Περι Ηχείων (και χώρων)

"Quote Originally Posted by TH.ARVAN
..............
Δεν εννοούσα φυσικά ότι ακούω με παραμόρφωση οφειλόμενη στον χώρο.
Το αντίθετο.
Ανεβάζω τη στάθμη μέχρι εκεί που επιτρέπει ο χώρος.

Εννοώ ότι πρέπει να εντοπίσεις και να εκμεταλλευτείς αυτό το όριο για πιο
ρεαλιστικο άκουσμα.
Εννοείται. Αλλά είναι πραγματικά εντυπωσιακό, όταν ο χώρος φορτίζεται πάνω από τα όρια του με ζωντανή μουσική και το νοιώθεις!

Απάντηση: Re: Περι Ηχείων (και χώρων)

Να γράψω κι εγώ τα δικά μου, λοιπόν........
Να τώρα, τι ώραίο μπάσο στακάτο και σφιχτό, σαν κρουστό, όπως πρέπει κλπ κλπ
Οσον αφορα εμενα μολις τα ειπες οπως τα ζουμε καθημερινα κατα 95 % :laugh:

Σωστά τα λες αλλά τα πράγματα είναι πιο απλά και δεν χρειάζεται να είμαστε τόσο αυστηροί στον σεβασμό των κανόνων.
.

Οι κανόνες θεσπίζονται για να καταστρατηγούνται, λοιπόν. :smile:
Απλά ορίζουμε εμείς πότε και πόσο θα είμαστε ελαστικοί στο σεβασμό των κανόνων της επιστήμης όταν αφορά την αναπαραγωγή του κάτω ορίου του φάσματος, (όπου εύκολα μπορούμε να αποφασίσουμε ότι δεν μας χρειάζεται), αλλά βάσει της ίδιας επιστήμης, πρέπει να είμαστε αρκούντως αυστηροί αυτή τη φορά, όταν μιλάμε για τις αποστάσεις, διασπορές, ανακλάσεις κλπ. Είναι κι αυτή μια σχολή σκέψης που ορίζει αυθαίρετα ποιο είναι εκείνο το σωστό που έχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα, ενώ το άλλο σωστό υποβαθμίζεται. Είναι μια πραγματικότητα που ξεκινάει απο τη σχεδίαση και κατασκευή των ηχείων, την προώθησή-πώλησή τους και φτάνει μέχρι τον καταναλωτή, με τα όποια κριτήρια επιλογής του, τις οικογενειακές - ατομικές του συμβάσεις κλπ όπως σωστά γράφεις.

Σε κάποια (πάλι σωστά) που γράφεις, με πρόλαβες. Μόλις βρώ χρόνο, επανέρχομαι

Ουσιαστικά δεν καταστρατηγούνται οι κανόνες.
Απλά θέτουμε μια ιεράρχηση , ξεκινάμε από τα βασικά , που η πλάκα είναι ότι είναι και τα πιο εύκολα και στην συνέχεια αν υπάρχει το χρήμα , ο χώρος και η άνεση προχωράμε.
Πάντως αν εφαρμόσουμε τα βασικά που επαναλαμβάνω ότι είναι και τα πιο εύκολα τότε θα πάρουμε πάνω από το 80%.
Μετά παλεύουμε για το υπόλοιπο.

όσον αφορά τους μουσικούς που ανέφερε πιο πάνω ο sonus, ένα θα πω..
όλοι φαντάζομαι έχουμε δει και ακούσει τους χώρους (τα μαγαζιά δλδ) που δουλεύουν.
όποτε αναγκαστικά χρειάστηκε να βρεθώ σε τέτοιον μετρούσα τα λεπτά για να εξαφανιστώ.

• Like
Reactions: forte
Όλα έχουν να κάνουν με το χρήμα, όταν το έχεις μπορείς να κάνεις σχεδόν τα πάντα. Επειδή όμως σχεδόν ποτέ δεν είναι αρκετό κοιτάς με τα υπάρχοντα μέσα να έχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Βάζεις κάτω όλες τις παραμέτρους και με βάση τη λογική και την επιστήμη προχωράς. Για παράδειγμα αν ο χώρος δεν είναι σωστός μη σπαταλήσεις δεκάδες χιλιάδες ευρώ, δεν έχει νόημα. Φτιάχνεις το χώρο, παίρνεις μετά τα καλύτερα ηχεία που μπορεί η τσέπη σου, τα οδηγείς με τους ισχυρότερους ενισχυτές που μπορεί η τσέπη σου και είναι έτοιμος. Αν δεν ακολουθήσεις αυτή τη διαδρομή δε θα φτάσεις στον προορισμό.

Ο χώρος ακρόασης μου είναι ο χειρότερος δυνατός, ένα σχεδόν κυβικό δωμάτιο με ακμή περίπου 3.5μ. Αυτό έχω τη δεδομένη στιγμή, δεν μπορώ να κάνω κάτι, πάνω σε αυτό θα "χτίσω". Με δεδομένο λοιπόν το χώρο γνωρίζω πως δεν μπορώ να επενδύσω έτσι κι αλλιώς σε κάτι ακριβό, δεν έχει νόημα. Πάλι όμως έχω κάποια βασικά στοιχεία όπως ισόπλευρο τρίγωνο, τοποθέτηση ηχείων σε θέση με όσο το δυνατόν μικρότερες ανακλάσεις κτλ Τώρα είμαι σε διαδικασία ενσωμάτωσης sub και μετά θα υπάρξουν μερικές μικροεπεμβάσεις για την ταπείνωση του rt60 όσο είναι εφικτό. Εννοείται και ψηφιακή ισοστάθμιση που υπάρχει ήδη. Αυτά και τέρμα, δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο σε αυτό το χώρο.

Με λίγα λόγια μη χαλάτε χρήματα σε καλώδια, πηγές, εξωτικά βοηθήματα κτλ Το σύστημα χώρος-ηχεία είναι το Α και το Ω, εκεί πρέπει να πάει το 80% του budget.

Και κάτι ακόμα, όποιος δεν έχει κατάλληλο χώρο υπάρχει πάντα η λύση των ακουστικών, όπου με κόστος πολλές φορές υποπολλαπλάσιο έχεις ένα σύστημα υψηλής ποιότητας και απόδοσης, απαλλαγμένο από προβλήματα χώρου. Ααα και προβλήματα θορύβου περιβάλλοντος που έχουμε ξεχάσει να αναφέρει. Τι να το κάνεις το σούπερ σύστημα αν είσαι μέσα στην πόλη και έχεις 45db θόρυβο?

• Like
Reactions: mparaxir
ο δικός μου χώρος ίσως να είναι χειρότερος απο τον δικό σου και τα μηχανήματα τα είχα απο τον προηγούμενο.
όμως με ελάχιστα χρήματα ήδη έχω κάνει πολύ καλή δουλειά πιστεύω και με 1-2 προσθήκες ακόμα θα τελειώσω με το θέμα..
δεν έχει και πολύ νόημα όμως να λέμε τι και πως, γιατί κάθε χώρος έχει τα δικά του "τερτίπια" και ανάλογα ο καθένας πρέπει να πράτει.

ξέχασα να αναφέρω το κερασάκι.. η γειτονιά είναι πολύ ήσυχη πέρα απο έναν σκυλάκο που γαυγίζει μερικές φορές.
συνήθως εγώ με τους δίσκους μου είμαι η πηγή θορύβου... :flipout:

ΥΣ.. τα κοτσύφια και τα γατιά όταν ζευγαρώνουν "πιάνονται" σαν εξωτερικός θόρυβος;;

ο δικός μου χώρος ίσως να είναι χειρότερος απο τον δικό σου και τα μηχανήματα τα είχα απο τον προηγούμενο.
όμως με ελάχιστα χρήματα ήδη έχω κάνει πολύ καλή δουλειά πιστεύω και με 1-2 προσθήκες ακόμα θα τελειώσω με το θέμα..
δεν έχει και πολύ νόημα όμως να λέμε τι και πως, γιατί κάθε χώρος έχει τα δικά του "τερτίπια" και ανάλογα ο καθένας πρέπει να πράτει.

ξέχασα να αναφέρω το κερασάκι.. η γειτονιά είναι πολύ ήσυχη πέρα απο έναν σκυλάκο που γαυγίζει μερικές φορές.
συνήθως εγώ με τους δίσκους μου είμαι η πηγή θορύβου... :flipout:

ΥΣ.. τα κοτσύφια και τα γατιά όταν ζευγαρώνουν "πιάνονται" σαν εξωτερικός θόρυβος;;

Έχεις απόλυτο δίκαιο, ο κάθε χώρος είναι διαφορετικός κι απρόβλεπτος. Έτσι πάντα η μόνη λύση είναι μέτρηση-δοκιμή-διόρθωση και ξανά μέτρηση-δοκιμή-διόρθωση ώσπου να φτάσουμε στο καλύτερο αποτέλεσμα. Trial & error που λένε και στο χωριό μου αλλά πάντα μετρημένο.

Για πες όμως περίπου τι προβλήματα είχες και πως τα έχεις αντιμετωπίσει και σε τι βαθμό. Καλές οι θεωρίες αλλά σε ένα φόρουμ οι εμπειρίες των μελών είναι επίσης σημαντικές.

Re: Απάντηση: Περι Ηχείων (και χώρων)

Έτσι για αρχή, λέω ψέμματα;

Όπως είπες, για αρχή... :p
Γιατί μετά, άντε και έχεις 200 τετραγωνικά σαλόνι (ε, 17 μέτρα μήκος, δεν θα είναι και άλλα 10 πλάτος; Σε βαγόνι τρένου ακούς μουσική; ) και μπορεί ο χώρος σου να αναπαράγει τα 20hz που μπορεί να βρεις σε κάποια ηχογράφηση.
Γιατί αναλωνόμαστε στην απόκριση συχνοτήτων;
Δεν φτιάχνουμε θάλαμο για να μετράμε την απόκριση συχνοτήτων σε ηχεία.
Υπάρχουν παράγοντες όπως η απόσβεση, που είναι σαφώς πιο ακουστοί.
Άμα είναι να μην προλαβαίνει το woofer την διπλομποτιά γιατί όταν έρχεται η δεύτερη αυτό πίνει καφέ κάπου στη μέση της διαδρομής του από την πρώτη, δεν πα να έχεις απόκριση και στο 1hz;

Και κάτι ακόμα, όποιος δεν έχει κατάλληλο χώρο υπάρχει πάντα η λύση των ακουστικών, όπου με κόστος πολλές φορές υποπολλαπλάσιο έχεις ένα σύστημα υψηλής ποιότητας και απόδοσης, απαλλαγμένο από προβλήματα χώρου. Ααα και προβλήματα θορύβου περιβάλλοντος που έχουμε ξεχάσει να αναφέρει. Τι να το κάνεις το σούπερ σύστημα αν είσαι μέσα στην πόλη και έχεις 45db θόρυβο?

Άλλο σπορ τα ακουστικά.
Μοναχικό. :smile:

Re: Απάντηση: Re: Περι Ηχείων (και χώρων)

Έχεις απόλυτο δίκαιο, ο κάθε χώρος είναι διαφορετικός κι απρόβλεπτος. Έτσι πάντα η μόνη λύση είναι μέτρηση-δοκιμή-διόρθωση και ξανά μέτρηση-δοκιμή-διόρθωση ώσπου να φτάσουμε στο καλύτερο αποτέλεσμα. Trial & error που λένε και στο χωριό μου αλλά πάντα μετρημένο.

Για πες όμως περίπου τι προβλήματα είχες και πως τα έχεις αντιμετωπίσει και σε τι βαθμό. Καλές οι θεωρίες αλλά σε ένα φόρουμ οι εμπειρίες των μελών είναι επίσης σημαντικές.

με λίγα λόγια θα πω ότι πρόκειται για μικρό χώρο αρκετά τετραγωνισμένο όπου χρειάστηκε να μπουν ένα ζευγάρι Αρτεμις οδηγούμενο απο τελικό 2x150w.
ακούω το πολύ με 3w στο κανάλι χωρίς να μου λείπει φάσμα ή αρμονικές ή όγκος ή μπάσο.
στα 3w η ένταση είναι ήδη ενοχλητική για τους τριγύρω και είναι το μάξιμουμ της έντασης που αντέχει ο χώρος.
σαφώς δεν μου λείπει τίποτα απο τα παραπάνω που έγραψα όταν τα βατόμετρα δείχνουν 0.007 / 0.06 / 0.5w
ότι γωνίες σχηματίζονται απο έπιπλα και τοίχο τα "μπούκωσα" με διάφορα υλικά απο τον βιομηχανικό κόσμο αλλά και απο τον δικό μας. κρυφά όλα και διακριτικά για να μην είναι ανυπόφορα στο μάτι.
μένει να μπεί μια μικρή κρεμαστή στον τοίχο βιβλιοθήκη πάνω απο τον καναπέ που κάθομαι και ακούω και που στα "κουτιά" της θα έχει λεπτό σε πάχος υλικό που το βάζουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες για ηχομόνωση στις καμπίνες των οχημάτων.
μαύρο στο χρώμα αυτό, ελάχιστα ως καθόλου θα είναι ορατό αφού θα "κρύβεται" απο βιβλία και cd.
η καραντίνα και τα κλειστά μαγαζιά με πήγαν πίσω στον τομέα.

Λες και κάποιος ακούει τα 20Ηz (ή τα 14KHz, αλλα τεσπα…)
Λες και κάποιος έχει φλατ ακοή, δλδ ίδια ευαισθησία σε όλες τις συχνότητες
Λες και ακούμε μόνο με το αυτί.
Λες και τα ακουστικά χρειάζονται 17 μέτρα και 15άρι γούφερ για να αναπαράγουν τα 20Ηz
Λες και όλες οι κιθάρες και όλα τα πιάνα ακούγονται το ίδιο, οπότε παρότι όλα τα όργανα είναι μοναδικά, μοιάζει φουλ λογικό να συζητάμε για το ηχο-σύστημα που μπορεί να τα αναπαράγει όλα (τα μοναδικά … γιεπ)
Θα ανακαλυφθεί άραγε ότι τα χάι φάι μας δεν είναι ικανά, ας ούμε, οπότε, τι? Να τρέχουμε σε στούντιο ηχογραφήσεων για να ακούμε μουσική ή να ακούμε όπως να ναι, μονοφωνικά 9.2.4 κτλ

Όρεξη που την έχετε :grinning-smiley-043

Λες και τα ακουστικά χρειάζονται 17 μέτρα και 15άρι γούφερ για να αναπαράγουν τα 20Ηz
Λες και όλες οι κιθάρες και όλα τα πιάνα ακούγονται το ίδιο, οπότε παρότι όλα τα όργανα είναι μοναδικά, μοιάζει φουλ λογικό να συζητάμε για το ηχο-σύστημα που μπορεί να τα αναπαράγει όλα (τα μοναδικά … γιεπ)
Θα ανακαλυφθεί άραγε ότι τα χάι φάι μας δεν είναι ικανά, ας ούμε, οπότε, τι? Να τρέχουμε σε στούντιο ηχογραφήσεων για να ακούμε μουσική ή να ακούμε όπως να ναι, μονοφωνικά 9.2.4 κτλ

Καλώς τονε κι ας άργησε :grinning-smiley-043

Γράψατε και για τους χώρους σας, ωραία, να κάνουμε και κάποιες συγκρίσεις μετά.

Λοιπόν πως ακούω εγώ: Το τωρινό "σύστημά" μου αποτελείται απο περίπου δυό χιλιάδες βινύλια, καμμιά χιλιάδα cd, άυλα δεν έχω, "συρτάρι" στο pc, ένα πικάπ, ενα phono pre, δυνατό ενισχυτή, ένα 70λιτρο τρίδρομο 12'' - 5''- 1'' μέσα σε περίπου 4 x 4 x 3,40 m.
Ακούω μουσική και μαζεύω δίσκους απο το 1974-75 περίπου.
Ανωτέρα βία, συνεχίζεται... :vroam:

Re: Απάντηση: Re: Περι Ηχείων (και χώρων)

σαφώς δεν μου λείπει τίποτα απο τα παραπάνω που έγραψα όταν τα βατόμετρα δείχνουν 0.007 / 0.06 / 0.5w

Ναι βέβαια αν μιλάμε για peak στάθμης που προκύπτει από χαμηλές συχνότητες, λογικά η βελόνα εκτοξεύεται. Είναι δυναμικό πράγμα η ισχύς. Τη θέλουμε ρεζερβέ για όταν χρειαστεί.

Attachments

• classe.jpg
    classe.jpg
    52.2 KB · Views: 195
περίμενα Λεωνίδα να το αναφέρεις μιας και εσύ μου έλυσες την απορία εκείνο το βράδυ για την "δυσαναλογία" της κλίμακας στα όργανα του τελικού
:grinning-smiley-043

Παιδιά αν υπάρχει εξωτερική (περιβάλλων θόρυβος) και ΚΥΡΙΩΣ 'εσωτερική ησυχία' (αυτά που αναφέρθηκα),δεν χρειάζονται υπερβολές σε db για απόλαυση μικρών συνόλων με κάποια φωνή ή αναπαραγωγή 1-2 οργάνων..μια 'μέση' ηχητική ένταση,ένα καλά οδηγούμενο ζεύγος ηχείων (καλό ματσάρισμα) ,μπορεί να συμβάλουν σε μέγιστη απόλαυση ,πολύωρων ακροάσεων,χωρίς να κουράσουν ,αλλά βάζοντας σε μέσα στο κλίμα..(υποτίθεται σε έναν σχετικά εύκολο 'προσωπικό' χώρο)
Οι στιγμές που θα σου φαίνονται μικρές οι 'κορυφώσεις' θα είναι λιγότερες απ τις αντίστοιχες στιγμές κόπωσης που θα εισπράξεις ακούγοντας επί ώρα με εντάσεις..εκτός αν μιλάμε για κάποια σύνολα ακροάσεων που ακούς ,χρησιμοποιώντας τα για ..εκτόνωση.(συμβαίνει τα μάλα και αυτό).

Γράψατε και για τους χώρους σας, ωραία, να κάνουμε και κάποιες συγκρίσεις μετά.

Λοιπόν πως ακούω εγώ: Το τωρινό "σύστημά" μου αποτελείται απο περίπου δυό χιλιάδες βινύλια, καμμιά χιλιάδα cd, άυλα δεν έχω, "συρτάρι" στο pc, ένα πικάπ, ενα phono pre, δυνατό ενισχυτή, ένα 70λιτρο τρίδρομο 12'' - 5''- 1'' μέσα σε περίπου 4 x 4 x 3,40 m.
Ακούω μουσική και μαζεύω δίσκους απο το 1974-75 περίπου.
Ανωτέρα βία, συνεχίζεται... :vroam:

Ο "περίεργος" τρόπος που πάντα άκουγα μουσική, ήταν να κάθομαι με σκοπό την ακρόαση και να βάζω δίσκους ή cd . Δηλ. θέλω να πώ, με τό ραδιόφωνο δεν έχω καλές σχέσεις (πλήν της εποχής του θρυλικού jazz fm του Γιαννουλόπουλου), δεν θα βάλω μουσική σαν χαλί όταν διαβάζω, ούτε όταν ασχολούμαι με κάτι άλλο, ούτε ακόμα όταν κάθομαι μπροστά στον υπολογιστή, παρά μόνο όταν θα μπώ στο youtube με σκοπό να ψάξω. Όταν ακούω μουσική θέλω να είμαι αφοσιωμένος μόνο εκεί.

Το βιολί, η ακουστική κιθάρα, η λύρα και το νταουλάκι ήταν τα πρώτα φυσικά όργανα που άκουσα ως παιδί.
Τα ακούσματά μου μετέπειτα διευρύνθηκαν πολύ ως προς τα είδη της μουσικής και συνάμα ως προς την αναπαραγωγή της.
Εκείνο που δεν άλλαξε ποτέ, ήταν η αγάπη μου για το ροκ και ο τρόπος που με διεγείρει ο ηλεκτρικός ήχος.
Παιδί των πάρτι σε σπίτια,ταράτσες και αυλές, διάφορες συναυλίες, "ντισκοτέκ", djλήκια και συμμετοχή σε γκρούπ αρκετά αργότερα, εθίστικα απο πολύ νωρίς στο μεγάλο ήχο.
Ας πούμε λοιπόν πως όταν η περίσταση το απαιτεί, γενικά μου αρέσει να ακούω δυνατά.
Αν και εξαρτάται φυσικά σε μεγάλο βαθμό απο το πρόγραμμα.

Τα μηχανήματά μου ήταν πάντα ας πούμε "εισαγωγικής σειράς" και τα ηχεία μου όλα φτιαχτά. Με άλλα λόγια, λεφτά έχω δώσει πολλά για να αγοράσω δίσκους, αλλά όχι για μηχανήματα. (Σήμερα που η μουσική είναι τσαμπέ και παντού και οι σκληροί δίσκοι έρχονται και πάνε τίγκα, το βουνό που ανεβήκαμε έγινε ίσιωμα, τες-πα...)

Απο τα πρώτα hifi ηχεία που άκουσα, ήταν εκείνα που φέρναν τότε οι ναυτικοί, σετάκι με το "στέρεο" , Sony, Yamaha, Kenwood κλπ, εκείνες οι τρίδρομες κούτες με τα χάρτινα 10ιντσα-12ιντσα, αλλά και διάφορα αντίστοιχα φτιαχτά κιτ της εποχής με μπροστάρα την Peerless.
Το πρώτο δικό μου, ήταν ένα χάρτινο τρίδρομο κιτ 10" - 3" -1" της παγκοσμίως άγνωστης Nisco, μετά ήρθε άλλο τρίδρομο με 12" Pioneer- 4" Faital - piezo κόρνα motorola και τέλος το κιτ cs9 της ΚEF, diy παραλλαγή του φημισμένου εργοστασιακού 105 reference της εταιρίας, σε 12" - 5"- 1,5".

Όλα τα προαναφερθέντα έχουν παίξει - υπενθυμίζω- σε χώρο 4 x 4 x 3,40m.
συνεχιζουμε αύριο

Re: Απάντηση: Περι Ηχείων (και χώρων)

Λες και όλες οι κιθάρες και όλα τα πιάνα ακούγονται το ίδιο, οπότε παρότι όλα τα όργανα είναι μοναδικά, μοιάζει φουλ λογικό να συζητάμε για το ηχο-σύστημα που μπορεί να τα αναπαράγει όλα (τα μοναδικά β€¦ γιεπ)

να δεις όρεξη για άλλα πράγματα που έχουμε μερικοί μερικοί...
barakia.jpgΓŽΒ΅ΓŽΒΉΓŽΒΊΓΕ’ΓŽΒ½ΓŽΒ±_Viber_2020-06-04_12-27-03.jpgΓŽΒ΅ΓŽΒΉΓŽΒΊΓΕ’ΓŽΒ½ΓŽΒ±_Viber_2020-06-04_12-27-06.jpg