Περί φάσης... μέρος β'

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,886
Λοιπόν αρχικά δήλωση:
μπάνει το θέμα εδώ διότι σχετίζεται και με hiend ενισχυτή αλλά και γενικά με το θέμα της φάσης που σίγουρα είναι και αυτό σχετικό.

Θα θυμάστε το θεματάκι του Γιώργου του Μπακούση σχετικά με την αλλαγή της φάσης στον μπερυ και τη βελτίωση που πήρε.
Εγώ προσωπικά δεν πρόλαβα να κάνω το τεστ, διότι ήδη είχα δώσε τον μπέρυ μου, αλλά μου έκαναν εντύπωση τα σχόλια των παιδιών που δοκίμασαν, αλλά και πάλι από την άλλη αναρωτιώμουνα: δηλαδή αν το έκανα εγώ, ΠΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΥ μπάσο και σφιχτό και ξεκάθαρο να έπαιρνα? τί στο καλό πιά....

Σε πρώτη ευκαιρία μετά τις διακοπές έβαλα το Ντοκ να το δοκιμάσει και τελικά μου είπε:τζίφος. Ή μάλλον μου είπε: μπαα χειρότερα σαν να είναι....

Δεν έδωσα σημασία διότι είπα: ή κάνει λάθος, ή οι άλλοι κάνουν λάθος, ή δεν ξέρω...
Μετά κύλισε αρκετό νερό στο αυλάκι.
Πήγα τον προ μου στον Ντοκ και εγώ πήρα τον ολοκληρωμένο του Audionet Sam στη φτωχική μου σοφίτα.
Αμέσως τα σχόλια ήταν ότι αντίθετα με το τι έκανε ο Σαμ στου Ντοκ, σε μένα κύρια έβγαλε καθαρή χροιά, πρίμα, μεσσαία.... ε και το μπάσο του ήταν αξιοπρεπές, όσο το ήξερα από το σπίτι του Ντοκ, και φυσικά ήταν φανερή η έλλειψη της οδήγησης των μπέρυδων (ΔΕΝ ΘΕΛΩ σχόλια εδώ).

Αφού και αφού και αφού πέρασαν δυό εβδομάδες ακροάσεων μόλις πριν από λίγο ακούγοντας το drum record της sheffield αρκετά δυνατά (στο -7, ξέχασα να πω ότι άλλο ένα παράδοξο ήταν ότι στου Ντοκ ο Σαμ με τους μπέρυδες έπαιζε γύρω στο -25-22, σε μένα και -12 και βάλε.... στο 0 τέρμα) παρατήρησα σε κάτι ξερές μποτιές ότι το γούφερ δεν πήγαινε όπως πρέπει...- που θεωρώ ότι πρέπει να πήγαινε μπροστά....

Αλλάζω τη διάταξη στις μπόρνες και μπίνγκο.....-bye-

night and day που λένε...
τώρα εξηγούνται όλα..
προφανώς και τα ηχεία του Μήτσου και τα δικά μου είναι ανάποδα στη φάση τους και όπως τα είχαμε τόσο καιρό ΗΔΗ ακούγαμε με τους μπέρυδες ανεστραμένους - δηλαδή σωστά, ο Μήτσος εξακολουθεί να ακούει έτσι και είναι ευχαριστημένος ούτως ή άλλως, ΑΛΛΑ άκουγε και τον Σαμ ανεστραμένο, εξ ού και δεν τον γέμιζε.

Σε μένα τώρα ο Σαμ έχει φουσκώσει πλέρια, έχει οδήγηση σχεδόν μπέρικια (ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΣΧΟΛΙΑ εδώ), και είναι γλύκας. Ήτανε ήδη, αλλά ξυράφιαζε κι όλας. Τώρα είναι μούρλια.

και ήρθε και η ένταση, δηλαδή η αίσθηση της ακουστότητας είναι πολύ πιό μεγάλη πχ στο -20 από όσο πριν...

Άτιμο πράμα η φάση...
Αρα ο Μπακ, γιά άλλη μιά φορά είχε δίκιο, και το συμπέρασμα:
μην παίρνετε τίποτα δεδομένο, δοκιμάστε τα πάντα.

Last edited:
χαιρομαι που εγινε θεμα και πολλοι βρηκαν την υγεια τους.

ακριβως αυτο που περιγραφης γινεται με τα γουφερ.

τωρα πως τα ηχεια σας ηταν αναποδα δεν το ξερω.

καλα λεω οτι γλυκαναν και τα πριμα δηλαδη ε;

Παλικάρια δέν θα διαφωνήσω (φυσικα) με το τι ακούτε ...αλλά το ποια φάση κι αν είναι αναποδα κάτι η σε κάτι σηκώνει πολύ κουβέντα μα πάρα πολύ κουβέντα
Κουβέντα ( γιατί - δηλαδή) , αφού σιγουρευτείτε για το ποιές συσκευές στο σύστημά σας είναι αναστρέφουσες και ποιές μη αναστρέφουσες , μετά θα πρέπει να γίνει και η σούμα και βλέπουμε ...
PS
Ειναι σαφές και πιστεύω οτι θα το γνωρίζετε οτι ένα ενισχυτικό/πηγή ανάλογα με το πόσα και τι ειδους στάδια εχει (καμμιά φορά και ανάλογα τούς πόλους ) , μπορεί να αναστρέφει ή οχι το σήμα

Πχ ο Μπάκ που έχει μετρητικό μπορεί να το καταλάβει εύκολα απο τήν κρουστική (εφόσον γνωρίζει το χρονο τής διέγερσης )

..Κι επειδή είχα μιά τηλεφωνική κουβέντα με τον Μπάκ περί του θέματος , για όσον αφορά τον μπέρυ , πιστεύω οτι η εξήγηση είναι αλλού κι έχει σχέση με τον τρόπο σύνδεσης τών ηλεκτρολυτικών σε σχέση με το τροφοδοτικό και τήν Γή (αν τελικά το σχέδιο είναι σωστό ) - και πιθανα για κάποιο λόγο τήν διαφοροποίηση του DF
Μάλιστα πολύ παλιότερα είχαμe ακριβώς τήν ιδια κουβέντα (περί του σχεδίου ) με τον ΑραποΓιάν (με παρόμοια συμπεράσματα )

Τούς Χαιρετισμούς μου

... μόλις πριν από λίγο ακούγοντας το drum record της sheffield αρκετά δυνατά ...

αυτό πότε θα το ακούσουμε σε 'μένα? :drummer:

Έχουμε και κάποια meeting(-s) σε εκκρεμότητα, άντε πάρε τον Ν. και ελάτε.

Μοναδικός περιορισμός τα 2(δύο) πρόσωπα την φορά, για να το φχαριστηθούμε κιόλας.
[Έ, μην πάει ο νούς σας σε Μαρκήσιος ΝτεΣαντ και τέτοια :flipout::flipout::flipout:]

Και ελλείψει σύμβιας, γυναίκας, ιδ.γραμματέως, καθαρίστριας ect, ο Woman Acceptance Factor αγγίζει το 0(μηδέν) και οι εντάσεις το άπειρο!!!:afro:

@Μανώλη: δεν μπορώ μάνα μου να ξέρω ποιός είναι αναστρέφων ή όχι. Ξέρω μόνο εκ του αποτελέσματος. Οι κατέχοντες μπέρυ είπαν ναι στο αναπόδιασμα, εκτός του Ντοκ και αυτό μου δημιούργησε την πρώτη απορία. Το χτεσινό σε μένα ήταν τόσο σαφές που τσιμπιόμουνα... Και δεν είχα πεί ούτε νερό... Τώρα γιατί τα ηχεία μας - και των δυό είναι αναποδιασμένα άλλο θέμα.

@Μπιλ:θα κανονιστεί σύντομα

@Διονύση:Κοίτα ο Σαμ μπορεί να είναι εντάξει. Μπορεί να είναι λάθος εξ αρχής τα καλώδια των ηχείων όπως είπα.

@Μανώλη: δεν μπορώ μάνα μου να ξέρω ποιός είναι αναστρέφων ή όχι. Ξέρω μόνο εκ του αποτελέσματος. Οι κατέχοντες μπέρυ είπαν ναι στο αναπόδιασμα, εκτός του Ντοκ και αυτό μου δημιούργησε την πρώτη απορία. Το χτεσινό σε μένα ήταν τόσο σαφές που τσιμπιόμουνα... Και δεν είχα πεί ούτε νερό... Τώρα γιατί τα ηχεία μας - και των δυό είναι αναποδιασμένα άλλο θέμα.

@Μπιλ:θα κανονιστεί σύντομα

@Διονύση:Κοίτα ο Σαμ μπορεί να είναι εντάξει. Μπορεί να είναι λάθος εξ αρχής τα καλώδια των ηχείων όπως είπα.

Ρε μανα μ , δια το αποτέλεσμα , ΜΕΣΑ !!!!:BDGBGDB55:
Αλλά αυτό σου λέω σχετικά με το (άλλο θέμα ) αναπόδιασμα , κάτι άλλο είναι αναποδιασμένο:grinning-smiley-043

ΑΒΕ !!!-bye-

Επειδη δεν μπορω να πω οτι καταλαβα και καλα, οσοι αναφερεις Δημητρη ακουγαν με αναποδα τη φαση, η τη γυρισαν αναποδα και ακουσαν καλυτερα?

Αναποδα η φαση που ?

Υ.Γ. Οταν εχει χρονο ο Μανωλης Τζ. , θα ηθελα να μας πει δυο λογακια παραπανω γιαυτο που ξεκινησε !

Re: Απάντηση: Περί φάσης... μέρος β'

Επειδη δεν μπορω να πω οτι καταλαβα και καλα, οσοι αναφερεις Δημητρη ακουγαν με αναποδα τη φαση, η τη γυρισαν αναποδα και ακουσαν καλυτερα?

Αναποδα η φαση που ?

Υ.Γ. Οταν εχει χρονο ο Μανωλης Τζ. , θα ηθελα να μας πει δυο λογακια παραπανω γιαυτο που ξεκινησε !

Εννοούν οτι συνέδεσαν το (+) του ενισχυτή με το (-) του ηχείου ή το ΗΟΤ στο Ground και το Ground στο Ηοτ αντίστοιχα
Αλλά επειδή το + και το - είναι πολύ σχετικά πράγματα , σε σχέση με το 0 και 180 μοίρες ενός σήματος , φαίνεται οτι κάποιο ενισχυτικό /πηγή είναι αναστρέφον , δηλαδή πέραν απο τήν διαδικασία ενίσχυσης , γυρνάει και το σήμα κατά 180 μοίρες , οπότε η τελική σούμα είναι πάλι 0 μοίρες (οπότε πρίν ήταν ανάποδα ...)
Βέβαια αυτό μπορεί να συμβαίνει και σε παραπάνω απο μια συσκευές και είναι συχνό φαινόμενο σε λαμπάτους προενισχυτές και ενισχυτές SE

Τώρα σε σχέση με μερικά μηχανήματα , μπορεί να υπάρχει κάποια διαφοροποίηση λόγω του τροφοδοτικού , κι αν περνάει σήμα ή μέρος αυτού μέσα απο κάποιο μεγάλο ηλεκτρολυτικό (όπως φαίνεται να γίνεται στο μπέρυ -αν το σχέδιο είναι οκ )
Παλιότερα το ιδιο φαινόμενο για παραπλήσια αιτία συνέβαινε με τούς ολοκληρωμένους ARMSTRONG (αν τούς θυμάστε )

Βέβαια για να ήμαστε και σωστοί , το φαινόμενο αυτό είναι όντως παράξενο και ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ με τήν πλειονότητα τών ενισχυτικών ...ούτως ή άλλως η σαφής αναγνώριση τής απόλυτης φασης ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ (το έχουμε ξανασυζητήσει το θέμα )

Μέραααααα

Re: Απάντηση: Περί φάσης... μέρος β'

Αναποδα η φαση που ?

διάβασε Χρήστο το σχετικό θέμα του Μπακ. Νομίζω λέγεται "προς κατόχους EP1500" ή κάτι τέτοιο
Ο Μπακ λέει ότι γιά κάποιο λόγο ο μπερυ έχει ήδη στις μπόρνες του αντεστραμένη τη φάση. (οπότε όσοι συνδέουν κανονικά τα καλώδιά τους υπό κανονικές συνθήκες ακούν με ανάποδη φάση)
Γενικά μιλάμε γιά τη φάση που λέει ότι όταν πχ κάποιος σπρώχνει μιά μεμβράνη και παράγει ηχο, αυτός ο ήχος πρέπει να φτάσει στο αυτί σου ωστικός.
Αν ο ενισχυτής είναι σε φάση τότε το μεγάφωνο θα ωθήσει αντίστοιχα τον αέρα και δεν θα "τραβηχτεί" προς τα πίσω που μπορεί να συμβεί αν και τα δυό ζευγάρια καλωδίων στις μπόρνες αντιμετατεθούν.
Εγώ τουλάχιστον αυτό εννοώ.

Αυτό περιγράφω. Μπορεί να κάνω λάθος, στο αν κάποιοι ενισχυτές το κάνουν ή όχι. Ο Μανώλης και οι άλλοι γνωρίζοντες μπορούν να μας το εξηγήσουν.
Εγώ το περιγράφω λιανά και εμπειρικά σαν φαινόμενο και σαν τι πήρα χτες.

Οχι ρε συ το μυαλό , κάποια άλλη συσκευή λέμε .....ΑΜΑΝ :damnyou::slapface::grinning-smiley-043

μάνα μου όλα δεκτά είναι και ανθρώπινα.
Και αυτό συσκευή είναι, και δουλεύει πολλά χρόνια.

αν είναι άλλη συσκευή, δώσε κανένα κλου....

μάνα μου όλα δεκτά είναι και ανθρώπινα.
Και αυτό συσκευή είναι, και δουλεύει πολλά χρόνια.

αν είναι άλλη συσκευή, δώσε κανένα κλου....

Βασικά , Δημήτρη , συνήθως οι εταιρείες το αναφέρουν στο manual
Κι επειδή έχεις 3 συσκευές , μάλλο θα είναι ο μπέρυ , αν και δέν μπορώ να είμαι σίγουρος , δέν έχω ασχοληθεί να τσεκάρω 1/1 σχέδιο και πλακέτα

εγώ δεν μιλάω γιά μπέρυ όμως...

κάνω ένα συνειρμό με τον μπέρυ απλώς, λέγοντας ότι όσο τον είχα και έβαζα κανονικά τα καλώδια είχα πολύ σφιχτό μπάσο και οδήγηση.
Τόσο που αν έπρεπε να πάρω τη βελτίωση που λέει ο Μπακ, πόση να έπαιρνα πια?

οπότε μέ βάση το χτεσινό λέω ότι μάλλον τα ηχεία τα έχω στραβά...

στο manual πως το αναφέρουν ?
ως phase inverting ?
σε ποιό χαρακτηριστικό ?
Νομίζω ότι δεν το είδα ποτέ σε κανενα μηχάνημα αυτό (τουλάχιστον με όσα ασχολήθηκα και έπιασα manuals τους στο χέρι)

Μαλλον κατι παιζει εδω, οπως λεει κι ο Μανωλης.

Σε καποιον ενισχυτη που κοιταξα , εγραφε τα εξης.........

Pay close attention to the polarity on the rear panel binding posts. It is critically important that you
match plus and minus (red and black) of the GCA Series Power Amplifi er to the plus and minus of your
speaker. Carefully observe the polarity. The plus or red terminal of the GCA Series Power Amplifi er
must eventually be tied to the plus or red terminal of your loudspeaker. The GCA Series Power
Amplifi er is a non-inverting amplifi er design meaning it is in phase with the input signal.

http://www.psaudio.com/documents/gca_manual.pdf

Αρα, υπαρχουν και inverting designs........

Και αν καταλαβα καλα Δημητρη αυτο πρεπει να το κανουμε και στα δυο ηχεια .
Κατι αντιστοιχο ειχα ρωτησει και γω σε καποιοα στιγμη ,γιατι στα επαγγελματικα που εχουν spicom αντε να ξερεις που ειναι το συν και που το πλην(στους ασχετους σαν και μενα αναφερομαι)
Μου ειχαν απαντησει τοτε ,οτι δεν εχει καμμια σημασια αρκει να κανεις το "λαθος " και στα δυο ηχεια.
Αλλα μαλλον ΚΑΙ αυτο παιζει!!!!

Και αν καταλαβα καλα Δημητρη αυτο πρεπει να το κανουμε και στα δυο ηχεια .

Αν το κάνεις μόνον στο ένα ,όπως εγώ προ καιρού -κατά λάθος - θα θες να αλλάξεις σύστημα γιατί δεν θα ξέρεις τι φταίει κι ακούγεται έτσι χάλια . :ears: