Περί καλωδίων ο λόγος...

Με τα καλώδια ρεύματος δεν έχω ασχοληθεί. Δέχομαι ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των (ακόμα και σε 2 απλά μαύρα που δοκίμασα) αλλά δεν θέλω να τις πληρώσω. Θεωρώ υπερβολικές και τις τιμές και τις διατομές. Δε μπορεί να βάζεις 10awg ρεύματος σε συσκευή 0,5Α. Tότε π.χ σε Bryston 28B3 τελικούς τι θα βάλεις?

Ποιά "συσκευή" έχει κατανάλωση 0,5Α ;;

Ότι έχουμε στα ρακ μας είναι από 1Α και πάνω , εκτός αν κάποιος έχει ένα μικρό phono ή μικρό dac ή κάτι ανάλογο που αυτά δεν λογίζονται για συσκευές.

Υπάρχει ενισχυτής 0,5Α για παράδειγμα ;;

Βάζεις σε όλες τις νορμάλ συσκευές σου καλώδια 3 x 2,5mm στους αγωγούς και διαλέγεις ποιό σου κάνει που...

Και Bryston 28Β3 και ADCOM 5802 να έχεις, ένα 3 x 2,5mm είναι αρκετό.
Θες εκεί να βάλεις μεγαλύτερα ;; κανένα θέμα.. βάλε αν σου αρέσει..

Εγώ έχω από την πρίζα του τοίχου καλώδιο 3 x 3,3mm.. όλα τα άλλα είναι 3 x 2,5mm

Δεν το αγόρασα.. μου το χάρισε ο mdvq και απλά το τερμάτισα.

Έχω ξεχωριστή γραμμή από τον πίνακα με απλή ασφάλεια 20Α. Καλώδιο 3x1,5 mm2 (20A) από την πρίζα του τοίχου ως και στο πολύπριζο. Οι συσκευές μου έχουν τα κλασικά μαύρα που βάζει ο

κατασκευαστής. και είναι 3x1mm2.

Είμαι μια χαρά. Δε χρειάζομαι κάτι παραπάνω.

Ο καθένας ας βάλει ό,τι θέλει στο σπίτι του και στιο σύστημά του.

Με τα χρήματα από τα καλώδια ρεύματος παίρνω μια καλύτερη κεφαλή και δίσκους.

• Like
Reactions: petronik
Έχω ξεχωριστή γραμμή από τον πίνακα με απλή ασφάλεια 20Α. Καλώδιο 3x1,5 mm2 (20A) από την πρίζα του τοίχου ως και στο πολύπριζο. Οι συσκευές μου έχουν τα κλασικά μαύρα που βάζει ο

Δεν αντιλέγω..

Για την ιστορία και μόνο, τα κλασικά μαύρα είναι 3 x 0,75mm και αν "πιέσεις" λίγο το (ψηφιακό) παχύμετρο στον γυμνό αγωγό, θα τα δεις κάτω από 0,75mm

Ποιά "συσκευή" έχει κατανάλωση 0,5Α ;;

Ότι έχουμε στα ρακ μας είναι από 1Α και πάνω , εκτός αν κάποιος έχει ένα μικρό phono ή μικρό dac ή κάτι ανάλογο που αυτά δεν λογίζονται για συσκευές.

Υπάρχει ενισχυτής 0,5Α για παράδειγμα ;;

Βάζεις σε όλες τις νορμάλ συσκευές σου καλώδια 3 x 2,5mm στους αγωγούς και διαλέγεις ποιό σου κάνει που...

Και Bryston 28Β3 και ADCOM 5802 να έχεις, ένα 3 x 2,5mm είναι αρκετό.
Θες εκεί να βάλεις μεγαλύτερα ;; κανένα θέμα.. βάλε αν σου αρέσει..

Εγώ έχω από την πρίζα του τοίχου καλώδιο 3 x 3,3mm.. όλα τα άλλα είναι 3 x 2,5mm

Δεν το αγόρασα.. μου το χάρισε ο mdvq και απλά το τερμάτισα.

0,5Α στα 230V σημαίνει 115VA κατανάλωση.

Τέτοια κατανάλωση θα δεις μόνο σε ενισχυτές (είτε ολοκληρωμένους είτε τελικούς).

Εννοείται ότι δεν βάζουμε 3 x 2,5mm σε πηγή επειδή έχει ανάγκη τόσο χοντρό καλώδιο.
Το κάνουμε επειδή / αν έτσι παίζει καλύτερα.

Γιατί (αν) παίζει καλύτερα είναι άλλο ερώτημα, πολύ πιο δύσκολο.

Τέτοια κατανάλωση θα δεις μόνο σε ενισχυτές (είτε ολοκληρωμένους είτε τελικούς).

Για τρανζιστοράτους μιλάτε ε;

cat-kitten.gif

Το 20α στο 15αρι να το προσέξεις. Σε εντοιχισμένη εγκατάσταση το 1,5αρι το ασφαλίζουν με 10αρα. Εκτός αντο φυσιγγιο σου ειναι 10α και το 20 που αναφέρεις ειναι η αντοχή της ασφαλειοθηκης

Το 20α στο 15αρι να το προσέξεις. Σε εντοιχισμένη εγκατάσταση το 1,5αρι το ασφαλίζουν με 10αρα. Εκτός αντο φυσιγγιο σου ειναι 10α και το 20 που αναφέρεις ειναι η αντοχή της ασφαλειοθηκης
ΟΚ. Θα το κοιτάξω.

Δεν αντιλέγω..

Για την ιστορία και μόνο, τα κλασικά μαύρα είναι 3 x 0,75mm και αν "πιέσεις" λίγο το (ψηφιακό) παχύμετρο στον γυμνό αγωγό, θα τα δεις κάτω από 0,75mm
3 x 0,75mm2 αφορά διατομή, εμβαδόν.
Με το παχύμετρο μετράς τη διάμετρο, όχι τη διατομή.

• Like
Reactions: vlad66 and chocbhed
Βάλε το πολύμετρο σου σε μια πρίζα από τον ουδέτερο στην γείωση και πες μου τι λέει
( ac φυσικά, στην μεγάλη κλίμακα)

1768852705074.png

Το θεωρητικά βέλτιστο είναι 0V, πρακτικά επειδή το καλώδιο της γείωσης μας έχει πάντα κάποια αντίσταση και έχουμε και φορτία, καταλήγουμε να βλέπουμε μια μικρή τάση.

Αν βλέπεις πάνω από μερικά (λίγα) βολτ πρέπει να φέρεις ηλεκτρολόγο..

• Like
Reactions: vlad66
Λοιπόν, στο πάνω και στο κάτω διαμέρισμα του κτιρίου βλέπω 0

Στο δικό μου βλέπω 20v (χτες το τσέκαρα ξανά)

Το λιγότερο που έχω δει είναι 9v, το περισσότερο κοντά 40 , πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα σοβαρό.

Όταν πήρα χαμπάρι την διαρροή (πριν 2 χρόνια περίπου) είδα πάνω από 100v !!

Αμέσως φώναξα τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος που (ήταν*) ηλεκτρολόγος και τραβήξαμε ξεχωριστή γείωση από τον θερμοσίφωνα σε οπλισμό δοκού στο πατάρι..
(*) Δυστυχώς το παλικάρι έφυγε από καρδιά πριν αρκετούς μήνες και δεν προλάβαμε να κάνουμε κάτι οριστικό και σωστό..
Η λύση που εφαρμόσαμε ήταν (υποτίθεται) προσωρινή και τώρα η μόνη μου ελπίδα είναι ο Γιώργος.....

• Wow
Reactions: christos56
Δεν είναι διαρροή αυτό που βλέπεις, απλά δεν έχεις καθόλου καλή γείωση, γιαυτό βλέπεις μεγάλη διαφορά τάσης.

Πρέπει να το λύσεις άμεσα, είναι θέμα ασφάλειας.

Και θα παίξει καλύτερα και το σύστημα.

Κατά τα άλλα, μαζεύω τα σπασμένα των Κινέζων...

IMG_20260119_211514.jpg

IMG_20260119_211836.jpg

IMG_20260119_212150.jpg

IMG_20260119_212416.jpg

Οι νέες σκουλικόβιδες είναι stainless steel και είναι καταπληκτικής ποιότητας.
Δεν κλωτσάνε στο άλλεν που να πιέζεις του σκοτωμού.

IMG_20260119_212737.jpg

Σε 2 μήκη πήρα, ένα στα 5mm και ένα λίγο μεγαλύτερο ( δεν θυμάμαι τώρα)

IMG_20260119_213335.jpg

Δεν το έδεσα ακόμα, πέρασε η ώρα και έπρεπε να φύγω για δουλειά..

Θα το δοκιμάσω μάλλον στον προενισχυτή, αν και είναι από τις συσκευές μου που δεν χαμπαριάζουν εύκολα από καλώδια ρεύματος..

Δεν είναι διαρροή αυτό που βλέπεις, απλά δεν έχεις καθόλου καλή γείωση, γιαυτό βλέπεις μεγάλη διαφορά τάσης.

Πρέπει να το λύσεις άμεσα, είναι θέμα ασφάλειας.

Και θα παίξει καλύτερα και το σύστημα.
Ναι κακώς το λέω "διαρροή" αλλά πως να το πω ;;
(Αν ήταν πραγματική διαρροή και ρεύμα θα έτρωγε στο ρολόι και θα την "ένιωθα" σε όλες τις συσκευές)

Το ότι θα παίξει καλύτερα το σύστημα αυτό είναι σίγουρο... :mad: