Περι Ηχείων (και χώρων)

Δηλαδή ένα BBC LS3/5 είναι το απόλυτο ηχείο; :p
Είναι ο ορισμός του ηχείου που ενώ αποκλίνει από την αυστηρή υψηλή πιστότητα (η απόκριση του μόνο flat δεν είναι), έχει όλα τα προσόντα για να είναι ένα σπουδαίο ηχείο. Και ήταν.
Αυτό υπονοούσα πιο πάνω, μεταξύ άλλων.

Η μεσαια ειναι η θεμελιωδης αρχη. Αν το ηχειο την εχει, παμε καλα. Μπαινει σπιτι.
Εκπτωσεις εκει ειναι προβλημα.
Στα μπασα κατι ο χωρος στα πριμα κατι τα γεραματα, ε, λες σωτηρια δεν υπαρχει. Αντε, να την κανω την παραχωρηση.
Τα είπες όλα Θανάση, αν και όχι ακριβώς. Υπάρχει μία συγκεκριμένη καμπύλη απόκρισης, η οποία γενικώς αρέσει. Και μάλιστα η iZotope στα εργαλεία mastering που φτιάχνει τη δίνει έτοιμη για την εφαρμόζουμε κατευθείαν πάνω στις ηχογραφήσεις!

_/```\_____/```\__________/\_______

Ηχεία και χώρος πάνε αγκαλιά! Οπότε οι προδιαγραφές μου για ένα καλό ηχείο έχουν υψηλά στη λίστα κριτήρια που διευκολύνουν το EQ και την δημιουργία house curves. Όποτε πάμε με σειρά προτεραιότητας.

1. Flat on axis response ή με μικρό βουναλάκι στα 100hz
2. Smooth off axis response ή αλλιώς controlled directivity
3. Μουσική ακουω στέρεο οπότε καλό dispersion και όχι πολύ μικρό sweet spot για να ακούγονται καλουτσικα σε 2-3 θέσεις ακρόασης
3. Χαμηλή παραμόρφωση και φροντίδα στο συντονισμό καμπίνας
4. Ενεργά αλλά σαλονάτα και όχι studio looking
5. Καλό SPL

(Μάλλον περιγράφω ένα ATC Active :) )

Ο συνδυασμός των παραπάνω, κάνει το ηχείο εργαλείο στα χέρια ενός έμπειρου ακροατή με δυνατότητα μικροφώνου και REW. Όσο ρομαντικοί και αν είναι κάποιοι, ο χώρος συνεισφέρει κατά πολύ στο αποτέλεσμα όποτε θέλω να έχω όσα περισσότερα εργαλεία μπορώ για να φέρω το αποτέλεσμα εκεί που μου αρέσει ανάλογα με τους περιορισμούς στους χώρου μου.

Καλή τύχη σε όσους έχουν πάρει απόφαση να πλοηγηθούν στο χόμπι χωρίς μετρήσεις του χώρου τους ή των ηχείων τους και μόνο με το «αυτί». Χωρίς αντικειμενικά κριτήρια - μετρήσεις δηλαδή - το ταξίδι θα είναι μακρύ, ακριβό(;!), με πολλούς πειραματισμους και πιθανόν αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα...

το καλο ηχειο παιζει ΠΑΝΤΟΥ, τα ΠΑΝΤΑ, με τα ΠΑΝΤΑ κ για ΠΑΝΤΑ. ολα τα υπολοιπα ειναι.......!!!!!

Ηχεία και χώρος πάνε αγκαλιά! Οπότε οι προδιαγραφές μου για ένα καλό ηχείο έχουν υψηλά στη λίστα κριτήρια που διευκολύνουν το EQ και την δημιουργία house curves. Όποτε πάμε με σειρά προτεραιότητας.

1. Flat on axis response ή με μικρό βουναλάκι στα 100hz
2. Smooth off axis response ή αλλιώς controlled directivity
3. Μουσική ακουω στέρεο οπότε καλό dispersion και όχι πολύ μικρό sweet spot για να ακούγονται καλουτσικα σε 2-3 θέσεις ακρόασης
3. Χαμηλή παραμόρφωση και φροντίδα στο συντονισμό καμπίνας
4. Ενεργά αλλά σαλονάτα και όχι studio looking
5. Καλό SPL

(Μάλλον περιγράφω ένα ATC Active :) )

Ο συνδυασμός των παραπάνω, κάνει το ηχείο εργαλείο στα χέρια ενός έμπειρου ακροατή με δυνατότητα μικροφώνου και REW. Όσο ρομαντικοί και αν είναι κάποιοι, ο χώρος συνεισφέρει κατά πολύ στο αποτέλεσμα όποτε θέλω να έχω όσα περισσότερα εργαλεία μπορώ για να φέρω το αποτέλεσμα εκεί που μου αρέσει ανάλογα με τους περιορισμούς στους χώρου μου.

Καλή τύχη σε όσους έχουν πάρει απόφαση να πλοηγηθούν στο χόμπι χωρίς μετρήσεις του χώρου τους ή των ηχείων τους και μόνο με το «αυτί». Χωρίς αντικειμενικά κριτήρια - μετρήσεις δηλαδή - το ταξίδι θα είναι μακρύ, ακριβό(;!), με πολλούς πειραματισμους και πιθανόν αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα...

Για βοήθα λίγο γιατί μπερδεύτηκα για μετρήσεις χώρου και ηχείων λες με αντικειμενικά κριτήρια. Και ποιο πάνω μας αναφέρεις και κάτι για ιδανικές House curves? Τι είναι αυτό πρώτη φορά το ακούω είναι κάτι σταθερό κάτι μετρήσιμο είναι κάποιο σημείο αναφοράς για αναπαραγωγή στο σπίτι? Και αυτό το βουναλάκι στα 100Hz που κολλά?

Μήπως τελικά όλα αυτά περί House curves που λες είναι το κερασάκι στη τούρτα που ονομάζεται <ΕΠΕΙΔΗ ΕΤΣΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ>?

https://www.css-audio.com/single-post/2017/11/22/What-is-a-House-Curve-and-Do-You-Need-One

Βρήκα αυτό για τις Σπιτικές Καμπύλες δεν ξέρω κατά πόσο βοηθά

Τα σπίτια έχουν πάντα βουναλάκι στα 100-120, ειναι ιδιοσυντονισμος αποβο ταβάνι.

Λοιπόν:
1) -Ηχεία μόνιτορ, ηχεία δουλειάς, το καταλαβαίνω.

2) -Επιτέλους τι εννοούμε με τον όρο "μουσικότητα"; Και μάλιστα για ηχεία; :nounder:
Δεν είναι προσωπική η ερώτηση, αρκετοί χρησιμοποιούν αυτό τον όρο. Καταλαβαίνω, ένα ηχείο να είναι περισσότερο ή λιγότερο πιστό από ένα άλλο. Πιο κοντά ή πιο μακριά από το αποτέλεσμα της δουλειάς του ηχολήπτη/παραγωγού. Αλλά πιο μουσικό; Ο όρος "μουσικότητα" παραείναι υποκειμενικός, χωρίς πρακτική αξία για τη συζήτηση μας.

Αντίθετα ο όρος "πιστότητα" είναι σαφής. Παράδειγμα: Ένα ντουέτο πιάνο, βιολί παίζουν ζωντανά μπροστά μας. Και αν μεν παίζουν υπέροχα, τότε θα μας συνεπάρουν. Αν όμως παιζουν χάλια, θα ψάχνουμε από που θα φύγουμε! :D

Μιά πιστή ηχογράφηση τώρα με ένα αντίστοιχο σύστημα αναπαραγωγής οφείλουν να μεταφέρουν με ακρίβεια και τα δύο ενδεχομενα. Είτε το υπέροχο παίξιμο με το συναίσθημα του, είτε το χάλια! Αυτή είναι η έννοια της πιστότητας, σαφώς καθορισμένη.

Καταλαβαίνω τώρα ότι οι κατασκευαστές συχνά αποκλίνουν εν μέρει από την αυστηρά καθορισμένη πιστότητα, φτιάχνοντας ηχεία με ιδιαίτερο χαρακτήρα προκειμενου να ικανοποιήσουν τις προτιμήσεις σημαντικης μερίδας ακροατών και υποψήφιων αγοραστών.
Έχω δει και ακούσει ο ίδιος δύο διαφορετικές σειρές της ίδιας φημισμένης εταιρείας ηχείων. Αμφότερες ακριβές σειρές. Αλλά απευθυνόμενες σε διαφορετικό κοινό. Η μία σειρά βασισμένη στις αρχές της υψηλής πιστότητας, ας πούμε πιο "μόνιτορ". Η δεύτερη όχι και τόσο. Αλλά με ιδιαίτερο χαρακτήρα και πολύ ευχάριστο άκουσμα και μάλιστα σε σημεία που γενικά αρέσουν.

Μη ρωτήσετε ποιά είναι η εταιρεία και ποιές οι σειρές. Για λόγους δεοντολογίας δεν μπορώ να το αναφέρω δημόσια.

3) -Τι εννοούμε μιλώντας για ηχεία "live"; Εννοούμε τα ηχεία για για την κάλυψη εκδηλώσεων, συναυλιών, κλπ., που προορίζονται για μεγάλο αριθμό ατόμων;
Αν εννοούμε αυτά, η κύρια διαφορά τους είναι ότι ειναι φτιαγμένα για να παίζουν πολύ δυνατά. (Συν το μεγάλο τους μέγεθος). Κατά τα λοιπά δεν διαφέρουν.

Εγώ θα έβαζα στο παιχνίδι και την διαφοροποίηση των φωνητικών (όχι μόνο με μουσικά όργανα )...κάποια από αυτά έχουν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό να φανερώνουν τις δυναμικές αντιθέσεις της φωνής του ερμηνευτή φυσικά το επιτύχουν πολύ καλά αλλά απευθύνονται σε συγκεκριμένο κοινό .
Το live για μένα είναι ζωντάνια -στάθμες -ικανότητα να παίξουν off axis να γεμίσουν ένα χώρο .
Εκεί λοιπόν ο κατασκευαστής θα πρέπει να προβλέψει αυτό που αποκαλώ συνέχεια το χαρακτηριστικό της διαφάνειας.

Βρε παιδιά. Το flat δεν είναι flat. Ως flat ορίζεται εκείνο που αντιλαμβάνεται το αυτί μας ως flat, το οποίο ως γνωστόν είναι κατηφόρα. Τ' αργαλεία (κατά το "τ' άργανά μας" που έλεγε ο Βογιατζής στο Γεωργίτση στις θαλασσιές τις χάντρες :p) που έχει ο χρήστης στη διάθεσή του είναι για να μπορεί να φέρει κατ' αρχήν την καμπύλη. Η οποία είναι το σύνολο της απόκρισης ενός ηχείου και της συμπεριφοράς του χώρου με το συγκεκριμένο ηχείο.

Μέχρι εδώ καλά. Πολλοί σταματούν εκεί και είναι ευχαριστημένοι. Αν και το μόνο που έχουν κάνει είναι να ξύσουν την επιφάνεια του θέματος. Μια απλή γενικότητα και όλα καλά. Καποιοι μάλιστα πείθουν τον εαυτό τους ότι τους αρέσει κι όλας.

Το θέμα είναι ότι στη συνέχεια θα πρέπει να γνωρίζει που να επέμβει και με ποιο τρόπο στην καμπύλη έτσι ώστε να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αυτά τα γνωρίζουν οι μηχανικοί που σχεδιάζουν ηχεία. Ο χρήστης είναι μάλλον απίθανο να τα γνωρίζει. Γιατί θα πρέπει να γνωρίζει με ποιο τρόπο επενεργεί μια αλλαγή που θα κάνει στην καμπύλη στο συνολικό αποτέλεσμα. Αυτό βασικά είναι το αντικείμενο της ψυχοακουστικής. Το οποίο είναι πολύ πιο βαθύ από μια απόκριση συχνότητας.

Οποίος ενδιαφέρεται να ακούσει πόσο χάλια ακούγονται τα studio monitos ηχεία του σε full flat απόκριση με απόλυτα και μετρήσιμα κριτήρια ας μπει με τα ηχεία του στον ανηχοικό θάλαμο μετρήσεων να το διαπιστώσει. Μάλλον θα αντιληφθεί ότι η ευθεία γραμμή και καθόλου αντηχήσεις σε ένα νεκρό δωμάτιο δεν είναι το ζητούμενο. :grinning-smiley-043

Βρε παιδιά. Το flat δεν είναι flat. Ως flat ορίζεται εκείνο που αντιλαμβάνεται το αυτί μας ως flat, το οποίο ως γνωστόν είναι κατηφόρα. Τ' αργαλεία (κατά το "τ' άργανά μας" που έλεγε ο Βογιατζής στο Γεωργίτση στις θαλασσιές τις χάντρες :p) που έχει ο χρήστης στη διάθεσή του είναι για να μπορεί να φέρει κατ' αρχήν την καμπύλη. Η οποία είναι το σύνολο της απόκρισης ενός ηχείου και της συμπεριφοράς του χώρου με το συγκεκριμένο ηχείο.

Μέχρι εδώ καλά. Πολλοί σταματούν εκεί και είναι ευχαριστημένοι. Αν και το μόνο που έχουν κάνει είναι να ξύσουν την επιφάνεια του θέματος. Μια απλή γενικότητα και όλα καλά. Καποιοι μάλιστα πείθουν τον εαυτό τους ότι τους αρέσει κι όλας.

Το θέμα είναι ότι στη συνέχεια θα πρέπει να γνωρίζει που να επέμβει και με ποιο τρόπο στην καμπύλη έτσι ώστε να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αυτά τα γνωρίζουν οι μηχανικοί που σχεδιάζουν ηχεία. Ο χρήστης είναι μάλλον απίθανο να τα γνωρίζει. Γιατί θα πρέπει να γνωρίζει με ποιο τρόπο επενεργεί μια αλλαγή που θα κάνει στην καμπύλη στο συνολικό αποτέλεσμα. Αυτό βασικά είναι το αντικείμενο της ψυχοακουστικής. Το οποίο είναι πολύ πιο βαθύ από μια απόκριση συχνότητας.

Το θέμα της ψυχοακουστικής όντως είναι πολύ βαθύ που αναφέρεις .
Και κάποιοι κατασκευαστές σχεδιάζουν τα ηχεία τους και με αυτό το χαρακτηριστικό .

Εκεί λοιπόν θα έλεγα Λεωνίδα ότι πάει περίπατο η ποιότητα κατασκευής σε επιμέρους τομείς ...Έχει να κάνει με αυτό που ακούς δηλαδή με το συνολικό αποτέλεσμα .

Υ.Σ Γνωρίζουν πολύ καλά τι κάνουν .

Hχεια και χωροι.

Ποιο ειναι το ερωτημα που τιθεται ; Εαν βεβαια καποιος θετει καποιο ερωτημα, πραγμα που σημαινει οτι ειτε ειναι δυσαρεστημενος, ειτε εχει αμφιβολιες.

Ειναι σχετικα απλο. Πως θα φερεις μεσα σε ενα σπιτικο χωρο, την μουσικη αποδωση που βγαινει ζωντανα απο τους μουσικους εκει που παιζουν.
Και παλι...αυτο μπορει να ειναι απο απλα ευκολο εως σχετικα αδυνατο ειτε και πραγματικα αχρηστο, εξαρτωμενο οχι τοσο απο "το μηχανημα" οσο απο την ιδια την μουσικη.
Και εξηγω καπως περισσοτερο. Ακους μια κιθαρα...γνωριζεις τον ηχο της κλπ... το θεμα ειναι να φερεις "αυτη την κιθαρα" στο σαλονι σου μεσω των ηχειων.
Πραγμα οχι και τοσο δυσκολο. Βασικα μια κιθαρα εκει που θα την ακουσεις ζωντανα (η θα την παιξεις εσυ ο ιδιος) ο χωρος μπορει να μην διαφερει τοοσο...
Το ιδιο για οποιους ακουν "χροιες" απο οργανα (η νομιζουν οτι ακουν γιατι για να τις ακουσεις σε αναπαραγωγη πρεπει πρωτα να τις γνωριζεις στην φυσικη τους αποδωση) μπορουν στον χωρο τους να αναπαραξουν σχετικα ευκολα μικρα σχηματα ( ντουετα, κουαρτετα, μαραφετια τζαζ ).
Το εμποριο προσφερει τεραστεια γκαμα που μπορει να κανει κατι τετοιο και αντιστοιχει σε αυτο που ο καθε ακροοατης εκτιμα σαν χροια οργανου. Αυτο ειναι το ευκολο.

Μετα ερχεται αυτο που εγω λεω το "αχρηστο". Τουτεστιν αναπαραγωγη στο σαλωνι ζωντανου ηχου που καποιος εχει ακουσει σε συναυλια, αλλα δεν εχει κανενα λογο ουτε καν ηχητικο κριτηριο πιστοτητας για να το αναπαραξει στο σαλονι του. Τι εννοω ; Σε ποσες συναυλιες Ροκ εχω παει, μεγαλων συγκρτηματων, οπου ο ηχος ηταν απαισιος, για τα πανηγυρια. Και δεν θα μπορουσε να ηταν αλλιως, μου ερχεται σαν παραδειγμα το τελευταιο κοντσερτο των Muse που ειδα πριν περιπου κανα χρονο στη Μασσαλια. Πολλα τετοια...απειρα.
Γιατι πας θα μου πει καποιος ; Οχι για να ακουσω ποιοτκα τα τραγουδια σιγουρα, αλλα για να κοινωνησω το Διονυσιακο του ολου πραγματος.
Ε, τι να αναπαραξεις στο σαλονι σου ; Και να μη πω για αλλα ηδη μουσικης σε συναυλιες... ποια πιστοτητα ;

Και τωρα περναω σε αυτο που εγω θεωρω "το δυσκολο" και που παει στο λημα "ποσα απιδια πιανει ο σακος" για τα ηχεια.
Επισης αφορα μαλλον λιγους. Αυτους που εχυν παρευρεθει σε συναυλια συμφωνικης ορχηστρας η Οπερας.
Αυτη την ηχητικη εμπειρια... αντε βαλτην στο σαλονι σου...εδω σε θελω.
Και εκει βλεπεις η νιωθεις την πεμπτουσια της ερωτησης "ηχεια και χωρος" και ισως συλαμβανεις και το ηχειο που θεωρεις οτι..."εινα καλο".

Ουτε μικροφωνα ουτε καμπυλες ουτε οθονες να μετρας...εχει δει κανενας κανενα μουσικο που δοκιμαζει οργανα πριν την συναυλια σε ενα χωρο να κραταει κομπιουτερ με μετρησεις ; Εγω παντως οχι, ολοι με το αυτι τους. Και το ηχειο την ιδια δουλεια κανει η ειναι προορισμενο να κανει. Να αναπαραξει την μουσικη σε ενα χωρο.

Στη συγκεκριμενη περιπτωση να καταφερει μια σμικρυνση απο την αιθουσα συναυλιων μεσα σε ενα σαλονι.
Ειναι οπως ο καλος ο figuriniste που θα μεταφερει τη μαχη του Χαστινγκς απο το πεδιο σε μια μακετα.

Είναι αντικείμενο που απευθύνεται στην αναψυχή. Δεν πα να χτυπιόμαστε κάτω και να κραδαίνουμε Βίβλους ως άλλοι ιεροκύρηκες της "απόλυτης αλήθειας"... αυτό που ισχύει είναι: the public gets what the public wants. Τελεία.

Τι είναι αυτό πρώτη φορά το ακούω είναι κάτι σταθερό κάτι μετρήσιμο είναι κάποιο σημείο αναφοράς για αναπαραγωγή στο σπίτι? Και αυτό το βουναλάκι στα 100Hz που κολλά?

Βρήκα αυτό για τις Σπιτικές Καμπύλες δεν ξέρω κατά πόσο βοηθά

Η σελίδα που παρέθεσες αυτό πραγματεύεται. Πράγματα λυμένα εδώ και 20-30 χρόνια με επιστημονικά κριτήρια ψυχοακουστικής, άλλο αν κάποιος δεν έχει όρεξη για διάβασμα.

attachment.php

Η καμπύλη αναφέρεται στο in-room response και όχι στην απόκριση on axis. Δηλαδή ηχείο + αντανακλάσεις του χώρου (οριζόντιες και κάθετες).

Συμφωνώ σε γενικές γραμμές. Απλά μην μπερδεύουμε το flat on axis με το flat in room response... το in room response το θες κατηφορικο. Αρκετοί κατασκευαστές (βλέπε harman group) κουρδίζουν τα ηχεία τους έτοιμα με αυτό το response, άλλοι αποκλίνουν ανάλογα με την φιλοσοφία τους. Για αυτό βοηθάει να έχουμε ανηχοικές μετρήσεις του κάθε ηχείου για να ξέρουμε ποια είναι η αφετηρία μας. Όταν το ηχείο αποκλίνει απο την ουδετερότητα μπορεί να σου κάτσει και να μην σου κάτσει ανάλογα με τον χώρο σου. Λαχείο δηλαδή. Μετά θα παίξει ρόλο ή ο ακροατής να ξέρει τη δουλεύει στο χώρο του ή ο πωλητής να έχει όρεξη να ασχοληθεί με την κάθε περίπτωση και να σου προτείνει καλές λύσεις.

Για αυτό λέμε, καλύτερα ουδέτερο ηχείο, μικρόφωνο και ισοστάθμιση για εξασφαλισμένο αποτέλεσμα. :-) Και καλό ταξίδι στους πιουρίστες που αποτάσσονται το room EQ.

Δεν είναι και τόσο τραγικό πάντως για κάποιον που θα ξοδέψει 5-10κ σε ένα σύστημα να δώσει 40 ευρώ για το βιβλίο ψυχοακουστικής του Toole για να κάνει ενημερωμένες αποφάσεις και να μην πετάει τα λεφτά του στα σκουπίδια. Είναι ευκολοδιάβαστο, και δεν προυποθέτει απολύτως καμία πρώτερη γνώση.

@Συμπλέκτη.. μην υποτιμάς το αφτί σαν όργανο μέτρησης.

Λίγοι έχουν τέτοια ικανότητα. Κυρίως επαγγελματίες. Μην ξεχνάμε ότι το αυτί και ο εγκέφαλος προσαρμόζεται μετά από κάποιες μέρες σε ένα συνδυασμό ηχέιου και χώρου και απορρίπτει τις όποιες αποκλίσεις που μπορεί να πιάσει το μικρόφωνο. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι ακούς σωστά.

Ουτε μικροφωνα ουτε καμπυλες ουτε οθονες να μετρας...εχει δει κανενας κανενα μουσικο που δοκιμαζει οργανα πριν την συναυλια σε ενα χωρο να κραταει κομπιουτερ με μετρησεις ; Εγω παντως οχι, ολοι με το αυτι τους. Και το ηχειο την ιδια δουλεια κανει η ειναι προορισμενο να κανει. Να αναπαραξει την μουσικη σε ενα χωρο.

Ο ήχος που ακούς στη συναυλία είναι τιουναριμένος από τον ηχολήπτη, και ναι, επεμβαίνει στο σήμα κάργα :-)

Ο ήχος που ακούς στη συναυλία είναι τιουναριμένος από τον ηχολήπτη, και ναι, επεμβαίνει στο σήμα κάργα :-)

Δεν συμφωνω μαζι σου για δυο βασικους λογους.
1.Σε συναυλιες που ακουω περισσοτερο, δεν υπαρχει κανενας ηχοληπτης. Προσωπικα ειναι το κυριο κριτηριο μου και το σημειο αναφορας μου.
Αυτο θελω να προσεγγισω η το δυνατον και οσο το δυνατον. Ουτε μετρησεις ουτε τιποτα. Με τα αυτια μου ακουσα, με αυτα θα ξανακουσω.

2. Στις αλλες που επεμβαινει ηχοληπτης ειναι για να σωσει το μη σωζομενο. Δηλαδη να κανει να ακουστει μουσικη σε ενα χωρο που μονο για αυτο δεν εχει φτιαχτει παραδειγμα ενα σταδιο. Αρα η παρεμβαση του ειναι απο επιθυμητη εως σωτηρια αλλιως τα πραγματα θα ηταν πολυ χειροτερα.

Συμφωνώ σε γενικές γραμμές. Απλά μην μπερδεύουμε το flat on axis με το flat in room response... το in room response το θες κατηφορικο. Αρκετοί κατασκευαστές (βλέπε harman group) κουρδίζουν τα ηχεία τους έτοιμα με αυτό το response, άλλοι αποκλίνουν ανάλογα με την φιλοσοφία τους. Για αυτό βοηθάει να έχουμε ανηχοικές μετρήσεις του κάθε ηχείου για να ξέρουμε ποια είναι η αφετηρία μας. Όταν το ηχείο αποκλίνει απο την ουδετερότητα μπορεί να σου κάτσει και να μην σου κάτσει ανάλογα με τον χώρο σου. Λαχείο δηλαδή. Μετά θα παίξει ρόλο ή ο ακροατής να ξέρει τη δουλεύει στο χώρο του ή ο πωλητής να έχει όρεξη να ασχοληθεί με την κάθε περίπτωση και να σου προτείνει καλές λύσεις.

Για αυτό λέμε, καλύτερα ουδέτερο ηχείο, μικρόφωνο και ισοστάθμιση για εξασφαλισμένο αποτέλεσμα. :-) Και καλό ταξίδι στους πιουρίστες που αποτάσσονται το room EQ.

Δεν είναι και τόσο τραγικό πάντως για κάποιον που θα ξοδέψει 5-10κ σε ένα σύστημα να δώσει 40 ευρώ για το βιβλίο ψυχοακουστικής του Toole για να κάνει ενημερωμένες αποφάσεις και να μην πετάει τα λεφτά του στα σκουπίδια. Είναι ευκολοδιάβαστο, και δεν προυποθέτει απολύτως καμία πρώτερη γνώση.

Μα δεν το μπέρδεψα. Έγραψα για το σύνολο της απόκρισης και του χώρου δεν έγραψα; :D

Το πρόβλημα είναι ακριβώς αυτό που αναφέρεις. Πως εσύ θεωρείς ότι δεν είναι τίποτε. Είναι καλώς ή κακώς. Καταναλωτικά προϊόντα είναι, δεν γουστάρει ο καταναλωτής να διαβάσει επομένως είναι και εντελώς άκυρο ως concept.
Θυμίσου ότι ο άλλος ξεκινά να κάνει αναψυχή. Δεν είναι είδος πρώτης ανάγκης. Άρα και πάλι ισχύει εκείνο που έγραψα, το κοινό θα πάρει αυτό που θέλει όσο κι αν χτυπιόμαστε εμείς. Οπότε δεν χτυπιόμαστε.

Δεν συμφωνω μαζι σου για δυο βασικους λογους.
1.Σε συναυλιες που ακουω περισσοτερο, δεν υπαρχει κανενας ηχοληπτης. Προσωπικα ειναι το κυριο κριτηριο μου και το σημειο αναφορας μου.
Αυτο θελω να προσεγγισω η το δυνατον και οσο το δυνατον. Ουτε μετρησεις ουτε τιποτα. Με τα αυτια μου ακουσα, με αυτα θα ξανακουσω.

Εκεί πάμε σε άλλη φάση, εκεί μιλάμε για παραγωγή της μουσικής, και όχι για αναπαραγωγή. Αλλουνού παπά ευαγγέλιο.

Μα δεν το μπέρδεψα. Έγραψα για το σύνολο της απόκρισης και του χώρου δεν έγραψα; :D

Το πρόβλημα είναι ακριβώς αυτό που αναφέρεις. Πως εσύ θεωρείς ότι δεν είναι τίποτε. Είναι καλώς ή κακώς. Καταναλωτικά προϊόντα είναι, δεν γουστάρει ο καταναλωτής να διαβάσει επομένως είναι και εντελώς άκυρο ως concept.
Θυμίσου ότι ο άλλος ξεκινά να κάνει αναψυχή. Δεν είναι είδος πρώτης ανάγκης. Άρα και πάλι ισχύει εκείνο που έγραψα, το κοινό θα πάρει αυτό που θέλει όσο κι αν χτυπιόμαστε εμείς. Οπότε δεν χτυπιόμαστε.

Οκ οκ, I got you! Έτσι είναι δυστυχώς, άλλοι το ψυρίζουν και άλλοι ψωνίζουν ανάλογα με το σουλούπι και το χρωματάκι :2thumb22sup:

@Συμπλέκτη (πάλι).. ότι εξοπλισμό έχουμε επιπλέον για το χόμπυ μας καλό είναι. δεν αμφισβητω την χρησιμότητα του βιβλίου του Toole, αλλά εμπιστεύομαι και τα αφτιά μου.
οι δοκιμές σε διάφορα πράγματα που κάνω, ποτέ δεν τελειώνουν. όχι απο ψυχαναγκασμό αλλά απο κέφι.
όταν βαρεθώ κάνω διάλειμμα.

@Συμπλέκτη (πάλι).. ότι εξοπλισμό έχουμε επιπλέον για το χόμπυ μας καλό είναι. δεν αμφισβητω την χρησιμότητα του βιβλίου του Toole, αλλά εμπιστεύομαι και τα αφτιά μου.
οι δοκιμές σε διάφορα πράγματα που κάνω, ποτέ δεν τελειώνουν. όχι απο ψυχαναγκασμό αλλά απο κέφι.
όταν βαρεθώ κάνω διάλειμμα.

Καταλαβαίνω τι λες, απλά διαφωνώ. Χόμπι είναι και για μένα. Δες απλά το μικρόφωνο σαν πονηριά, σαν παγαποντιά. Σαν κόψιμο δρόμου. Θα σου δείξει σε 10 δέυτερα που πρέπει να επέμβεις ώστε να κάνεις στοχευμένες επεμβάσεις έιτε με αλλαγή εξοπλισμού είτε με EQ. Κάτι που με το αυτί και trial & error θα σου πάρει χρόνια.