι να σε βολευει η μεσαια σκαλα, αλλα νομιζω οτι ειναι οκ για τη δουλεια που τον θες.

Μιας και βλεπω και εισαι Ν.Ηρακλειο, αν θες να πεταχτεις Βριλησσια να σου δανεισω τον ΗL20 να τον δοκιμασεις.

Πολύ βάρος και όγκος ο HL10 ?!?!? Δεν νομίζω... εμένα πάντως μου φαίνεται μικρός και πανάλαφρος... Τώρα για το θέμα υπερθέρμανσης στο 5λεπτο δεν ξέρω, θα τον δοκιμάσω να δω τι παίζει...

ειπα για την μια ΑΑΑ που εχει...Σκεψου οτι ο Η51 ειναι κοντα στα γραμμαρια, εχει τον ιδιο και μικροτερο ογκο και η ΑΑ εχει 3 φορες περισσοτερη ενεργεια απο μια ΑΑΑ

O HL10 δεν ειναι αμιγως φακος κεφαλης οπως οι περισσοτεροι φακοι κεφαλης, μπορεις να τον βαλεις στα κλειδια σου.

Για μενα ηταν κατι που ελειπε απο την συγκεκριμενη αγορα φακων κεφαλης. Και ΑΑΑ και πολυ μικρος και Fenix.

o φακος ειναι κουκλι, μικρος, ελαφρυς και πολυ καλη κατασκευη.
Δεν εχω κανενα λογο να τον αλλαξω, παρα μονο το κοφτη στα 5 λεπτα.

Μόλις τεσταρισα τον fenix hl 21, τον άφησα περισσότερο απο πέντε λεπτά και ισα που καταλαβαινες μια θερμότητα στο πίσω μέρος.

Όμως δεν γίνεται να καταλάβεις τίποτα στο κεφάλι γιατί ανάμεσα έχει άλλο χοντρό πλαστικό που συγκρατεί το λουράκι.

Ο φακός μετά από τρεις μήνες περίπου δουλεύει άψογα και είναι πραγματικό εργαλείο.

Προφανως ο Γιαννης εννοει οτι ο φακος αφενος μεν θερμαινεται αλλα αφετερου δε σβηνει / cuts off. Πραγμα αβολο.
Aυτο καταλαβα και επειδη μου εκανε εντυπωση που σβηνει αντι να μειωθει λιγο η ενταση, εχω βαλει για τεστ τον HL10 με αρχικη θερμοκρασια 29'.

Θα σας πω σε λιγο.

Ετρεξα το τεστ για 20 λεπτα.

Ο φακος απο 29β. ανεβηκε στους 34β στο 10λεπτο και στους 40β στο 20λεπτο. Πραγμα εντελως φυσιολογικο. Στο πισω μερος που ακουμπαει στο κεφαλι δεν ξεπερασε ποτε τους 32.

Τωρα με την φωτεινοτητα. Ο φακος ΔΕΝ σβηνει, χαμηλωνει την ενταση καθε 5 λεπτα περιπου. Απλα το ξαναβαζεις στο high. Προφανως εχει timer στο πενταλεπτο και οχι αισθητηρα θερμοτητας.

Αρα το προβλημα του Γιαννη ισως βελτιωνεται αν βαζει παλι τον φακο στο high, οποτε αυτος χαμηλωνει ενταση.

δεν ειπα οτι σβηνει, απλα οτι χαμηλωνει σκαλα.

Δε νομιζω οτι ειναι φρονιμο συνεχως να ανεβαζεις σκαλα, αφου υπερθαιρμενεται και μπορει να παθει ζημια (εκτος του οτι ειναι και αβολο).

Σε καμμια περιπτωση δεν παρατηρησα υπερθερμανση με το ειδικο εργαλειο.

Στα 20 λεπτα συνεχους χρησης που το ανεβαζα στο high, oποτε επεφταν τα λουμενς -δεν ειμαι σιγουρος αν αλλαζε ακριβως σκαλα, η ανωτατη θερμοκρασια ηταν 40β πανω στη κεφαλη και 32β εσωτερικα πανω απο το headband που ακουμπαει στο κεφαλι. Πραγμα φυσιολογικοτατο. Που δεν ενεχει κανενα κινδυνο για ζημια του led. Υπερθερμανση θα ηταν πανω απο 50 βαθμους πλησιαζοντας τους 60.

Παντως συμφωνω οτι ειναι ενοχλητικο να πρεπει καθε τοσο να ανεβαζεις σκαλα.

Γι αυτό καμια φορά οι "απλοί" αλλά σταθερά εξελιγμένοι ορειβατικοί φακοί θα έχουν το δικό τους κοινό.

e99_po_tikka-plus-blacck-focus_1.jpg

http://www.petzl.com/en/outdoor/headlamps/universal/tikka-plus

αρκετά lumen για να κόβεις βραδυνές βόλτες το βράδυ στο βουνό με 27lumen, 70αμα χαθεί κανείς :P , 3 για το μαγείρεμα έξω στην φύση.
κόκκινο Led για ξεκούραστη βραδινή όραση (must!!!) ή σαν beacon ανάγκης.
Μπαταρίες ΑΑΑ τις βρίσκεις παντού, μικρός, ελαφρύς, καλή αυτονομία και θα δουλέψει βρέξει χιονίσει χωρίς πολλά πολλά.
Απλά ΔΕΝ πάμε για κατάδυση μαζί του, βροχούλες τις αντέχει άνετα.

ούτε υπερθερμανσεις, ούτε πολύπλοκα πράγματα, η ορειβατική κοινότητα απλά χαίρεται με τέτοιες υλοποιήσεις κι ας τις σνομπάρουμε οι Highendφακουδοχρήστες :Banane0:

τεχνικά

Last edited:
Εγω παντως, μολις μετρησα 54β στη κεφαλη του φακου μετα απο 10 λπτα (2χ5 ) !!!
Πολυ υψηλη θερμοκρασια θεωρω ....δεν υπαρχει περιπτωση να το διακινδυνεψω να τον αναψω πανω απο 2 πενταλεπτα.

Ετρεξα το τεστ για 20 λεπτα.

Ο φακος απο 29β. ανεβηκε στους 34β στο 10λεπτο και στους 40β στο 20λεπτο. Πραγμα εντελως φυσιολογικο. Στο πισω μερος που ακουμπαει στο κεφαλι δεν ξεπερασε ποτε τους 32.

Τωρα με την φωτεινοτητα. Ο φακος ΔΕΝ σβηνει, χαμηλωνει την ενταση καθε 5 λεπτα περιπου. Απλα το ξαναβαζεις στο high. Προφανως εχει timer στο πενταλεπτο και οχι αισθητηρα θερμοτητας.

Αρα το προβλημα του Γιαννη ισως βελτιωνεται αν βαζει παλι τον φακο στο high, οποτε αυτος χαμηλωνει ενταση.