Περί καλωδίων ο λόγος...

Το βύσμα ήδη το ακούω, αλλά όχι με nexans παρά με BITNER F/UTP cat 6 (5 μέτρα μήκος)

Αυτή η εταιρεία όσο δοκιμάζω καλώδια της , τόσο περισσότερο την εκτιμώ.

Δεν είναι μόνο ότι είναι "ηχητικό καρμπόν" των nexans , - αδύνατο να πιάσω διαφορά μεταξύ τους - , είναι ότι μου κάνει την ζωή πιο εύκολη στον τερματισμό.

Έχει ένα παράξενο "μπινελίκι" να ρίχνει κατηγορία τα μοντέλα της σε σχέση με τα αντίστοιχα nexans...

Αυτό το F/UTP το δηλώνει cat6 ενώ το αντίστοιχο nexans UTP (χωρίς F ενώ έχει Foil) είναι δηλωμένο cat6A

Οι διαφορές τους στην κατασκευή είναι δύο:

Στο BITNER το foil δεν είναι πλαστικοποιημένο στην μέσα μεριά και έχει έναν μονόκλωνο αγωγό που "τρέχει" σε όλο το μήκος του :

IMG_20260227_022253.jpg

Αυτό με απάλλαξε από το βαρετό τρίψιμο για να φύγει η πλαστικοποίηση και φυσικά του πέρασα το χάλκινο πλέγμα για ακόμα καλύτερη επαφή της θωράκισης με το βύσμα.

Το ψηφιακό παχύμετρο λέει ότι το Bitner είναι για λίγα δέκατα πιο παχύ από το nexans, δεν είμαι σίγουρος για κάτι τέτοιο, το γυαλομέταξο περνάει ακριβώς με την ίδια ευκολία (ή δυσκολία), το χάλκινο πλέγμα όμως σαν να άνοιξε περισσότερο και πήγε να γίνει κομμάτια..

Υπάρχει άλλο ένα πορτοκαλί που ανακάλυψε ( ποιος άλλος;; ) ο mdvq και μου έφερε ένα μέτρο δείγμα..

Καταρχήν το παχύμετρο το βγάζει πιο λεπτό από τα άλλα 2 (nexans & Bitner), αλλά είπαμε.. λίγο παραπάνω πίεση χωρίς να το θέλεις και τα δέκατα του χιλιοστού αλλάζουν για πλάκα...

Το καλώδιο είναι αυτό,

IMG_20260227_012648.jpg

και η εταιρεία το δηλώνει cat6A

IMG_20260227_012652.jpg

Βέβαια λέει U/UTP και μέχρι τώρα είχα την εντύπωση ότι cat6A σημαίνει θωρακισμένο..

Αμ δε...

IMG_20260227_012534.jpg

Θωράκιση ή κάτι ανάλογο ούτε για δείγμα.

Φυσικά δεν θα το τερματίσω και βλέπω να ξηλώνω τους αγωγούς του για καμιά γέφυρα κλπ....

Περνάς τους αγωγούς στο πλαστικό "κουμπωτά", βυθίζεις το πλαστικό στην πλακέτα με το τυπωμένο μέχρι το τέρμα, κλείνεις τα καπάκια, βιδώνεις το παξιμάδι και τέλος.

Το telegartner πως gripάρει ;;

Στο telegartner ο οδηγός που βάζεις τα καλώδια είναι πάνω στην πλακέτα. Τα βάζεις, grippάρεις με μία τανάλια και μετά βάζεις όλο το σύστημα στο κέλυφος.

800x.jpg

Επίσης, δεν χρειάζεσαι νύχι για να το ανοίξεις, το μπροστά είναι της προκοπής.

Δεν είπα ότι μου γενίζει μάτι το uGreen.
Ούτε είπα ότι τα Panduit είναι.. της προκοπής... στον ήχο.
Ε.. πες ρε φίλε μια πρόταση για μας τα φτωχαδακια 😀
Και σε καλώδια και σε βύσματα.
Ο μόνος περιορισμός είναι να υπάρχουν στην ελληνική αγορά.

Αν δεν σκοπεύεις να το τερματίσεις audiophile-wise δεν έχει νόημα.

Μία άλλη σκέψη: Να μπει υποπίνακσς μετά τον πίνακα. Και με audio grade ασφάλεια βεβαίως-βεβαίως!
Λόγω τοποθέτησης μόνωσης στο σπίτι, μονοκατοικία, θα έχω αλλαγές και σε ρολόι ΔΕΔΗΕ (από την αυλή στον δρόμο) και του πίνακα (βελτίωσης του υφιστάμενου ή αλλαγής καθώς έχει θέματα ) οπότε είμαι σε παρόμοιες σκέψεις/ προβληματισμούς.
Σκεφτόμουν και εγώ ένα δεύτερο ξεχωριστό ή υποπίνακα ή με κοινό πίνακα και ζώνες
Όχι με audio phile ασφάλειες ρελέ.
Ένας ηλεκτρολόγος πρότεινε αντικεραυνικό προστασίας υπερτάσεων στην αρχή, μετά διαχωρισμός, και το δωμάτιο audio/PC σε δικό του ρελέ και δικές του ασφάλειες.
Μου πρότεινε πρώτα μέτρηση της γείωσης, μετά αντικεραυνικό προστασίας SPD Type 2 στην αρχή της εγκατάστασης με ρελέ διαρροής τύπου A, High Immunity,
Μετά, ξεχωριστό ρελέ διαρροής και ασφάλειες για το δωμάτιο που έχει υπολογιστή και ηχοσύστημα, ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα κυκλώματα του σπιτιού.
Από τον πίνακα να φύγουν δύο ανεξάρτητες γραμμές προς το συγκεκριμένο δωμάτιο, μία αποκλειστικά για ηχοσύστημα και μία για PC, router, οθόνες και UPS.
Και οι δύο γραμμές να είναι με καλώδιο 3×2,5mm απευθείας από τον πίνακα, χωρίς ενδιάμεσες συνδέσεις.
Και τέλος πρίζες Schuko με βιδωτές επαφές, καλής ποιότητας, όλες στην ίδια φάση.

Ρεύμα μονοφασικό.
Με ερώτηση στον γαμπρό μου τα υλικά βγαίνουν ήδη γύρω στο χιλιάρικο για Hager / Schneider / ABB πίνακας 36Μ, Hager CDA440D / CDH440, ABB F202 A-SI, Schneider Acti9 A-SI, Hager SPN415, ABB OVR T2, Schneider Acti9 iPRD και λοιπά

Ξεκινάω βέβαια από την ανάγκη να βελτιώσω έναν άσχημο υφιστάμενο πίνακα για προστασία από υπερτάσεις και να μην πέφτει το ρελέ όποτε φυσάει (αυτό ήδη το άλλαξα με ένα πιο ασφαλές καθώς ήταν άμεση ανάγκη).
Έμμεσα ίσως να έχω καθαρότερο ρεύμα για τις audio συσκευές.

Λόγω τοποθέτησης μόνωσης στο σπίτι, μονοκατοικία, θα έχω αλλαγές και σε ρολόι ΔΕΔΗΕ (από την αυλή στον δρόμο) και του πίνακα (βελτίωσης του υφιστάμενου ή αλλαγής καθώς έχει θέματα ) οπότε είμαι σε παρόμοιες σκέψεις/ προβληματισμούς.
Σκεφτόμουν και εγώ ένα δεύτερο ξεχωριστό ή υποπίνακα ή με κοινό πίνακα και ζώνες
Ένας ηλεκτρολόγος πρότεινε αντικεραυνικό προστασίας υπερτάσεων στην αρχή, μετά διαχωρισμός, και το δωμάτιο audio/PC σε δικό του ρελέ και δικές του ασφάλειες.
Μου πρότεινε πρώτα μέτρηση της γείωσης, μετά αντικεραυνικό προστασίας SPD Type 2 στην αρχή της εγκατάστασης με ρελέ διαρροής τύπου A, High Immunity,
Μετά, ξεχωριστό ρελέ διαρροής και ασφάλειες για το δωμάτιο που έχει υπολογιστή και ηχοσύστημα, ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα κυκλώματα του σπιτιού.
Από τον πίνακα να φύγουν δύο ανεξάρτητες γραμμές προς το συγκεκριμένο δωμάτιο, μία αποκλειστικά για ηχοσύστημα και μία για PC, router, οθόνες και UPS.
Και οι δύο γραμμές να είναι με καλώδιο 3×2,5mm απευθείας από τον πίνακα, χωρίς ενδιάμεσες συνδέσεις.
Και τέλος πρίζες Schuko με βιδωτές επαφές, καλής ποιότητας, όλες στην ίδια φάση.

Ρεύμα μονοφασικό.
Με ερώτηση στον γαμπρό μου τα υλικά βγαίνουν ήδη γύρω στο χιλιάρικο για Hager / Schneider / ABB πίνακας 36Μ, Hager CDA440D / CDH440, ABB F202 A-SI, Schneider Acti9 A-SI, Hager SPN415, ABB OVR T2, Schneider Acti9 iPRD και λοιπά

Ξεκινάω βέβαια από την ανάγκη να βελτιώσω έναν άσχημο υφιστάμενο πίνακα για προστασία από υπερτάσεις και να μην πέφτει το ρελέ όποτε φυσάει (αυτό ήδη το άλλαξα με ένα πιο ασφαλές καθώς ήταν άμεση ανάγκη).
Καθαρότερο ρεύμα δεν θα έχεις, έχεις μονοφασικό...
Όλα αυτά που θα κάνεις θα σου φέρουν βελτίωση, η αποκλειστική γραμμή και ο διαχωρισμός του Αudio setup και του PC, ups κλπ θα σου κάνουν καλό..
Αν έχουμε βρώμικο δίκτυο στην περιοχή μας θα εξακολουθούμε να έχουμε ας κάνουμε και τις αλλαγές που αναφέρεις..
Φυσικά θα έχεις λίγο καλύτερη τάση ρεύματος στο ηχοσύστημα και περισσότερη ησυχία...
Για να καταπολεμήσουμε το βρώμικο ρεύμα πάμε σε άλλα μονοπάτια..

Στο telegartner ο οδηγός που βάζεις τα καλώδια είναι πάνω στην πλακέτα. Τα βάζεις, grippάρεις με μία τανάλια και μετά βάζεις όλο το σύστημα στο κέλυφος.

800x.jpg

Επίσης, δεν χρειάζεσαι νύχι για να το ανοίξεις, το μπροστά είναι της προκοπής.

Άρα μία ένωση παραπάνω αφού η πλακέτα δεν είναι σταθερή.

Καλά που μου το θύμησες γιατί σκεφτόμουν να πάρω 2 να τα τερματίσω σε ένα μονόμετρο Viablue μπας και χτυπήσω το starlight...

To μπροστά βλέπω ότι είναι σαν όλα τα άλλα πλην του central.. όλα θέλουν νύχι (εκτός αν έχεις πολύ λεπτά δάκτυλα)

Το καλύτερο στην ασφάλεια του "κλικ" από όλες τις απόψεις είναι το έτοιμο startech.

Ούτε κίνδυνος να σπάσει, ούτε ανάγκη για νύχι ή Bic.. αν έπαιζε σαν τα nexans/Bitner δεν θα έχανα τον χρόνο μου....

Καθαρότερο ρεύμα δεν θα έχεις, έχεις μονοφασικό...
Όλα αυτά που θα κάνεις θα σου φέρουν βελτίωση, η αποκλειστική γραμμή και ο διαχωρισμός του Αudio setup και του PC, ups κλπ θα σου κάνουν καλό..
Αν έχουμε βρώμικο δίκτυο στην περιοχή μας θα εξακολουθούμε να έχουμε ας κάνουμε και τις αλλαγές που αναφέρεις..
Φυσικά θα έχεις λίγο καλύτερη τάση ρεύματος στο ηχοσύστημα και περισσότερη ησυχία...
Για να καταπολεμήσουμε το βρώμικο ρεύμα πάμε σε άλλα μονοπάτια..
Ευχαριστώ για την απάντηση.
Οι βασικές αλλαγές θα γίνουν ούτως ή άλλως.
Το ρελέ έπεφτε κάθε λίγο. Αφού τρεις ασφάλειες δεν πήγαιναν πουθενά και δύο δωμάτια έπεφταν σε μια.
Απλώς αν μπορούσα να κερδίσω κάτι, έστω και λίγο, καλό θα ήταν αφού θα μπλέξω με εργασίες.
Για ποιο εξειδικευμένες λύσεις δεν υπάρχει budget.

Το ρελέ έπεφτε κάθε λίγο. Αφού τρεις ασφάλειες δεν πήγαιναν πουθενά και δύο δωμάτια έπεφταν σε μια.
Απλώς αν μπορούσα να κερδίσω κάτι, έστω και λίγο, καλό θα ήταν αφού θα μπλέξω με εργασίες.
Σίγουρα θα κερδίσεις σε ηχητική απόδοση σύμφωνα με τις εργασίες που σου προτείνει ο ηλεκτρολόγος σου...
Αξίζει ο κόπος..

Αν ειναι να μεταφέρεις το μετρητη σε αλλη θέση και να ξαναχτίσεις τον πίνακα βαλε τριφασικό. Έτσι μπορεις να ρίξεις το ηχοσυστημα σε μια μονο φαση και να τελειώνεις. Τέρμα τα παράσιτα απο το ψυγείο κλπ.

Αν ειναι να μεταφέρεις το μετρητη σε αλλη θέση και να ξαναχτίσεις τον πίνακα βαλε τριφασικό. Έτσι μπορεις να ρίξεις το ηχοσυστημα σε μια μονο φαση και να τελειώνεις. Τέρμα τα παράσιτα απο το ψυγείο κλπ.
Το κόστος θα πάει μεγαλύτερο επιπεδο .,γιατι θα θελει και διαφορετικό πίνακα και διαφορετικό καλώδιο από το ρολόι μεχρι τον πίνακα ,κλπ,κλπ
Σαν ιδέα είναι καλή πάντως

Το κόστος είναι μεγάλο για να γίνει αυτή η διαδικασία..

Ευχαριστώ.
Μου είπαν ότι ο μετρητής πρέπει να βγει εκτός σπιτιού για να έχουν πρόσβαση.
Και νέος πίνακας σίγουρα, απλώς προσωρινά άλλαξα μόνο το ρελέ.
Θα ρωτήσω τον ηλεκτρολόγο για τριφασικό τώρα που θα αρχίσει να κάνει διαδικασίες με αιτήσεις.
Προφανώς η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από το κόστος.

• Like
Reactions: Panoramix
Στα των Ethernet, το τεστ του Bitner/Central τελείωσε από μένα, αύριο ο κολλητός που το περιμένει θα κάνει την σύγκριση με το δικό μου 3μετρο Nexans/Eucom και περιμένω (με αγωνία ομολογώ) την γνώμη του..

IMG_20260227_153403.jpg

IMG_20260227_153452.jpg

Ρεύμα μονοφασικό.

Η ιδέα για υποπίνακα προέκυψε όταν φτιάχναμε τα ηλεκτρολογικά στο σπίτι μου. Τελικά για λόγους όχι του παρόντος δεν το προχωρήσαμε.
Ένα βασικό το οποίο κάναμε, τοποθετήσαμε γείωση της παροχής βυθίζοντας την βαθειά στο έδαφος (έχουμε κήπο).
Αν και δεν το προχώρησα μέχρι τέλους, ωστόσο ενημερώθηκα για το θέμα.
Φαίνεται στην πράξη ότι κάθε κόμβος στην παροχή και διανομή του ηλεκτρικού ρεύματος απομονώνει και περιορίζει ως ένα βαθμό τα παράσιτα από τις παρεμβολές (EMI και RFI).

Audio Grade υποπίνακας μου φαίνεται περιττός (υπάρχει πάντως). Audio grade ασφάλεια στον πίνακα/υποπίνακα μπορεί να μπεί και δεν είναι ιδιαίτερα ακριβή. Η χωριστή γραμμή όμως για τις Audio συσκευές είναι σημαντική. Εάν υπάρχει η ευκαιρία, τώρα που κάνετε επισκευές στο σπίτι προτιμήστε θωρακισμένο καλώδιο μεγάλης διατομής.

Audio grade ηλεκτρολογικό υλικό στην Ελλάδα.
Πίνακες/υποπίνακες, Ασφάλειες παροχής και συσκευών, ασφαλειοθήκες, ρελαί, πρίζες, καλώδιο παροχής μπορούμε να αναζητήσουμε στα:

Ritsos Audiovisual Necessities
(Λειτουργεί με ραντεβού απ' ότι μαθαίνω).

Nexus Acoustics
(Προϊόντα Hi-Fi Tuning, κλπ).

Hi-Fi Power
(Ποικιλία προϊόντων και ιδιαιτέρως Furutech)

South Sounds
(Για ασφάλειες της iFi και Synergistic Research)

Σχετικές Πληροφορίες AI

Υποπίνακας παροχής ρεύματος και Hi-Fi ή Hi-End Audio.
Η χρήση ενός υποπίνακα παροχής ρεύματος για συστήματα Hi-Fi και Hi-End Audio αποτελεί μια από τις πιο ουσιαστικές αναβαθμίσεις, καθώς εξασφαλίζει καθαρότερη τροφοδοσία και απομόνωση από τις ηλεκτρικές παρεμβολές του υπόλοιπου σπιτιού.

Πλεονεκτήματα και Σχεδιασμός
Η εγκατάσταση ενός αποκλειστικού υποπίνακα επιτρέπει τη βελτιστοποίηση της διαδρομής του ρεύματος προς τις ευαίσθητες συσκευές ήχου:
  • Απομόνωση Θορύβου: Διαχωρίζει το σύστημα ήχου από οικιακές συσκευές που προκαλούν παράσιτα (EMI/RFI), όπως κλιματιστικά, ψυγεία και dimmers φωτισμού.
  • Μείωση Αντίστασης: Η χρήση μικρότερων διαδρομών καλωδίων από τον υποπίνακα προς τις πρίζες μειώνει την πτώση τάσης και επιτρέπει στους ενισχυτές να αποδίδουν καλύτερα σε δυναμικές κορυφές.
  • Κοινή Γείωση: Διευκολύνει τη δημιουργία ενός κοινού σημείου αναφοράς για τη γείωση, μειώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης βρόχων γείωσης (ground loops) που προκαλούν βόμβο (hum).
Τεχνικές Προδιαγραφές για Hi-End
Σύμφωνα με ειδικούς και έμπειρους χρήστες, η σωστή υλοποίηση περιλαμβάνει:
  • Καλωδίωση: Προτείνεται η χρήση καλωδίων μεγάλης διατομής (π.χ. 10 AWG / 5-6mm²) για τη σύνδεση του υποπίνακα με τις πρίζες, ώστε να ελαχιστοποιείται η αντίσταση.
  • Διαχωρισμός Κυκλωμάτων: Είναι ωφέλιμο να υπάρχουν ξεχωριστές γραμμές (dedicated lines) μέσα από τον υποπίνακα: μία για τις ψηφιακές πηγές (DAC, streamers) και μία ή περισσότερες για τους τελικούς ενισχυτές.
  • Φάση Λειτουργίας: Όλα τα κυκλώματα του ήχου θα πρέπει ιδανικά να συνδέονται στην ίδια φάση (για μονοφασικές παροχές) ή στην ίδια "πλευρά" του πίνακα για την αποφυγή θορύβου από διαφορές δυναμικού.
Το καλώδιο παροχής από τον πίνακα μέχρι τις πρίζες πρέπει να είναι θωρακισμένο;
Ναι, η χρήση θωρακισμένου καλωδίου για την απευθείας γραμμή (dedicated line) από τον (υπο)πίνακα έως τις πρίζες θεωρείται βέλτιστη πρακτική σε Hi-End εγκαταστάσεις, αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις:

Γιατί να επιλέξετε θωρακισμένο (Shielded):
  • Προστασία από RFI/EMI: Η θωράκιση (συνήθως πλέγμα χαλκού ή αλουμινόχαρτο) εμποδίζει το καλώδιο να λειτουργήσει ως "κεραία", απορροφώντας ηλεκτρομαγνητικά παράσιτα από το Wi-Fi, τα κινητά και άλλες ηλεκτρικές γραμμές που τρέχουν παράλληλα μέσα στους τοίχους.
  • Μείωση επαγωγικού θορύβου: Αν το καλώδιο περνάει κοντά σε άλλα καλώδια ρεύματος, η θωράκιση αποτρέπει τη μεταφορά θορύβου από τη μία γραμμή στην άλλη.
Τι πρέπει να προσέξετε (Κρίσιμα Σημεία):
  1. Σύνδεση της Θωράκισης: Για να λειτουργήσει η θωράκιση, πρέπει να γειωθεί μόνο στη μία πλευρά (συνήθως στην πλευρά του πίνακα) και ποτέ και στις δύο, για να αποφευχθούν οι βρόχοι γείωσης (ground loops).
  2. Ποιότητα Αγωγού: Παρά τη θωράκιση, η διατομή παραμένει το πιο σημαντικό στοιχείο. Προτιμήστε αγωγούς τουλάχιστον 3x4mm² ή 3x6mm² από καθαρό χαλκό (OFC).
  3. Ευκαμψία & Εγκατάσταση: Τα θωρακισμένα καλώδια εγκατάστασης είναι συχνά πιο δύσκαμπτα. Βεβαιωθείτε ότι οι σωληνώσεις στους τοίχους έχουν αρκετή διάμετρο.
Προτεινόμενα Καλώδια Εγκατάστασης:
  • Gigawatt LC-Y EVO: Ειδικά σχεδιασμένο καλώδιο για μόνιμη εγκατάσταση σε τοίχο, με θωράκιση και αγωγούς από καθαρό χαλκό, διαθέσιμο στο Sound Gallery.
  • Supra LoRad 3x4.0: Ένα από τα πιο γνωστά θωρακισμένα καλώδια παγκοσμίως με πατενταρισμένη τεχνολογία προστασίας, διαθέσιμο στο Supra Cables.
Συμπέρασμα: Αν η διαδρομή του καλωδίου περνάει κοντά από πηγές θορύβου ή πολλά άλλα καλώδια, το θωρακισμένο είναι απαραίτητο. Αν η γραμμή είναι εντελώς απομονωμένη σε δικό της σωλήνα μακριά από όλα, ένα κοινό καλώδιο μεγάλης διατομής (NYM) αρκεί, αλλά το θωρακισμένο παραμένει η "ασφαλής" επιλογή για Hi-End.
Για να σας δώσω πιο ακριβή συμβουλή, θα ήθελα να ξέρω:
  • Πόσα μέτρα περίπου είναι η απόσταση από τον πίνακα μέχρι τις πρίζες;
  • Το καλώδιο θα περάσει μέσα από τοίχο (χωνευτό) ή σε εξωτερικό κανάλι;

• Like
Reactions: milaber22
Παίδες, ο πίνακας θα ξαναγίνει ούτως ή άλλως, το παροχικο θα πέσει νέο και ο μετρητής θα γίνει σε νέα θέση και το αντίστοιχο τοιχίο θα ειναι το ίδιο. Το 3χ10 με το 5χ10 καλωδιο έχουν μια κάποια διαφορα, όπως και η αύξηση ισχύος στο δεδδηε εχει κάποιο κοστος αλλα τωρα ειναι η στιγμη.
Ειναι κρίμα εν έτη 2026, με την ηλεκτροκινηση, τις αντλίες θερμότητας κλπ να μη μπει τριφασικό.

Παίδες, ο πίνακας θα ξαναγίνει ούτως ή άλλως, το παροχικο θα πέσει νέο και ο μετρητής θα γίνει σε νέα θέση και το αντίστοιχο τοιχίο θα ειναι το ίδιο. Το 3χ10 με το 5χ10 καλωδιο έχουν μια κάποια διαφορα, όπως και η αύξηση ισχύος στο δεδδηε εχει κάποιο κοστος αλλα τωρα ειναι η στιγμη.
Ειναι κρίμα εν έτη 2026, με την ηλεκτροκινηση, τις αντλίες θερμότητας κλπ να μη μπει τριφασικό.
Σωστά, αρκεί όμως να μπορεί να πληρώσει ο άνθρωπος τα επιπλέον κόστη..
Αν και νομίζω ότι γίνεται ανακαίνιση στην κατοικία..

Εξοικονομώ τρέχει οπότε το καφάλαιο δεν είναι μεγάλο.
Για μόνωση σε πλάκα, μόνωση για σκεπή, εσωτερικά και στα πλαϊνά, ηλιακό, κουφώματα.
Απλώς θα πρέπει να αλλαχθεί θέση τώρα στον μετρητή και πολύ πιθανό και στον πίνακα.
Ο πίνακας έπρεπε να είχε αλλαχθεί απλώς όλο έπαιρνε αναβολή.
Και αφού θα ανοίξω ιστορίες με εργασίες θεωρώ καλό να γίνει τώρα και αυτό.
Δυστυχώς δεν δικαιολογεί και ηλεκτρολογικές εργασίες το πρόγραμμα.

@milaber22
Αν είναι να σκαφτούν τοίχοι, καν'το τώρα. Δεν βρίσκονται ευκαιρίες κάθε μέρα. Τουλάχιστον τη χωριστή γραμμή. Αυτός είναι ο λόγος που εγώ δεν το προχώρησα. Δεν ήθελα και δε γινόταν τότε να σκάψουμε. Το κυριότερο είναι η χωριστή γραμμή και η καλωδίωση. Τα υπόλοιπα (υποπίνακας, Audio grade ασφάλεια, κλπ) είναι δευτερεύοντα. Τα βάζεις και αργότερα, όποτε θέλεις..